Copy
De laatste ontwikkelingen van de Schaduwkade
Stichting Schoolbuurtwerk komt met veel klassen langs De Schaduwkade
Op 4 mei 2014 organiseert de initiatiefgroep Schaduwkade een herdenking op de Schaduwkade, Nieuwe Keizersgracht, langs de Hermitage. Het is de eerste Dodenherdenking na de onthulling 26 mei 2013. Vanaf 19.30 uur is er muziek. Om 19.50 uur wordt een welkomstwoord gesproken, waarna bloemen – die ook ter plaatse aanwezig zijn - gelegd kunnen worden bij de naambordjes. Om acht uur is er twee minuten stilte. U bent van harte uitgenodigd bij deze herdenking.

Open Joodse Huizen
Op 4 mei zal o.a. in Amsterdam een groot aantal intieme en speciale herdenkingen plaatsvinden in huizen waar voor en in de oorlog joodse gezinnen woonden.  Dat gebeurt ook op de Nieuwe Keizersgracht nummer 24, om 11 uur en om 13 uur. Daar zullen Mirjam Bolle en Betty van Essen-Kok via een skype verbinding vertellen over de periode voor en in de oorlog en over deze gracht. Zij wonen beiden in Jeruzalem.
Mirjam Bolle (97, foto links), werkte kort als secretaresse bij de Joodse Raad (Nieuwe Keizersgracht 58). Zij overleefde Bergen-Belsen en woont sindsdien in Israel. Van haar verscheen het ooggetuigenverslag in brieven (boek) met als titel: "Ik zal je beschrijven hoe een dag er hier uitziet".
Betty van Essen-Kok (89, foto rechts) woonde op nummer 24 als jonge vrouw. Betty kon als enige van haar familie onderduiken en overleefde de oorlog. Ze heeft een zeer krachtig geheugen en vele voor-oorlogse anekdotes over het leven toen. Uiteraard bent u ook hier welkom.
Meer over de Open Joodse Huizen, staat op deze website.
Mirjam Bolle





De Schaduwkade goed verzorgd
Op de bruggen en in het midden van de kade staan sinds kort drie nieuwe informatieborden. We hebben hiervoor samengewerkt met de firma Mijksenaar, gespecialiseerde bewegwijzeraars. Een van de drie nieuwe informatiebordenHet is goed om te zien dat er veel mensen over de kade lopen die de namen lezen en letterlijk en figuurlijk vaak stilstaan bij het monument.
De Stichting Schoolbuurtwerk liep in maart en april met vele klassen over de Schaduwkade tijdens het project 'Herdenken en Vieren'. Kinderen lieten daarna hun eigen kleine monumentje achter, met krijt op de stoep geschreven. Ook de gidsen van het Joods Cultureel Kwartier, het Westerborkpad en veel andere organisaties, weten de Schaduwkade te vinden. De Schaduwkade draagt er aan bij dat de namen genoemd blijven worden.

Nog steeds kunt u de ontroerende Onthulling van de Schaduwkade zien op film (klik op film).

Initiatiefgroep Schaduwkade
 Amsterdam, 22 april 2014             
Lion en Rebecca maakten veel indruk op de kinderen.
Copyright © 2014 Stichting De Schaduwkade, All rights reserved.