Zo maandelijks mogelijk

Sherlocked!





Op een middag, een paar weken geleden werd ik gebeld door 'Permanent Beta-alleskunner' Kim van den Berg, die in mijn oor riep: 'Kom hierheen, dan kun je nog meedoen!'
Nou luister ik altijd heel goed naar Kim, dus ik spoedde mij naar Amsterdam, naar de Beurs van Berlage, om daar het allerleukste spelletje te spelen dat ik ooit speelde.

Sherlocked is een zogenaamde escape room (dé real-life game sensatie van dit moment), op een waanzinnige locatie in de kelder van de Beurs van Berlage. 

Wát tof zeg. Je wordt voorzien van een verhaallijn en krijgt vervolgens 67 minuten de tijd om te proberen te ontsnappen uit de kamer. De game haalt gelijktijdig je innerlijke Sherlock Holmes, Indiana Jones én James Bond naar boven en doet een beroep op je creativiteit en de collectieve intelligentie van de groep. (Ik zou er heel graag meer over willen vertellen, maar dat gaat niet zonder clues te verklappen...) 

Ons team brak het staande record (jeuj!) en wat heel grappig was: ik hoorde achteraf dat het een beetje mijn schuld is dat deze mysteryroom op deze fantastische plek gevestigd is; ik was namelijk degene die een tijd geleden Sherlocked-initiatiefnemer Victor van Doorn (die ooit zo vriendelijk was om de appel op mijn Macbook te veranderen in een Evernote olifant) heeft gekoppeld aan Felix Lepoutre van Berlage Meet and Workspace
Zo zie je maar weer waar het verbinden van mensen toe kan leiden; je hebt er zelf soms ook nog wat aan! ;)

Eigenlijk kan Victor dit verhaal nog veel mooier vertellen.


Maar okee, let op, hier wordt het leuk:
Ik mag een Sherlocked-ronde weggeven!!!  

Vind je dat je nog wel een unieke ervaring kunt gebruiken dit jaar, vertel me HIER dan even waarom.
En wie weet mag je dan binnenkort met een aantal vrienden/familieleden/collega's (het spel kan worden gespeeld met minimaal 3, maximaal 8, maar bij voorkeur 4 tot 6 personen) een poging doen ons record te verbeteren...
 
 
chauffeur zonder taxi 

Ken je die mop van die chauffeur die mij op een ochtend heel vroeg kwam ophalen om me naar Arnhem te vervoeren? 

Hij belde aan, ik deed open en samen liepen we mijn straat uit, zwijgend door de Haarlemse ochtendschemer. We liepen vijftig meter.... honderd meter....en net toen ik dacht: tsjonge, waar heeft die beste man nou toch helemaal zijn auto geparkeerd, vroeg hij aan mij: 'Waar staat je auto eigenlijk?'

Huh?
Haha.
Door een miscommunicatie had het bedrijf alleen een chauffeur gestuurd, die in de veronderstelling was dat we mijn auto zouden reizen.
Maar ik héb helemaal geen auto!

Het was een hoogst komische situatie, die evenwel niet te lang kon duren, want ik had ineens vreselijke haast! Ik moest namelijk wel op tijd in het provinciehuis van Gelderland zijn, waar ik samen met Jan Willem Wolff en Sanne Roemen op een bijeenkomst van de AER een groep Europese ambtenaren ging leren nadenken over hoe je met behulp van nieuwe technologie dingen in beweging zet in de regio. 

Gelukkig heb ik altijd nog mijn 'eigen' Haarlemse taxibedrijf achter de hand, dus alles kwam goed. 

Nog wel even leuk om te vertellen: omdat er een heleboel Franse mensen in de zaal zaten werd de bijeenkomst simultaan vertaald. 
Dat was een primeur voor me; in het Frans vertaald worden.
Zoveel moeite als doventolken normaliter met mij hebben (vanwege tempo en informatiedichtheid), zo makkelijk schijn ik te zijn voor Franse tolken, omdat – zo vertelden ze me achteraf – ik mijn verhaal breng in simpele woorden en relatief weinig complexe ambtelijke taal bezig.
Zo leer je weer eens wat. 

singularity


 

Ik was twee dagen te gast bij Singularity Summit, het grootste Singularity evenement van Nederland, dat plaatsvond in DeLaMar in Amsterdam, waar niet heel toevallig mijn lieve vriendinnetje de showregie deed. 

Lees hier het verslag van Zanna van der Aa op Marketingfacts. 

Singularity gaat, kort door de bocht, over de maatschappelijke impact van convergerende exponentiële technologie. Dat heeft enorme gevolgen voor de mensheid (zoals Kevin Kelly in zijn boek What Technologie Wants al eens prachtig beschreef: technologie lost heel veel zaken op en creëert tegelijkertijd weer nieuwe problemen). 
Dankzij het Web, sensoren en de Wet van Moore (die een verdubbeling in processorcapaciteit voorspelt binnen een gegeven tijd) zijn we als mensheid een nieuwe tijd binnengegaan.
Maar met name in Nederland hebben nog weinig mensen dit echt door; zowel overheden als bedrijfsleven en de pers lopen nog behoorlijk achter de feiten aan. Dus ik ga maar stug door met een en ander uitleggen in 'Jip en Janneke' -taal en boeken aanbevelen.

Wil je erachter komen waarom de komende 10 jaar alles op zijn kop gaat staan en het groot gedeelte van organisaties en overheid gaat verdwijnen? Lees Abundance van Peter Diamandis.

Het boek Exponential Organizations dat Yuri van Geest – de Nederlandse ambassadeur van Singularity University en gastheer van de Summit – schreef samen met Salim Ismail en Michael S. Malone, staat trouwens inmiddels op nummer twee van de Amerikaanse boekenhitlijst. En dat is best bijzonder voor een boek met een Nederlandse co-auteur.
 

permanent beta 



Op 3 november jl. vond de vijfde Permanent Beta dag plaats in De Nieuwe Stad in Amersfoort. 
Wederom waren er rond de 500 bezoekers, meer dan 50 sprekers en werd alles georganiseerd met 0 euro budget. 
En dat blijft gewoon gaaf om te vertellen. 
Vooral als je bekijkt hoeveel geld er in Nederland wordt besteed aan events die wat betreft impact, bezoekersaantallen en/of sprekerskwaliteit niet eens in de buurt komen van wat bij ons vrij toegankelijk te halen valt....

Lees hier ons verslag van de dag.
Of deze impressie van een bezoeker.

We hadden op deze vijfde editie een primeur: Permanent Beta TV (PBTV), mogelijk gemaakt door Daan van Bergen van VideoLogic in samenwerking met incidentele (maar zeer getalenteerde) talkshowhosts Nathalie Bouts en Nienke Tode-Gottenbos.
Dankzij PBTV konden thuisblijvers via de livestream meegenieten en kan ik nu eindelijk de lezers van mijn nieuwsbrief die nog nooit een PB-event hebben bijgewoond ook eens laten zien hoe het eraan toegaat op zo'n dag, wat een onwijs leuke en interessante mensen er rondlopen en....nouja, kijk maar:

 




De datum van de volgende Permanent beta dag is reeds weer bekend: 27 juni 2015. Voor de verandering eens niet op een maandag, maar op een zaterdag. 


Afgelopen september was er overigens ook het Permanent Beta festival - waarover ik hier niet veel heb verteld, vanwege het besloten karakter ervan. Maar er is zo'n prachtige video gemaakt, die kan ik gewoon niet niet laten zien. 

Camera en montage: Kees Plattel
Droom eh..dronebeelden:  Ran Hendriks
Muziek: Renger Koning
 

biohacking 



Op 30 juni jl. (een datum die ik goed kan onthouden omdat het de dag was voordat ons dochtertje Robin werd geboren) werd ik een van de eerste Nederlanders met een onderhuidse RFID chip.
(Hier kun je de huiveringwekkende implantatie nog eens terugkijken.) 

Ik heb trouwens eindelijk bedacht hoe ik moet reageren op de vraag die me sindsdien voortdurend wordt gesteld: 'Maar wat kun je daar dan mee?' 
Ik placht tegenwoordig te antwoorden met de wedervraag: 'Tsja, wat kun je met een stopcontact?'
Want wat je met een stopcontact kunt hangt namelijk af van welk apparaat je ermee verbindt en zo is het ook met een RFID chip. Het is in feite maar een dom, passief ding, dat niets kan, tot dat je hem vertelt wat ie moet doen. En dat kan van alles zijn.

Het lijkt me hartstikke leuk om straks mijn voordeur te kunnen openen zonder sleutel, maar verder weet ik het gewoon nog niet!
Er verschijnen steeds meer apparaten op de markt die kunnen praten met een RFID chip, dus dat komt vanzelf, ik maak me daarover geen zorgen. Voorlopig ben ik gewoon alvast future-proof, zo zie ik het.

Wat ik er trouwens intussen wél mee doe, is aanleiding geven tot discussie. Ik merk in de wandelgangen dat er nog heel veel onduidelijkheid bestaat over implantables, dat er veel wordt gespeculeerd over de zin en onzin ervan en dat er heel wat ethische kwesties bij komen kijken. 
Ik blijf het in dat opzicht intrigerend vinden dat we een heel wat ingewikkelder apparaat als een pacemaker heel gewoon vinden, maar dat 'mijn' chipje, ter grootte van een rijstkorrel, bijkans leidt tot massahysterie. 


Sinds 30 juni zijn er trouwens alweer een stuk of vijf events geweest waarbij mensen mijn voorbeeld hebben gevolgd. 
Op de afgelopen Permanent Beta dag, bijvoorbeeld, heeft Tom van Oudenaarden opnieuw vijftien mensen voorzien van een chip,  onder wie Marcel van Driel, Connie Maathuis, Ruben Horbach, Kees Plattel en Renger Koning.  (Ja, de chipped ones bevinden zich tegenwoordig in goed gezelschap!) 

Wat voor mij persoonlijk een heel mooi moment was, tijdens de bovengenoemde Singularity Summit kreeg een van mijn absolute helden Peter Diamandis een chip in zijn hand. 



(Bekijk anders ook nog even de Tegenlicht aflevering over zijn boek Abundance (overvloed). Een fijne, hoopvolle benadering van de toekomst.)


Oja, heel leuk: volgende week ben ik een van de sprekers op de Biohacker Summit In Helsinki, Finland.

(Waarschuwing, hieronder volgt een wel heel vette trailer:)


WVDO: een tournee ten einde

 

Afgelopen week stond ik weer op het podium van de Week van de Ondernemer, waar ik dit jaar het innovatie-track voor mijn rekening mocht nemen. In totaal 50 lezingen in 13 dagen op 6 locaties door het land. What a ride!

En wat was het fijn samenwerken met Synpact, ING, MKB-Nederland, De KVK, TNO, NEN, Merel Westrik, Adjiedj Bakas, Menno Lanting en Michiel Muller, die ik allen als uiterst collegiaal heb ervaren.
En natuurlijk met mensen van het het Permanent Beta Team als Herman Kopinga, Menno Kopinga, David Bakker en Kim van den Berg die lieten zie hoe aandacht geven aan mensen op een beurs veelal beter werkt dan aandacht vragen en dat je daar geen dure standbouwers voor nodig hebt :)
 

Het voelde alsof we met een band op tournee waren en afgelopen week was dus alweer helaas de laatste editie....

Op de valreep kwam ik in contact met Henk Jan Beltman, de CCO (Chief Chocolate Officer) van Tony Chocolonely, die net de Amsterdamse Ondernemersprijs had gewonnen en maar liefst twee keer naar me kwam luisteren.
Daar komt ongetwijfeld een mooie samenwerking uit... wacht maar af! Ik heb namelijk het idee dat de ideologie van Tony en de missie van Permanent Beta best leuk matchen....  


kort nieuws en updates

   
  • Op 11 november vond de première plaats van 'Alles is Informatie'; een documentaire waaraan ik heb meegewerkt, over de informatiewereld anno nu:

             (of bekijk alleen even de trailer.)
   
  • Mijn eigen website MartijnAslander.nl – misschien dat het je is opgevallen – is al een tijdje wat karig, want 'under construction'. maar mijn lieve vormgever Paul Bos van VeelBomen heeft beloofd dat de beta-versie van de vernieuwde site volgende week online gaat. Jeuj! Net als bij de easycratie-website geldt: heb je relevante en/of nuttige opmerkingen, geef ze door! 
 
  • Afgelopen vrijdag was ik bij TEDx Amsterdam, dat voor mij toch wel de mooiste TEDx editie en - locatie van Nederland blijft. Ik was enorm onder de indruk van het inspirerende verhaal van Duncan Stutterheim, heb genoten van violiste Kim Spierenburg die ik al een tijdje ken en die nu ineens ook nog bleek te kunnen zingen (wtf, Kim!?), was tot tranen toe geroerd door Michaela dePrince die zo'n intens heftig verhaal vertelde over haar jeugd in Sierra Leone dat je me vóór de eerste pauze in feite al bij elkaar kon vegen....en zo kan ik nog wel even doorgaan. Chapeau voor Jim Stolze, Monique van Dusseldorp en het hele TEDxAMS-team!!
       

pakjes!





Omdat het bijna vijf december is en ik nou eenmaal graag voor Sinterklaas speel, geef ik deze maand extra veel weg!

Naast de reeds genoemde Sherlocked-experience en de drie draailampjes, ook nog een aantal boeken, te weten:

The freaks shall inherit the earth (met de fantastische ondertitel 'entrepreneurship for weirdos, misfits and world dominators') van Chris Brogan.
Hoe google werkt van Jonathan Rosenberg en Eric Schmidt
Fit met apps en wearables van Gonny van der Zwaag
En – wegens heel veel animo vorige maand –  nog driemaal het boek Exponential Organizations van Yuri van GeestSalim Ismail en Michael S. Malone

Klik om kans te maken! >>>>>>


Bofkonten van vorige maand 

Het boek Wij, het volk van de vinders van dingen is gewonnen door: : Lotte Freeve

Het boek  Exponential Organizations van Yuri van GeestSalim Ismail en Michael S. Malone gaat naar: Joris Vlaming

Pamflet 2.nl Anders WerkenJurgen Egges en Linda Commandeur

Hou je mailbox in de gaten!
 


>>SCROLL>>

Heb je deze nieuwsbrief op je mobiel gelezen en denk je "wat doet die horizontale scrollbalk toch in mijn scherm..."? Huiver niet, scroll naar rechts want daar staat nog een kolom boordevol informatie die je niet wil missen! Werken wij intussen door aan een responsive mailing :-)

 

"....heeft zelden gelijk, maar wel vaak een punt."

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.

 
 

BOEKINGEN

           


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?


Lees hier mijn nieuwe profielpagina op thenextspeaker.com

En hier – dat is handig om te weten – staat hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.  


Vul het boekingsformulier in >

 

LEUKE EVENTS

 
9 december: Biohacker Summit, Helsinki

13-15 maart 2015 San Francisco: QS Global Conference

27 juni 2015: Permanent Beta dag #6
Bekijk hier alle Permanent Beta bijeenkomsten.

5-8 november 2015: Business revolution


EASYCRATIE NIEUWS

 
Easycratie heeft een nieuwe website! Bekijk hem hier!

Kleintje Easycratie is ook als luisterboek verschenen! 
KLIK>>>>>
 

Als je enthousiast bent over Kleintje Easycratie en je wilt er HEEL VEEL weggeven, dan kan dat! Ambassadeurs kunnen tegen inkoopsprijs (€1,50) de boekjes bestellen, vanaf 20 stuks.

Naar het aanmeldformulier >>>>>>>>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

 
 


WAT IS PERMANENT BETA?


APPTIPS



Numerous
The world is increasingly instrumented.
Life is increasingly quantified.
Attention is increasingly scarce.
Numerous is a beautiful solution.


Numerous geeft grip op cijfers! 


Screeny 
Een handige app om screenshots mee te maken en te beheren


 

MUST SEE

    
Nick van Breda tipte me. Hij zei: 'In België woont ook een Martijn Aslander en hij heet Jef Staes!'  
Bekijk deze inspirerende en bijzonder grappige speech over carrière, werken en met pensioen gaan: You are a sheep!  

En meer over de toekomst van werken:
Humans need not apply



MUST LISTEN

    


Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

Ook leuk: Lazy Sunday Music


(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)

En natuurlijk deze luistertip: mijn Inspiratie-Meditatie


KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson
De Mercator Sapiëns - Geert Mak
 


ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 
Of die van Esther Jacobs


Of het nieuwe blog van Jan Willem Wolff: Bierviltjes, reclame en meer.

De verhalen op het spoor van Martin Janssen zijn ook erg leuk, net als het immer grappige blog Novylooptover, van mijn eigen tekstuele assistent.
(En inderdaad, deze tip heeft ze er natuurlijk stiekem zelf ingefrutseld.) 

Oh, en Frank Meeuwsen (bekend van o.a. lifehacking) heeft een nieuwe site: The incredible adventure starts here

 


ARCHIEF

           

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


VERLANGLIJSTJE


Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 
En oja: ik wil ook graag een Mac Pro :)