Copy
Het debatt om ekologisk mat

Ekologisk odling bäddar för svält (16/11)

19 000 delningar på två dagar. När tre SLU-professorer sågade ekologiskt odlad mat blev debatten stor. Om detta skriver också både Expressen och Dagens Nyheter idag, där Expressen intar en politiskt mer stringent linje.


Klimatfrågan är en fråga om höger och vänster (12/11)

Naomi Klein brukar ha en osedvanlig timing i sina boksläpp. Nu använder hon klimatet som den senaste murbräckan mot kapitalismen. Men centralplanering kan bara leda oss tillbaka ner i fördärvet. Det skriver Timbros Lydiah Wålsten i en op-ed i SvD.

 

Missa inte: Koldioxidseminarium på torsdag!

På torsdag lanserar nationalekonomen Jacob Lundberg sin nya rapport “Rätt pris på koldioxid” där han undrar vad egenvärdet är i att Sverige har världens högsta koldioxidskatt. Ska vi inte betala för den miljöskada som åsamkas? Anmäl dig här.



Lynas: EU avskaffar vetenskapschef, Greenpeace glada (13/11)

EU kommer inte att fortsätta med en forskningschef, meddelar Juncker-kommissionen. Istället för att låta forskning vara guidande vid policybeslut kommer man att avveckla den roll som har kommit med politiskt obekväma sanningar till förhandlingsborden i Bryssel, bland annat att GMO-grödor är säkra. Den viktigaste boven i dramat är Greenpeace som har lobbat hårt för att den här rollen inte ska fortsätta att existera. Läs Mark Lynas om hur de agerat.

 

Lomborg i Berlingske: Lyssna på FN:s klimatpanel (17/11)

FN:s klimatpanel har lämnat sin senaste rapport och deras slutsatser ska tas på allvar. Men nu behövs en annan politik. I tjugo år har idén varit att man ska stötta sol- och vindkraft. Det tyska solenergiäventyret har kostat 130 miljarder dollar och kommer att fördröja uppvärmningen med 36 timmar i slutet av århundradet. Istället för sådan ineffektivitet bör vi satsa på forskning och utveckling. Det skriver klimatdebattören Björn Lomborg i Berlingske.

 

Economist om shale gas-revolutionen (15/11)

“Jag tror ingen här inne förstår hur enorm den här naturgasrevolutionen är för den amerikanska ekonomin.” Så säger Eduardo Pedrosa, chef för ekonomiska samarbetet (PECC) mellan USA och Singapore. Den gör industriproduktion billigare och har tagit USA upp ur dess ekonomiska kris. I år kommer USA att bli världens största olje- och naturgasproducent och nu börjar terminaler för att exportera naturgasen byggas i Nordamerika, bland annat i Kanada.

 

Svenskt Näringsliv bjuder in till klimatdiskussion (28/11)

Hur bidrar svenska företag med sina innovationer till ett bättre klimat? Den 28 november träffas ett antal profilerade miljödebattörer och forskare och företagsledare för att diskutera hur svensk industri är en motor för effektiv produktion. Läs programmet här.
 
Timbros miljöbrev tas fram av Lydiah Wålsten och Maria Eriksson, projektledare för Miljöområdet på Timbro. Tips på artiklar att ta med? Kontakta Lydiah Wålsten eller Maria Eriksson.