Copy

Kunt u deze email niet goed lezen, bekijk dan de webversie.











 


Nr. 230 | 28 november 2014

Agenda


  • 28 november: uitdelen rapporten, inschrijven spreekavond
  • 3 december: 19.00 uur spreekavond leerjaar 1-4
  • 16 december: kerstdiner en gala leerjaar 4
  • 19 december: kerstvieringen
  • 22 december - 2 januari: kerstvakantie

 


BOVENBOUW-NIEUWS

 

 
Vrijdag 28 november hebben we de rapporten uitgedeeld aan de leerlingen uit leerjaar 3. Samen met uw zoon of dochter bespreekt u de resultaten. Geeft u een compliment wanneer de cijfers stemmen tot tevredenheid, en voert u een kritisch gesprek als cijfers niet zijn overeenkomstig de mogelijkheden van uw zoon of dochter?

Bij het rapport hebben we het formulier voor de spreekavond, die op woensdag 3 december gehouden wordt, uitgedeeld, waarop u kunt aangeven welke docenten u wilt spreken.
Wij hopen dat u van die mogelijkheid  gebruik maakt , niet alleen als resultaten tegen vallen, maar ook als u tevreden bent en dat met ons wilt delen.  De mentor kan u ook uitnodigen voor een gesprek, zijn naam is dan al aangekruist op het formulier en er is  met u telefonisch contact geweest.
 
Zit uw zoon of dochter in leerjaar 4, dan staan de cijfers in magister en kunt u die met hen bespreken. Op 8 december bespreken we in het team de resultaten en zullen we onze leerlingen een uitdraai meegeven van de tot dan toe behaalde resultaten.
 
Leerjaar 4 ziet uit naar het kerstdiner en het gala, dat op dinsdag 16 december gehouden wordt. Een  prachtige avond, waar we naar uitkijken. Voor de “after party’’ ,die een aantal leerlingen aan het voorbereiden is dragen wij geen verantwoordelijkheid. U hebt daarover een brief ontvangen.
 
Voortdurend zijn wij als team bezig te onderzoeken waar we zaken kunnen verbeteren. Ook leerlingen dragen verbeterpunten aan.  Het elkaar op de juiste wijze informeren blijft een punt van aandacht.  Donderdag 27 november hebben we gesproken met het ouderpanel uit de bovenbouw. In de volgende editie van Berechja Berichten  zal ik u daarover informeren.
 
Tot zover, hebt u vragen of opmerkingen, neem dan even contact op met de mentor van uw zoon of dochter, of met mij.

 

Vriendelijke groeten,

-dhr. J.E.F. Nagel,
Teamleider bovenbouw.
 

 


ONDERBOUW-NIEUWS

 


Dinsdagavond 4 november jongstleden was de ouderavond voor leerjaar 2. Jammer genoeg was de opkomst niet groot. Betrokkenheid van ouders is van groot belang. Betrokkenheid van ouders bij het onderwijsleerproces leidt tot motivatie en verantwoordelijkheidsbesef bij leerlingen. Met de ouders is aandacht besteed aan het determinatieproces. De komende maanden worden de leerlingen gevolgd in hun resultaten, citorapportage en werkhouding. De leerling zelf wordt hierin ook betrokken. Met deze informatie kan een gedegen advies voor de leerwegen van de bovenbouw of het havo gegeven worden.


Vriendelijke groeten,

-dhr. J. Schaak,
Teamleider onderbouw

 
 


RAPPORT

 


Vrijdag 28 november zijn de rapporten uitgedeeld aan de leerlingen van leerjaar 1 t/m 3. Een mooi moment om als ouder het gesprek aan te gaan met uw kind. Als ouder krijgt u een beeld over de voortgang van uw kind. Bij het rapport ontvangt u een uitnodiging voor de spreekavond die voor woensdag 3 december gepland staat. U kunt als ouder u aanmelden voor deze avond. Op dit formulier geeft u aan welke docent(en) u wilt spreken en laat het inleveren op school bij de conciërge. Dinsdagmiddag krijgt u het formulier via uw kind weer terug met de tijd waarop u wordt verwacht.
Ouders kunnen ook door de mentor uitgenodigd worden. Op het formulier is dit dan al aangegeven. Het formulier moet ook dan weer worden ingeleverd op school.
 
 


Decaan


Klas vier
Dinsdagavond 18 november zijn we met alle leerlingen uit klas vier met een van hun ouders naar de beroepen orientatie markt op de Friesche Poort in Emmeloord geweest. De leerlingen hebben tijdens twee voorlichtingen informatie gekregen over verschillende vervolgopleidingen. Aan deze BOM markt zit ook een PTA opdracht gekoppeld. Vraag er eens naar bij uw kind en neem  samen de opdracht door.
 
De open dagen volgen elkaar in snel tempo op, maak er dankbaar gebruik van! Wat ook erg leuk is, zijn de meeloop- en beleefdagen op diverse opleidingen. De leerling draait dan mee in het programma en kan zo alvast een indruk krijgen van de manier van lesgeven, de sfeer binnen de school proeven, enz. Blijf je mail in de gaten houden, ik zal relevante informatie over open dagen, enz. naar jullie toe  sturen.
Uw kind kan zich nu al inschrijven voor een vervolgopleiding. Wacht daar niet mee als je kind nu al weet wat hij/zij wil en waar hij/zij naar toe wil. De meeste vervolgopleidingen starten in maart al met intakegesprekken. Binnenkort start ik met een aantal gesprekken met leerlingen die nog twijfels of vragen hebben over hun vervolgopleiding.

Klas twee en drie
Het is nog wat verder weg, maar op dinsdag 13 januari draait heel leerjaar twee mee met alle afdelingen die we op het Berechja College bieden: Nautisch, verzorging en intersectoraal. Het is natuurlijk vooral interessant voor onze basis en kader leerlingen, maar ook voor onze theoretische leerlingen is het leuk om te ervaren hoe het gaat binnen onze afdelingen en soms stroomt er ook nog wel eens een leerling  van theoretisch naar kader en dan is het goed als ze een juiste keuze kunnen maken.
Op donderdag 12 februari gaan de leerlingen die aan het eind van het cursusjaar een sector of afdeling moeten kiezen (klas 2a, b en c en klas 3c, d en e) een dag meedraaien op de Friesche Poort.
De leerlingen hebben afgelopen week een formulier meegekregen naar huis om samen met u een keuze te maken. 


Met vriendelijke groet,

Mevr. M. Visser-Kramer, decaan


 


Sportnieuws
 

Gymlessen
De eerste periode zit erop. De leerlingen hebben hun eerste cijfers voor gym gehaald en daarmee is het eerste rapportcijfer een feit! Leerlingen worden beoordeeld op technische vaardigheden binnen verschillende domeinen van sport, maar naarmate ze ouder worden ook op tactische vaardigheden.
Een belangrijk onderdeel wat elke periode bij alle klassen wordt afgetoetst is het SIM cijfer. Dit staat voor Sportiviteit, Inzet en Motivatie. Dit cijfer telt dubbel mee, omdat we het erg belangrijk vinden dat alle leerlingen zich veilig moeten voelen in de gymles. Het gaat er dus niet zozeer om hoe hoog je niveau is, maar hoe ga je met elkaar en het materiaal om, heb je respect voor de docent, heb je je spullen in orde, enz. Op die manier neemt het plezier en een positieve sfeer alleen maar toe in de les!

LO2
Klas drie is de afgelopen weken vooral bezig geweest met het ontwerpen van een acroshow! Deze zal tijdens de open dag ook gedemonstreerd worden. Ook hebben ze de leerlijn minitrampoline afgesloten. Klas vier is de afgelopen weken bezig geweest met een theorieblok over bewegen, sport en maatschappij. De leerlingen moeten een presentatie voorbereiden en geven over een sportvraagstuk wat met de maatschappij te maken heeft. Door deze presentatie voor te bereiden verdiepen ze zich meer in de theorie van de sport. En ze oefenen meteen in het maken en geven van een presentatie! Ook hebben ze al wat ervaring opgedaan om zelf voor de klas te staan. Ze moesten namelijk een tikspel bedenken en vervolgens als echte docenten het spel met de klas spelen.

Buitenschoolse activiteiten
Ook buiten de lessen om willen we onze leerlingen enthousiast maken voor bewegen. Zo hebben we aan het begin van het cursusjaar al de triathlon en het ‘roendjen van Urk’ gehad, waarbij een aantal leerlingen van onze school in de prijzen zijn gevallen. We hebben het hardlopen gepromoot en ook daardoor zijn een aantal leerlingen van onze school nu aangesloten bij een hardloopclubje.
Afgelopen vrijdag is er een hele groep leerlingen op de mountainbike het bos in geweest. Leuk dat we zulke enthousiaste leerlingen mogen lesgeven! Mooie routes gereden, hindernissen genomen en lekker moe en voldaan aan het weekend begonnen! 


-docenten LO(2)

 


Intersectoraal
 

Stages
De stages zijn achter de rug. Zowel klas 3 als klas 4 zijn een week op stage geweest. Voor klas 3 was dit de eerste stage in een door hun gekozen sector. In klas 4 wat het alweer de derde stage. Hun laatste stage mag een voorkeursstage zijn. Deze is in april. Dat het niet altijd lukt op tijd een stageplek te vinden is ondervonden door een aantal leerlingen uit klas 4. Het kan zijn dat in sommige sectoren net niet genoeg stageplekken vrij zijn. We zijn niet de enige school die vist in de vijver van stagebedrijven. Zoals het er nu naar uit ziet heeft iedereen een fijne stage gehad. Iedereen is bezocht door zijn of haar stagedocent. Het komt voor dat leerlingen op school moeite hebben met op tijd komen. Tijdens stagelopen komt dit niet voor. De meesten zijn keurig op tijd en vullen ook netjes hun dagprogramma in. Het doel van de stages is snuffelen aan de verschillende sectoren. Iets “niet leuk” vinden is ook een ervaring opdoen. Aangeven wat je niet leuk vindt of misschien later nooit zal gaan doen zien we als een “leermoment”. Dit dus niet, wat dan wel? Leerlingen zijn vrij om zelf een stageplek te zoeken. Lukt dit niet, dan gaan wij op zoek.

Op dit moment zijn we druk bezig met in klas 3 de module “Tuincentrum” en in klas 4 de module “Snoepfabriek”.
 
Zoals aangegeven op bovenstaande afbeelding zijn we met Intersectoraal onderwijs bezig vaardigheden aan te leren of te ontwikkelingen. Hoe vaardiger de leerling des te beter de resultaten. Deze twee afbeelding hangen in het lokaal waar de leerlingen les krijgen. Zo houden we de leerlingen scherp voor ogen wat het doel is van de module waar ze aan werken.

- S. Visser, docent Intersectoraal


 


Skidag Winterberg
 

Op vrijdag 23 januari gaan we een dag naar Duitsland om te gaan skiën met een deel van onze leerlingen. In eerste instantie is het alleen voor klas 1 en 2, maar als we de bus niet vol krijgen geven we leerlingen uit klas 3 en 4 ook de mogelijkheid om mee te gaan. De kosten zijn 55 euro zonder skiles en 65 euro inclusief skiles. De leerlingen kunnen zich opgeven bij hun gymdocent. De skidag is geen verplichting. Leerlingen die niet meegaan zijn die dag op school. 

 


Smart met je phone


Veel leerlingen komen op school met een smartphone. Eigenlijk is het meer een mini-computer geworden waarmee ze muziek luisteren, sociale contacten onderhouden en hun schoolwerk managen: hun huiswerk en rooster.
Net als in alle vroegere generaties zullen er genoeg volwassenen zijn die de vernieuwingen op dit gebied afkeuren. Dit was zo bij de eerste (analoge) telefoon, de eerste fax, de eerste computer enzovoort.
Hoe we er ook naar kijken, de smartphone is een onderdeel geworden van ons dagelijks bestaan. Of we er nu voor of tegen zijn is minder belangrijk. Wel belangrijk is: hoe gaan we er slim mee om?
Op school zien we dat het gebruik van smartphones niet te stuiten is en een aantal voordelen kent. Hieronder een paar voordelen op een rij:
  • Leerlingen kunnen snel informatie met elkaar uitwisselen. Ze helpen elkaar met huiswerk en roosterwijzigingen.
  • Leerlingen kunnen gemakkelijk informatie opzoeken en leren hoe ze in een ‘informatiemaatschappij’ goede en betrouwbare informatie weten te vinden.
  • In de klas kan de smartphone een hulpmiddel zijn om lessen aantrekkelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is een onlinequiz, waarbij iedereen kan meespelen met z’n telefoon.
Naast de voordelen merken we op school ook vaak een paar negatieve kanten van de telefoon. Deze negatieve aspecten kunnen soms makkelijk voorkomen worden. Ook deze zetten we graag op een rij:
  • Leerlingen zitten moe in de klas. Veel leerlingen blijven ’s avonds tot laat met hun mobiel Whatsappen / Instragrammen of Snapchatten. Tip: de mobiele telefoon blijft beneden liggen.
  • Leerlingen krijgen snel ruzie met andere leerlingen. Het is makkelijker om te zeggen wat je denkt en voelt als je in je eigen huis iets intypt in een telefoon. In boosheid is er dan al snel teveel gezegd. Tip: begeleid je kinderen bij hun (sociale) contact via de telefoon.
  • Grensoverschrijdend gedrag. Het brein van tieners is nog volop in ontwikkeling. Het hersengedeelte wat ons waarschuwt en helpt nadenken of keuzes verstandig zijn is bij tieners nog niet goed ontwikkeld. Hierdoor gaan tieners soms grenzen over die vervelende gevolgen kunnen hebben. Onlangs is in het nieuws geweest dat op verschillende scholen naaktfoto’s van leerlingen verspreid werden. Tip: spreek af dat je als ouders het wachtwoord van de telefoon van je kinderen hebt. Als ze dat niet willen is het de vraag wat ze verborgen willen houden.
Tot slot, smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Met een paar duidelijke afspraken kunnen we ervoor zorgen dat de smartphone een handig gebruiksvoorwerp blijft. 

 


Nieuwe schoolbibliotheek


Sinds kort hebben we in het kader van leesbevordering een eigen bibliotheek op het Berechja College. Een voormalige vergaderruimte is omgetoverd tot een heuse bibliotheek met een collectie van ongeveer 400 boeken. De leerlingen kunnen net als in de plaatselijke bibliotheek het boek drie weken thuishouden. We hopen op deze manier het boek dichter bij de leerling te brengen en zodoende het lezen te bevorderen.
 

Berechja op Twitter


Met het oog op zichtbaar zijn en transparantie is het Berechja College actief op de sociale media. De sociale media zijn voor ons een extra mogelijkheid om in contact te komen en te blijven met ouders/verzorgers. Op Twitter worden gebeurtenissen aangekondigd, maar ook zijn leuke foto’s van lessituaties te zien. Op ons Youtube-kanaal plaatsen we filmpjes van schoolprojecten.
Twitter: @Berechja_op_urk
Youtube: youtube.com/hetberechja

Magister bekijken

 


De Berechja Berichten in de mailbox, dus een goed moment om de studievoortgang van uw zoon/dochter te bekijken.

Via uw inlogcode kunt u inloggen op Magister en onder andere de cijfers van uw zoon/dochter bekijken.

Graag nodigen we u van harte uit om Magister te ontdekken.

U kunt hier inloggen: 
https://berechja.swp.nl/ 

Tweet
Copyright © 2014 Berechja College, All rights reserved.
afmelden    update contactgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp