Copy
Hotei nieuwsbrief Februari 2014
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief Februari 2014

  • Nieuwe aanwinsten.

  • Kuniyoshi nog tot en met 9 Maart.

  • Aanbevolen literatuur.

Beste Japanse kunstliefhebber,
 
Alle nieuwe aanwinsten, ook de aankopen in Griekenland gedaan, zijn inmiddels aangekomen en verwerkt.

Een deel van de prenten is onder het kopje 'New acquisitions' terug te vinden op onze website.
Een niet op de website getoonde aanwinst is een alleraardigst schilderingen album, gedateerd 1863, van Chikuseki, een 19de eeuwse kunstenaar die in Kyoto werkzaam was. Dit harmonica album bevat 30 vlotte schetsen van thema’s uit de natuur in zwarte inkt en lichte kleur.
Verder zijn er sinds mijn laatste reis nog twee imposante laat 19de eeuwse fotoalbums aangeschaft. Japanse hand ingekleurde fotografie vormde een rivaliserende reproductie techniek voor de prentkunstenaars uit de Meiji periode. Vanaf de midden 1880-er jaren ging men de albumine foto's met de hand inkleuren. Dit gebeurde op een verrassend hoog niveau en de fotografie ontwikkelde zich in razend tempo. In 1875 waren er al naar schatting 100 professionele fotografiestudio's actief in Tokyo.

De afnemers van de foto's waren de toeristen die souvenirs zochten als aandenken aan hun bezoek aan Japan. Ze bestelden foto's bij de fotografen en lieten deze in prachtige lakalbums plakken. Het bijzondere van de twee albums die ik nu heb, is dat de originele lakkaften in perfecte staat bewaard zijn doordat de zijde gevoerde buitendozen ook nog aanwezig zijn.

Als u een deel van deze foto's wilt bekijken, gaat u dan naar deze online fotogalerij.
Kuniyoshi: vergeet u deel 2 niet !

Het tweede deel van de Kuniyoshi tentoonstelling is nog tot en met 9 Maart te zien hier in het Sieboldhuis. De tentoonstelling trekt drommen mensen en tijdens het laatste weekend voor de wisseling was het zo druk, dat het museum korte tijd dicht moest omdat het de toevloed aan belangstellenden niet kon verwerken. Dus stel u bezoek niet uit tot 8 of 9 Maart maar kom door de week. Bovendien is de catalogus tot en met 9 Maart voor een gereduceerde prijs te koop.
Literatuur: een veel gestelde vraag.

Regelmatig krijg ik de vraag voor gelegd wat ik zou aanbevelen om te lezen als achtergrond bij het verzamelen van Japanse prentkunst. In de eerste plaats doet zich het vreemde voor dat er op dit moment geen moderne algemene inleidingen in druk zijn. Het wordt tijd dat er weer een boek wordt gemaakt dat goed illustratie materiaal (en niet alleen museale onbereikbare stukken) combineert met een moderne vooral waardevrije tekst. Vroegere inleidingen gingen eigenlijk vaak in de fout door de tekst door waardeoordelen over wat goede en slechte prentkunst was te laten sturen. Tot ver in de 20ste eeuw werd alles wat na 1800 was gemaakt als troep uitgemaakt ( met uitzondering van Hokusai en Hiroshige). Yoshitoshi werd pas in de 70-er jaren 'ontdekt' en voor vol aangezien. In Japan werd Kuniyoshi ook toen pas voor vol aan gezien.

Maar om het enigszins systematisch aan te pakken geef ik nu eerst vijf suggesties die helpen bij verkennen van de historische, sociale en economische context van de Japanse prentkunst. Ik zal in de volgende nieuwsbrieven telkens een paar literatuur suggesties geven voor specifieke thema’s.
 
Dus hier vijf suggesties voor de context:
 
Nishiyama Matsunosuke
Edo Culture. Daily Life and Diversions in Urban Japan 1600-1868.
Honolulu, 1997.
Goede bron om een beeld te krijgen van de stedelijke cultuur waarin de prentkunst floreerde.Dit boek is uit het Japans vertaald en bevat heel weinig noten, maar het is goed leesbaar en het beeld wat er uit naar voren komt is fascinerend.
 
Seigle, Cecilia Segawa
Yoshiwara - the Glittering World of Japanese Courtesan.
Honolulu, 1993.
Het beste en meest gedetailleerde boek over het Yoshiwara. Het leest niet als de krant maar staat vol info om de wereld achter de geisha en courtisanes te begrijpen.
 
Nakane, Chie & Shinzaburo Oishi (eds)
Tokugawa Japan. The Social and Economic Antecedents of Modern Japan.
Tokyo, 1990.
Dit is een selectie uit het Japans vertaalde essays over verschillende aspecten van mn de economie van Edo Japan. Er staan goede stukken in over de informatie infrastructuur, de uitgeefwereld en ook een beknopt verhaaltje over de commerciële kant van prent productie (mijn hobby horse).
 
Marius B. Jansen en anderen
The Cambridge History of Japan 1-6.
Cambridge, 1988-89.
Uitstekend, mogelijk wat saai, overzicht geschreven door de beste auteurs op het gebied van de geschiedenis van Japan. Delen 5-6 gaan over de 19de en 20ste eeuw, en zijn het interessantst. Niet om van kaft tot kaft te lezen, maar om te consulteren, op het toilet te leggen of anderszins incidenteel te gebruiken.
 
En voor hen voor wie Duits geen uitdaging is:
 
Ehmcke, F. & M. Shono-Sladek (eds)
Lifestyle in der Edo-Zeit, Facetten der stadtischen Burgerkultur Japans vom 17.-19.Jahrhundert.
Judicium Verlag, Munchen, 1994.
Een selectie van essays over thema’s als de de reis-gekte in de Edo tijd, Edo mode, het kabuki theater, de wereld van de uitgevers, en een essay van de grote Duitse verzamelaar Gerhard Pulverer over de relatie tussen de prentkunst en het impressionisme.
Tot slot, een schaamteloze plug voor een waanzinnig nieuw Hotei boek:

Eric Bru
Erotic Japonisme, The Influence of Japanese Sexual Imagery on Western Art.

Dit boek gaat over de invloed van shunga op de bekende Westerse kunstenaars als Degas, Monet, Lautrec, Picasso etc. Dit levert spannende plaatjes op.
Leest u meer over deze uitgave via deze link.

Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck
 
Ga hier naar de nieuwe aanwinsten op onze website.
Share
Tweet
Share
Forward to Friend
Copyright © 2014 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp