Copy
NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.



INHOUD VAN NAMO eZine


14 *  Januari 2014

Persoonlijke noot van Namo                                                           


Beste Lezer,

Ten eerste wensen we je HET ALLERBESTE VOOR 2014. Dat het voor jou en iedereen die je dierbaar is mooie dingen mag brengen en in goede gezondheid!

Ook wij zijn begonnen aan dit nieuwe jaar. We zijn benieuwd wat het ons gaat brengen. Zo aan het begin van een nieuw kalenderjaar is het gewoon om vooruit te kijken: wat zijn plannen en voornemens die aandacht verdienen? Misschien meer tijd voor jezelf, je partner en/of kinderen? Gewoon iets meer genieten van de dingen die er zijn?  Wellicht zijn er goede voornemens, bijvoorbeeld om gezonder te leven en meer te bewegen? Of misschien sta je op het punt om een andere wending te geven aan je werk?



Van goede voornemens is bekend dat het bij de meeste blijft wat ze zijn: voornemens. Zodra het ritme van dagelijkse hectiek weer is opgepakt, raken voornemens naar de achtergrond. Reden voor ons om in deze eZine aandacht te schenken aan de manier waarop jij 2014 tot Jouw Beste Jaar kunt maken. Dit heeft veel te maken met de doelen die jij voor je zelf stelt. We wensen je veel leesplezier!


                                                                                                                                        

Je beste jaar en doelen stellen

Succesvolle organisaties stellen iedere jaar doelen op en maken plannen hoe deze te behalen. Hiermee geven ze aan dat het realiseren van groei en belangrijke veranderingen voor hen alleen lukt door vooraf doelen en prioriteiten te stellen. In wezen geldt dit ook voor ons als individuen. Echter, in de praktijk geven we hier niet echt gehoor aan. Velen van ons laten zich snel afleiden door dagelijkse dingen die moeten gebeuren. Vaak zijn we te midden van al die dingen te moe om na te denken over onze eigen doelen. Dit kan frustrerend zijn als je graag iets voor jezelf wilt bereiken. 

Wat kan helpen om je doelen te formuleren en deze te realiseren?

Terugblikken
Voordat je vooruit kijkt naar het komende jaar, is het goed om eerst nog even achterom te kijken
. Vaak hebben we de neiging om snel door te stomen naar het nieuwe en het jaar dat achter ons ligt te laten voor wat het was. Toch is het goed om er op terug te kijken: terugkijken brengt balans in de positieve en negatieve dingen die we hebben ervaren.


Stap 1: wat heb je eigenlijk bereikt in 2013?
Stel jezelf eens deze vraag en schrijf op waar je een goed gevoel over hebt en wat je hebt bereikt. Je kunt dan tot verrassende conclusies komen. Zie hier een paar voorbeelden van wat wij met Namo in 2013 hebben bereikt en ervaren: we hebben een mooi, leerzaam  traject gedaan bij de Rabobank Borger-Klenckelanden, met een goed resultaat; we hebben de Teamontwikkelaars opgezet; we hebben opnieuw een stap gemaakt in ons eigen ondernemerschap; we hebben mooie coachingtrajecten gedaan, waar mensen echt stappen voor zichzelf hebben gezet. Ook kregen we er een kleine schotse terriër bij. Het beestje had wat adhd-klachten, doch is nu weer helemaal zichzelf en kan zelfs met onze katten overweg.
Fons kreeg een goede interim opdracht waar hij veel leert; we zijn nieuwe samenwerkingen aangegaan; we zijn uit onze eigen comfort zone gestapt en hebben meer onze eigen plek ingenomen in de markt; we hebben zelfs een Raad van Advies voor ons bedrijf ingesteld. Het leuke is: als ik dit zo opschrijf, word ik vanzelf positief!

Hoe is dit voor jou? Schrijf eens op wat jij hebt bereikt in 2013 en wat jouw beste momenten waren. Kom je op niets? Denk dan eens aan (t)huis, kinderen, werk, opleiding, conditie, contacten gelegd, leuke dingen die je hebt gedaan. Alles is goed.
Misschien ben je niet gewend om dit te doen. Veel mensen denken al snel: 'nou ja, zo belangrijk was het nu ook weer niet.' En als ze terugdenken, dan is het vaak aan negatieve dingen. We zijn nu eenmaal opgevoed met kritisch te zijn naar onszelf. Het is een mooie oefening om die bescheidenheid een keer achterwege te laten.

Oké, en dan nu een iets mindere leuke stap!

Stap 2: wat waren teleurstellingen in 2013 (want ja, die zijn er waarschijnlijk ook)?
Wat had je gehoopt om te (kunnen) doen in het afgelopen jaar en is niet gelukt? Zijn er ook momenten dat anderen niet (helemaal) deden wat jij wilde? Voor Namo was het bijvoorbeeld de verwachting om in 2013 een trainingsruimte op onze locatie te realiseren. Ook wilden we meerdere opdrachten verkrijgen, in het verlengde van wat we hebben gedaan bij de Rabobank. Deze dingen zijn (nog) niet gelukt. En meer leuke uitstapjes maken is er in 2013 ook niet van gekomen. 

Wat waren jouw teleurstellingen in 2013?
Misschien denk je nu: moet ik hier echt bij stilstaan? Niets hoeft natuurlijk. Wel willen we meegeven dat het kan opluchten om de mee- en tegenvallers te overdenken. Want als je deze twee tegenover elkaar zet, zie ook jij dat je teleurstellingen had én dat je veel dingen hebt bereikt. Op die manier voorkom je dat je in de teleurstellingen blijft hangen of erger nog, dat je jezelf als een mislukkeling gaat zien. 

Wat gebeurt gebeurt. Het enige dat je kunt sturen is de manier waarop je hierop reageert. Successen zijn geweldig en daar kun je van genieten. En mislukkingen? Dat zijn de beste leermeesters!

Stap 3: wat heb je geleerd van je successen en teleurstellingen?
Een paar vragen om mee aan de slag te gaan:
  • Wat was het geheim van mijn succes(sen)?
  • Wat werkte goed?
  • Waarom was ik in staat te bereiken wat ik heb bereikt?
 Als ik naar mijn teleurstelling(en) kijk, wat werkte dan niet en waarom?
  • Wat zou beter hebben gewerkt?
  • Was is de les die ik hieruit kan meenemen?

Stap 4: schrijf in dit kader zoveel mogelijk dingen op die je kunt verzinnen. Kies dan de drie belangrijkste punten die je voor 2014 wilt inzetten.
Vervolgens maak je van deze punten je eigen positieve instructie die in 2014 jouw leidraad wordt. Een voorbeeld: als ik iets echt wil, lukt het me ook! Op deze manier maak je een stap om je doelen voor het komende jaar te realiseren. Probeer je alvast eens voor te stellen hoe anders jouw jaar kan zijn, als je deze lessen navolgt.

Stap 5: stel nu je doelen samen voor 2014.
Waar ben jij tevreden mee als je op 1 januari 2015 terugkijkt naar 2014?
  • Doelen kunnen zowel persoonlijk of werkgerelateerd zijn. 
  • Voorkom zou-doelen (niet: ik zou graag een half uur eerder willen beginnen in 2014. Wel: ik begin elke dag een half uur eerder in 2014)
  • Zorg voor actieve werkwoorden: wat ga je doen?
  • Zorg dat doelen realistisch zijn en dat je er verbinding mee hebt. Past een doel bij wie je bent?
  • Geeft het doel je plezier en energie?
Als laatste kun je jezelf deze vraag stellen: wat (of wie) kan (kunnen) ervoor zorgen dat ik hier niet achter ga staan? Dit kan (kunnen) (een) persoonlijke overtuiging(en) zijn, bijvoorbeeld: 'ik kan dit niet'. ). Of zijn jouw doelen afhankelijk van anderen, waar je geen invloed op hebt?

Wij werken ieder jaar met het opstellen van doelen en het werkt goed. We krijgen zo meer focus en het geeft ons richting. 
De belangrijkste doelen voor Namo in 2014:
˜* Namo en de teamontwikkelaars laten groeien, om organisaties te leren excelleren.
* Een mooie groepsruimte realiseren voor het geven van trainingen.
* Van 2014 ons beste jaar ooit maken!

Maak van 2014 jouw beste jaar: succes met het opstellen van jouw persoonlijke doelen! 
Ps. klik hier en kijk verderop in deze eZine naar een inspirerend filmpje over doelen stellen.






 


Masterclass voor leidinggevenden 
Mensen In Beweging Brengen
 

In deze masterclass voor managers en leidinggevenden gaan we in op weerstand bij veranderingen en hoe je het gesprek hierover aangaat met medewerkers. Vanuit welk ik luister je? 

Wij willen leidinggevenden begeleiden in het omgaan met weerstand en vertrouwen bieden bij veranderingen. De medewerker die tegenover je zit, gaat niet bewust in de weerstand, maar hij/zij doet dit omdat een van zijn/haar subpersoonlijkheden of ikken aan het woord is. Als je als leidinggevende gaat luisteren naar die persoon (in plaats van hem/haar ervan te overtuigen dat het allemaal niet zo spannend is en dat het allemaal wel goed komt) kan een heel ander gesprek ontstaan.

Wij zien in de praktijk dat het veel oplevert wanneer er op deze manier naar medewerkers wordt geluisterd. Als leidinggevende onderzoek je waarom veranderen voor een medewerker lastig kan zijn. Dat is iets anders dan denken dat iemand het niet kan of wil.

Deze masterclass wordt gehouden voor iedere ervaren leidinggevende die (nog) meer effect wil halen uit gesprekken met zijn/haar medewerker(s) en wil leren hoe je (nog) beter met bepaalde weerstanden om kunt gaan.

Wil je meer weten over deze masterclass lees dan verder op onze website.
 

                                                                                                                                        

Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Wil je na het lezen van de eZine reageren dan stellen we dat op prijs! Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Wij bekijken graag of we daar iets mee kunnen doen.

Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

Heb je vragen of wil je meer weten? Schroom niet en bel ons.

                                                                                                                                       
Over Namo                                                                                         



 

  • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
  • Het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien, is onze inspiratie en geeft ons energie.
  • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
  • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
  • We organiseren ook lezingen.
  • Meer weten over ons? Klik hier.
De TEAMONTWIKKELAARS
 

In deze tijd wordt veel gevraagd van mensen. Meer doen met minder!  De teamontwikkelaars helpen organisaties die merken dat er meer gevraagd wordt van medewerkers en zien dat deze nog niet doen wat er van hen verwacht wordt om klanten te behouden.

De teamontwikkelaars helpen organisaties om hun medewerkers te leren excelleren in het bereiken van resultaten met een hoge klanttevredenheid (interne of externe klant).
De klant is per slot van rekening het bestaansrecht van de organisatie.


Nieuwsgierig? Lees verder op onze website  De Teamontwikkelaars



Bovenstaand filmpje nog even om je te inspireren om doelen te stellen!


 

Iedere eZine een aantal tips om samen te leren excelleren

Leiderschap:
jij maakt het verschil!

 

Tip 3
  • Laat zelf het gedrag zien wat je graag van je medewerkers wilt zien.
     
  • Wil je dat je medewerkers leren? Laat zelf zien dat je dit doet, op een actieve en zichtbare manier.
     
  • Vertel eens aan je medewerkers waarin jij zelf wilt verbeteren de komende periode. En vraag eens om feedback op jouw rol.
     
  • Vraag na een overleg aan je medewerkers een persoonlijke tip.
     
  • Wat heb jij geleerd van seminars of workshops? Deel dit!

 

De plezier thermometer
 

Als je iemand kent waarvan je denkt dat hij/zij onze informatie goed kan gebruiken, stuur dan de Namo eZine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt dan Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer en de gratis maandelijkse Namo eZine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Email Adres>>.

  • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je klikken op de engelstalige link update onderaan in deze mail.
  • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
  • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2014 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.