Copy
Newsletter nr. 2 | octombrie 2014
View this email in your browser
Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie amplifică tentaţiile populiste pe teme precum bugetele publice,  preţurile la energie, alocarea clientelară a banilor de la bugetul de stat către autorităţile locale, dar alimentează şi extremismul în discursul public. Ca urmare, principalele activităţi EFOR în perioada imediat următoare se orientează către: construirea unei coaliţii de persoane din ONGuri care să monitorizeze buna desfăşurare a alegerilor; educarea publicului cu privire la preţurile la energie (noul nostru proiect, Factura ta de energie); continuarea seriei de dezbateri pentru educarea publicului cu privire la mizele statului de drept şi luptei anticorupţie; proiecte şi articole de watchdog, prin care vom trage un semnal de alarmă la fiecare derapaj major în această perioadă agitată.

 

CE AM MAI FĂCUT

Ne întâlnim cu cetățenii în țară pentru a discuta despre statul de drept
Alături de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Fundaţia Konrad Adenauer şi Liderjust ne-am propus să oferim tinerilor și profesioniștilor din domeniul justiției o mai bună înţelegere a fundamentelor statului de drept. 
Am început deja o serie de cinci dezbateri în care aducem vorbitori recunocuți pentru profesionalismul și expertiza lor:  profesori de drept (Tudorel Toader), magistrați (Cristi Dănileț) și jurnaliști (Atilla Biro), precum și experți anticorupție (Laura Ștefan). Discutăm despre rolul judecătorilor, ce face presa într-un stat de drept sau despre garanțiile oferite cetățenilor de existența principiilor statului de drept într-un context geopolitic în schimbare. Primele două întâlniri au avut loc la Constanța și Iași. Mai multe despre întâlniri și locații aici.
Am lansat două rapoarte noi pe tema colaborării dintre societatea civilă și instituțiile publice cu privire la prevenția și combaterea corupției
Pe 2-3 octombrie am lansat alături de experți anticorupție din mai multe țări și de partenerii proiectului două rapoarte: primul analizează modul în care societatea civilă colaborează cu instituțiile publice în lupta împotriva corupției, iar cel de-al doilea este un manual de bune practici privind exemple promițătoare de colaborare. Rapoartele se găsesc aici.
Continuăm seria de dezbateri O cafea şi o prăjitură pentru Statul de Drept 
Prin intermediul acestei serii de întâlniri cu cetățeni interesați din București vrem sa aducem mai aproape de ei cele mai importante noutăți legate de cum se construiesc politicile publice, cum circulă banii publici și cum se pot implica pentru a lupta împotriva proastei guvernări. La cea de-a doua întâlnire Laura Ștefan a vorbit  despre capcanele legiferării și riscurile aduse de modificările la legea referendumului, iar Ovidiu Vanghele a povestit despre Rolling Stock Company, arma cu care Gruia Stoica a ucis CFR Marfa. Urmăriți pagina web și Facebook EFOR pentru a vedea programul următoarelor întâlniri.


 
Ne-am întâlnit cu jurnaliștii din regiune la Podgorica pentru a discuta despre clientelism în mass media
Între 1 și 3 octombrie, în Podgorica, Muntenegru, EFOR și alte șapte organizatii civice din Balcanii de Vest au luat parte la un workshop cu tema politizarea presei în regiune. Acesta este parte dintr-un proiect întins pe trei ani în cadrul căruia se va construi un portal care să aduca la un loc informații din toate aceste țări pe subiectul Media on Media. Proiectul este finanțat de instrumentul IPA al UE și acoperă Croatia, Serbia, Bosnia-Herzegovina, Macedonia, Muntenegru și Romania. 
 
Continuăm seria de seminarii pentru magistrați
În septembrie 2014, la Slobozia și Constanța s-au desfășurat două seminarii de pregătire a magistraților și ofițerilor operativi în combaterea fraudei în achiziții. Moderate de colega noastră Laura Ștefan, aceste evenimente au făcut parte din seria de 14 seminare din cadrul proiectului european „Combaterea fraudei în achizițiile publice”, derulat de Freedom House România și co-finanțat de Comisia Europeană. Ultimele două seminare se vor desfășura în luna octombrie 2014, la Pitaru (jud. Dâmbovița) și Craiova. Citește mai departe.
Factura ta de energie
 
Lansăm Factura ta de energie, un proiect prin care vrem să informăm pe scară largă publicul din 4 oraşe cu privire la preţul real al energiei, care include şi costurile corupţiei, azi invizibile pe factura primită prin poştă. Vom folosi instrumente noi în campania de informare: dezbateri deliberative şi informare prin fluturaşi distribuiţi în masă. Scopul final este să mobilizăm un public cât mai larg pentru liberalizarea corectă a pieţei şi pentru reducerea corupţiei din sector.

 

ACTIVISME


Am solicitat o întâlnire Avocatului Poporului

Am cerut alături de alte opt organizații dlui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului să acorde o atenție mai mare abuzului de ordonanțe de urgență și să colaboreze cu organizațiile societății civile pentru combaterea instabilității legislative. În cadrul întâlnirii de pe 18 septembrie am adus în discuție sesizarea Curții Constituționale pornind de la lipsa de justificare a urgenței în cazul OUGurilor, răspunsurile generale transmise de către instituție și lipsa de reacție rapidă, precum și problema ridicată de ordonanțe contestate recent de ONGuri (45 și 55 din 2014). AVP a confirmat că va răspunde punctual solicitărilor, va acorda o mai mare atenție justificării urgenței și va reacționa mai prompt solicitărilor.

Am participat la Forumul Societății Civile din Washington

Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au organizat Programul Societaţii Civile (Civil Society Program) pentru a promova dialogul şi schimbul de opinii între experții FMI respectiv ai BM, reprezentanți ai societăţii civile, oficiali ai guvernului, mediul academic şi alte parţi interesate. Colega noastră Laura Ștefan a participat la evenimentul care a avut loc în Washington între 7-10 octombrie. Participanţii au avut avut ocazia să ia parte la Forumul Societăţii Civile şi la recepţia societăţii civile impreună cu înalţi funcţionari din cadrul celor două instituții. În plus, a fost posibilă participarea la Programul Reuniunii Anuale de seminarii şi urmărirea prin legătură video a sesiunii plenare oficiale şi a conferinţelor de presă. 


 

CE FACEM ÎN CURÂND

27 octombrie ora 19:00, Libraria Bastilia - O cafea şi o prăjitură pentru Statul de Drept #3 o discuție despre stat de drept, alături de ambasadorul Republicii Federale Germane, E.S. dl. Werner Hans Lauk
5 noiembrie - dezbatere despre statul de drept  la Craiova
13 noiembrie dezbatere despre statul de drept  la Cluj Napoca
8 noiembrie - organizăm un spectacol de teatru labirint pe tema democrației și drepturilor omului, cu accent pe importanța implicării cetățenilor în luarea deciziilor și monitorizarea instituțiilor publice
Noiembrie: 4 dezbateri deliberative în Bucureşti şi alte oraşe pentru informarea publicului cu privire la costurile reale ale energiei, inclusiv corupţia.
Noiembrie-decembrie: conferinţă în Bucureşti privind sectorul de gaze în România, liberalizare şi ameninţările de la Est.

 
Sprijiniți-ne financiar să continuăm lupta pentru buna guvernare. Vedeți aici cum ne puteți susține.
 

CĂUTĂM COLABORATORI

Căutăm studenţi pasionaţi şi cu o bună cunoaştere a sectorului mass-media, interesaţi de publicarea unor scurte articole de analiză despre evenimente curente în sectorul media. Articolele vor fi scrise în engleză şi publicate pe un portal internaţional dedicat evenimentelor din sectorul media în zona Balcanilor, ca parte dintr-un proiect european de anvergură. Mai multe detalii aici.

EFOR ÎN MEDIA

Epochtimes-romania.com Razvan Nicolescu anunţă un proiect de lege care să suspende înţelegerile cu UE
RFI.ro, Avocatul Poporului ar trebui ales direct de cetăţeni
Theguardian.com, Romania confronts communist past in trial of prison camp chief
 
EFOR SCRIE ÎN PRESĂ
Revista 22, 06/10/2014, Microsoft, coruptia nemuritoare si parlamentul, Laura Ștefan
Revista 22, 22/09/2014, Cazul Turcescu sau războiul sfârşitului lumii, Sorin Ioniță

 

Puteți urmări lista completă cu articolele publicate de către experții EFOR pe pagina web www.expertforum.ro

CE NE MAI INTERESEAZĂ

ENERGIE

Mai nou, OPCOM şi ANRE se judecă în instanţă pentru definirea termenului "ferm", ca ultimă găselniţă cu scopul de a modifica legea energiei. Nebunie curată: după ANRE, ofertele "ferme" pe bursă ar însemna cu preţuri şi cantităţi fixe. După OPCOM, "ferm" înseamnă şi cantităţi într-o marjă stabilită de la început şi cu preţuri după formulă. Greu de crezut că jucătorii din piaţă ar fi dispuşi să facă oferte pe termen lung, de 2-3 ani, blocându-se în preţuri şi cantităţi fixe indiferent de cum evoluează piaţa. Până una-alta, ANRE s-a pornit să amendeze OPCOM pentru toate tranzacţiile încheiate altfel decât în termeni "ficşi". Foarte probabil, băieţii deştepţi vor veni acum din nou cu argumentul că "bursa de energie nu funcţionează în aceste condiţii" şi, ca urmare, trebuie eliminată obligaţia tranzacţionării pe bursa OPCOM şi modificată legea energiei.
 
Ce ne mai îngrijorează: negocierile cu chinezii pe proiecte în energie, care ar putea să aibă clauze neconcurenţiale şi dezavantajoase pentru contribuabilul român; amânarea liberalizării pieţei de gaz, care ar putea să crească din nou incertitudinea pentru investitori; şi riscul ca Gazprom să taie gazul la iarmă, iar decidenţii noştri să cedeze la şantaj şi să nu vrea să finalizeze proiectul Iaşi-Ungheni.
SOCIAL
Un studiu al Institutului Național de Statistică publicat în septembrie arată că România se confruntă cu un accentuat fenomen de imbătrânire demografică, plusat de fenomenul de emigrare, ambele ducând la o reducere a numărului locuitorilor. Îmbătrânirea populației va avea un impact semnificativ asupra pieței muncii și va atrage schimbări la nivelul populației scolare și a populației de vârstă fertilă.

Raportul lunar (luna iulie) al BNR arată evoluția deloc pozitivă a economiei. In trimestrul II 2014, Produsul Intern Brut şi-a temperat rata anuală de creştere până la 1,2%, în mare parte datorită restrângerii activității economice, cu perferomanțe mai slabe comparativ cu trimestrul I pentru toate sectoarele economiei (industria si serviciile, ba chiar cu diminuări procentuale ale volumului de activitate în agricultură-7,6% și construcții-5,2%).

BUGETE PUBLICE / RECTIFICARE

Rectificarea bugetară de la sfârşitul lui septembrie taie 3,9 mld lei de la cofinanţările pentru fonduri europene, dintre care 1 miliard de la CNADNR (autostrăzi), şi dă în schimb la autorităţi locale 2,5 mld lei. Asta înseamnă că rata de absorbţie pe fondurile europene, care abia a crescut cu 3,5% în primele 9 luni ale anului, nu are mari şanse să crească şi riscăm să pierdem o parte din aceşti bani. În plus, alocarea de fonduri suplimentare pentru autorităţile locale înseamnă mai mulţi bani alocaţi clientelar, în campania electorală, cu atât mai mult cu cât Guvernul s-a îngrijit să dea la timp ordonanţa de urgenţă 55/2014 care permite primarilor să migreze în decurs de 45 de zile fără să-şi piardă mandatul.
 
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Website
Website
Copyright © 2014, Expert Forum
Proiectul Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.
Mai multe detalii pe pagina www.eeagrants.org.


Contact:
office@expertforum.ro | www.expertforum.ro


 dezabonare        actualizare preferințelor de abonare