Copy
 
 

Nyhedsbrev fra Sportskomiteen

Endnu en måned er passeret og foråret har for alvor meldt sin ankomst. Vi glæder os over at stævnerne er kommet i gang og håber at vejret vil være med jer alle.

Stævnestrukturen
Stævnestrukturen har givet anledning til en del debat og til dels misforståelser. Der har været afholdt klubmøde i oktober og marts, hvor der er blevet informeret om strukturen. Der har til disse møder været argumenter, der har givet anledning til mindre justeringer, der efterfølgende er blevet udmeldt i nyhedsbreve.

Mange synes, der er meget forandret – men det er der faktisk ikke. Man skal stadig være medlem af DI for at deltage i en DRL/WRL klasse (det der nu hedder A og B klasser). Forandringen er at man har indført ranglisteklasser i de middelsvære og lette klasser også (det hedder nu C-klasser). Dette er for at ryttere på alle niveauer kan måle sig med andre i hele landet i den klasse, som de deltager i. Altså mere sammenlignelighed for alle ryttere uanset, hvilket plan man rider på.

Er man i en klub, hvor der er mange medlemmer, der ikke er direkte medlem af DI – kan man overveje, hvilken type stævne man skal arrangere. D-stævnet kan alle købe licens til og her kan alle klasser udbydes – forskellen på D-klasser og de øvrige klasser er, at D-resultaterne ikke registreres på DRL og ikke kan bruges til kvalifikation til A-klasser eller DM.
Nogle stævner har desværre været nødt til at aflyse pga for få tilmeldte ryttere. Hvad der er årsagen til dette fald kan være svært at give en forklaring på. Dette er dog ikke helt uventet, da der sidste år var en nedgang og enkelte stævner også her måtte aflyses. Vi må derfor spørge os selv:

  • Har vi nået et mætningspunkt på antal af stævner, priser og lign.?
  • Er der for mange stævner placeret oveni hinanden?
  • Er der udbudt de rigtige stævner/klasser i forhold til målgruppen?
  • Hvorfor kan nogle stævner fylde op og andre ikke?

Spørgsmål som vi alle kan stille os selv og reflektere lidt over. Da vi har fået en del henvendelser angående startgebyrer, vil vi gerne pointere, at startgebyret for at starte et stævne er uden for Sportskomiteen/DI indflydelse. Dog undtaget DI arrangerede stævner (Udtagelsesstævner og DM).

Flere har henvendt sig til os med tvivls- og opklarende spørgsmål (både ryttere og arrangører) og det skal I bare blive ved med, vi svarer på stort og småt og så hurtigt som muligt!
Den nye struktur er blevet implementeret for at udvikle vores sport og bestemt ikke for at spænde ben for nogen - og al begyndelse er svær som man siger.
 
Kvalifikation til 5.1 og T2 for juniorer
For juniorer er kvalifikationskravet til T2 og 5.1 (A-klasser) henholdsvis 4,90 og 4,60. Tidligere var det kun resultater på min. 5,00 som blev registreret på DRL (fra i år registreres alle resultater) – så juniorer skal være opmærksomme på, at hvis de tidligere har opnået kravet, så skal de selv kunne fremskaffe dokumentationen, hvis resultatet er under 5,00, da det ikke vil være registreret på DRL.

Indrapportering af resultater til WRL/DRL
Vi henviser til nyhedsbrevet fra marts omkring proceduren til indrapportering af resultater til WRL/DRL – dette bliver også tilgængeligt på hjemmesiden, når den har fået sin omskrivning.
 
Ny dansk særregel vedr. eftertilmelding
Som skrevet i sidste nyhedsbrev har vi lavet en dansk særregel, som gør det muligt for arrangører at placere eftertilmeldte ryttere bagerst i en klasse. Vi har ikke været præcise i vores formulering, hvilket vi beklager. Denne særregel gælder kun, når der er tale om B-klasse-ryttere, som opnår kvalifikation og ønsker at rykke op i A-klassen. Ved øvrige eftertilmeldinger efter offentliggørelse af startlister  gælder reglen beskrevet i FIPO, hvor rytteren skal starte først i klassen.

Så hvis en rytter rider en B-klasse og opnår kvalifikationspoint til A-klassen og ønsker at ride A-klassen ved samme arrangement, kan denne ekvipage placeres bagerst i startrækkefølgen i A-klassen. Dette er for at tage hensyn til tidsplanen, da B- og A-klasserne kan være placeret lige efter hinanden. De ryttere, der i forvejen er tilmeldt A-klassen, kan dermed regne med deres starttidspunkt.

Kvalifikation til A-klasser

  • Man kvalificerer sig til en A-klasse ved at opnå gældende kvalifikationskrav i den tilsvarende B-klasse. Dvs. opnår en seniorrytter over 5,80 i T3 må ekvipagen ride T1 – man kan ikke bruge kvalifikationen til andre klasser, man kan ikke bruge point opnået i en T3 til at starte T2, 4.1 eller 5.1.
  • Kvalifikationskravet er 0,50 under gældende DM-kvalifikationskrav. Dvs. lige nu er kravene:
     
  T1 T2 4.1 5.1
Senior 5,80 5,60 5,80 5,20
Ungrytter 5,60 5,40 5,60 5,00
Junior 5,10 4,90 5,10 4,60
 
  • Kvalifikationskrav er gældende for ekvipagen.
  • Kvalifikationskrav er gældende i 2 år plus indeværende år. Dvs. Hvis en ekvipage skal ride en A-klasse i 2014 er et resultat opnået i 2012 og frem gældende.
  • Kvalifikation opnået i en A-klasse opnået før januar 2014 er gældende. Dvs. har man eksempelvis et resultat i T1 fra sommeren 2013, giver det adgang til at ride T1.
    - Kvalifikation opnået i en B-klasse er gældende.
    - Kvalifikation opnået i en A- eller B-klasse ved et udenlandsk WRL-stævne er gældende.

 
De nye guidelines
De første stævner er nu blevet afviklet og de nye guidelines har været flittigt diskuteret. Dommerne er blevet klædt på til at anvende dem, idet efteruddannelsesseminaret omhandlede de nye guidelines. Der er ændret i bedømmelsesmetodikken, da der er ændret lidt på hvilke faktorer, som tæller mest. Før var det bevægelsen, der havde høj vægt, dvs. hesten kunne gå med høje bevægelser, men spændt form og overlinje, uden at blive straffet for spændtheden. Ved de nye guidelines er det ridningen, løsgjorthed og form (altså den korrekt redne hest) der er i højsædet og det kan vi vist ikke blive uenige om, at det er den rigtige vej for både heste, ryttere og publikum.

Vi vil dog i Sportskomiteen være opmærksomme på, hvilken retning karaktersnittene går i forhold til diverse kvalifikationskrav. Hvis det eksempelvis viser sig, at det er blevet markant sværere at opnå DM point, vil vi tage det op i komiteen og undersøge, om kravene skal justeres en smule. Men vi er nødt til at afvente og se sæsonen an, så hestene opnår en formkurve, der giver et retvisende resultat.
 
Landshold til NM
HUSK at det er den 1. maj der er sidste frist for at tilkendegive om man ønsker at komme i betragtning til NM i Herning. Udfyld formularen på hjemmesiden.
 
Vi ønsker god stævnesæson til alle – både til ryttere, arrangører, hjælpere, dommere og publikum og håber fortsat, at alle der har gode ideer og input samt eventuelle spørgsmål vil sende os en mail til sportskomiteen@islandshest.dk og vi besvarer den hurtigst muligt.

Med venlig hilsen
Sportskomiteen
Torben, Nina, Rikke, Signe og Helle