Copy
09/25/2014, Jaargang 1, nr. 1

Deze keer in:

Berichtje van Monique

De blaadjes dwarrelen en zie hier, mijn eerste digitale Nieuwsbrief valt in je mailbox!
Ik ben best trots op het resultaat en heel benieuwd wat je er van vindt. Alle feedback is welkom!

De herfst is begonnen. Dat geeft meteen een mooi thema voor deze brief. Want in de Traditionele Chinese Geneeskunde worden relaties gelegd tussen de verschillende jaargetijden en het effect ervan op ons lijf, onze gezondheid en ons gemoed. Daar gaat het hoofdartikel over.
Zelf hou ik erg van het herfstseizoen. Van de kleurschakeringen geel-goud en rood. Van de ochtendmist die spinnenwebben zo fraai zichtbaar maakt. Het zachte licht en de verstilde sfeer. En zeker, wanneer de herfstormen beginnen en de bomen kaal worden, is er eventjes dat trieste gevoel. De zomer is echt voorbij. Maar ook die emotie hoort bij het herfstseizoen.
Veel leesplezier en een plezierige, gezonde herfst!
Hartelijke groet,
Monique
 

Tips voor een gezonde herfst

Het is zover, de herfst staat op de stoep. Het zomerseizoen is teneinde en gaan we richting de winter. Zo’n overgang is direct van invloed op ons lijf, onze gezondheid en hoe we ons voelen. De Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) – waar acupunctuur onder valt  – ziet de mens als deel van het grotere geheel. Dat betekent dat je als individu ook beïnvloed wordt door je woon- werkomgeving, het voedsel dat je eet, het klimaat waarin je leeft, de seizoenen en het dag- en nachtritme.
 

Draag een sjaal!

In de 5-Elementen leer, onderdeel van de Chinees Geneeskundige traditie, wordt een relatie gelegd tussen onder meer een bepaald seizoen, een orgaansysteem, een lichaamsweefsel en een emotie. Zo bestaat er een samenhang tussen herfst, de huid, de Longen en de emotie verdriet. 
In de Chinees geneeskundige visie komen ziekmakende factoren zoals Koude, Wind en Vocht, binnen via de huid. Longen reguleren de (functies van) de huid, niet zo gek als je bedenkt dat ook de huid 'ademt'. En net als de huid staan de Longen - via de ademhaling en het inhaleren van zuurstof – direct in contact met de buitenwereld. Samen vormen ze de eerste verdedigingslinie van ons afweersysteem. Wanneer de blaadjes vallen en de herfststormen hun intrede doen is het belangrijk jezelf te beschermen door je warmer in te pakken. En dan met name je nek die extra kwetsbaar is voor het binnendringen van Wind en Kou. Dus doe lekker een sjaal om en voorkom gesnotter.
 

Last van herfstblues?

In de herfst trekken de sapstromen in bomen en planten zich terug. De blaadjes verkleuren en vallen.  De natuur maakt zich op voor de winter en verstilt langzaam. Ook wij mensen worden hierdoor beïnvloed. Niet alleen zijn we fysiek meer binnenshuis, ook onze aandacht en energie richt zich meer naar binnen. Het is normaal om in dit jaargetijde nadenkender en wat somberder te zijn. 
 

Eet (je) warm!

Om in het najaar en de winter warm te blijven, dragen we meer kleding maar ook ons interne kacheltje moet harder branden. Je helpt je lijf door in deze tijd van het jaar vooral warm, gekookt voedsel te eten. Verruil daarom de (koude) zomerse salades voor maaltijdsoepen, ovenschotels en stoofpotten. Gebruik uien, verse gember, knoflook of mosterd. Dit zijn voedingsmiddelen met een ‘scherpere’ smaak die goed zijn voor de Longen. De herfst is hét seizoen om te genieten van de oogst aan bietjes, rapen, wortelen, zoete aardappelen, pompoenen en noten. Koop je niet-seizoensgebonden groenten, zorg er dan in ieder geval voor dat je ze kookt. Ook in je fruitkeuze kun je het beste aansluiten bij het seizoen, dus eet bij voorkeur, appels,  (stoof)peren, druiven, vijgen.
 

Zelfhulp tips

Heb je ondanks sjaal en stoofpotjes toch een verkoudheid te pakken? Drink dan bij de eerste symptomen verse gemberthee en stimuleer acupunctuurpunt Long 7. Gember is effectief bij verkoudheid en griep, stimuleert de bloedcirculatie, werkt verwarmend en is goed voor de spijsvertering. De thee maak je als volgt. Snijdt een paar dunne plakjes verse gember of rasp de gember tot je ongeveer de hoeveelheid van een eetlepel bij elkaar hebt. Doe dit samen met 2 (grote) koppen water in een pannetje en breng het aan de kook. Laat het zo’n kleine 10 minuten zachtjes trekken, zeven en klaar is de thee.  Eventueel zoeten met wat rauwe honing of voor een fris smaakaccent een scheutje (verse) citroensap erbij. Drink de thee zo heet mogelijk. Dan zweet je de Wind Koude er zo weer uit.
 
Acupunctuurpunt Long 7 (LU-7) is werkzaam bij o.m. hoest, kortademigheid, pijn en stijfheid van de nek. Bovendien makkelijk zelf te stimuleren. Dit punt is niet moeilijk te vinden. Wanneer je je duim opsteekt zie je een kuiltje verschijnen aan de basis van je duim. Vanaf dit kuiltje gerekend ligt Long 7 ongeveer 2 vingerbreedtes hoger op je pols/arm (zie tekening). Druk stevig gedurende ongeveer een minuutje op het punt en doe dat op beide polsen. Dit kan meerdere keren op een dag.

Blijf je, alle zelfzorg ten spijt, kwakkelen deze herfst, aarzel dan niet en maak een afspraak met een acupuncturist. Om je weerstand op een natuurlijk manier een handje te helpen.
 

Geinspireerd door de blog van Sara Calabro 
Illustratie uit “A Manual of Acupuncture”, P. Deadman & M. Al-Khafaji

Wist je dat .....

.... het najaar de beste tijd is om te starten met acupunctuurbehandelingen tegen hooikoorts

Hooikoorts symptomen worden veroorzaakt doordat het afweermechanisme van je lijf in de war is. Dat ziet namelijk de stuifmeelkorrels (pollen) als indringers en probeert ze te bestrijden door histamine aan te maken. Deze stof veroorzaakt de overprikkeling van de slijmvliezen van neus, keel en ogen.
Natuurlijk kun je wachten tot je van het voorjaar last hebt van niesbuien, loopneus, tranende en geïrriteerde ogen. En zeker kan acupunctuur op dat moment je acute klachten verlichten.
Maar waarom zou je afwachten? 
Wanneer je nu (oktober-november) begint, is er tijd om je afweersysteem te re-setten. Daardoor heb je in het hooikoortsseizoen minder klachten. Hoeveel sessies er nodig zijn is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. 
Dus, last van hooikoorts? Maak nu een afspraak!
Share
Tweet
Forward
In mijn acupunctuurpraktijk Jing River in Geldermalsen behandel ik mensen met uiteenlopende gezondheidsklachten, w.o.
  • spier- en gewrichtspijn
  • stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • menstruatie en overgangproblemen
  • hoofdpijnen cq. migraine
  • maag- darmperikelen
Acupunctuur, Tuina (Chinees medische massage), voeding en leefstijltips bieden in veel gevallen een natuurlijke oplossing. Zonder bijwerkingen. Neem gerust eens contact op om te bespreken of ik iets voor je kan betekenen.

Monique

Volg mij op:

Facebook
LinkedIn
Website
Email

Contact gegevens:


Jing River Acupunctuur en Massage De Panoven 25 Geldermalsen, 4191 GW Netherlands
T 06-51215109
info@jingriver.nl
www.jingriver.nl

 
© 2014 Jing River | Alle rechten voorbehouden

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op jingriver.nl. Deze nieuwsbrief
verschijnt eens in de 3 weken.

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief    Email voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp