Copy
11/06/2014, Jaargang 1, nr. 3

Deze keer in:

Berichtje van Monique

Het is al weer 5 jaar geleden (pfff waar blijft de tijd) dat ik in aanvulling op mijn acupunctuuropleiding ook een jaar Chinese Voedingsleer heb gestudeerd. Hoog tijd voor een opfrisser. Afgelopen week heb ik een intensieve, inspirerende driedaagse bijscholing ‘Chinese Food Therapy’ gevolgd.  
Tja en waar hoofd en maag vol van zijn …
vindt z'n weerslag in een infobrief.

Monique
 

Traditionele voedingswijsheid voor de moderne mens


Voeding  is een hot topic. Er gaat geen week voorbij of in de weekendbijlage van de krant staat wel weer een artikel over voedsel. En alles wat daarbij hoort:  productie, milieu, duurzaamheid, gezondheid.  Dat voeding van invloed is op gezondheid is wel duidelijk.  De media staan bol van de leefstijladviezen. Ook groeit het inzicht dat je met de juiste voeding allerhande kwalen en ziektes kunt genezen. Of of op z’n minst kunt verlichten of het verloop ervan kunt vertragen. Tegelijkertijd is de informatie over voeding, over wat goed en gezond is, nog nooit zo tegenstrijdig geweest. Je bent nog niet bekomen van de nieuwste inzichten of ze zijn al weer achterhaald. Ondanks alle wetenschappelijke vooruitgang lukt het de moderne voedingsleer niet om helderheid aan de consument te verschaffen. Daar komt bij dat de toenemende verwevenheid van wetenschap en industriële belangen op z’n minst een onbehaaglijk gevoel geeft.
 

Modern versus Traditioneel

Is de Westerse voedingsleer feitelijk nog zoekende, in de Traditionele Chinese Geneeskunde ligt dat anders. Voedingsleer maakt daar al sinds de oudheid integraal onderdeel van uit. Misschien dat traditioneel in deze tijd van snelle vooruitgang oubollig en achterhaald lijkt. Maar traditie kenmerkt zich juist door een lange ervaring. Dat betekent dat ongewenste bijwerkingen van in dit geval voedingsmiddelen en de nadelen van bepaalde voedselkeuzen (diëten)  er uitgefilterd zijn. Niet onbelangrijk, de Traditioneel Chinees Geneeskundige voedingstherapie biedt ook een systematische verklaring. Het geeft uitleg  waarom een bepaalde voeding een bepaalde uitwerking heeft op bepaalde kwalen bij bepaalde mensen. Dat maakt dat deze inzichten breed toepasbaar zijn. Niet alleen curatief, maar ook preventief. En om een gezond voedingspatroon lang te kunnen volhouden, moet het ook ‘te doen’ zijn. Het moet economisch, praktisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar zijn.
 

School van het Midden

In de loop der eeuwen zijn er binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) tal van visies op gezondheid, ziekte en behandeling ontstaan. Met name in de tijd dat we ons hier in Europa in de (Late) Middeleeuwen bevonden zijn in China veel nieuwe geneeskundige stromingen ontstaan. Eén daarvan richtte zich op het versterken van de spijsvertering zodat ziekmakende factoren minder grip hebben op de mens. Deze stroming is bekend geworden onder de fraaie naam School van het Midden of ook wel de Centrum Tonifierende School. Want in het midden van ons lijf, centraal gelegen, bevinden zich Milt en Maag. In de Chinese opvatting de twee belangrijkste organen voor onze spijsvertering. Samen zorgen ze voor het verteren van voedsel èn voor het beschikbaar komen van de voedingstoffen voor de  lichaamscellen.
 

Chinese visie op voeding

Door de eeuwen heen is binnen de Chinese voedingsleer inzicht ontstaan in o.m. de energetische eigenschappen (koud, koel, neutraal, warm, heet) en de smaak (zoet, zuur, zout, bitter, scherp) van voedsel en het specifieke effect ervan op ons lichaam. Welke voeding voor een bepaald persoon de juiste is, wordt bepaald door constitutie en conditie, maar ook bijvoorbeeld door seizoen en het klimaat waarin men leeft.  
Een klachtenpatroon waar acupuncturisten in Nederland nogal eens mee te maken krijgen, is vermoeidheid, neiging tot overgewicht, piekeren en gedeprimeerdheid, spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel, slechte eetlust, losse ontlasting, kouwelijk en koude ledematen. In vaktaal heet dit een Milt Qi deficientie of anders gezegd de Milt (verterings)energie is zwak. Uiteraard worden hiervoor naaldjes gezet, maar voor het beste resultaat wordt ook een voedingsadvies meegegeven.  
 

Pappen, soepen en stoofpotjes

Om het de Milt wat makkelijker te maken is belangrijk spaarzaam te zijn met zuivel en zoet. Rauwkost, kant en klaar producten, smoothies, koude dranken, ijs, vette en gefrituurde producten liefst helemaal vermijden.
De Milt energie krijgt een oppepper van vers, gekookt, warm voedsel. Pappen, soepen en stoofpotjes zijn een uitstekende keuze. Zeker in de herfst en winter. Groenten uit het seizoen zoals koolsoorten en pompoenen, zoete aardappel, maar ook uien, knoflook, gember, kaneel en kruidnagel, hebben een energetisch verwarmende kwaliteit, net als kip, rundvlees, zalm, haver, witte rijst, quinoa, spelt.
 

Masseer je buik

Voelt je buik soms koud en/of opgeblazen aan?  Masseer dan eens je buik. Ga op je rug liggen, leg een hand op je navel en je andere hand er boven op. Beweeg beide handen tezamen in een cirkel rond je navel. Doe dit in een rustig tempo bijv. 50 of 100x. Net zolang tot het lekker warm wordt. Doe dit nog eenzelfde aantal keer, maar dan in de andere richting. Deze buikmassage verwarmt en stimuleert de Milt en Maag Qi en helpt bij de spijsvertering.

Inspiratiebron: syllabus Voedingsleer, Betteke Visserman, Academie Qing Bai

Wist je dat …

China door de Chinezen zelf wordt aangeduid als ‘het land van het midden’ (中国  Zhōng Guó)? Het karakter Zhōng (中) betekent 'midden' of 'centrum' en vind je bijvoorbeeld terug in de naam van de beroepsvereniging, maar ook in de benaming van acupunctuurpunten. Een hele mooie is het punt RénZhōng, in de Engelse vertaling Man's Middle. Dit punt, onder westerse acupuncturisten bekend als Du-26, bevindt zich op de bovenlip tussen neus en mond in. Volgens de Chinese kosmologie bevindt de Mens zich in het Midden, tussen Hemel en Aarde in. De neus ontvangt de Hemelse Qi (zuurstof) en de mond de Aardse substantie (voedsel). Het punt  RénZhōng verbindt en harmoniseert Yang (Hemel) en Yin (Aarde).
In mijn acupunctuurpraktijk Jing River in Geldermalsen behandel ik mensen met uiteenlopende gezondheidsklachten, w.o.
  • spier- en gewrichtspijn
  • stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • menstruatie en overgangproblemen
  • hoofdpijnen cq. migraine
  • maag- darmperikelen
Acupunctuur, Tuina (Chinees medische massage), voeding en leefstijltips bieden in veel gevallen een natuurlijke oplossing. Zonder bijwerkingen. Neem gerust eens contact op om te bespreken of ik iets voor je kan betekenen.

Monique

Volg mij op:

Facebook
LinkedIn
Website
Email

Contact gegevens:


Jing River Acupunctuur en Massage De Panoven 25 Geldermalsen, 4191 GW Netherlands
T 06-51215109
info@jingriver.nl
www.jingriver.nl

 
© 2014 Jing River | Alle rechten voorbehouden

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op jingriver.nl. Deze nieuwsbrief
verschijnt eens in de 3 weken.

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief    Email voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp