Copy

Bekijk deze mail in uw browser











 


Nr. 227 | 29 augustus 2014

Agenda

 
  • 8 september - 12 september: werkweek leerjaar 4
  • 16 september: ouderavond leerjaar 4
  • 30 september: ouderavond leerjaar 3
  • 7 oktober: ouderavond leerjaar 1
 Kijk voor meer informatie op www.berechja.nl 
 


BOVENBOUW-NIEUWS

 

 
De kop is eraf, cursus 2014-2015 is op het moment van dit schrijven 1 week oud. Tijdens de opening van het cursusjaar heb ik met de leerlingen gesproken over het maken van een goede start. 
De belangrijkste vraag was: wat ga je doen om er dit jaar, samen met medeleerlingen en docenten een heel goed jaar van te maken? Hoe kan, nee, moet ik mij als christen gedragen om bij te dragen aan een school waarin iedereen zich veilig-en thuis voelt en waarin optimaal geleerd wordt.

Te hoog gegrepen?

Misschien, maar wel een doel waarnaar gestreefd moet worden.

De overgang van leerjaar 2 naar 3 is, zo blijkt, niet altijd even eenvoudig. Meer huiswerk, meer inzichtvragen, een groter appèl op eigen verantwoordelijkheid en de notie dat we in het derde leerjaar al met leerstof voor het examen bezig gaan, vereist van de leerling een grotere inzet. Als ze merken dat ze het niveau tijdelijk niet aankunnen, moeten ze gebruik maken van de bijwerklessen, waarover u in het stuk van de onderbouw meer informatie vindt.

Als docententeam gaan we verder met een scala aan activiteiten, met als doel ons onderwijs telkens weer te verbeteren en de opbrengsten ervan te verhogen.  Ook uw hulp hebben wij nodig, want een leerling die weet dat ouders onderwijs belangrijk vinden en daarover vaak met hun kinderen praten, zullen betere prestaties laten zien.

Komende weken zullen we met leerjaar 3 en 4 het Programma van Toetsing en Afsluiting doornemen, zodat de leerlingen een beeld krijgen aan welke eisen ze in hun leerjaar moeten voldoen.  De data waarop we deze zaken  op een ouderavond met u doorspreken staan ook in deze editie van Berechja Berichten, noteer deze vast in uw agenda.

Neemt u, als u vragen of opmerkingen heeft contact op?

Vriendelijke groeten,

-dhr. J.E.F. Nagel,
Teamleider bovenbouw.
 



 


ONDERBOUW-NIEUWS

 


De eerste twee weken van het schooljaar zitten er bijna op. Met name voor de brugklasleerlingen zijn deze weken spannend. Een nieuwe school waar het toch anders aan toe gaat dan op de basisschool vraagt de nodige tijd om te wennen. De leerlingen krijgen de tijd om wegwijs te worden in het Berechja College. Aandacht van u als ouders/verzorgers is in deze van belang. Hulp bieden bij het inpakken van de tas en het maken van huiswerk vraagt meestal ondersteuning. Deze aandacht van de ouders/verzorgers bij het leerproces van het kind heeft positieve invloed op het zelfvertrouwen en het functioneren van de leerling.

Van een aantal zaken is het belangrijk om (opnieuw) kennis van te nemen:
 
  • Ziekmelding:
Bij ziekte wordt de leerling voor 8.00 ziek gemeld bij de conciërge. Wanneer een leerling absent is zonder melding wordt in de loop van de ochtend contact opgenomen.
Een leerling kan tijdens de lessen ziek worden. De leerling meldt zich bij de conciërge waarna de leerling naar huis mag. Ouders/verzorgers dienen de ziekmelding dezelfde dag te bevestigen.
 
  • Verlof:
Het Berechja College gaat er vanuit dat afspraken bij tandartsen en huisartsen, voor zover mogelijk, buiten de schooltijden gepland worden. Verlof voor een dag(deel)kan aangevraagd worden via de verlofformulieren bij de conciërge. Dit formulier wordt door ouders/verzorgers ingevuld en door leerling weer ingeleverd bij de conciërge. Aan het eind van de dag kan het formulier weer opgehaald worden bij de conciërge. Verlof moet minimaal 2 dagen van tevoren aangevraagd worden.
Wanneer verlof wordt aangevraagd voor een langere periode zal contact opgenomen moeten worden met de teamleider.
 
  • Magister:
Ouders/verzorgers hebben een inlogcode gekregen voor Magister. Op deze manier heeft u inzage in het rooster, cijfers en aanwezigheid van de leerling. Wanneer er problemen zijn met inloggen, kunt u contact opnemen met de administratie.
 
  • Rooster:
Het rooster, en mogelijke wijzigingen, zijn in te zien in Magister. Wanneer een eerste lesuur uitvalt, wordt de telefoonboom in werking gesteld.
META is de app van Magister en is te downloaden via de Playstore. META is niet altijd actueel. Tussen de wijzigingen in Magister en het zichtbaar worden in META zit soms tijd. Dat betekent dat leerlingen de roosterborden in school in de gaten moeten houden voor wijzigingen en mededelingen.
 
  • Huiswerk:
Huiswerk is onderdeel van het leerproces van de leerling. Van de leerlingen wordt deze tijdsinvestering nagenoeg dagelijks gevraagd. De leerling is zelf verantwoordelijk voor het bijhouden en het maken van huiswerk. Omdat het maken en plannen  van huiswerk voor de leerling lastig kan zijn, wordt aangeraden een papieren agenda te gebruiken. Het opschrijven van huiswerk helpt de leerling bij het plannen en maken. Daarnaast is Magister een hulpmiddel voor de leerling. De docent noteert het huiswerk op het bord en in Magister.
Tijdens de studielessen besteedt de docent aandacht aan plannen en het maken van huiswerk. Ook hier geldt dat aandacht van ouders/verzorgers en regelmaat in het maken van huiswerk een positief effect hebben op de resultaten van de leerling.
 
  • Smartphones:
Smartphones lijken tegenwoordig te horen bij de standaarduitrusting van de leerlingen. Het gebruik van Smartphones is tijdens de lessen verboden. Aan het begin van de les doen de leerlingen de Smartphones in de daarvoor bestemde blauwe bak die in elk lokaal te vinden is. Wordt geconstateerd dat een leerling tijdens de les toch een Smartphone in bezit heeft, wordt deze voor een week ingenomen. Het aanschaffen van een Smartphone wordt door het Berechja College niet noodzakelijk geacht.
 
  • Contact met thuis:
Contact met de ouders/verzorgers van onze leerlingen vinden wij belangrijk. Ouderavonden en spreekavonden worden georganiseerd om met u over het wel en wee van uw kind te praten. Indien gewenst of noodzakelijk wordt een huisbezoek door de mentor afgelegd. Net als in het primair onderwijs staat ook de deur van het Berechja College altijd open. Neem gerust contact op met de mentor van uw kind wanneer u met een vraag zit.
-Ouderavond leerjaar 1: 7 oktober.
-Ouderavond leerjaar 2: 4 november.
-Spreekavond n.a.v. het rapport: 3 december.

Vriendelijke groeten,

-dhr. J. Schaak,
Teamleider onderbouw

 
 


Cito


In de eerste drie leerjaren van het Berechja College krijgen de leerlingen op verschillende momenten Cito-toetsen. Deze toetsen maken deel uit van het leerlingvolgsysteem Citotoets 0-3. De leerlingen in leerjaar een krijgen de komende weken de toetsen van Toets 0. Deze Citotoetsen meten de vaardigheden van de leerlingen en de uitslagen zijn een hulpmiddel bij het monitoren van de voortgang van de leerling. De uitslagen worden gebruikt bij het determinatieproces en kunnen aanleiding geven tot bijwerklessen. Wanneer de resultaten binnen zijn, worden ouders/verzorgers op de hoogte gebracht van deze informatie.

Op de downloadpagina van de school vindt u een folder over het Citoleerlingvolgsysteem Toets 0-3.

 


Decaan


Vanaf 1 augustus 2014 mag ik als decaan gaan fungeren binnen het Berechja College. Ik mag mevrouw Goetheer-Ziel opvolgen, omdat zij nu werkzaam is op een andere school.
Een hele verandering, heel wat anders dan lesgeven, maar ik heb er ontzettend veel zin in. Er zal van alles op mij afkomen en ik wil het eerste jaar vooral gebruiken om in te werken, alles te ontdekken en mij te verdiepen in alles wat met het decanaat te maken heeft.

Ik kreeg de afgelopen weken vrij vaak de vraag wat mijn nieuwe functie als decaan precies inhoudt. De taak van een schooldecaan is het adviseren van leerlingen en hun ouders bij het kiezen van een onderwijssoort, vakkenpakket, profiel, sector, vervolgopleiding of beroep. De decaan kan daarvoor gebruik maken van hulpmiddelen zoals voorlichtingsbrochures van instituten voor MBO, HBO en universitair onderwijs en digitale middelen zoals bijvoorbeeld een beroepsinteressetest. De decaan verzorgt in overleg met klasse-mentoren voorlichtingslessen en ouderavonden en spreekt met individuele leerlingen op belangrijke keuzemomenten. De decaan houdt leerlingen en ouders op de hoogte van open dagen en voorlichtingsbijeenkomsten van vervolgopleidingen.

In deze tijd van het jaar ben ik vooral bezig met het controleren van onze examenleerlingen van afgelopen schooljaar. Ze hebben zich ingeschreven bij een vervolgopleiding en we moeten controleren of de leerlingen daar ook daadwerkelijk naar toe gaan. Ook zijn er nog wel eens wat leerlingen die nog willen wisselen van vakkenpakket en ook dit kan in deze periode nog worden geregeld.
Gedurende het jaar ga ik een cursus volgen en er zullen diverse decanenbijeenkomsten zijn waar ik ook veel aan zal hebben om te groeien in mijn functie.

Binnen de school kunnen de leerlingen op bepaalde tijden bij mij binnenlopen met vragen of voor een gesprek.  U als ouder mag ook altijd bellen wanneer u vragen hebt aangaande het decanaat.

Met vriendelijke groet,

Mevr. M. Visser-Kramer, decaan


 


Bijwerklessen


Het Berechja College biedt bijwerklessen aan leerlingen die moeite hebben met een bepaald onderwerp of vanwege ziekte een periode hebben gemist. De docent, maar ook de mentor en na overleg ook de ouders, kunnen een leerling uitnodigen voor bijwerkles. Deze bijwerkles is niet vrijblijvend. Leerlingen mogen ook zichzelf aanmelden voor een bijwerkles. Leerlingen die overgegaan zijn met onvoldoenden voor een bepaald vak wordt aangeraden bijwerklessen te gaan volgen. Onderstaand vindt u een overzicht wanneer en door wie voor welk vak bijwerklessen gegeven worden. Het overzicht staat ook op onze downloadpagina.

 


Verzorging
 

Een nieuw cursusjaar is begonnen. Sterker nog: we zijn in volle vaart onderweg. Wij zijn gestart met een nieuwe derde klas voor het beroepsgerichte vak Verzorging. De eerste indruk van de klas is positief en de docenten van de vakgroep zien er naar uit om deze leerlingen aankomend jaar te begeleiden. Het is voor onze nieuwe derdejaars leerlingen nog wel even wennen om te werken binnen de projectvorm die wij gebruiken tijdens de lessen verzorging. Projectmatig onderwijs past meer bij de ontwikkeling van een doorlopende leerlijn naar het middelbaar beroepsonderwijs. Bij projectonderwijs wordt het leerproces van leerlingen aangestuurd met een beroepsrelevante opdracht. Vaak met een opdrachtgever vanuit het werkveld. Leerlingen kunnen op deze manier zich de leerstof van beroepsrelevante competenties eigen maken. Verwerken en toepassen zullen centraal staan. Leerlingen werken daarbij in groepen waarbij sociale- en communicatieve vaardigheden geoefend worden.

In het derde leerjaar zijn de leerlingen bezig met het project beroepenoriëntatie. Welke beroepen zijn er binnen de sector Zorg& welzijn en over welke eigenschappen moet je bezitten om een  beroep uit te oefenen? Tijdens dit project komen gastsprekers vertellen over hun beroep en de leerlingen verdiepen zich in verschillende opleidingen. Het eindproduct van het project is een presentatie over de beroepen door onze leerlingen aan de leerlingen van het tweede leerjaar.

In het vierde leerjaar gaan de leerlingen oefenen met EHBO. Wat is de stabiele zijligging? Hoe leg je een vingerverband aan? Wanneer en hoe pas je de greep van Heimlich toe? Daarnaast wordt er een stuk theorie behandeld over gezondheidsproblemen.

Na de herfstvakantie gaan onze leerlingen ook op stage. Leerlingen zijn al bezig met de voorbereiding. Wat is nu eigenlijk een goede beroepshouding? Hoe zorg ik ervoor dat ik representatief ben voor een instelling of bedrijf? Hoe neem ik contact op met een bedrijf of instelling? Dit zijn allemaal vragen die onze leerlingen momenteel aan het onderzoeken zijn. Daarnaast zijn onze leerlingen aan het oefenen met sociale- en communicatieve vaardigheden.

Leerlingen moeten goed beseffen dat ook in het derde leerjaar het examendossier wordt opgebouwd. De cijfers die nu behaald zullen worden, gaan mee naar het vierde leerjaar. Binnen de lessen verzorging worden handelingsopdrachten gedaan die voldoende moeten zijn. Wilt u erop toezien dat het huiswerk gemaakt wordt en dat de benodigde materialen voor de lessen meegenomen worden naar school?
Samen wordt het een mooi jaar!

-Vakgroep Verzorging

 


Sportnieuws
 

Buitenperiode
De gymlessen worden buiten op het veld gegeven. In principe duurt de buitenperiode tot aan de herfstvakantie, zolang het weer het toelaat. Het wordt de komende weken waarschijnlijk wel wat kouder dus de leerlingen mogen ook een extra trainingsjasje of trainingsbroek aan doen tijdens de les. De sportschoenen zijn ook erg belangrijk. Wilt u er zorg voor dragen dat uw kind goede sportschoenen aan heeft tijdens de gymles?
 
Gymkleding
Alle brugklasleerlingen hebben tijdens de introductie hun gymtenue gekregen. Als uw kind dit nog niet heeft, kan hij/zij dit bij zijn/haar gymdocent ophalen. Het is de bedoeling dat uw kind alle vier leerjaren het tenue draagt. Mocht het op den duur te klein worden is er een mogelijkheid om het bij de gymdocent te ruilen voor een grotere maat. We hebben wat tweedehands shirts en broeken op voorraad. Dit geldt ook wanneer de gymkleding kwijt raakt. Uiteraard mag u, in dat geval, zelf ook voor een zwarte korte broek en een effen wit shirt zorgen.
Ook is het handig om een effen wit shirt in de kast te hebben, zodat uw kind niet misgrijpt als het gymshirt een keer in de was ligt terwijl ze die dag gym hebben.
 
LO2
Onze sportklassen in zowel klas 3 als in klas 4 hebben een aantal extra uren gym. Hierin doen ze net even wat andere onderdelen dan tijdens de reguliere gymlessen. Klas 3 begint het jaar met mountainbiken en klas 4 is begonnen met het softbal. Het is heerlijk werken met gemotiveerde leerlingen die het allemaal leuk vinden om met sport bezig te zijn en zich daar wat meer in willen verdiepen!

-docenten LO(2)

 


Intersectoraal
 

“Behaalde rendementen in het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst”. Deze bekende tekst uit een tv- of radiocommercial geldt natuurlijk ook voor het onderwijs. Vorig jaar is iedereen voor het vak intersectoraal geslaagd. Dit jaar moet de nieuwe lichting het opnieuw waarmaken. Inmiddels zijn we twee weken bezig en kunnen we stellen dat we er met z’n allen weer middenin zitten. Daarmee bedoel ik dat de tijd van vakantievieren voorbij is en dat er daadwerkelijk weer gewerkt moet worden. Voor sommige leerlingen valt dit niet mee. Soms moet het wiel weer even opnieuw uitgevonden worden en moet er opnieuw structuur worden aangebracht in het maken van huiswerk. Belangrijk want ook dit jaar staat voor klas 4 weer een belangrijk schooljaar op het programma. Er moet weer veel werk verzet worden. Natuurlijk is klas 3 ook enorm belangrijk. Ook zij beginnen dit jaar aan hun examenprogramma, zij het dat dit een schoolexamenprogramma is. Niet minder belangrijk overigens.
 
In klas 3 zijn we begonnen met de module “Sportschool” en in klas 4 met de module “Hotel”. Leerlingen leren praktijkopdrachten zo echt mogelijk na te bootsen. Veel van de opdrachten staan heel dicht bij de praktijk. Facturen maken, klantenbestanden verwerken, fietstochten uitzetten, telefoongesprekken voeren en nog veel meer.
 
In klas 3 is goed te merken dat het werken met een digitale methode niet eenvoudig is. Verschillende moeilijke termen vliegen hen om de oren. Nog niet iedereen is in het bezit van een laptop. U ouders wil ik oproepen alsnog de brief van 25 juni nog eens goed te lezen. Welke voorwaarden worden gesteld aan deze laptop en waar kunt u voordelig software kopen.

Overigens, ook als uw zoon of dochter niet het vak intersectoraal volgt kunt u via www.slim.nl voordelig software en zelfs computers en telefoons bestellen. U moet dan eerste een account aanmaken en onze school selecteren. Doe er uw voordeel mee!
 
Vanaf deze plaats wensen wij alle leerlingen een succesvol jaar toe
.
Met vriendelijke groet,
 
-dhr. S. Visser, docent Intersectoraal


 


Introductie klas 2
 

De eerste schooldag stond in het teken van introductie. De meeste leerlingen in leerjaar twee kennen elkaar natuurlijk al, maar het is goed om na een vakantieperiode elkaar weer even de hand te schudden. Ook zijn er een aantal leerlingen vanuit het Emelwerda College naar het Berechja College gekomen en voor hen is het op zo’n eerste schooldag toch een beetje spannend allemaal.

Op de maandagmiddag zijn we creatief bezig geweest. We hebben een paspoort gemaakt, waarop een foto en allerlei informatie over onszelf kwam te staan zoals; gezinssamenstelling, hobby’s, lievelingseten, leukste vak, enz. en daarna heeft een ieder zichzelf aan de hand van hun paspoort voorgesteld aan de klas en docent.

Op dinsdag werden de leerlingen al beproefd in het samenwerken. Ze moesten in een groep een fietsspeurtocht doen waarbij ze heel Urk door moesten en op diverse plekken vragen beantwoorden en/of opdrachten doen. Ook moesten ze op elke plek waar ze kwamen een leuke groepsfoto maken. Met alle onderdelen konden punten worden verdiend en de winnaar van de fietsspeurtocht 2014 is klas 2A geworden! Zij konden een leuke prijs in ontvangst nemen.

’s Middags gingen de gewone lessen van start en daarmee was dan ook echt het nieuwe schooljaar begonnen!

 

Berechja op Twitter


Met het oog op zichtbaar zijn en transparantie is het Berechja College actief op de sociale media. De sociale media zijn voor ons een extra mogelijkheid om in contact te komen en te blijven met ouders/verzorgers. Op Twitter worden gebeurtenissen aangekondigd, maar ook zijn leuke foto’s van lessituaties te zien. Op ons Youtube-kanaal plaatsen we filmpjes van schoolprojecten.
Twitter: @Berechja_op_urk
Youtube: youtube.com/hetberechja

Magister bekijken

 


De Berechja Berichten in de mailbox, dus een goed moment om de studievoortgang van uw zoon/dochter te bekijken.

Via uw inlogcode kunt u inloggen op Magister en onder andere de cijfers van uw zoon/dochter bekijken.

Graag nodigen we u van harte uit om Magister te ontdekken.

U kunt hier inloggen: 
https://berechja.swp.nl/ 

Het Berechja College is een bewuste school die een goede sfeer belangrijk vindt. Op diverse plaatsen in de school zijn onderstaande leefregels te lezen.

Tweet
Copyright © 2014 Berechja College, All rights reserved.
afmelden    update contactgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp