Copy
10/16/2014, Jaargang 1, nr. 2

Deze keer in:

Berichtje van Monique

De donderdag is de vaste verschijningsdag van deze infobrief èn ook mijn vaste acupunctuur praktijkdag. Ooit heb ik eens gelezen dat Donderdag Wonderdag is. Dat klopt dan heel aardig, want op hetzelfde moment dat ik bij mijn clienten naaldjes plaats, kunnen abonnees elders in het land de Tips en Weetjes over Acupunctuur lezen. Lang leve de techniek!
Deze keer ga ik in het hoofdartikel in op de vraag wat je nu eigenlijk voelt van het zetten van een acupunctuurnaaldje. Of anders gezegd "Doet het pijn?"
Ook vraag ik je aandacht voor het thema keuzevrijheid in de zorg. Het zal je niet ontgaan zijn dat overheid en zorgverzekeraars een inperkend beleid voeren. Wanneer je net als ik van mening bent dat de vrije keuze voor een natuurlijke behandeling moet blijven bestaan, laat dan je stem horen.
Hartelijke groet en een hele fijne 'Wonderdag'!
Monique

Doet het pijn?

De eerste vraag is bijna altijd "Helpt acupunctuur
ook bij .... [klacht X]"?
Gevolgd door hoeveel behandelingen er nodig zijn, wat het kost en of het wordt vergoed.
Of acupunctuur pijn doet vraagt eigenlijk niemand. Toch zou je die vraag wel verwachten. Niet dan?
Het moet haast wel pijn doen.
Er worden toch naalden in je lijf gestoken …..




Angst voor naalden en pijn, is een veelvoorkomende reden om niet naar een acupuncturist te gaan. Wie wel durft, merkt tot z’n verbazing dat het lang zo erg niet is (als gedacht). Dat het in de verste verte niet voelt als een injectie. Dat wil niet zeggen dat je niets voelt.
 

Wat voel je dan wel?

Wanneer het naaldje door de huid gaat, voel je een speldenprik(je). Maar het kan goed zijn dat je zelfs daar niets van merkt. Eenmaal door de huid wordt de juiste diepte opgezocht om het specifieke acupunctuurpunt te activeren. Dat activeren geeft een bepaalde gevoelssensatie, 'De Qi' genaamd (spreek uit de tsjie). 'De Qi' wordt meestal niet als pijnlijk ervaren, maar kan de eerste keer wel een vreemde gewaarwording zijn. Mensen omschrijven het vaak in de trant van:
  • Het wordt warm. Dat vindt eigenlijk niemand vervelend.
  • Het voelt drukkend. Of zwaar.  Het zware gevoel kan zich verspreiden door het hele lichaamsdeel waarin het naaldje is gezet. Wordt niet als hinderlijk ervaren, eerder kalmerend en ontspannend.
  • Een diepgelegen kloppende of krampende sensatie. Zoiets hebben mensen meestal nog niet eerder gevoeld en het varieert van een beetje zeurend tot behoorlijk intens. Het kan de hele behandeling aanwezig zijn of geleidelijk aan wegtrekken. Vind je dit gevoel erg vervelend, onaangenaam, of zelfs pijnlijk, zeg het! Je acupuncturist kan de stimulatie aanpassen.
  • Tintelingen. Dat kan plaatselijk zijn of door het hele lijf. Soms gebeurt dit meteen na het aanprikken of pas na een tijdje. Het tegenovergestelde, dat het wat verdoofd voelt, komt ook voor. Dat is over het algemeen plaatselijk en verdwijnt weer nadat de naalden verwijderd zijn.
  • Een elektrische stroompje dat door arm of been loopt. Dit is de eerste keer soms even schrikken. Maar het verdwijnt weer snel.
  • Ik voel niets. Ook dat is oké. Mijn ervaring is dat na een aantal acupunctuursessies subtiele sensaties in het lijf steeds beter worden waargenomen.
Voelt het zetten van het naaldje scherper aan dan een speldenprik, en blijft dat gevoel, zeg het dan tegen je acupuncturist. Hij of zij zal het punt misschien opnieuw aanprikken, of de naald voor dat moment mogelijk zelfs helemaal achterwege laten. Een goede raad: spreek je altijd uit wanneer je tijdens de behandeling ongemak ervaart. Ga je niet liggen verbijten, maar zeg het wanneer een naald pijn gaat doen, je het koud krijgt, de muziek je stoort .....Alleen als je het zegt kan er mogelijk iets aan gedaan worden. 

Mijn ervaring is dat wie bang is voor naalden, maar toch een afspraak durft te maken en de naaldangst eerlijk met zijn/haar acupuncturist bespreekt, zal ervaren dat het reuze meevalt.

Geïnspireerd door Sarah Calabro "What does Acupuncture feel like"  en  Ka Hang Leoungk "The needling question about Acupuncture".
Cartoon via http://sassywifechronicles.wordpress.com/tag/acupuncturist/

Wist je dat ...

acupunctuurnaaldjes een diameter van 0,25 mm of minder hebben. Haarfijn dus. Dat betekent dat een acupunctuurnaaldje met gemak ìn een injectienaald past. Wat heet, in onderstaande injectienaald passen tientallen naaldjes. 

 
Foto via www.acupuncture-treatment.com

Keuzevrijheid

Jaarlijks gaan circa 2 miljoen mensen naar een homeopaat, een natuurgeneeskundige, een osteopaat of een acupuncturist bijvoorbeeld. Natuurlijke behandelingen zijn doeltreffend, veilig en goedkoop. Daarmee vormen deze behandelingen een bijzonder waardevolle aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Help mee het recht op een natuurlijke behandeling te behouden en kom in actie voor het behoud van keuzevrijheid en betere vergoedingen door zorgverzekeraars!
L
aat je stem horen en ga naar http://www.keuzevrijheid.nl/kom-in-actie/  
Daar vind je een voorbeeldbrief die je per mail of per post aan je zorgverzekeraar kunt sturen.

Share
Tweet
Forward
In mijn acupunctuurpraktijk Jing River in Geldermalsen behandel ik mensen met uiteenlopende gezondheidsklachten, w.o.
  • spier- en gewrichtspijn
  • stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • menstruatie en overgangproblemen
  • hoofdpijnen cq. migraine
  • maag- darmperikelen
Acupunctuur, Tuina (Chinees medische massage), voeding en leefstijltips bieden in veel gevallen een natuurlijke oplossing. Zonder bijwerkingen. Neem gerust eens contact op om te bespreken of ik iets voor je kan betekenen.

Monique

Volg mij op:

Facebook
LinkedIn
Website
Email

Contact gegevens:


Jing River Acupunctuur en Massage De Panoven 25 Geldermalsen, 4191 GW Netherlands
T 06-51215109
info@jingriver.nl
www.jingriver.nl

 
© 2014 Jing River | Alle rechten voorbehouden

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op jingriver.nl. Deze nieuwsbrief
verschijnt eens in de 3 weken.

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief    Email voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp