Copy
Tips en info over marketing en communicatie, kunst en cultuur
Het andere samenvatten

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Waarom zou je dan samenvattingen maken met alleen woorden, als je ook veel beelden, zoals foto’s, icoontjes, vormen en plaatjes voor het grijpen liggen. Mindmappen en infographics kun je heel goed hiervoor inzetten.
Beide informatie-uitingen fascineren me al een tijdje, niet helemaal onlogisch omdat ik visueel ben ingesteld. In de kerstvakantie maakte ik een samenvatting van Cultuurvlinder in de vorm van een mindmap en een infographic en jij mag kiezen waar jouw voorkeur naar uitgaat. (zie onderaan, eerst een infographic en vervolgens een mindmap, kun je de beelden niet goed zien, bekijk dan mijn blog).
 
Mindmappen werkt goed voor creatieve processen en is vooral associatief opgebouwd, terwijl een infographic toch wat rationeler is. Allebei werken ze met een mix van plaatjes, vormen, weinig tekst en vooral met steekwoorden. Mindmappen wordt veel ingezet voor brainstormsessies, maar voor samenvattingen werkt het ook. Jaren geleden kwam ik tijdens het lesgeven achter de kracht van het kunnen samenvatten en en kwam erachter dat veel studenten moeite hadden om de kern uit alle teksten te halen. Mindmappen was wel wat voor hun geweest.
 
Infographics zijn momenteel erg populair, je komt ze veel tegen op internet (bijvoorbeeld op Pinterest), vooral als ze over sociale media gaan. Infographics laten rapporten, met handige statistieken en overzichtelijke conclusies zien. Ze zijn in tegenstelling tot mindmappen lineair opgebouwd. 
 
Je hebt tegenwoordig allerlei gratis programmaatjes waarmee je kunt mindmappen of een infograhic kan maken. Ik gebruik Free Mind voor mindmappen en Pikotchart voor de andere. Ik ben benieuwd waar jouw voorkeur naar uitgaat: een mindmap of een infograhic?

Laat je reactie achter (email/facebook enz) of doe mee met de discussie op Linkedin.
 

 

 
 
Cultuurvlinder
Carola van der Heijden
carola@cultuurvlinder.nl
www.cultuurvlinder.nl