Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven
Oktober 2014         
Jaargang 2 - Nummer  08
oervoeding

In deze nieuwsbrief o.a.

Voeding: Oervoeding • Pak ongezond eetgedrag aan • Knoflook, een natuurlijke antibioticum • Er gaat ook nog veel fout met voeding
Geestelijke gezondheid: Angst taboe • Niet alleen de patiënt verdient aandacht • Symposium
Voor u gelezen: Je eigen gezondheid meten? • Amalgaan - weg ermee? • Alzheimer • Interessant • De domme patiënt • Gevaarlijke medicijnen
Milieu: Het nut van statiegeld • Je eigen groentetuintje in de stad
Beleid: Het mag wat kosten • Hoofdpijn
Agenda     Petitie     Recept     Boeken
voeding

Voeding


Deze maand wordt het vanzelf een themanummer over voeding. Het aanbod aan nieuws is overweldigend. Onze oudste ‘moeder’ de Stichting Gezond Leven begon in 1950 (haar voorlopers al veel eerder) met de boodschap uit te dragen dat bijna alles draait om gezonde voeding. Hoe kan je verwachten dat het lichaam naar wens functioneert als je het noodzakelijke stoffen onthoudt maar wel volstopt met verkeerde stoffen? Toch is voeding in de medische wetenschap nog steeds een vrijwel onzichtbaar onderwerp. 
Artsen krijgen in hun hele studie nauwelijks iets te horen over (het belang van) gezonde voeding. Er is echter een kentering zichtbaar. Opeens staat voeding in het centrum van de belangstelling, ook bij de wetenschap. Het ene na het andere onderzoek bewijst wat mensen met gezond verstand al lang ‘wisten’ en Hippokrates al bijna 2500 jaar geleden: 'Wat dan ook de vader van de ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding'.
We geven een paar van de nieuwste ontwikkelingen graag door.
oervoedingOervoeding. Voeding die onze verre voorouders al aten - o.a. groenten, vlees, vis, eieren, noten, fruit -, lijkt het risico te verminderen op hart- en vaatziekten en diabetes. Dat blijkt uit onderzoek naar de effecten van paleolithische voeding (oervoeding) van het Louis Bolk Instituut onder personen met kenmerken van het metabool syndroom. De resultaten zijn deze week gepubliceerd op de site van het wetenschappelijke tijdschrift Lipids in Health and Disease. De Nederlandstalige samenvatting is beschikbaar op de site van het Louis Bolk Instituut. Het wetenschappelijke artikel is deze week online beschikbaar op de site van Lipids in Health and Disease.
raw food
Let wel: oervoeding is dus heel anders dan de ook wereldwijd toenemende “Raw”-beweging. Die beschouwt alles rauw als oervoeding, maar vergeet daarbij dat de mens al sinds de beheersing van het vuur een deel van zijn eten verhit en dat is al een paar honderdduizend jaar! 

We zijn daar niet alleen geheel aan aangepast, het heeft ons zelfs in staat gesteld om beschaving en cultuur te ontwikkelen.
Terug naar het rauw tijdperk betekent: 24 per dag bezig zijn met overl
even, willen we dat? Waar het om gaat is een goed evenwicht tussen rauw (zo veel mogelijk, want dat bevat stoffen die bij verhitting verloren gaan) en bewerkt (verhitten is een vorm van bewerken). Dat er veel mensen rondlopen die vrijwel uitsluitend op bewerkt (fabrieks-) voedsel leven, is een belangrijke oorzaak van de explosieve stijging van de zorgkosten. Lees meer over gezonde voeding.
hotdog en friet‘Pak ongezond eetgedrag aan’. Overheid moet ingrijpen: minder vlees, zout, suiker en vet. Nederland moet minder vlees en zuivel produceren. En er minder van consumeren. Er moet veel meer aandacht komen voor duurzaamheid bij voedselproductie. En de overheid moet ingrijpen om de consumptie van zout, suiker en vet te verminderen. Het is niet Greenpeace die dit eist, maar de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het rapport Naar een voedselbeleid dat de WRR donderdagmiddag presenteerde, stelt dat er een voedselbeleid moet komen in plaats van het aloude landbouwbeleid. Sinds dit is ondergebracht bij Economische zaken is er te weinig aandacht voor duurzaamheid. Milieuorganisatie Natuur & Milieu grijpt het rapport aan om te pleiten voor afschaffen van btw op groente en fruit, terwijl die op vlees kan worden verhoogd naar 21 procent. Volkskrant 3-10-2014

De NRC maakte er een handleiding van: Hoe doe je dat, gezond eten en gezond leven?
 
Zelfs VARA’s Kassa, die meestal keurig aan het handje van het Voedingscentrum loopt, maakt melding van de opvallendste vijf voedingsfeiten.
1. Gezond ouder worden met eten uit de steentijd
2. An apple a day keeps the doctor away
3. Kersensap drinken verlengt de nachtrust
4. Mannen massaal aan de broccoli
5. Groene thee maakt mond gezond

Lees het hele dossier.

oogfondsOok het Oogfonds komt in “Oogcontact” met aanwijzingen om het oog gezond te houden. Drie van de vijf tips (de eerste 2 gaan over contactlenzen etc.) houden het hele lichaam gezond:

Tip 3: Eet gezond. Door gezond te eten helpt u de veelvoorkomende oogaandoening leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) tegen te gaan. Zorg daarom dat in uw dieet veel groente, fruit en vis voorkomt.
 
Tip 4: Beweeg voldoende. Lichaamsbeweging zorgt voor een goede bloedvoorziening in het netvlies. Beweging is dus van cruciaal belang om uw ogen gezond te houden.
 
Tip 5: Rook niet. Schadelijke stoffen in tabak hebben een slechte invloed op de gezondheid van het oog. Roken bevordert een versnelde veroudering van de lens en kan zorgen voor ‘rokerscataract’. Deze vorm van staar/cataract treedt op bij veertigers en vertroebelt de lens. Alleen een operatie kan het zicht nog herstellen. Daarnaast worden rokers drie tot vier keer vaker getroffen door leeftijdsgebonden maculadegeneratie dan niet-rokers. www.oogfonds.nl
 
Uit diverse bronnen: Voor het eerst zitten wij op één lijn met Piet Borst die in zijn column aangaf dat gezonde voeding en leefwijze dementie voorkomt, net als andere ziekten die te maken hebben met slechte bloedvaten.

Brenda Schultz ziet het verband tussen gezond eten en betere sportprestaties (bij tennissers).

Mora haalt de E621, glutamaat, smaakversterker uit de producten. Niet omdat het kwaad zou kunnen (“is nooit aangetoond”), maar omdat de consumenten erom vragen! Altijd Wat, NCRV
knoflookKnoflook, een natuurlijke antibioticum. Eén van de meest bekende kruiden met een antibacteriële werking is knoflook (Allium Sativum). Reeds in het oude Egypte, Griekenland, Rome, China en India werden uitgebreide teksten geschreven over de medicinale toepassingen van knoflook. Ook later in de geschiedenis werd knoflook aangeraden bij onder andere infecties. Maar er zijn meer werkingen bekend dan alleen de antibacteriële. Knoflook blijft ook in de moderne tijd onveranderd interessant voor fytotherapeuten, producenten en wetenschappers. Er zijn tal van producten met knoflook: gefermenteerde knoflook, aged garlic en zelfs de vluchtige olie van knoflook. Ook hier zien we een veel breder toegekend dekkingsgebied, waarbij zich overigens ongetwijfeld veel kaf tussen het koren zal bevinden. Toch valt de antibacteriële werking van knoflook als zodanig nauwelijks te betwisten en deze wordt dan ook regelmatig in de recente literatuur opnieuw bekeken. Het bestanddeel allicin kreeg daarbij bijzondere aandacht. 
Voor volledige artikel, zie: N. Tode-Gottenbos in het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie nummer 3, 2014, pagina 6.
Er gaat ook nog veel fout met voeding (1).
Groen vlees, willen we dat? Naast biologisch vlees is er nu ook ‘groen’ vlees: dat zou een kleinere voetafdruk op de aarde veroorzaken. BBC Horizon liet zien wat dat in de VS inhoudt: runderen in een soort paardenbakken buiten met alleen zand en modder, met veel op elkaar en niets anders te doen dan de hele dag eten. Wat eten ze dan: mais, waar hun spijsvertering helemaal niet mee uit de voeten kan, maar dat geeft niet want ze worden er zo snel zo vet van dat ze worden geslacht voordat ze bezwijken aan ziektes… Wat ze wel hebben is ernstige obesitas, maar dat is de bedoeling. Om ze net lang genoeg in leven te houden tot de slacht, worden ze volgestopt met hormonen en antibiotica, alles bij elkaar noemen ze dat een ‘wetenschappelijk dieet’! Hoe kunnen ze dat groen noemen? Ze zien vast dingen als waterverbruik over het hoofd en natuurlijk de hectares die gebruikt worden als veevoer in plaats van mensenvoer. Maar vooral het dierenleed is onaanvaardbaar. Het op deze manier geproduceerde rundvlees bevat 65% (verzadigd) vet. Heeft u nog zin in een Hamburger? Bij kippenmesterijen is overigens iets vergelijkbaars gaande. Ook deze arme dieren worden “wetenschappelijk” in de helft van de tijd twee maal zo zwaar als een normale kip, dat noemen we met recht een ‘plofkip’.
Als het gaat om de voetafdruk van ons eten dan wint qua dierlijke eiwitten de mossel glansrijk, gevolgd door de (biologische) kip. Koe heeft de grootste voetafdruk, gevolgd door schaap en varken. De mensheid kan niet zo doorgaan met de huidige manier van industrieel vlees produceren en massaal opeten: de aarde en wijzelf gaan eraan kapot. De tegenbeweging groeit dan ook: boeren gaan terug naar het aloude kleinschalige gemengd bedrijf. Dat geeft niet alleen veel meer voldoening, het is ook duurzaam.
Sinds 1985 is de supermarkt uitgebreid met een nieuw soort vleesvervanger: quorn. Dit wordt gemaakt met behulp van schimmels, dus is het niet verwonderlijk dat het aantal meldingen over klachten na het eten hiervan toeneemt. Mensen met allergieën moeten er zeker voorzichtig mee zijn!
Het conserveermiddel E 250 (Nitriet) in vleeswaren is bekend als slecht en kankerverwekkend, maar zit er toch in. Waarom? Omdat het verplicht is! Zelfs in biologische ham moet het (in minimale hoeveelheid) worden toegevoegd om Clostridium besmetting te voorkomen, dat is namelijk een levensgevaarlijke infectie…
spaghetti, bruine rijst en pastaEr zijn sterke aanwijzingen dat het gebruik van het pesticide glyfosaat op tarwe mede oorzaak is van de toename van coeliakie. Het is al bekend dat het de darmflora ernstig verstoort. De toename van coeliakie blijkt exact gelijk te lopen met het gebruik van glyfosaat. Waarschijnlijk geeft de aanwezigheid van de stof aanleiding om de allergie voor tarwegluten te ontwikkelen. Er is wel een beetje nieuwe hoop: Amerikaanse wetenschappers geloven een merkwaardige remedie te hebben gevonden tegen coeliakie. Ze behandelden 12 coeliakiepatiënten met een parasitaire rondworm. Vier patiënten haakten voortijdig af, maar de overige acht waren op het einde van de studie in staat een behoorlijke portie spaghetti te verorberen. De onderzoekers gaan nu op zoek naar de wormproteïnen die hiervoor verantwoordelijk zijn, want ze willen niet iedereen zomaar gaan infecteren met parasieten. Ze denken dat IBS, Crohn en astma ook het gevolg zijn van het verdwijnen van bepaalde wormen (helminten) uit het darmmilieu. Misschien krijgen die ooit dezelfde status als onze darmflora…
Er gaat ook nog veel fout met voeding (2). The American Journal of Medicine constateert ook al een groot gebrek aan kennis bij artsen over voeding. Er is nu wel genoeg bekend om te kunnen stellen dat (verkeerde) voeding de grootste risicofactor is voor ziekte en voortijdig sterven. 
Lees artikel (Engels)

Geestelijke gezondheid


angst taboeAngst taboe. Drie op de vijf Nederlanders zou een angststoornis niet melden bij sollicitatie, omdat zij verwachten dat openheid over een angststoornis hun kans om aangenomen te worden verkleint. Daarnaast geeft 39% aan dat zij als werkgever een sollicitant met een angststoornis minder snel in dienst zouden nemen dan iemand met dezelfde kwalificaties zónder deze aandoening. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van het Fonds Psychische Gezondheid, uitgevoerd in het kader van de 17e Landelijke Dag Psychische Gezondheid. Thema van deze Landelijke Dag was angst. Het Fonds werkt dit jaar samen met de Angst, Dwang en Fobie stichting (ADF).
Niet alleen de patiënt verdient aandacht. Opname op de intensive care of spoedeisende hulp is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Niet alleen de patiënt zelf, maar ook de naasten van de patiënt ervaren hierbij veel onzekerheid en angst. Als je deze emoties van naasten van patiënten weet te verminderen, helpt dat de patiënt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het emotioneel welbevinden van de mensen die voor de patiënt belangrijk zijn, van invloed kan zijn op het welbevinden van de patiënt en daarmee op de van de patiënt.
Voor gehele artikel zie: Medisch Contact 2014 pagina 1696.
Symposium. Een symposium in Naarden, op 13 september jl. georganiseerd door de Vereniging voor Transpersoonlijke Psychiatrie, over Spiritualiteit, Crises en een aanvullende kijk op behandelwijzen binnen de psychiatrie, werd bezocht door twee van onze vrijwilligsters, Jose Hoekstra en Marisca van der Burgh.
Een verslag van hun hand vertelt over wat sprekers zoals o.a. Rogier Hoenders (psychiater Lentis Groningen), Prof.Dr. Ravi Ravindra (filosoof/godsdienstpsycholoog, Dalhouse University Canada), Prof.Dr. Andre van der Braak (psycholoog/filosoof VU Amsterdam), Dr. Adeline Waning (psychiater) en Dr. Jean-Marie Decuypere (psychiater), over de stand van zaken anno 2014, te melden hadden.

Voor u gelezen


Je eigen gezondheid meten? Steeds meer komen sensoren en apps beschikbaar om de eigen gezondheidstoestand in de gaten te houden. De term “Quantified Self” raakt daarvoor als verzamelnaam in gebruik, mogelijk te vertalen als “Zelf in Cijfers”. Dit wordt vooral interessant als we op deze manier patronen kunnen ontdekken die ons attenderen op bepaalde gezondheidsrisico’s. Het wordt steeds gemakkelijker om de apps of de sensoren dagelijks mee te dragen.Dit is misschien een ‘onnatuurlijke’ ontwikkeling, maar we leven in een andere tijd, met nieuwe technische mogelijkheden. Je kunt hier wel of niet voor kiezen. Enkele voorbeelden zijn de volgende: dankzij de regelmatige feedback beter aan je gewicht kunnen werken, het bijhouden van je aantal stappen (dus conditieherstel) na hartoperatie, de bloedsuiker bepaling voor diabetici etc. Het gaat daarbij om strikt persoonlijke gegevens in verband met het individuele gedrag. Mensen blijken door deze persoonlijke feedback vaak beter in staat te zijn hun gedrag te veranderen. 
gezondheid metenZelfmeting is evenwel niet voor alle mensen haalbaar. En de metingen moeten wel geldig zijn, de apparaten niet te duur, en het dragen ervan niet lastig. Men kan er ook ethische bezwaren tegen hebben. Het Natuurlijk Gezond Plein zal de ontwikkeling van het “Zelf in Cijfers” goed in de gaten houden.
Bron: Medisch Contact 2014 pagina 1619. 
Amalgaan - weg ermee!Amalgaam - weg ermee? Voorzitter Arjan Starrenburg van de Nederlandse Vereniging voor Bio-energetische Tandheelkunde schrijft: uiteindelijk denk ik dat het met de fluoridering van water, maar ook in tandpasta, dezelfde kant opgaat als met het vulmateriaal amalgaam. Wij, de NVBT, schreeuwen al jaren dat het slecht is voor de gezondheid en het blijkt nu dat dit vulmateriaal langzaam van de markt verdwijnt. Het gebeurt echter zo geruisloos mogelijk zonder veel gezondheidsclaims vanuit de patiëntengroep. Ik voorspel dat het met fluoride exact hetzelfde zal gaan verlopen.
Voor volledige artikel, zie: Tijdschrift voor Bio-energetische Tandheelkunde 2014 p 4.
(mee)roken! Kans op kankerAlzheimer. Een rapport van de WHO (Tobacco Use & Dementia) geeft aan dat rokers 45% meer kans lopen op het ontwikkelen van Alzheimer en komt tot de conclusie dat Wereldwijd 14% van alle gevallen aan (mee)roken te wijten zouden kunnen zijn
dr Blaser

Interessant.
Interview met onderzoeker Blaser: “Onze hygiëne brengt ons in gevaar”. Over het gevaar van antibiotica en het belang van onze lichaamsflora.
Medisch ContactDe domme patiënt. “Onderschat niet hoe lang we geïnvesteerd hebben in het dom houden van patiënten”. Dit is een uitspraak van professor Gert Westert, hoopleraar gezondheidsonderzoek in het Zorgmagazine. Bewijs maar dat je gelijk hebt. Inzake het indienen van een klacht door de patiënt met betrekking tot een medische fout: “Het is moeilijk om te bewijzen dat er iets fout ging; je staat als leek tegen over specialisten, die vaak wel door dure advocaten worden bijgestaan. Het is moeilijk om alle informatie boven water te krijgen. De tuchtrechter kan echter niet oordelen over wat hij niet weet”. Citaat uit het artikel “als je een fout maakt, geef dat toe“ van de hand van letselschade deskundige Yme Drost, in Medisch Contact nummer 33/34 pagina 1538.
gevaarlijke medicijnenGevaarlijke medicijnen. Medicijnen met cortisol, zoals prednison, kunnen ernstige psychische problemen veroorzaken. Artsen en patiënten zijn zich daar te weinig van bewust. Dat schrijft een groep verontruste psychiaters, onderzoekers en hersenwetenschappers in het oktobernummer van de American Journal of Psychiatry. Cortisol zit in medicijnen tegen astma, reuma, eczeem, spierziekten en auto-immuunziekten. Op jaarbasis krijgt een half miljoen Nederlanders prednison via de apotheek.
cover GastroenterologyCombinaties van veelgebruikte medicijnen verhogen de kans op maagbloedingen veel meer dan gedacht. Wie bijvoorbeeld vrij verkrijgbare pijnstillers als ibuprofen slikt in combinatie met andere medicijnen, zoals prednison, heeft daarmee een ruim tien keer zo grote kans op een maagbloeding. Van veel medicijnen is bekend dat ze afzonderlijk de kans op maagbloedingen vergroten. Nu is voor het eerst aangetoond dat een combinatie die kans vele malen versterkt. Onderzoekers van het ErasmusMC berekenden het risico op maagbloedingen voor elf medicijngroepen en zagen voor sommige combinaties behoorlijke risicoverhogingen, meldt Gastroenterology.

Milieu


statiegeld moet blijven!Het nut van statiegeld. “Statiegeld moet blijven“ dacht Lianne Kooistra (30) meteen, nadat de politieke discussie over statiegeld weer losbarstte. Ze bedachten een simpel experiment. Lianne: op een groot stadsplein dumpten we voor de ogen van het winkelend publiek 500 blikjes en flesjes zonder statiegeld. De afvalberg bleef onaangeroerd. Vervolgens legden we 500 plastic flessen met statiegeld neer. In nog geen drie kwartier tijd was het plein helemaal leeg! Lianne postte het filmpje op YouTube, maakte een Facebook pagina aan en kreeg veel media aandacht voor de actie. Maar nog mooier: binnen een maand is deze pagina 35.000 keer ‘geliked’. Op 18 juni hoopt ze 50.000 likes te kunnen overhandigen aan de Tweede Kamer, als die opnieuw praat over het nut van statiegeld. Bericht in GPM14 van Greenpeace, juni 2014.
Eten uit je eigen stadJe eigen groentetuintje in de stad. De stadslandbouw groeit en bloeit in de havenstad Rotterdam. Uit je Eigen Stad, Rotterzwam en Kromkommers zijn Rotterdamse initiatieven. Uit je Eigen Stad heet de combinatie van moestuinen, RotterZwamproeftuin, restaurant, markt en evenementenplek, met kakelende kippen en al.
Uit onderzoek blijkt dat 70.000 Rotterdammers geïnteresseerd zijn in duurzame voeding. Uit je Eigen Stad biedt hiervoor een oplossing, evenals Tropicana, het vroegere subtropische zwemparadijs. In feite is dit één grotere stadskas, de ideale plek om paddenstoelen te kweken. Ook de dames van Kromkommer zijn actief.kromkommer Zij kwamen er achter dat veel groenten al worden weggegooid voordat ze überhaupt in de distributieketen terechtkomen, alleen omdat ze er zogenaamd raar uitzien. Voorts lijkt koffieprut een beter leven beschoren. Alleen al in Nederland ontstaat jaarlijks 120 miljoen kilo koffieprut. Einddoel van al deze initiatieven is: een wereld zonder voedsel verspilling.
Citaten uit “Down to Earth” van Milieudefensie 2014 no 23.

Beleid


Het mag wat kosten. Consumenten van CAM zorg roepen wel eens dat het zo duur is. Tweehonderd euro voor een consult (vaak van meer dan een uur) bijvoorbeeld vindt men te duur. Tja, als je (het merendeel) uit eigen zak moet betalen ga je daarover mopperen. De kosten van reguliere zorg gingen aan de meeste mensen geheel voorbij, omdat ze nooit de nota’s van ziekenhuis en specialist zagen. Het invoeren van het eigen risico heeft dit veranderd, waardoor meer inzicht ontstaat. De Telegraaf hield onlangs een peiling onder lezers. Wat kwam er zoal naar voren? (afgezien van ten onrechte in rekening gebrachte foto’s etc.)
Het mag wat kosten- Splintertje verwijderen: € 1.312,- (men wilde per se foto’s maken)
- Watje uit gehoorgang (enkele seconden werk): € 254,60
- Plekje van lip halen en hechten (15 minuten): € 4.700,-
- Advies tandarts om tandenstokers te gebruiken: (30 seconden) € 25,-
- Haar verwijderd uit ooglid: (minder dan 2 minuten): € 800,-
- Controle dermatoloog (3 minuten): € 380,-
- Sneetje in gezicht plakken (5 minuten): € 583,-
- Controle stembanden (paar minuten): € 465,-
Infolijn Alternatieve Geneeswijzen - 088-24 24 240Hoofdpijn. In het kader van het opbouwen van een kenniscentrum voor consumenten hebben we een eerste artikel op het Natuurlijk Gezond Plein geplaatst met uitgebreide informatie over een specifieke gezondheidsklacht.
De komende maanden willen we dit met nog veel meer onderwerpen uitbreiden. Voor de inhoud wordt gebruik gemaakt van de in 25 jaar opgebouwde kennis van de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen.

Graag horen we van u wat u daarvan vindt, of we zo door moeten gaan!

Agenda


Resonantie verbindt natuurlijke gezondheidszorg. Resonantie is de key-faktor die alle disciplines en interventies binnen het veld van de natuurlijke gezondheidszorg verbindt. Dat is wat we willen bereiken met elkaar en met onze clienten. Daarom wordt dit congres ook vanuit alle verenigingen ondersteund. Het is de tijd om het menselijk functioneren vanuit een ander perspectief te gaan zien wat met moderne technologie zichtbaar is geworden en zijn wetenschappelijke basis heeft; de mens als georganiseerd trillingsorganisme van licht en geluid. Beleef dit congres mee, bezoek de stands met de nieuwste toepassingen, volg de workshops en ontdek de onbegrensde mogelijkheden om helingsprocessen in beweging te zetten! In deze tijd waarin zoveel grenzen worden opgelegd gaan we een nieuw tijdperk in met een hoger bewustzijn wat vraagt omintelligente interventies met een brede toegankelijkheid.
congres 24 en 25 oktoberKlik hier om u aan te melden. Inschrijven sluit donderdag a.s. 10.00 uur!
Crazywise - een seminarConferentie. Crazywise is een seminar op 2 december 2014 in Rotterdam. Filosofen, psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen brengen er een aanvullende kijk op psychose zoals deze vandaag wordt gedefinieerd en behandeld. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar de idee van de zin in waanzin, van wijsheid in de gekte. Deze conferentie richt zich tot professionals in de zorg, patiënten, ex-patiënten en hun familieleden.

Petitie


Stop TIPPDe EU wil ons als burgers uitleveren aan de multinationals die willen bepalen wat wij verbouwen en eten. Dat komt neer op zo veel mogelijk gemanipuleerd, want daar is veel aan te verdienen. Steek er een stokje voor en teken de petitie voor dit burgerinitiatief, misschien wel de belangrijkste actie die foodwatch ooit is gestart. Doe mee en teken nu! 
tamme kastanjes - foto Daniëlle Wiebenga

Recept


kastanje-kaassouffléKastanje-kaassoufflé (glutenvrij)


Lekker met (zwarte) rijst, gemengd met een groene salade

De kastanjes vallen, raap ze nu! 
Tamme kastanjes zijn rijk aan eiwitten, mineralen, vitaminen en koolhydraten en zijn vetarm.

Recept voor 4 personen.

Boeken


Light in shaping lifeLight in shaping life. Ofwel: de rol van licht in het ontstaan van leven. Het boek met deze titel kan rustig worden gezien als het meesterwerk van dr. Roel van Wijk, moleculair celbioloog. Het betreffende boek verscheen onlangs. De belangrijke vraag die het boek beantwoordt, is die naar de communicatie tussen cellen in het menselijk lichaam. Van Wijk betoogt dat het hier vooral gaat om zogenoemde biofotonen, korte lichtflitsen van laser-achtige kwaliteit, waarmee cellen met elkaar communiceren en boodschappen doorgeven. Deze razendsnelle en continue communicatie tussen cellen is essentieel voor het alledaagse functioneren van de mens en dus diens voortbestaan. Het boek is duidelijk niet voor leken geschreven, maar voor erudiete vakbroeders die verspreid over de hele wereld onderzoek doen naar de precieze rol van biofotonen. In zekere zin vat van Wijk deze wereldwijde bevindingen samen maar voegt er zijn eigen onderzoekgegevens aan toe. Het is hem gebleken dat licht wezenlijk verandert bij het ontstaan van ziekten, zoals kanker. Het onderzoek van Van Wijk is dus buitengewoon belangrijk - ook of juist voor - de complementaire en alternatieve geneeswijzen, omdat het een onderliggende verklaring biedt voor de werkzaamheid van veel van deze geneeswijzen. Het boek kost € 69.50 en is hier te bestellen.
Zelf helpen met homeopathie

Peter Guinée:
Zelf helpen met homeopathie. Een handleiding voor het kiezen en toedienen van homeopathische middelen bij ongevallen en eenvoudige acute ziektes. Lees recensie.
Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 
 
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.
 
Aan dit nummer werkten mee: Cor Aakster en Gerda van der Wiel.
 
Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2014 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen?
uitschrijven 

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen  

Email Marketing Powered by Mailchimp