Copy

Lokatie: De Balie
Maandagavond 1 december 2014
Kleine-Gartmanplantsoen 10 Amsterdam
























 

18.45 Filmbeelden van Dromen en drijfveren van Zionistische Nederlandse pioniers die na de oorlog illegaal naar Israel vertrokken, aansluitend via skype interview met Marty van Collem, de enige Nederlandse vrouw op de Exodus.
 
De Amsterdamse arabist/filmmaker Ruben Gischler maakte een film over Joden die direct na het eind van WOII naar Palestina trokken om daar hun Zionistische ideaal van een eigen Joodse staat te realiseren. Voor deze film, ‘Een rest keert weer’, interviewde hij zo’n twaalf pioniers die, bijna zeventig jaar geleden, dit avontuur zijn aangegaan.
 
In dit voorprogramma kijken we met de filmmaker naar materiaal dat in de montage is gesneuveld:  mooie flarden van intense gesprekken die hij alsnog met u wil delen.
Gischler vertelt over zijn ontmoetingen met deze pioniers die Israël hebben geschapen. Welke idealen streefden zij na? Hoe verliep hun tocht, veelal direct vanuit de onderduik of de concentratiekampen, naar een nieuw thuis waar veiligheid en vrijheid nog steeds zeer betrekkelijk bleken. Zijn ze gelukkig met waar hun inzet hen gebracht heeft? Vragen die we ook via Skype gaan voorleggen aan één van de in Israël woonachtige hoofdrolspelers uit de film.
In dit programma-onderdeel proberen we inzicht te krijgen in de motieven en idealen van een groep ‘gewone’ Nederlanders die zich met hart en ziel verbonden voelen met een gebied in het Midden-Oosten en de mensen die daar leven. Voor deze Zionisten werkt dit stukje aarde als een magneet en zij zijn niet de enigen.

20.00 Zionisme, IS en HAMAS: zoek de verschillen. Heilige huisjes ter discussie in De Balie
Met Kees van der Staaij (SGP), politiek activist Sonja van den Ende (Palestinian Prisioners Society Netherlands), prof. Matthijs de Blois (internationaal recht, UU), advocaat Bart Nooitgedacht, die o.a.  orthodoxe moslims bijstaat, Ron van der Wieken ( Zionist), Ruben Gischler arabist en documentaire maker, Gespreksleider uitgever René van Praag.
Het debat wordt afgesloten met een half uur Q&
A

Nederland is als natie steeds weer haar positie te bepalen in conflicten overal ter wereld, zo ook in het Midden-Oosten. Wie steunen we? Wie geven we geld, of zelfs wapens? Kijken we passief toe wanneer IS de Koerden onder de voet loopt? Betalen we mee aan het salaris van een aan HAMAS gelieerde verpleegster, die de gewonden in Gaza verzorgt? Hoe fris is frisdrank wanneer Israëlische ondernemers die in een settlement produceren? Gaan we daar extra invoerrechten op heffen? Verhinderen we een Nederlands orthodox-islamitisch gezin dat zich in IS wil vestigen uit te reizen? De vader gaat daar wellicht vechten. Dilemma’s, dilemma’s…

Met subsidies, boycots, belastingmaatregelen en uiteindelijk zelfs  bommen gooien  is ons land direct betrokken bij conflicten in oa Irak, Syrië, de Palestijnse Gebieden, Israël en Egypte. 
Maar wie zijn de good guys en wie de bad guys? Partij kiezen, , is bijzonder ingewikkeld, zeker in een regio waar 1001 fracties elkaar naar het leven staan. Onze regering kan niet anders dan partij kiezen, want niets doen is ook een keuze die vaak later wordt betreurd.
We debatteren in De Balie over wie we leuk vinden en wie we haten in de slangenkuil van het Midden-Oosten en wat ons te doen staat. Ook blikken we terug op de keuzes die Nederland in het verleden heeft gemaakt. Hebben we, bijgedragen aan stabiliteit en het dichterbij brengen van vrede?
Wie de één als held vereert, ziet een ander als terrorist en schender van mensenrechten. We proberen dit gevarieerde landschap aan opinies en loyaliteiten te schetsen, en daarmee de aanwezigen de kans te bieden eigen (voor)oordelen te toetsen.
Toegang debat: € 9,50 ,
Toegang voorprogramma (Palestinagangers): € 3,50

 
ons e-mailadres is:federatiened.zionisten@gmail.com