Zo maandelijks mogelijk

Schitterende mislukkingen



Om de haverklap kom ik mensen tegen die wat van me willen omdat ze denken dat ik succesvol ben. Zoals onlangs nog, toen iemand me wilde interviewen over 'hoe je succesvol moet worden'. 
Ik vind dat nogal grappig, want zo kijk ik er zelf dus helemaal niet tegenaan! (Ik heb dan ook maar vriendelijk bedankt voor het interview.)
Regelmatig ook, ontmoet ik mensen die zich bezig houden met NLP, die mij willen modelleren, of zoiets. Onder het motto: als je precies doet wat ik doe, dan krijg je ook wat ik krijg. Daar moest ik echt heel hard om lachen, want mij zijn, dat wens ik echt niemand toe!

Okee, er lukt af en toe wel wat, maar voor ieder ding dat lukt, mislukken er tien andere. (Hoewel ik altijd liever zeg dat iets nóg niet gelukt is; ik was gewoon te vroeg met mijn idee. En dat is heus niet altijd waar, soms is iets gewoon een stom plan, maar het is wel goed voor de moraal...)
Vaak gebeurt het trouwens dat terwijl (of zelfs doordát) iets niet lukt, iets anders weer wél lukt.  
Want zo is het ook: Life is what happens while you’re busy making other plans.



Een tijd geleden bedacht ik 7thSense, een ontzettend gaaf idee, maar door te weinig slagkracht en kennis van programmeren is het niet van de grond gekomen. Net als Personal Stats, ook een fantastisch plan, waar ruim honderd uur lol en denkwerk in zit, maar dat niet uitpakte zoals ik bedoeld had. Overigens kwam daar weer wél mijn betrokkenheid bij Quantified Self uit voort, ik bedoel maar.

Afgelopen maand was er weer zoiets: We hebben Macsplosion af moeten zeggen, wegens te weinig animo! Maar omdat we echt geloven dat het een waanzinnig goed en leuk plan is geven we niet op en gaan we op 7 mei a.s. in de rebound: Macsplosion: meer doen met je Macspullies, onder aanvoering van MacPeter en MacTinus. Meld je HIER aan!!

Plannen maken, dat blijf ik doen. Ik kan niet anders, ik blijf ideeën krijgen waarvan ik enthousiast word. (Geïnspireerd zijn, heet dat geloof ik.) En het blijkt regelmatig dat ik andere mensen er ook enthousiast mee maak. Mensen die zeggen: 'ik wil dat en dat, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen'. Dan moet je net mij hebben, ik weet namelijk eigenlijk altijd wél hoe je moet beginnen, wie je moet bellen, welke mensen je aan elkaar moet verbinden. (Ik weet dan weer meestal niet zo goed hoe ik dingen moet afmaken, maar dat overkomt de besten :).)

Trouwens, in het kader van 'life is what happens while you're busy making other plans': ik was ziek! Ik was nog wel zo blij dat de laatste vier griepgolven aan me voorbij waren gegaan, maar nu was ik dan toch aan de beurt. Waarschijnlijk aangestoken door mijn tekstschrijver kwam het snoeihard bij me binnen. Ik heb drie dagen onder de wol gelegen, Ik heb lezingen moeten afzeggen, kreeg niets uit mijn handen, maar daarna gebeurde er iets merkwaardigs.

Toen ik beter was voelde ik me als herboren.

Het was prachtig lenteweer, ik bruiste van de energie, ik kon impact maken op een congres voor metaalindustrie, heb een mooie training gegeven aan sprekers bij TedX Binnenhof en alsof de hele kosmos meewerkte regende het ineens lezingaanvragen. 
(Nog even en ik bén succesvol! ;)) 
 
 

wat ik deed en wat ik ga doen

 
Ik gaf een lezing voor juristen, met de titel:  'Computers zijn geen typemachines', waarin ik het mocht hebben over het einde van het juridische vak zoals we het kennen. Losjes gebaseerd op het boek The end of lawyers van Richard Susskind. 


Ik sprak wederom voor mensen uit het onderwijs, op de Metalektrodag van stichting Arbeidsmarkt en Opleiding. (Waarom weet ik niet precies, maar ik heb altijd het gevoel dat het MBO meer aan mijn kennis heeft dan het HBO.)


Steeds vaker wordt me de laatste tijd gevraagd mee te denken met community-vraagstukken. (Hoe bouw je ze, hoe kunnen mensen elkaar vinden en hoe kunnen ze ideeën uitwisselen?) Heel leuk vind ik dat. Afgelopen maand mocht ik meedenken met het Openbaar Ministerie en bij Motivaction.

Ja, en dan: volgende week is de Week van de Ondernemer.
Ik was daar al een aantal keer van de partij, tot mijn grote genoegen. Een paar jaar geleden is er een filmpje gemaakt van een van mijn optredens, met de titel: Kennis delen is macht. Ik kwam er laatst achter dat dit filmpje in sollicitatietrainingen wordt gebruikt, bij het UWV in Tilburg.
Haha, goed om te weten: als ik ooit nog eens werkloos wordt en in Tilburg een WW-uitkering ga aanvragen, dan moet ik een uur lang naar mezelf kijken.   

Heel leuk is dat er in de aankomende WvdO een grote rol is weggelegd  voor Permanent Beta, op de  'innovation floor', de eerste verdieping van het Jaarbeursgebouw. Ik neem daar het hoofdpodium voor mijn rekening (23 lezingen in vier dagen.. topsport!), maar ook Peter Ros loopt er rond met Pre Trending Topics en Herman Kopinga is aanwezig met een heuse maakplek.


Met name de woensdag zal het een dynamische en leerzame bende worden. Om 16:15 presenteert Nils Roemen het magazine 'Er is genoeg'. Een mooi actueel magazine (dat voor mij een beetje voelt als de reïncarnatie van het 'durf te vragen' magazine) met goeie verhalen en tips over de deeleconomie.
's Avonds zetten we een avondvullend programma in elkaar met elementen uit KIJK live! en Pre Trending Topics, en ook Maarten Den Braber zal van de partij zijn.

 

Leuk? Meld je dan snel aan! 
 

Wat ik ook nog ga doen zijn ontbijtsessies met Salesforce Nederland. (Voor mensen die nu hun wenkbrauwen optrekken; ik heb inderdaad niet zoveel met sales, maar wel met force!)
Het is een boeiende club, zeer maatschappelijk betrokken, en een mooi voorbeeld van 'internet is cutting out the middleman'.
Binnenkort meer over Salesforce en met name over de combinatie met Permanent Beta.


Oja, het duurt nog even, maar op 17 juni a.s. open ik het Computerworld CITE-evenement. Als voorproefje hierop mocht ik alvast in een interview wat vertellen over de veranderende rol van IT in de 'nieuwe renaissance'. 



 

vijf jaar foursquare





Er sluipen gaandeweg steeds meer tools je leven in waar je vervolgens niet meer echt bij stilstaat. Sommige apps echter, zijn zo slim om je af en toe te vertellen dat ze blij zijn met je.


Zo logde ik laatst in op Foursquare en kreeg een berichtje dat ik al 5 jaar gebruik maak van de app. (Ze denken waarschijnlijk: als iemand al vijf jaar een bepaalde app gebruikt, dan zal ie wel bevallen. Klopt!)

Foursquare is een heel handige app voor mensen die veel reizen. De puntentoestand die er bij zit is grappig, maar voor mij niet het belangrijkste. Ik ben vooral blij met de contextinfo die Foursquare verschaft over geolocaties (wat is het wifiwachtwoord in een hotel, welk eten moet je wel en niet bestellen, waar zitten de handige stopcontacten, etc.).
Ook leuk en handig zijn de lijstjes die je kunt bijhouden (zoals ik deed met mijn lezinglocaties en mooiste plekjes) en de
 animaties die je kunt laden en die inzicht geven in je reisgedrag. 


Het gat in de cirkel





Afgelopen maanden werd ik herhaaldelijk gewezen op het boek 'De cirkel' van Dave Eggers (ook bekend van zijn debuutroman A heartbreaking work of staggering genius én van het fantastische initiatief Once upon a school).
De cirkel leest als een waarschuwing voor de gevaren van technologie. Nou is dat natuurlijk een thema dat mij dagelijks boeit en raakt, dus ben ik me er onmiddellijk in gaan verdiepen. Waarna ik met een wat onbestemd gevoel bleef zitten: de gevaren die Eggers beschrijft, zijn volgens mij helemaal geen gevaren van technologie, maar van menselijk gedrag. Ergo: Eggers is niet bang voor technologie, maar voor mensen (en bedrijven in het bijzonder)! 

Zoals ik al vaker heb gezegd woon ik boven de leukste boekwinkel van Noord Holland waar bedrijfsleider Daan van der Valk regelmatig leuke dingen organiseert. Op 3 maart jl. merkte ik ineens dat Dave Eggers pal onder mijn vloer aan het signeren was. Ha, dat was leuk.
Ik ging naar beneden en kwam terecht in een heel leuk gesprek met de schrijver, waarin het beeld dat het boek bij me had opgeroepen werd bevestigd: Eggers is een inspirerend denker, die een spannend en actueel boek heeft geschreven, maar die zich mijns inziens niet genoeg verdiept heeft in het thema technologie. (Zo bleek hij bijvoorbeeld niet bekend met het werk van Kevin Kelly en zijn boek What technology wants. En had hij ook nog nooit gehoord van The Starfish and the Spider. Tsja..)

Samen met Justien Marseille ben ik bezig er een doorwrocht opiniestuk over te schrijven.
Martijn de Groot van het QSI, schreef er trouwens ook al een blog over, vanuit Quantified Self oogpunt.

quantified self



Op 10 en 11 mei vindt alweer voor de derde keer de Quantified Self Europe Conference plaats.
In dit filmpje (Hacking a Conference) zie je hoe we de QS conferentie naar Nederland hebben gehaald: . 
Best hilarisch, al zeg ik het zelf. We haalden er zelfs The Economist mee. 

Voor mensen die voor het eerst mijn nieuwsbrief lezen en niet weten wat QS is: Bekijk even dit. 

over mindfulness en geluk



Afgelopen jaar was ik voor de tweede maal te gast bij een spiritueel festival in Dalfsen (ja, soms moet je voor je werk naar plekken waar je niet zo snel vanzelf komt) en daar kwam ik voormalig succesvol bouw-ondernemer Robert Bridgeman tegen. Tijdens zijn carrière voldeed hij aan alle stereotyperingen die rond bouwjongens hangen, maar hij heeft nieuwe inzichten gekregen: hij is nu coach, een bezield man, een verlichte geest. We hadden een leuke klik destijds en ik heb sindsdien heel wat mensen met hem in contact gebracht. 

Tot mijn verbazing werd ik gevraagd om commentaar te leveren op het manuscript van zijn boek over meditatie en zingeving. Afgelopen november op Curaçao had ik de tijd om er eens naar te kijken. Robert was blij met mijn tips en ik mocht een tekstje voor de achterflap schrijven.

Tot mijn nóg grotere verbazing vroeg hij me vervolgens om een praatje te houden bij zijn boekpresentatie, samen met Aukje Nauta, in een katholieke kerk in Gouda, over geluk en het streven daarnaar. We hebben ontzettend veel lol gehad, kijk maar.
(Het geluid is niet al te best, maar dat is te wijten aan de galm in de kerk..) 



Ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed, hoor, met dat geluk enzo. Ik zeg altijd: 'Als je veel dingen doet waar je blij van wordt word je vanzelf gelukkig.'
Maar eigenlijk denk ik: Geluk en ongeluk zijn twee zijdes van dezelfde medaille. Je hebt een bepaalde mate van ongeluk nodig om vooruit te komen. (Ik herinner me de man die ongelukkig was omdat zijn eten constant bedierf en die toen de koelkast uitvond...)

Ik geef drie gesigneerde exemplaren van Bridgeman's boeken weg. 

KLIK

updates



Bedankt voor alle leuke reacties op mijn aanstaande vaderschap en de leuke cadeautjes!! Inmiddels zijn we weer ruim een maand verder en kunnen we verklappen: het is een meisje! (De naam houden we voorlopig geheim; dan is er straks toch nog iets een verrassing :).)

Mijn Wooden-Ipad-Standvriendje en 'held der draailampjes' David Bakker had zo'n cool verhaal! Hij stuurde een pakketje op naar Adam Savage, met daarin een strandbeest van Theo Jansen en een draailampje. En vervolgens gebeurde er iets heel gaafs! 

De Scanadu Scout heb ik nog niet, maar wat ik inmiddels wel heb is een Smartwatch; de Pebble. Ik ben enorm geïntrigeerd door de mogelijkheden die het horloge biedt. Sms berichten verschijnen op mijn pols, ik kan mijn telefoon ermee opnemen, de functies van Evernote en Foursquare werken er prima op en wat ik met name helemaal super vind zijn de 'locationbased reminders';  'als ik daar en daar ben, dan moet ik meteen even...' of: 'als ik die en die spreek, dan moet ik hem even vragen...' dit soort waarschuwingen krijg ik nu van mijn horloge, die heel subtiel mijn arm doet trillen. 

present!

 


Ronald van den Hoff, founder van seats2meet en hooggewaardeerd collega-spreker en -schrijver, was sneller klaar met de Engelse vertaling van zijn dikke boek Society 3.0 dan wij met de vertaling van Kleintje Easycratie (haha, inside joke).
En nu is hij zo aardig om alle lezers van mijn nieuwsbrief een gratis download aan te bieden! 

 

Download the e-book Society 3.0 (value $15) for free!

Your coupon code: SSVEWJOFAG

Go to www.society30.com, click on ‘I have a coupon’. and help us spreading the Society 3.0 vision by sharing this e-book with a friend.


Liever de analoge versie? Ik geef er drie weg! KLIK



Winnaars van vorige maand:

De vrijkaarten voor Social Media Inspiration Day (12 maart jl.) zijn (waren) gewonnen door Hein Kuenen en Nadine Salas. (Ik ben benieuwd: was het leuk?)

Het boek Econoshock 2.0 van Geert Noels is gewonnen door Bas van de Haterd

Onderhandelen Met Jezelf van Erica Ariel Fox is gewonnen door:
Marit Jekkers, Cor Schenkenberg en Mies Witkamp

Boekenwinnaars, hou je mailbox in de gaten!


Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. In zijn publicaties en als spreker op congressen laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt.


De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottum-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.

 

BOEKINGEN

   


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?


Lees hier mijn nieuwe profielpagina op thenextspeaker.com

En hier staat hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.  


Vul het boekingsformulier in >


EASYCRATIE NIEUWS

 
Kleintje Easycratie is nu ook als luisterboek verschenen! 
KLIK

Het is trouwens ook nog altijd mogelijk om GRATIS de Easycratie  iPhone & iPad app te downloaden.

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.


ASLANDER APPTIPS

 


Braintoss: Brainwave? Briljante gedachte? Is er iets dat je echt niet mag vergeten, maar heb je geen zin om het te onthouden? Spreek of typ het in (of fotografeer het) en Braintoss stuurt het naar je inbox! De beste virtuele knoop in je zakdoek van dit moment.

Launch Center Pro 2.2 : shortcuts voor je iPhone. Swipe, tap & launch!

Up Coffee: houdt bij hoeveel koffie je nou eigenlijk drinkt en vertelt je hoe dit je slaap beïnvloedt. Leuke app, in het kader van QS. (Bovendien communiceert ie met mijn Jawbone!)

Checkmark is verbeterd en is nu een nog handigere (locationbased) remindertool!
  
Slack. Een 'team talk tool' die echt werkt! 


LEUKE EVENTS


8,9,10 april: Week van de Ondernemer
Met op 9 april:  de Permanent Beta special

15 april: KIJK live! #8
7 mei: Macsplosion
10/11 mei: QS Europa Conference
15 mei: KIJK live! #9
21 juni: Midsummer Festifarm
30 juni: Permanent Beta dag #4



FiJNE MUZIEKJES


Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

Ook leuk: Lazy Sunday Music


(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)

 

VERLANGLIJSTJE


Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 
En oja: ik wil ook graag een Mac Pro :)



KLASSIEKERS 
UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Meet the lifehackers - Clive Thompson



MUST WATCH

 


FILM: The Crash Reel 


De 8785 horizonnen van Bruno van den Elshout! 

 

Rsa animate: Changing education paradigms

 


ARCHIEF

   

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


ANDERE NIEUWSBRIEVEN


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 


En deze, van longarts Wanda de Kanter, die een bizar inkijkje geeft in de achtergronden van de tabakslobby.

Of deze, van de maatschappelijk betrokken fotograaf Daniel Maissan uit Haarlem. 


NOVY'S WIJNTIP

(Hoezo, Novy's wijntip?)



Denk ik bij witte wijn altijd graag aan Nieuw Zeeland (sauvignon blancs uit Marlborough, woeh!!), sinds ik wijngoed De Kleine Schorre heb ontdekt, denk ik bij witte wijn ook aan 'ons eigen' Zeeland!
In Schouwen D(r)uiveland wordt namelijk heel lekkere wijn gemaakt, zoals de Auxerrois/Pinot Blanc, volgens Jancis Robinson de beste wijn van Nederland. Ook Peter Gago van Penfolds was enthousiast en vroeg of er misschien een paar pallets naar Australië konden worden verscheept. 
Ha! Mooi niet! Deze wijn houden we lekker zelf! 

Naar alle 'vuurtorenwijnen' >>