Nyhedsbrev nr. 1 - september 2014

Neuropædagogisk nyhedsbrev september 2014

Marken er mejet
Tekst: Mads Hansen, 1868
Melodi: Folkemelodi
Marken er mejet, og høet er høstet,
kornet er i laderne, og høet står i hæs.
Frugten er plukket, og træet er rystet,
og nu går det hjemad med det allersidste læs.
Rev vi marken let,
det er gammel ret,
fuglen og den fattige skal også være mæt.
Rev vi marken let,
det er gammel ret,
fuglen og den fattige skal også være mæt.
Loen vi pynter med blomster og blade,
vi har georginer og bonderoser nok.
Børnene danser allerede så glade,
alle vore piger står ventende i flok.
Bind så korn i krans,
hurra, her til lands
sluttes altid høsten med et gilde og en dans.
Bind så korn i krans,
hurra, her til lands
sluttes altid høsten med et gilde og en dans.
Sensommeren er over os, solens stråler varmer os ikke så meget mere, og høsten er ved at være i hus. I 1868 da, Mads Hansen skrev sangen, skulle marken rives let, så fuglen og den fattige også kunne blive mæt. Dette er anderledes i dag, hvor mejetærskeren går i bund, så det kun er stubbe, der er tilbage. Det er i dag desværre også kun de færreste landbrug, der afslutter høsten med musik, gilde og en dans.
Men solen, gildet, musikken og dansen skal vi huske. Det giver os nogle gode doser af dopamin og serotonin, som er livgivende stoffer for hjernen, kroppen og omgivelserne. Hjernen og dens neuroner er ikke isoleret fra de omgivelser vi lever i, så derfor er det, i det neuropædagogiske arbejde, vigtigt at have blikket for og opmærksomheden på omgivelsernes betydning for bl.a. trivsel, mesting, læring og livskvalitet. Dette perspektiv er især meget centralt, når man arbejder i de sociale og pædagogiske områder med sårbare og udsatte mennesker. Det er af stor vigtighed at få skabt nogle rammer, hvor der også er plads til gildet, til musikken, ja til at få skabt solskin på livets vej. Eller sagt med Kjeld fredens ord; ”Hjernen er i kroppen og kroppen er i verden”.
Fødselsdag og neurokonference i Hjørring
I Neuropædagogisk Kompetencecenter skal der, som når høsten er i hus, også festes. I november skal der være gilde, fordi kompetencecentret har fem års fødselsdag. I den anledning afholder vi en neurokonference den 9. december 2014. Konferencens tema er ”Milepæle i neuropædagogikken”.

Af oplægsholdere vil bl.a. Kjeld Fredens komme, som også holdt oplæg ved vores indvielse for 5 år siden. Kjeld er i øjeblikket tilknyttet Recreate som adjungeret professor. Recreate er et center under Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet. Han arbejder bl.a. med læring, kreativitet og neuropædagogik. Det endelige program for konferencen kommer i løbet af efteråret, men reserver allerede dagen nu.

Medarbejderstatus i Neuropædagogisk Kompetencecenter

Pr. første maj ansatte vi to nye medarbejdere i kompetencecentret.
- Lene Schack er uddannet pædagog og har en kandidatuddannelse i generel pædagogik. Lene har arbejdet indenfor det specialpædagogiske område. De seneste år har hun være ansat i en vuggestue i Aalborg, hvor hun bl.a. har deltaget i et aktionsforskningsprojekt ”Barnet i centrum” ledet af Stig Brostrøm. 
- Lone Diekmann, som er også uddannet pædagog. Lone har en kandidat i pædagogisk psykologi. Lone har mange års erfaring indenfor det social- og specialpædagogiske område primært i arbejdet med voksne.
Så nu er vi efterhånden en gruppe på 13 medarbejdere, der er fast tilknyttet kompetencecenteret. 
Vi har desuden kollegaer fra andre uddannelser tilknyttet.

Kompetencecenteret til Grønland

Vi arbejder i øjeblikket i kompetencecenteret med at få etableret et forsknings- og udviklingsprojekt i Grønland. Vores samarbejdspartner gennem mange år Niels Ole Jensen, har forladt Danmark og er blevet forstander i Grønland. Niels Ole vil gerne have efteruddannelse i neuropædagogik etableret i Grønland. Sprog og geografi giver nogle udfordringer, som vi i samarbejde med kollegaer i UCN er i gang med at løse. Det bliver spændende at skulle undervise med simultantolk og forholde vores undervisning til den grønlandske kultur. Men hvis alt går vel, så etablerer vi efteruddannelsesforløb i Grønland fra efteråret 2015. Derudover fortsætter vores samarbejde med Signo Vivo Andebu Vestfold i Norge. Vi har afviklet et efteruddannelsesforløb på fire uger med så stor tilfredshed, at vi starter et nyt forløb op her i efteråret.

Nye publikationer


Spændende læsning til efterårets blæsevejrsdage

Carol Dweck: ”Du er hvad du tænker”, Borgen

Tidsskriftet kognition og pædagogik

John Hattie og Gregory Yates: ”Synlig læring og læringens anatomi”, Dafolo

Læs mere 
Kursusudbud i øvrigt
I øjeblikket udbyder vi efteruddannelse i Værløse, Hillerød, Chr. Havn, Skælskør, Odense, Sønderborg, Herning, Morsø, Aalborg og Hjørring. Der er mulighed for at etablere forløb andre steder i landet, da det trods alt er nemmere og billigere, at flytte to undervisere ud i lokalområdet end at flytte 20 medarbejdere på efteruddannelse i Hjørring.

I forbindelse med implementering af neuropædaogikken får vi i øjeblikket mange henvendelser på sagssupervision. I denne supervisionsform arbejdes der med udgangspunkt i konkrete problemstillinger fra dagligdagen, men knyttet sammen med organisatoriske udfordringer.
Derudover kan vi tilbyde uddannelse i:
  •  Gennemgribende udviklingsforstyrrelser
  •  Coaching, rådgivning og vejledning
  •  Psykiatri i specialpædagogisk arbejde
  •  Læring i specialpædagogisk arbejde.
Nærmere information kan fås ved at kontakte Kirsten Larsen på kal@ucn.dk eller telefon 72 69 6217.
Med disse ord vil vi fra Neuropædagogisk Kompetencecenter ønske alle et rigtig godt og solrigt efterår

Anni Mortensen
Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbreve fra Neuropædagogisk Kompetencecenter UCN, kan du afmelde dig her
Neuropædagogisk Kompetencecenter UCN   |   Skolevangen 45   |   9800 Hjørring   |   Tlf. 72 69 60 00   |   anm@ucn.dk