Copy
Danske Professionshøjskoler - Nyhedsbrev december 2013
Kan du ikke læse mailen, klik her
Ny læreruddannelse er på forkant med kritik

Den ny læreruddannelse fra 2013 indeholder allerede det nødvendige kvalitetsløft af uddannelsen, som regeringens produktivitetskommission påpeger i sin seneste analyserapport – uddannelsen bør måles på det kvalitetsløft der blev igangsat for fem måneder siden
 
Af formand for Danske Professionshøjskoler, Erik Knudsen
 
DEBAT - Regeringens produktivitetskommission anbefaler i sin fjerde analyserapport – denne gang om uddannelse og innovation - at der skal flere timer til de studerende på de videregående uddannelser. Derudover rejses der i rapporten en kritik af, at det faglige niveau på uddannelserne er for lavt. Herunder niveauet på læreruddannelsen.
 
Danske Professionshøjskoler er enig i, at der skal være høj kvalitet på vores videregående uddannelser, og at det er vigtigt, at innovation indgår som en naturlig kompetence hos studerende. Det er derfor en vigtig pointe, at den ny læreruddannelse, som trådte i kraft for fem måneder siden, allerede har taget fat på de udfordringer, som kommissionen beskriver i sin rapport. Hovedformålet med den ny læreruddannelse er netop at løfte de studerenes faglighed, så de har tilstrækkelige kompetencer til at kunne uddanne den næste generation af folkeskoleelever, så de kan gennemføre en ungdomsuddannelse på et højere niveau.
 
Forlængelse af forskningsmidler til professionshøjskolerne

Finansloven for 2014, som netop er vedtaget, får både positive og negative konsekvenser for professionshøjskolerne 

NOTAT - Finansloven for 2014, som netop er vedtaget, får både positive og negative konsekvenser for professionshøjskolerne. Det er positivt, at bevillingen til udviklings- og evidensbasering af uddannelserne sammen med bevillingen til praksisnære ph.d. forløb inden for uddannelsesforskning forlænges med et år frem til og med 2016.

En negativ konsekvens af finansloven er reduceringen af bevillingen til Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) til videregående uddannelse. En forespørgsel på professionshøjskolerne viser, at reduceringen i SVU vil betyde et fald i aktiviteten på diplomuddannelserne på 37 procent.  En anden negativ konsekvens er reduktion af taksameterne og institutionstilskuddet, som følge af effektiviseringskrav til sektoren og aftale om genopretning af dansk økonomi.  
 
Læs notat om finanslovens konsekvenser for professionshøjskolerne

 
Tal og fakta om professionshøjskolerne

Danske Professionshøjskolers nøgletalspublikation er klar for 2013

PUBLIKATION - Danske Professionshøjskolers nøgletalspublikation er klar for 2013. Her kan man blandt andet læse, at professionshøjskolerne udbyder tilsammen 65 forskellige videregående uddannelser og udgør en tredjedel af det samlede optag under Den Koordinerede Tilmelding.

Udover de faktuelle tal beskriver publikation også professionshøjskolerne i det videregående uddannelsesbillede. Man kan derfor også læse om den ny læreruddannelse, den ny pædagoguddannelse, hvordan der arbejdes samlet og systematisk med at øge studieintensiteten med professionshøjskolernes studieaktivitetsmodel, om sektorens praksisnære forsknings- og udviklingsaktiviteter, om innovation i uddannelserne, og vores internationale aktiviteter.

Professionshøjskolerne i tal 2013 (web version)

Professionshøjskolerne i tal 2013 (print version)

Kapacitet til at forske og udvikle

Danske professionshøjskolers forskningspolitiske konference handlede i år om, hvordan sektoren etablerer, udvikler og organiserer sin kapacitet til at forske og udvikle

PRESSEMEDDELELSE - Danske professionshøjskolers forskningspolitiske konference, som blev holdt den 20. november hos professionshøjskolen UCL i Odense, handlede i år om, hvordan sektoren etablerer, udvikler og organiserer sin kapacitet til at forske og udvikle. Et fokus der er helt i tråd med den aktuelle politiske anerkendelse af sektorens forskningsopgave.

Direktør for styrelsen for Videregående uddannelser, Nils Agerhus, var en af oplægsholderne på konferencen. Han ser det som afgørende, at professionshøjskolernes forskning supplerer den samlede forskningsindsats og ikke bare bliver det samme som universiteternes.
 
Læs mere om professionshøjskolernes forskningspolitiske konference
 
Læs velkomsttale af formand for Danske Professionshøjskoler, Erik Knudsen  

 
Internationalisering og det globale marked

Internationalisering ikke er så ligetil, som man måske kunne ønske sig. Det blev gjort klart på professionshøjskolernes fælles konference om internationalisering

PRESSEMEDDELELSE - Internationalisering ikke er så ligetil, som man måske kunne ønske sig. Det blev gjort klart af keynotespeaker Professor Hugh Lauder fra University of Bath på professionshøjskolernes fælles konference om fremtidens muligheder, udfordringer og løsninger i forbindelse med internationalisering.  Konferencen blev afholdt den 14. og 15. november på Borups Højskole i København.

Hvordan sikrer man for eksempel, at Danmark bliver internationalt konkurrencedygtig på uddannelsesområdet, hvilke skridt skal tages mod en markedsgørelse af professionshøjskolernes uddannelser, og hvor massivt skal der satses på at internationalisere både de studerende og underviserne?  

Læs mere om professionshøjskolernes internationale konference  

 
Studenterindflydelse på professionshøjskolerne

NOTAT - Danske Professionshøjskoler har udarbejdet et politik-papir med 4 anbefalinger til, hvordan rammerne kan skabes for stærke studenterorganisationer, der tager et aktivt medansvar for den fortsatte udvikling af professionsuddannelserne.
 
Læs politik-papiret om studenterindflydelse

 
Konference om ny pædagoguddannelse

Danske Professionshøjskoler afholder den 8. januar 2014 en landsdækkende konference om den ny pædagoguddannelse

DET SKER - Danske Professionshøjskoler afholder den 8. januar 2014 en landsdækkende konference om den ny pædagoguddannelse. I september 2013 blev indgået en aftale om en reform af pædagoguddannelsen, som sætter fokus på højere faglighed og kvalitet, stærkere praksisnære handlekompetencer og stærkere tværprofessionelle kompetencer i uddannelsen.

Målgruppen for konferencen er ledere og undervisere på pædagoguddannelsen, og formålet er at skabe et fælles udgangspunkt for arbejdet med den nye uddannelse og at styrke ejerskabet til den nye uddannelse. Konferencen holdes i Odense Congres Center, og der forventes omkring 500 deltagere.
 
Læs Synspunkt om den ny pædagoguddannelse af rektor på UCSJ, Ulla Koch

 
Fælles hjemmeside for diplomuddannelser

Diplom.uc-dk.dk er en ny fælles hjemmeside, der henvender sig til alle, der udbyder diplomuddannelser. På siden findes studieordninger, fælles dokumenter om diplomuddannelserne, informationer om faglige fællesudvalg for de seks diplomområder og om Kontaktudvalget for diplomuddannelser.
 
Se mere på diplom.uc-dk.dk
Høringssvar fra Danske Professionshøjskoler

HØRINGSSVAR - Danske Professionshøjskoler udarbejder og koordinerer sektorens fælles høringssvar til ministerier, myndigheder, institutioner med videre. De fælles høringssvar udarbejdes på baggrund af input fra professionshøjskolerne og Medie- og Journalisthøjskolen.

Se de seneste fælles høringssvar her:
16-12-2013
Høringssvar over udkast til bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser og godkendelse af nye videregående uddannelser under Kulturministeriet
16-12-2013
Høringssvar over udkast til vejledning om institutionsakkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner under Kulturministeriet
16-12-2013
Bemærkninger til Danmarks Akkrediteringsinstitutions bruttolist over kommende analyseprojekter
09-12-2013 Høringssvar over udkast til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte
 
05-12-2013
Høringssvar over udkast til bekendtgørelse om arbejdsmar-kedsuddannelser m.v. i fængsler og arresthuse

20-11-2013

Høringssvar vedr. forslag til lov om Danmarks Innovationsfond m.fl.

12-11-2013

Høring over ændring af SU-bekendtgørelsen (godkendelse af uddannelser i udlandet)
12-11-2013
Høring over udkast til en række bekendtgørelser – opfølgning på ændring af universitetsloven (studiefremdrift)

12-11-2013

Høring over bekendtgørelser
>> Se flere Høringssvar fra Danske Professionshøjskoler  

>> Se alle høringssvar på høringsportalen.dk 
FAKTA OM DANSKE PROFESSIONSHØJSKOLER   

Danske Professionshøjskoler er interesseorganisation for de syv danske professionshøjskoler samt Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Danske Professionshøjskolers formål er at arbejde for, at medlemsinstitutionerne optimalt kan udvikle og gennemføre videregående uddannelser, efter- og videreuddannelse, og skabe og dele ny viden og gennem anvendt forskning. Danske Professionshøjskoler er også det forum, hvor professionshøjskolerne og Danmarks Medie og Journalisthøjskole kan tage fælles initiativer, drøfte fælles problemstillinger og repræsentere sig samlet i forhold til samarbejdspartnere, aftagere, politikere, ministerier mv.

Professionshøjskolerne uddanner til en lang række funktioner i vores samfund til både den private og offentlige sektor i alle dele af landet. Professionshøjskolerne står for 35 pct. af optaget og 38 procent af alle dimittenderne på det videregående uddannelsesområde. Professionshøjskolerne har de tre største videregående uddannelser i Danmark og uddanner til de meget store professioner og erhverv, som udgør et fundament for nuværende og kommende borgeres velfærd, innovationsevne og vækstkapacitet.


Nyhedsbrevet er udarbejdet af:
Kommunikationschef David Erichsen de@uc-dk.dk,  tlf. 31 40 99 85

Kommunikationsmedarbejder Christian N. Snorgaard cns@uc-dk.dk, tlf. 33 38 22 00
          Danske Professionshøjskoler                 Ny Vestergade 17, st.tv.                   1471 København K
          Telefon: 3338 2200                                    E-mail: uc-dk@uc-dk.dk
                  Hjemmeside: www.uc-dk.dk