Copy

Bekijk deze mail in uw browser

Nr. 221 | december 2013

Agenda

  • 17 december                    Kerstgala klas 4
  • 20 december                    Kerstvieringen
  • 23 december                    Kerstvakantie
  • 7 januari                           Klas 2 bezoekt afdeling Verzorging en Nautisch/Intersectoraal
  • 9 januari                           GPO-dag klas 4
  • 14 januari                         Tussentijds Kwaliteitsonderzoek
  • 15 januari                         Voorlichting decaan klas 3
  • 21 januari                         Voorlichtingsavond ouders/verzorgers groep 8 over het VO       
  • 29 januari                         Open Dag Voortgezet Onderwijs
  • 31 januari                         Inleveren herkansingsformulieren klas 4
 
         Kijk voor meer informatie op www.berechja.nl 
 

Het jaar 2013


Weer een jaar voorbij, de tijd vliegt. We zitten weer in de tijd voor Kerst. Een mooie tijd, een maand waarin we mogen herdenken dat vele jaren geleden onze Heiland in Bethlehem is geboren. Gisteravond ben ik een vergadering op school begonnen met: met God lukt alles, we lazen een gedeelte uit Numeri en hier zagen we hoe Jozua en Kaleb hun vertrouwen in hun God naar voren lieten komen. Zij zagen mogelijkheden om het land Kanaän binnen te gaan. Dit vertrouwen op God is ook voor ons van belang, ook voor het Berechja College. We zaten dit jaar heel diep, maar we zijn weer op weg om een goede school te zijn en in vol vertrouwen op God moet dit lukken. Dat wil niet zeggen dat wij er rustig bij kunnen gaan zitten, we zullen ons moeten inzetten om de goede dingen te doen. Goede lessen te verzorgen, goed omgaan met elkaar, weten welke woorden je kunt gebruiken. Ook van ouders vraagt dit traject het nodige. Het taalgebruik van de leerlingen zullen we samen moeten aanpakken, ouders en docenten. Ook respect voor elkaar en voor volwassenen zullen we samen weer moeten afdwingen. Dat kan best lastig zijn, want kijk in de maatschappij om je heen, maar is dat de norm? Of hebben we een andere norm?  Ik denk, weet zeker dat we een andere norm, zelfs een waarde kennen: Heb uw naaste lief als u zelf. Wilt u onbeschoft benaderd worden? Ik niet, dus moeten we er wat aan doen, samen.
Nog een week en dan is het Kerst: geboorte van onze Here Jezus Christus, het feest van de vrede, laten we allemaal deel mogen hebben aan die vrede.
Wij wensen u een gezegend 2014. 

Dit jaar is voor iedereen op school een jaar om zo snel mogelijk achter je te laten. Niet om te vergeten, maar om weer duidelijk op de goede weg te zijn naar een goede school, want dat willen we zijn.

In december 2012 kwam de inspectie op bezoek voor onze Kader-afdeling. Ze constateerden daar een aantal tekortkomingen en we kregen het predicaat zeer zwak voor deze afdeling. We waren voordat de inspectie kwam al druk bezig om een verbeterplan te schrijven, want door eigen onderzoek waren er ook al wat zaken naar voren gekomen, die verbeterd moesten worden.
De punten waar we onvoldoende op scoorden waren o.a.: gemiddelde van het Centraal Examen, het verschil tussen School Examen en Centraal Examen, respect, planmatige zorg en didactisch handelen. Ook werden we er door de inspectie op gewezen dat onze leerlingen over het algemeen zwak zijn in leesvaardigheid en dat hun woordenschat vergroot moet worden.

We hebben voor al deze punten een Plan van Aanpak opgesteld en zijn daar mee aan de slag gegaan. Voor leesvaardigheid en het vergroten van de woordenschat is een taalbeleidsplan geschreven. Het opvallende  is, dat alle docenten geschoold worden in het lezen van teksten en het leren lezen van vragen, zodat we allemaal op dezelfde manier aan het werk gaan om onze leerlingen taliger te maken. Ook van u als ouders gaan we de medewerking vragen. Om de woordenschat te vergroten is het belangrijk dat leerlingen lezen en u kunt daarbij helpen door uw kind te stimuleren om te lezen.
In juni werden de Programma’s van toetsing en afsluiting herzien, hierbij was het uitgangspunt: verhoging van het cijfer van het Centraal Examen en minder verschil tussen Centraal Examen en School Examen.  Ook aan extra oefening van de examenonderwerpen gedacht.

Er is op school dit jaar veel veranderd. Allereerst kan ik de verandering in de directie noemen. Mw. Doornenbal heeft de school verlaten en de heren Brouwer en Romkes hebben haar werk overgenomen.
Een van de eerste dingen die aangepakt konden worden, was de lesuitval: docenten werden benoemd en na de zomervakantie begonnen we met een compleet team. Alle lessen waren bezet. Om de rust in school te versterken en meer greep te krijgen op de dagelijkse gang van zaken zijn dhr. Nagel en Schaak als teamleiders benoemd. Dhr. Tijms werd verantwoordelijk voor het verbetertraject.
Er kwam meer rust op school, zowel in de gangen als in de lessen. De taal van de leerlingen veranderde, werden beleefder t.o.v. docenten en onder elkaar. Als leerlingen zich misdroegen, werd er contact opgenomen met de ouders. Gedrag van leerlingen is te veranderen, maar dan moeten ouders en leerkrachten wel het zelfde doel nastreven.
 Leerlingen die onvoldoende presteren moeten naar huiswerkles en eventueel bijwerkles. Leerlingen gaan weer inzien dat werken beloond wordt.

Er is veel veranderd, veel verbeterd, dat kunnen we zien, maar zijn we er nu?  We zijn op weg, we hebben een veel acties opgestart,  de effecten daarvan kunnen we pas over een aantal maanden zien, maar we hebben er vertrouwen in.

De afgelopen week is het ouderpanel Onderbouw bij elkaar geweest. Voor ons was dit een opsteker, ouders waren positief kritisch, ze zagen verbeteringen, maar gaven ook duidelijk aan waar nog veel meer te verbeteren valt en een daarvan was het omgaan met leerlingen. De ene docent kan met een klas heel goed werken, terwijl een ander veel moeite doet, maar het blijft moeilijk.
Onderwijs blijft boeiend, het laat je niet los. Iedereen op het Berechja College werkt hard voor de leerlingen. Ook hier is de waardering verschillend. De een wordt op handen gedragen door de leerlingen en de ander……………

We gaan vooruit en we willen 14 januari de inspectie graag laten zien dat het Berechja College een goede school is, waar uw kinderen goed onderwijs krijgen.

-Dhr. D. Tijms, directeur vmbo

 

Lief en Leed

 
Een aantal collega’s zijn vertrokken en daar zijn weer anderen voor terug gekomen. Enkele collega’s waren langdurig ziek: dhr. Jelsma, Ten Have, Van Bruggen, Vinke en mw. Sijsma. Dhr. Jelsma en dhr. Ten Have zijn gelukkig voor een deel weer terug. Dhr. Vinke heeft onze school ziek verlaten. Mevrouw Sijsma is ernstig ziek, Bij haar nier transplantatie heeft ze een virus meegekregen, dat nu voor veel ongemak zorgt. Zij ligt in het ziekenhuis en zal een aantal behandelingen moeten ondergaan.  Zij ligt in het MCL , afdeling K, kamer 9, in  Leeuwarden. Dhr. Van Bruggen ondergaat ook een behandeling in het ziekenhuis, dit gebeurt poliklinisch. Ook hier weer reden tot dankbaarheid, maar ook reden tot zorg. Bij mevrouw Tadema-Grandia is een gezonde dochter geboren: Beitske.


 
 


OPEN DAG

 

WOENSDAG
29 JANUARI

17.00-20.00 UUR


 


Locatie: Waaiershoek 46, 8321 BH, Urk

 

Sportnieuws


 
GYM
We zijn alweer een aantal weken lekker aan het sporten in de zaal. Tijdens deze lessen is het belangrijk dat de kleding en schoenen van de leerlingen in orde zijn, dat betekent zwarte korte broek, wit shirt en sportschoenen. Wilt u er op toezien dat de kleding regelmatig wordt gewassen?
In elke periode krijgt de leerling 3 cijfers voor gym, waaronder het SIM cijfer. Dit staat voor Sportiviteit, Inzet en Motivatie. Dit cijfer telt dubbel mee! We vinden het erg belangrijk dat onze leerlingen een goede inzet hebben, gemotiveerd zijn en bovenal een sportieve houding hebben naar zowel de docent als naar hun medeleerlingen toe. Op deze manier wordt het voor elke leerling plezierig om met de gymles mee te doen!
 
LO2
Onze sportklassen in zowel klas 3 als in klas 4 hebben een aantal extra uren gym. Hierin doen ze net even wat andere onderdelen dan tijdens de reguliere gymlessen. Zo heeft klas 3 net een aantal lessen afgesloten met een spetterende acroshow en moesten ze een individuele presentatie geven van een aantal (moeilijke) sprongen met de minitrampoline! Klas 4 heeft net het lesgeven afgerond. Dit hield in dat ze in tweetallen een spel moesten ontwerpen. Dit spel moesten ze geven aan de hele groep. Op het moment zijn ze bezig om een filmpje te maken over sportblessures. Ze gaan zich verdiepen in de EHBO bij sportongelukken. Ze leren op deze manier hoe ze moeten handelen bij een sportongeluk.
 
GPO.
De leerlingen van klas vier moeten voor hun examen twee grote praktische opdrachten uitvoeren. Dit telt mee voor hun examen. Ze mogen zelf een vak -met de daarbij behorende opdracht- kiezen waar ze mee aan de slag gaan. Er is een aantal leerlingen dat het vak gym heeft gekozen en een toernooi gaan organiseren voor een van de leerjaren.
 
BIJSCHOLING
We proberen als vakgroep jaarlijks een bijscholingsdag bij te wonen. Afgelopen 13 november zijn we met een deel van de vakgroep op een bijscholing geweest. Op zo’n dag komen veel gymdocenten bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, maar ook om nieuwe trendsporten uit te proberen. Op deze manier blijven we op de hoogte van het reilen en zeilen binnen het vak Lichamelijke Opvoeding.
 
WINTERBERG
Zodra er sneeuw in Winterberg ligt, gaan we met een groep leerlingen skiën! Zodra de mogelijkheid er is, gaan we de organisatie in werking zetten. We houden u op de hoogte.


 

Van de Decaan


Beroepen opleidingen markt

Dinsdag 19 november was er voor klas 4 op de Friese Poort door alle scholen uit de Noordoostpolder de jaarlijkse Beroepen oriëntatie markt georganiseerd. De avond was druk bezocht. De meeste leerlingen vonden het nuttig, sommige iets minder. Al met al was het een geslaagde avond.
 
Doedag Friese Poort
Op donderdag 13 februari gaan de leerlingen van klas 2ABC en 3DE voor een actieve dag naar de Friese Poort in Emmeloord. Jaarlijks wordt daar een doe-dag gehouden. De leerlingen hebben deze week een keuze uit de 9 afdelingen gemaakt. Leerlingen draaien bij 2 afdelingen een dagdeel mee. Aan deze dag zijn geen kosten verbonden. We zijn te gast op de Friese Poort, we worden opgehaald en weer op school gebracht.
 
Gesprekken
De afgelopen weken hebben we al met verschillende leerlingen een gesprek gehad over hun vervolgopleiding. Vooral met de leerlingen uit 4A is gesproken. De eerste leerlingen zijn al bij hun vervolgopleiding aangemeld, sommige leerlingen hebben zich voor een meeloopdag aangemeld en de eerste leerlingen hebben inmiddels een werkplek gevonden!  Het volgende schooljaar lijkt nog ver weg, maar ons streven is, dat alle leerlingen voor 1 maart aangemeld zijn. Scholen hebben dan nog voldoende tijd voor intakegesprekken en meeloopdagen.
 
TKMST Opendagen app
Met de open dagen app heb je als studiekiezer alle aankomende open dagen (mbo, hbo en wo) in Nederland in een handige applicatie. De app biedt alles om het  gedurende de zoektocht naar een vervolgstudie zo gemakkelijk mogelijk te maken. En het allermooiste is: de app is helemaal gratis! In de maand januari staan bij de meeste MBO-scholen de opendagen gepland. Een handige manier om te weten wanneer en waar er een open dag is.

 

Intersectoraal nieuws


Zoals in eerdere Berechja Berichten vermeld, zal in aansluiting op de vernieuwingen in de sectorale programma’s in het vmbo ook het intersectorale programma in het vmbo vernieuwd worden. De exameneisen zullen veranderen en ook de structuur van het programma zal, net zoals bij de sectorale programma’s, aangepast worden in een kernprogramma, profieldelen en keuzedelen.
 
Bij het intersectorale programma zullen de vernieuwingen een jaar later ingevoerd worden dan bij de sectorale programma’s. Alle stappen in het proces zijn dus een jaar later: de uitwerking van het concept-examenprogramma, het vaststellen van de keuzedelen, de pilotfase, de invoering in leerjaar 3 en uiteindelijk het afnemen van het eerste examen in leerjaar 4. Voor de sectorale programma’s is het de bedoeling dat de eerste examens nieuwe stijl in 2017 worden afgelegd. Voor het intersectorale programma zal dit dus in 2018 zijn. Zodra het concept-examenprogramma bekend is (planning is dus jaarwisseling 2013-2014), zal er zo spoedig mogelijk meer inhoudelijke informatie volgen.
 
Wij gaan dit jaar voor het eerst examen doen met klas 4C. Het jaar schiet al behoorlijk op en de module “Snoepfabriek” nadert zijn voltooiing. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de basiskennis die nodig is voor de minitoets in het examen. De afgelopen periode lag de nadruk op de vaardigheden: onderzoeken en presenteren.
Volgende week worden er lollies gemaakt en gaat de klas in groepen een soort van marketingplan opstellen, met alles wat daarmee samenhangt. Leuk om te zien hoe bepaalde processen inmiddels automatisch verlopen waar vorig jaar nog heel veel sturing op nodig was.
 
Klas 3C is een volledige jongensklas, die  bezig is met de vaardigheden: inlevingsvermogen en overleggen. De samenwerking is goed maar nog niet alle opdrachten worden door iedereen evengoed opgepakt. Het is mooi te zien hoe een groep basis- en kaderleerlingen elkaar helpen bij opdrachten die ze moeilijk vinden. De differentiatie (rekening houden met niveauverschil) uit zich in het wel of niet moeten maken van bepaalde opdrachten.
De nadruk ligt over het algemeen op de sectoren Dienstverlening en Commercie maar ook Techniek komt langs als er bijvoorbeeld geoefend gaat worden met het technische tekenprogramma “autocad”. 
 
 

Vakgroep Verzorging


Het cursusjaar is al een eind op weg, het is alweer bijna kerstvakantie. Onze leerlingen hebben de eerste projecten afgerond. Voor sommige leerlingen is het even wennen om binnen een groep een opdracht uit te voeren, maar wij kunnen concluderen dat de eerste projecten met succes zijn uitgevoerd.

Leerlingen uit klas 4B hebben een sinterklaasochtend voor kinderen uit groep vier van de Frits Bode school georganiseerd. In het project moest een sportactiviteit en een kookmoment zitten. De leerlingen moesten daarbij een draaiboek ontwikkelen en taken verdelen. De leerlingen zijn vol enthousiasme met dit project aan de slag gegaan en toonden daarbij veel initiatief. De leerlingen kwamen zelf met het idee om als zwarte piet verkleed te gaan. We zagen onder andere een danspiet, glimpiet en een lachpiet.  De groep besloot een apenkooi te organiseren, waarmee de kinderen een pietendiploma konden verdienen. De kinderen kregen daarbij een workshop pepernoten bakken. Door de inzet van onze leerlingen was dit project een groot succes!

Klas 4A heeft een gezellige middag voor een groep ouderen georganiseerd met spelletjes gericht op de doelgroep en een heerlijke high tea. Deze leerlingen kregen van de genodigden een 10 voor de organisatie! Wij als docenten kijken terug op een middag waarbij wij trots zijn op het organisatietalent van onze leerlingen.
Voor beide derde klassen wordt het de komende week heel spannend! Onze leerlingen gaan een kerstdiner verzorgen voor genodigden van 65+. De groepen hebben daarvoor een uitnodiging gemaakt en een menukaart. De leerlingen hebben geoefend met serveren en mise en place. Tijdens het oefenen van het gerecht hebben de leerlingen geleerd waarop zij moeten letten bij voeding voor ouderen. Wij wensen onze groepen alvast heel veel succes!

Het doel van deze projecten is dat het leerproces van onze leerlingen wordt aangestuurd door een beroepsrelevante opdracht. In bovenstaande projecten staat de verdieping in de doelgroep en het organiseren van een activiteit door middel van een draaiboek centraal (welzijnswerk). Met het oog op de laatste ontwikkelingen binnen de zorg, waarbij een verzorgende ook een meer coördinerende functie zal krijgen, willen wij het onderwijs binnen het vak verzorging hier direct op aanpassen, zodat wij beter aansluiten op het beroepsonderwijs, maar voornamelijk op het werkveld.

Wij wensen u alvast  goede dagen toe!

-Vakgroep Verzorging


 

 
 

MBO-NIEUWS


Werken in het MBO is toch wel heel wat anders dan werken in het VMBO. Er komen veel andere zaken op me af waar een antwoord op moet komen. Er verandert veel in onderwijs land en naast het ministerie van onderwijs hebben we ook nog te maken met de wet en regelgeving rondom alles wat met de scheepvaart te maken heeft. Ook al zijn we een kleine school, we hebben te maken met dezelfde wet- en regelgeving als de grote ROC’s. Gelukkig hebben we met de ROC’s in onze omgeving goede contacten en zijn ze ook bereid om ons met hun kennis te helpen als dat nodig is. Zo ben ik met twee collega’s een ochtend naar De Friese Poort in Sneek geweest om eens wat zaken naast elkaar te zetten en te vergelijken. Dan ontdek je dat men daar tegen dezelfde soort problemen aanloopt als wij en dan is een gesprek over oplossingen heel waardevol.

Voor het volgend schooljaar is de voorlichting en werving van nieuwe studenten al weer begonnen. Een aantal collega’s hebben informatie gegeven op de Beroepen Oriëntatie Markt en collega Munsterman heeft een paar informatiemomenten verzorgd op verschillende scholen in de omgeving. We hopen ook volgend jaar weer een groot aantal nieuwe studenten te mogen ontvangen in ons nieuwe MBO gebouw.

In de vorige Berechja Berichten schreef ik over de veranderingen in de structuur van onze school. We merken binnen school een zeer positieve sfeer op. De studenten zetten zich erg in om wat te leren en de samenwerking met de docenten en met elkaar is over het algemeen goed te noemen.  Uiteraard zijn er ook situaties waarin het niet goed gaat. Dat kan storend gedrag van een student zijn, of pestgedrag, maar ook de interactie tussen een student en een docent. Dan helpt een goed gesprek in het algemeen voldoende om de zaak weer vlot te trekken. Een enkele keer betrekken we ouders bij de situatie of ouders bellen ons wanneer de student het zelf niet goed kan verwoorden. In principe is de SLB (Studie Loopbaan Begeleider) docent het eerste aanspreekpunt voor de student en zijn ouders, maar als deze er niet uit komt, kunt u altijd contact met mij opnemen.  Ik merk hierin het voordeel dat we een kleine school zijn, dat we toegankelijk zijn. En ik wil dat graag zo houden want het is niet goed wanneer irritaties of misstanden blijven voortsudderen.

Op de valreep van het nieuwe jaar volgen de hogere jaars Koopvaardij studenten nog een cursus Safety Awareness, vanaf 1 januari 2014 een verplichting voor alle zeevarenden in de koopvaardij. De inhoud is sterk gericht op veiligheidsbewustzijn aan boord. Het gaat soms om kleine dingen waar je normaliter niet bij stilstaat. Begin januari wisselt de stage groep binnen Transport en Logistiek. Vanaf 10 februari gaan de koopvaardij studenten op stage en komen de hogere jaars visserij studenten weer op school om het theoretische deel van hun studie weer op te pakken. We hopen dat de stagiaires in de bedrijven en aan boord veel geleerd hebben en dat ze vooral niet vergeten zijn om hun stage opdrachten te maken en te laten aftekenen. De stage is immers in eerste instantie bedoeld om aan boord van het schip alle vaardigheden van het beroep te leren. Natuurlijk ontkomen we er niet aan dat er tijdens de stage ook gewoon werk gedaan moet worden. Ook in je toekomstig beroep zal er werk gedaan moeten worden en het zal zeker voorkomen dat er klusjes bij zullen zitten die niet je voorkeur hebben, maar dat komt bij elk beroep voor.

Helaas hebben we de afgelopen periode ook verdrietige momenten gehad met twee collega’s. Zo is de afgelopen periode de moeder van collega Jan Brouwer overleden en de man van collega Corrie Romkes. Voor beide collega’s geldt dat onze gedachten naar hen uitgaan ook tijdens de komende feestdagen. Er is een leegte in hun leven gekomen waar ze steeds weer mee geconfronteerd zullen worden. Steeds weer een eerste keer zonder… Laten we hen beiden en hun familie gedenken in onze gebeden.

Tenslotte wensen we allen, studenten, ouders, bedrijven die bij het Berechja College betrokkene zijn, gezegende feestdagen en een goede jaarwisseling.

 
- dhr. E. Vonk,
Teamleider MBO

 

Transport en Logistiek

Leerzaam bezoek aan de DAF-fabriek

 

 Voor de opleiding Transport en Logistiek van het Berechja College stond er dinsdag 3 december een mooie excursie op het programma. Leerlingen en personeel brachten een bezoek aan de DAF-fabriek in Eindhoven. Daar kregen ze een inkijkje in de werkprocessen binnen deze grote fabriek. Hoe wordt een vrachtwagen gebouwd en hoe liggen de logistieke stromen binnen de organisatie? Het was een geweldige rondleiding waarbij vele indrukken werden opgedaan. Na afloop was er ook nog een heerlijke maaltijd, dus de dag kon niet meer stuk.
 

BOVENBOUW-NIEUWS


Voor mij ligt een agenda, waarin deze week als spreuk vermeld staat : “Als u iets door en door wilt leren, onderwijs het dan aan anderen’”.
Als onze leerlingen de aangeboden leerstof kunnen uitleggen aan anderen, kunnen toepassen in voor hen nieuwe situaties, dan hebben ze pas echt iets geleerd en zullen ze deze kennis niet snel vergeten.
Een ideale situatie die wij nog  niet hebben bereikt, maar waar we met z’n allen wel heel hard voor aan het werk zijn.
U hebt ongetwijfeld het rapport, of de cijferkaart van uw zoon of dochter kritisch bekeken en met hen besproken. Een compliment gegeven, of een peptalk gehouden dat er toch echt harder gewerkt moet worden. Vooral het laatste is nodig, omdat de resultaten bij een aantal leerlingen achter blijven bij hun talenten.
 
Een aantal van u heeft op de spreekavond met ons gesproken over de resultaten. Fijn dat het aantal ouders dat van de spreekavond gebruik heeft gemaakt weer gestegen is ten opzichte van afgelopen jaar.
 
Ouders van leerlingen uit leerjaar 3 zijn woensdag 20 november op school geweest  en hebben veel informatie over de gang van zaken in leerjaar 3 ontvangen. Belangrijkste onderwerp was de organisatie en de regelgeving rond het Programma van Toetsing en Afsluiting.
 
Nuttig en ook nog gezellig, merkte een ouder van klas 3D op, toen bleek dat ze met vele oud-klasgenoten zat, maar  ook nog eens geïnformeerd werd door de mentoren Nagel en Gosliga, waarvan de meesten nog les hadden gehad.  Voor sommigen leek wel het een reünie.
 
Nog even en het jaar 2013, dat nog maar pas begonnen lijkt, is al weer voorbij.
Vanuit de bovenbouw wens ik u , mede namens alle docenten die daarin werkzaam zijn, Gezegende Kerstdagen en alvast een Voorspoedig  Nieuwjaar.

 

-dhr. J.E.F. Nagel,
Teamleider bovenbouw

ONDERBOUW-NIEUWS


Ouderavond leerjaar 2

Op woensdag 6 november werd de ouderavond van leerjaar twee gehouden. Deze avond is goed bezocht geweest. Hier zijn wij natuurlijk heel blij mee. Betrokkenheid bij het leerproces van leerlingen door de ouders is van grote invloed op de werkhouding en resultaten van de leerling.
De nadruk in klas twee ligt op determinatie. Aan het eind van leerjaar twee zal duidelijk moeten zijn op welk niveau wij de leerling zien presteren in de bovenbouw. Niet alleen rapportcijfers zijn van invloed op deze advisering. Ook de uitslagen van de Citotoetsen en de voortgangsrapporten die daar uitvloeien worden meegenomen in deze afweging. Daarnaast is werkhouding en huiswerkattitude van invloed.
De leerlingen van leerjaar twee krijgen in februari Toets 2 van het Citoleerlingvolgsysteem aangeboden. Nadat in januari een voorlopig advies gegeven wordt door de mentor, zal op het tweede rapport een definitief advies gegeven worden. Dit advies is een van de overgangsnormen. Een lager advies dan waar de leerling op zit, betekent dat de leerling in ieder geval een overgangsnorm niet voldoende heeft.


Rapport

Het rapport is bekend. Een groot aantal leerlingen heeft een succeservaring mogen meemaken. Een aantal leerlingen mag het tweede rapport op een hoger niveau proberen. Andere leerlingen hebben misschien een teleurstelling moeten verwerken. Het is goed als ouder met uw kind het rapport te bespreken. Welke factoren zijn van invloed geweest en op welke manier kunnen deze positief beïnvloed worden? De spreekavond was een goed moment om samen met de mentor de voortgang te bespreken en mogelijke acties te overleggen. Het Berechja College biedt huiswerkmomenten aan op school. Leerlingen die teveel onvoldoendes staan worden verplicht daar gebruik van te maken. Indien nodig is een individueel traject mogelijk. Daarbij is inzet wel een vereiste. Neemt u gerust contact op met de mentor van uw kind om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.


De Martelgang

De leerlingen van klas twee zijn op vrijdag 29 november naar het Muzisch Centrum in Emmeloord geweest. Daar kregen de leerlingen een theatervoorstelling met als onderwerp verdraagzaamheid. Een actueel thema in onze tegenwoordige samenleving. De leerlingen hadden invloed op de verhaallijn waarbij ze konden aangeven welke keuzes de hoofdpersoon ging maken. De theatervoorstelling werd aangeboden door Aandacht+ en Carrefour.
 

Kerstvieringen

In de onderbouw zijn vrijdagmorgen 20 december om 11.00 uur de kerstvieringen. De leerlingen van leerjaar een blijven op school in de aula. De leerlingen van leerjaar twee worden in de Jeruzalemkerk verwacht. Om 12.00 zijn de leerlingen vrij. Denkt u eraan uw kind wat mee te geven voor de collecte ten bate van onze pleegkinderen?
 

Bezoeken beroepsafdelingen

De leerlingen van leerjaar twee gaan in januari een bezoek brengen aan de beroepsgerichte afdelingen van het Berechja College. Dit binnen het kader van beroepenoriëntatie. Daarnaast zullen in de mentorlessen interessetesten worden afgenomen. De beroepsgerichte leerlingen in leerjaar twee zullen dit jaar een keuze moeten maken voor de bovenbouw. Vroegtijdig aandacht hieraan besteden is dan noodzakelijk. De komende maanden zult u ook als ouders informatie ontvangen over de mogelijkheden.
 
-dhr. J. Schaak,
Teamleider onderbouw

 

Nieuwbouw MBO


De nieuwbouw van het nieuwe mbo-gebouw vordert gestaag.
Op onze website houden we de vorderingen bij.
http://www.berechja.nl/nl/foto-s-berechja/gallerij/404/nieuwbouw-mbo

Magister bekijken


De maand is weer ten einde, dus een goed moment om de studievoortgang van uw zoon/dochter te bekijken.

Via uw inlogcode kunt u inloggen op Magister en onder andere de cijfers van uw zoon/dochter bekijken.

Graag nodigen we u van harte uit om Magister te ontdekken.

U kunt hier inloggen: 
https://berechja.swp.nl/ 


Berechja op Twitter


Met het oog op zichtbaar zijn en transparantie is het Berechja College actief op de sociale media. De sociale media zijn voor ons een extra mogelijkheid om in contact te komen en te blijven met ouders/verzorgers. Op Twitter en Facebook worden gebeurtenissen aangekondigd, maar ook zijn leuke foto’s van lessituaties te zien. Op ons Youtube-kanaal plaatsen we filmpjes van schoolprojecten.
Twitter: @Berechja_op_urk
Facebook: facebook.com/berechjacollege
Youtube: youtube.com/hetberechja

Nieuw filmpje: koken op het Berechja


Er is de afgelopen tijd hard gewerkt door klas 4C om hun kookkunsten naar een hoger plan te tillen. Intersectorale docent meneer Romkes is dan ook zeer tevreden met de gerechten die deze klas op tafel weet te zetten. Omdat de kookkunsten niet onopgemerkt zijn gebleven hebben we er een filmpje over gemaakt. In het filmpje is te zien hoe de klas in het kooklokaal met meneer Romkes een nieuw gerecht uitprobeert. Na de klassikale instructie mag de klas aan de slag.

Het koken is onderdeel van de studierichting Intersectoraal waarbij leerlingen zich oriënteren op allerlei vakgebieden, zodat hun mbo-keuze makkelijker zal zijn.

Klik hier voor het filmpje. 

Tweet
Share
Copyright © 2013 Berechja College, All rights reserved.
afmelden    update contactgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp