Copy
Newsletter nr. 4 | noiembrie 2014
View this email in your browser
 
Centrul de asistență electorală, Expert Forum și Funky Citizens, noiembrie 2014

Sprijiniți-ne financiar să continuăm lupta pentru buna guvernanță!
Vedeți aici cum ne puteți susține prin donații sau sponsorizări.


Companiile private pot alege să direcționeze 20% din impozitul pe profit către EFOR și lupta pentru buna guvernanță. Adică în loc să dai banii statului, poți sprijini eforturile EFOR pentru a rezolva o problemă cu care probabil se confruntă și compania sau comunitatea ta. Dacă sponsorizarea nu depășește 0.3% din cifra de afaceri și 20% din impozitul datorat pe profit poți deduce integral sponsorizarea din impozitul datorat pe profit. 

Lasă-ne un mesaj la adresa office@expertforum.ro pentru a încheia un contract de sponsorizare și pentru a discuta procedurile mai detaliat.

 

CE AM MAI FĂCUT

Am organizat un call center pentru alegători pe 15 și 16 noiembrie

Alături de Funky Citizens am organizat pentru alegători un centru de asistență juridică, unde cetățenii au putut cere informații legate de procedura de vot, dar și reclama nereguli și potențiale infracțiuni. În cele două zile am strâns aproape 500 de sesizări și cereri de informații prin telefon, e-mail, paginile web, Facebook si Skype. De asemenea, am asistat observatorii acreditați de Centrul pentru Resurse Civice și i-am susținut juridic în fața abuzurilor instituțiilor publice: am contestat decizii abuzive ale birourilor electorale județene referitoare la acreditare, amenzi date de Poliție observatorilor pentru raportarea unor suspiciuni de nereguli etc. Mai mult, am oferit instrumente legale alegătorilor care nu au putut să își exercite dreptul la vot, contrar legislației electorale și Constituției. Între timp, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat începerea urmăririi penale in rem în cazul votului din străinătate.

Vom continua să sprijinim eforturile celor care vor să sesizeze încălcări ale drepturilor și vom analiza soluțiile care pot fi găsite pentru a evita neclaritățile și vulnerabilitățile legislative, precum și împiedicarea exercitării dreptului la vot alături de cei interesați în cadrul unei dezbateri deschise organizate pe 9 decembrie, Ziua Internațională Anticorupție.

Vezi toate sesizările și comunicatele noastre aici.
Am continuat seria de dezbateri pe tema statului de drept la Constanța, Iași, Craiova, Cluj și Timișoara

În ultima lună am avut mai multe întâlniri cu tineri de la facultățile de drept și științe politice din mai multe centre universitare din țară. Alături de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Fundaţia Konrad Adenauer şi Liderjust am adus pe agendă teme importante legate de justiție, presă, viitorul statului de drept în România, toate acestea în contextul geopolitic regional agitat în care se află România.

Am adus în fața a mai mult de 500 de tineri profesioniști din justiție precum Cristi Dănileț (CSM), Daniel Morar (CCR), Dana Gârbovan (Curtea de Apel Cluj) sau Laura Andrei (Tribunalul București), dar și jurnaliști (Dan Tapalagă, Hotnews) sau procurori (Anca Jurma, DNA) pentru a genera dezbateri bazate pe argumente legate de viitorul tinerilor care vor profesa în domeniu, de ceea ce înseamnă să fii lider și să fii un bun profesionist.

Mai multe despre întâlniri și locații aici.
Peste 20 de tineri au experimentat pe pielea lor ce înseamnă proasta guvernare și un regim totalitar

Pe 8 noiembrie am dirijat 20 de tineri într-un teatru labirint, una dintre cele mai complexe și puternice forme de educație non-nonformală. Labirintul este bazat pe senzorial, pe recreerea unui univers pe care 'actorii' nu au avut ocazia să îl cunoască, dar care poate deveni oricând realitate. Am creat un traseu fascinant, viu și în același timp înfricoșător care i-a ținut în suspans mai bine de o oră. Am scris proteste, am meditat pe muzica pe Prokofiev și am experimentat una dintre cele mai absurde creații umane, lagărul de reeducare. Am atras astfel atenția asupra efectelor lipsei de implicare civică, nevoii de a avea o lege și o justiție puternică, pe care le respectăm  și să monitorizăm activitatea guvernanților, pentru a sesiza deraierile de la regulile democratice.

Citește mai departe aici.

 
Ne-am întâlnit cu experții din regiune pentru a discuta despre experiențele legate de adoptarea monedei euro 

În 30 octombrie, în Budapesta, EFOR şi alte cinci organizaţii civice din Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria au luat parte la un workshop finanţat de Visegrad Fund pe tema monedei unice, cu scopul de a împartaşi experienţele legate de adoptarea euro, dar şi pentru a cântări avantajele şi costurile pentru ţările în curs de aderare. La eveniment au participat reprezentanţi ai băncilor naţionale, ECFIN, ai ambasadelor, institutelor de cercetare şi think-tank-urilor din regiune.

ACTIVISME


Am monitorizat alegerile prezidențiale

Am monitorizat procesul electoral în parteneriat cu Funky Citizens și Centrul pentru Resurse Civice și am descoperit încălcări crase ale dreptului la vot, birocrație kafkiană, lipsă de răspundere a instituțiilor publice și o legislație neclară, care a lăsat mulți alegători și președinți de secții de votare în ceață. Am insistat asupra transparentizării procesului electoral, eficientizării modului de organizare a secțiilor de votare, dar mai ales asupra respectării legii. Întrucât au existat deficiențe majore legate de aplicarea legii, iar birocrația s-a dovedit acel laitmotiv kafkian care a blocat accesul la vot al unui număr semnificativ de votanți, am reacționat cu sesizări și reclamații către instituțiile responsabile.

Printre altele am cerut, alături de alte 9 ONGuri luarea unei decizii cu privire la acreditarea observatorilor pentru cel de-al doilea tur de scrutin în condițiile în care nu exista o procedura clară. În urma presiunilor, BEC a permis (după tergiversări de câteva zile) acreditarea observatorilor. Mai mult, am cerut demisia responsabililor pentru organizarea defectuoasă a primului tur, în special pentru blocarea dreptului la vot pentru un număr mare de alegători prin organizarea unui număr insuficient de secții de votare și introducerea unor reglementări abuzive și birocratice, precum formularul pe proprie răspundere pentru prevenirea votului multiplu. Am transmis în permanență solicitări și sesizări către BEC, birourile județene și MAE. Am cerut MAE să publice cererile transmise de către reprezentanțele diplomatice ale României cu privire la numărul de secții necesare pentru cele două tururi de scrutin. Până în acest moment nu am primit niciun răspuns din partea instituției.

Vedeți pe pagina web EFOR mai multe detalii.

 

CE FACEM ÎN CURÂND

Noiembrie: 4 dezbateri deliberative în Bucureşti şi alte oraşe pentru informarea publicului cu privire la costurile reale ale energiei, inclusiv corupţia.
Noiembrie-decembrie: conferinţă în Bucureşti privind sectorul de gaze în România, liberalizare şi ameninţările de la Est.
9 decembrie - atelier de scenarii în București pe tema statului de drept și soluțiilor care pot fi găsite pentru rezolvarea neclarităților din legea electorală, aprobării prin Parlament a unui Cod Electoral și sancționării eficiente a încălcării legii

 

EFOR ÎN MEDIA

Am fost citați de publicații internaționale de renume cu privire la alegeri, justiție, energie sau situația politică din țară și din regiune. În noiembrie am fost citați în mai mult de 100 de articole din presa scrisă și online și am avut numeroase apariții la emisiuni televizate.
Câteva exemple mai jos:
NY Times - With the Candidates in Accord, Voters in Romania Wonder Whom to Trust
 
 
 
EFOR SCRIE ÎN PRESĂ
ContributorsZiua alegerilor cu legea în față și telefonul în mână
Revista 22, După faptă, şi răsplată!
Contributors, Cum s-a prăbuşit votul lui Ponta în Republica Moldova
Contributors, Cum a votat Moldova cu Ponta
Contributors, Pentru că liberalizarea pieţei de gaze e în beneficiul IMM-urilor!

Puteți urmări lista completă cu articolele publicate de către experții EFOR pe pagina web www.expertforum.ro

CE NE MAI INTERESEAZĂ

ENERGIE

De la 1 ianuarie 2015, toţi consumatorii non-casnici de gaze urmează să fie liberalizaţi. Acest lucru înseamnă abandonarea mecanismului de "coş" pentru consmatorii non-casnici. În paralel, pentru a dezvolta piaţa şi a construi preţuri relevante pe piaţa angro, ANRE a propus creşterea cantităţilor obligatorii de tranzacţionat prin burse (25% în 2015, 30% în 2016, apoi scăzând la 25% în 2017 şi 20% în 2018, pe măsură ce jucătorii din piaţă ar folosi bursa fără să mai fie nevoie să fie obligaţi prin reglementare să facă acest lucru). În acelaşi timp, odată cu amânarea liberalizării pentru consumatorii casnici din 2018 până în 2021, ANRE urmează să propună un nou calendar de liberalizare, posibil urmând modelul liberalizării pentru piaţa de energie electrică. Propunerea ANRE este ca o cantitate de 2000 m3/an pe gospodărie să rămână la preţul reglementat de azi, iar consumul care depăşeşte să fie achiziţionat la preţul din bursă, urmând ca în anii următori cantitatea de 2000 m3 să scadă gradual.
LEGISLAȚIE
În prima săptămână după alegeri, rezultatul alegerilor prezidenţiale şi mesajul clar al electoratului a forţat parlamentarii să respingă proiectul de lege privind amnistia şi graţierea şi să aprobe ridicarea imunităţii pentru doi senatori şi trei deputaţi, iar un senator cu decizie definitivă de incompatibilitate şi-a dat demisia înaintea unui vot în Senat. Ca urmare a semnalului public din ziua votului, există şanse să fie puse în curând pe agenda publică subiecte ca îngustarea imunităţilor politicienilor şi aprobarea unui cod electoral care să cuprindă şi o formă de vot la distanţă, pentru a evita în viitor noi scandaluri privind dificultăţile diasporei sau ale studenţilor de a vota. De asemenea, preşedintele nou-ales a readus în discuţie o posibilă modificare a Constituţiei.

BUGETE PUBLICE / FISCALITATE

Guvernul trebuie să propună bugetul pentru 2015, însă primul proiect de buget va fi disponibil doar după discuţii cu FMI programate să aibă loc la începutul lui decembrie. Presiunile suplimentare asupra bugetului ca urmare a promisiunilor din campania electorală constau în: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, creşterea salariilor personalului medical cu 100 RON, indexarea pensiilor cu 5%, dublarea alocaţiilor de la 42 la 84 RON pentru copiii din familii care beneficiau de ajutor social. În plus, mai există un protocol (deocamdată ne-angajant) semnat cu sindicatele din învăţământ pentru creşterea salariilor cu 5% în martie şi 5% în septembrie, iar sumele alocate pentru cofinanţări de fonduri europene ar putea creşte pentru a maximiza absorbţia şi a reduce riscul dezangajării unor fonduri europene la sfârşitul lui 2015. Impactul bugetar total estimat (cu excepţia cheltuielilor încă neangajate pentru creşterea salariilor în învăţământ şi a posibilei creşteri de cheltuieli pentru cofinanţarea fondurilor europene) este de 15-17 miliarde RON, reprezentând cca 3-3,5% din PIB.
 
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Website
Website
Copyright © 2014, Expert Forum
Proiectul Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.
Mai multe detalii pe pagina www.eeagrants.org.


Contact:
office@expertforum.ro | www.expertforum.ro


 dezabonare        actualizare preferințelor de abonare