Copy
Nieuwsbrief Het Natuurloket - uw toegang tot de NDFF
Het Natuurloket
Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van alle recente ontwikkelingen rondom de Nationale Databank Flora en Fauna. Meer weten? Kijk op www.ndff.nl of neem contact op met onze Helpdesk via helpdesk@natuurloket.nl of 0800 2356333 (gratis).

20 november: Gratis cursus 'Werken met de NDFF '

Om alvast in de agenda te noteren: op 20 november organiseren we een achter-de-knoppen-dag 'Werken met de NDFF'. Direct zelf aan de slag met het systeem en uiteraard uitgebreid gelegenheid tot vragen stellen en het uitwisselen van tips & trics. Of je nu abonnee bent of niet: iedereen is welkom!

Meld je aan en leer alles over werken met de NDFF, nieuwe toepassingen en handigheidjes. Aanmelden kan via helpdesk@natuurloket.nl ovv 'cursus NDFF 20 november'.

iWaterplant: app om invasieve exoten te melden

Een nieuwe app helpt waterschappen en terreinbeheerders om een teveel aan waterplanten zo vroeg mogelijk in kaart te brengen en direct toe te voegen aan de NDFF.
 
Met de iWaterplant-app kun je direct in het veld vermeende invasieve waterplanten melden door een close-up foto te maken van de plant. De foto wordt samen met de locatie verzonden naar FLORON. Binnen enkele dagen ontvangt de melder bericht terug via de app of het inderdaad om een invasieve waterplant gaat. Geverifieerde waarnemingen van iWaterplant worden vervolgens doorgegeven aan de Nationale Databank Flora en Fauna. De meldingen komen ook bij het juiste waterschap terecht. Het waterschap kan dan direct actie ondernemen. 

Invasieve waterplanten
​Invasieve waterplanten zijn vijver- en aquariumplanten die, vaak onbedoeld, in de natuur terecht zijn gekomen en daar explosief groeien waardoor er kans is op wateroverlast en schade aan de natuur. Daarom is het belangrijk dat snel actie ondernomen kan worden om de planten te bestrijden of in toom te houden. 

Soorten
Met de iWaterplant App leert u invasieve soorten herkennen en kunt u de aanwezigheid ervan melden. Het gaat om de volgende soorten:
 Egeria, Hydrilla, Grote kroosvaren, Prelvederkruid, Ongelijkbloemig vederkruid, Grote vlotvaren, Watercrassula, Waterhyacint, Grote waternavel, Verspreidbladige waterpest, Watersla, Waterteunisbloem, KLeine waterteunisbloem en Waterwaaier. 

Effect van maatregelen beoordelen
Het is belangrijk invasieve waterplanten te kunnen herkennen, zodat snel actie kan worden ondernomen om de planten te bestrijden of in toom te houden. Het is ook belangrijk om te weten of de maatregelen die we nemen effect hebben. 

Nieuwsbrief 'kijk op exoten' verschenen

De nieuwsbrief 'Kijk op Exoten' is weer verschenen. Deze nieuwsbrief maakt onderdeel uit van het Signaleringsproject Exoten, dat op initiatief van het Team Invasieve Exoten (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is opgestart. 
Het Signaleringsproject Exoten heeft als doel vrijwilligers te enthousiasmeren uit te kijken naar exoten en waarnemingen te melden via Waarneming.nl of Telmee.nl. 

Download de nieuwsbrief

Met exoten worden uitheemse soorten aangeduid die Nederland niet op eigen kracht kunnen bereiken, maar door menselijk handelen (transport, infrastructuur) hier in de natuur terecht zijn gekomen (of dat in de nabije toekomst dreigen te doen). Soorten die Nederland op eigen kracht bereiken vanuit hun natuurlijke verspreidingsgebied, bijvoorbeeld door klimaatverandering, zijn geen exoten. Exoten leiden in de meeste gevallen niet tot grote problemen; slechts een beperkt aantal vertoont invasief gedrag door een explosieve ontwikkeling na vestiging. Invasieve exoten kunnen een bedreiging vormen voor de inheemse biodiversiteit, volksgezondheid of veiligheid.

Waarnemingen van exoten kunt u melden via Waarneming.nl en Telmee, zodat er in onderzoek, beleid en beheer rekening mee gehouden kan worden. Deze websites werken nauw samen en zorgen dat uw waarnemingen terecht komen in de NDFF, zodat ze gevalideerd worden en opvraagbaar zijn. 

In dit nummer onder andere aandacht voor de blauwband (Foto: Jelger Herder)

Werken met de NDFF - Dries Oomen

Dries Oomen werkt sinds 1 september 2014 voor het Natuurloket. Daarnast is hij ook GIS-medewerker bij Sovon Vogelonderzoek Nederland. 

Dries: "Als medewerker Geo Informatie Systemen (GIS) ben ik visueel ingesteld. Dat betekende dat ik best even moest wennen aan het omvangrijke netwerk van het Natuurloket en de NDFF, inclusief de procedures die daar bij horen. Maar inmiddels heb ik er aardig grip op gekregen.

Die complexiteit is ook wat de NDFF uniek maakt, aldus Dries: "Het is best bijzonder om te werken met een databank als de NDFF, die zoveel verschillende gegevens bundelt en doorzoekbaar maakt voor iedereen. Want vogelwaarnemingen vragen bijvoorbeeld een heel ander datamodel dan planten. Toch zijn via de NDFF alle soorten op te vragen."

Het werk van Dries omvat verschillende dingen: "Ik heb een aantal taken, waarbij ik vooral de werkzaamheden van Martin Epe en Renee Bekker tracht te ondersteunen. Ook zal ik de Helpdesk ondersteunen waar dat nodig is."

Vier nieuwe locaties knoflookpad ontdekt

Goed nieuws voor de met uitsterven bedreigde knoflookpad! In het gebied tussen grofweg Weerdinge en Exloo zijn vier nieuwe locaties ontdekt waar de diertjes voorkomen. Richard Struijk van Ravon (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) in Nijmegen spreekt van spectaculair nieuws.
 
In 2014 heeft de Stichting RAVON, in opdracht van de provincie Drenthe, onderzoek gedaan naar het voorkomen van de knoflookpad in verschillende wateren. Daarbij is gebruik gemaakt van environmental DNA-techniek (eDNA)."In 23 poelen in dat gebied hebben we watermonsters genomen", vertelt Struijk. "Vijf daarvan waren positief. Van een watertje was bekend dat er in het veleden weleens een knoflookpad was waargenomen. De overige vier poelen zijn echt nieuwe locaties en dat is geweldig nieuws voor het voortbestaan van de knoflookpad. Hoe meer plekken, hoe beter het is voor de soort", aldus Struijk.
 
Afgelopen zomer werden ‘kikkervisjes' van de Valther populatie, die waren opgekweekt in het Emmer dierenpark, in knoflookpadloze poelen uitgezet. Of deze reddingsactie succesvol is geweest, zal pas over twee a drie jaar blijken.
(via www.natuurbericht.nl en www.dvhn.nl)


Foto via Wikimedia Commons By Bild: Kroete- own work

Volg Het Natuurloket en de NDFF

Op de hoogte blijven van Het Natuurloket en de NDFF?

Volg ons op Twitter via @NDFF of like ons op Facebook.

Agenda

 

Het Natuurloket
Toernooiveld 1 (gebouw Mercator 3)
6525 ED Nijmegen
 
helpdesk@natuurloket.nl   |   0800 2356333
Het Natuurloket biedt toegang tot de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) en verzorgt het beheer en de exploitatie in opdracht van BIJ12.