Copy
NKBV header

 

Kadernieuwsbrief september 2013

 
 
     
  banner

Eerste bijscholing voor sportklimtrainers groot succes

Afgelopen weekend vond in Monk Eindhoven de eerste NKBV-bijscholing voor sportklimtrainers plaats. Bondscoach Wouter Jongeneelen, Jong Oranje trainer Ulf Lennertz en fysiotherapeut Mathieu Ceron gaven 15 trainers tips en tricks over o.a. trainingsleer, bewegingsanalyse, coaching en groepsdynamica. Ben je trainer en wil je ook deze bijscholing bijwonen? Neem contact op met Aukje van Weert via opleidingen@nkbv.nl. De eerstvolgende bijscholing vindt plaats in november.

 
 
     
  banner

Kom naar de Kaderdag!

De Kaderdag komt al in zicht. Op zondag 3 november komen alle kaderleden bij elkaar om bijscholingen te volgen, kennis met elkaar te delen en elkaar te ontmoeten. Dit jaar vindt de Kaderdag plaats in het Cals College te Nieuwegein. Op dit moment wordt het programma definitief gemaakt. Op 1 oktober opent de inschrijving. Blijf op de hoogte via kaderdag.nkbv.nl

 
 
     
  banner

Overzicht EHBO scholingen en bijscholingen

Op de Kaderdag kun je de bijscholing EHBO volgen. Kom je deze dag niet aan de bijscholing toe, dan zijn er ook tal van erkende opleidingscentra die EHBO-scholingen en -bijscholing aanbieden. Kijk hier voor de eerstkomende data en het complete aanbod.

 
 
     
  banner

Laatste plekken bij AK bijscholingsweekend

Het laatste bijscholingsweekend van Adventure Klimmen vindt aankomend weekend plaats op 21 en 22 september. Het weekend wordt geleid door bigwall/trad-klimmer Niek de Jonge. Wil je deze bijscholing nog volgen om je licentie voor Sportkliminstructeur Adventure Klimmen te verlengen? Dan is dit je kans! Meer info en het inschrijfformulier vind je hier.

 
 
     
  banner

Wil jij meedenken over het licentiebeleid en -reglement?

Het licentiebeleid en -reglement is toe aan vernieuwing en hiervoor hebben wij jouw hulp nodig! De Licentie- en Toetsingscommissie gaat, ondersteund door NKBV-medewerkers en vrijwilligers, de komende tijd aan de slag met evaluatie en herziening van het licentiesysteem. Het beleid moet beter tegemoet komen aan de wensen van de NKBV, aansluiten bij klimmen als risicosport en in lijn zijn met het beleid van Klim- en Alpenverenigingen in buurlanden. Wil je graag meedenken over vernieuwing van het beleid? Neem dan contact op met Aukje van Weert via opleidingen@nkbv.nl.

 
 
     
  banner

Check wanneer je licentie verloopt!

Op dit moment worden licenties vengd die in het eerste half jaar van 2013 zijn afgelopen. Loopt jouw licentie eind dit jaar ook af? Werk dan tijdig je activiteiten bij in Mijn-NKBV. Heb je vragen over jouw licentieverlenging? Neem dan contact op met met Aukje van Weert via opleidingen@nkbv.nl.

 
 
     
  banner

Nieuwe Bergundsteigen uit

Het najaarsnummer van Bergundsteigen staat online. We geven je hieronder een kort overzicht van de inhoud. Voor inzage van een aantal artikelen dien je in te loggen met de volgende gegevens:
loginnaam: nkbvkaderabo
wachtwoord: wwkader06

Editorial
Kommentar
Redactioneel commentaar, o.a. over het toegenomen belang wat gehecht wordt aan (het hebben van) mooi materiaal terwijl kennis en kunde belangrijker is. Huttenwaard of huttenwacht - mag je van de uitbater van de hut verwachten dat hij/zij iets van de alpiene condities weten?
Dialog
Lezersbrieven o.a over welk inbindpunt je ‘moet’ gebruiken: heup+beenlus of volstaat de zekerlus]. Daarnaast aandacht voor het inhangen van TiBloc en Duck, back-up zekeren in de hal, en over de trend om zonder alpiene kennis een klettersteig te doen.    
Krautundruab'n
Diverse nieuwtjes.
Entscheidungskriterien für den Abbruch einer kardiopulmonalen Reanimation in der Bergrettung
Richtlijnen voor CPR bij bergsportongevallen.
DAV-Bergunfallstatistik
In dit artikel wordt ingegaan op de cijfers die bij de DAV bekend zijn over ongevallen met haar leden. Vooral de grafieken waarin het aantal dagen ervaring per onvalsmelding zijn uitgezet zijn interessant. Hieruit blijkt dat ervaring de key-factor is bij het voorkomen van bergsportongevallen. Ook opmerkelijk is dat de stijging van het aantal gemelde ongevallen groter is dan de stijging van het aantal leden.

Steinzeitmethode Fixpunktsicherung?
Er zijn de laatste jaren in de BuS artikelen verschenen over standplaatsbouw en het zekeren met de tuber op de standplaats. In dit artikel legt Max Berger uit hoe het zekeren over het lichaam de kracht op een tussenzekering tot 50% verkleint.  
Immer wieder Klettersteige
Lees terug hoe DAV Sicherheitsforschung, TÜV en OAV na het ongeval met de gescheurde klettersteigset hebben onderzocht wat de oorzaak was.
Das K-Thema
Peter Plattner beschrijft hoe de fabrikanten omgingen met de oproep hun sets van de markt te halen . Niks dan lof voor sommige fabrikanten, maar niet iedereen was overtuigd van de noodzaak van een recall.
Aluminium-Kletterkarabiner unter Dauerbelastung
Nadere uitleg over het mechanisme waardoor aluminium karabiners die voor slacklines gebruikt worden al bij lage belasting kunnen breken. Bottom line: karabiner gebruikt voor opspannen slackline: NOOIT meer mee klimmen.
Seilrollenflaschenzug
Een korte uitleg van de standaardmethode om een Seilroillenflaschenzug te maken.
FAQs-Dyneema
Chris Semmel van de DAV Sicherheitsforschung legt eens en voor altijd duidelijk uit wat in de praktijk het verschil is tussen statische en dynamische standslinges.
Reduktion von Feinstaub in Kletterhallen
Heeft het zin open pof te verbieden in klimhallen om de stofconcentratie in de lucht te verkleinen?
Abseilen
Een uitgebreid artikel over het abseilen. Er worden ook methoden beschreven om veilig met een groep minder ervaren mensen beneden te komen.
Schräg
Cartoon.