Copy
Nieuwsbrief
1 mei 2014
 

Tastbare geschiedenis

Herdenking 4 & 5 mei 2014


In 2013 werd het Jordaanmuseum partner van het Comité 4 & 5 mei Amsterdam. Michael Jacobs maakten toen de bovenstaande foto. Ook dit jaar worden - in samenwerking met huiseigenaren, bewoners en winkeliers - huizen opengesteld waar verhalen worden verteld over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.
 

Onthulling nieuw gedenksteen
4 mei, 11.00 uur
Bloemgracht 82


De oude gedenksteen ter nagedachtenis van Durk Wolters, Ko Stevense Jan Keune, gefusilleerd op Bloemgracht 82. Bloemgracht 82 was in WO-II een onderduikadres, een uitvalbasis voor het verzet en er waren wapens opgeslagen.

In de vroege ochtend van 25 april 1945 keerden Jan Keune en Ko Stevense, leden van de Raad van Verzet (RVV), terug naar de Bloemgracht 82 om hun commandant Durk Wolters op de hoogte te brengen van een geslaagde gewapende actie.
Kort daarop kwam de Sipo (Sicherheitspolizei), onder wie Maarten Kuiper, het pand binnen. Op de zolderverdieping werden de drie RVV-ers overrompeld en ter plekke doodgeschoten.

Programma
11.00 uur onthulling gedenksteen door Roelof Rengelink
11.15 uur Open Huis op de derde verdieping met vertelling door nabestaanden en huidige bewoner
Ineke ter Heege zingt het lied 4 mei onder begeleiding van Karin Kuijper. Ineke's vader, Loe ter Heege, was lid van dezelfde verzetsgroep
Aansluitend bezoek aan de zolderverdieping.

Klik hier om de website te bekijken van Huizen van Verzet

Tentoonstelling en vertellingen

4 mei, 14 uur
Presto Cycle Sport, Haarlemmerstraat 76


Loek Valk en Mieke Krijger vertellen over Evert Stroober (1919 - 1999) en zijn vader die van de fietsenwinkel Presto een ontmoetingsplek maakten van het verzet.
In de werkplaats werd informatie doorgespeeld. Ook van Frits Valentin, een "Rijksduitser", die in Amsterdam woonde en zich tijdens de bezetting meldde om in dienst te gaan bij de bezetter met het doel: informatie verzamelen. 

Vader en zoon Stroober werden actief in de Luchtbescherming en openden een 'wijkpost' die bemand werd door bewoners en ondernemers. De Luchtbescherming hielp bij rampen (brand, bominslag) en zorgde voor de huisvesting van evacués en was verantwoordelijk voor de verduistering, een EHBO-post (tijdens hongerwinter van groot belang), zieken vervoer en burenhulp (eten organiseren voor hongerslachtoffers).

De Luchtbescherming werd vanaf 1943 door de inzet van vader en zoon Stroober een mantelorganisatie voor verzetsactiviteiten. Dat blijkt uit documenten die Coby, de dochter van Evert Stroober, onlangs aan Loek Valk schonk. Wij vonden een ledenlijst van de Luchtbescherming en de namen van verzetsmensen waarmee Evert Stroober samenwerkte. Enkele namen:

  • dokter Hoksen, Brouwersgracht
  • Willem Sinke (schuilnaam Marnix), een marechaussee uit Zeeland die lid was geweest van de groep Geuzen en contactman was voor K.P. en L.O.
  • Van in 't Veld, een ARP-lid die radiocontact had met Engeland
  • T. Rozema, werkzaam bij de politie Warmoesstraat
  • George Nooy (Willemsstraat 244), Altink en Martin Vlaar, organisatie Februaristaking
  • directeuren van ondernemingen: Bogaard van schildersbedrijf in Jordaan, P. de Jong in Bloemstraat, directeur van papiergroothandel Buhrman
  • Koeriersters: A. Hoefman (schuilnaam Beatrix) uit de Dapperstraat, en Hannie Schaft. 

Programma
14.00 uur ontvangst & tentoonstelling bekijken
14.15 uur Vertelling door Loek Valk en Mieke Krijger 
Aansluitend wandeling naar het 'fort', de panden waarin het bedrijf Presto was gevestigd. Deze panden waren via doorbraken met elkaar verbonden. 

U bent van harte uitgenodigd, zeker ook als u familie of telg bent van betrokkenen.

Zakje met voedselbonnen


Pres was de schuilnaam van Evert Stroober. Voedsel, dat CCD-ambtenaren achterover gedrukt hadden, werd via de Luchtbescherming gelegaliseerd en vervolgens gebracht naar onderduikers en verzetsmensen - in de hongerwinter ook naar buurtbewoners.

Klik hier om de website te bekijken van Huizen van Verzet

Chris Weeling, 13 jan. 1902 - 14 mei 1942

Chris Weeling woonde met zijn vrouw en hun 10 jarige dochter op een halve woning, Marnixstraat 212, 1 hoog voor. Grada Weeling, zijn dochter, woont met haar levensgezel Joop Bergman al enkele jaren in De Rietvinck en vertelt: ‘Wij hadden het zwaar, er was armoede. Vader was communist en trad altijd op tegen onrecht. Op een ochtend in 1942 is hij, evenals andere communisten, van zijn bed gelicht. Hij werd te werk gesteld in een steengroeve in Gross Rosen. Dat lag toen in Duitsland, na 1945 in Polen.’
De meesten die in deze steengroeve moesten werken leefden niet langer dan 5 weken, het gevolg van mishandelingen en honger. Grada Weeling: ‘Adema is daarvan teruggekomen en heeft verteld dat vader ziek was geworden en op 14 mei 1942 is overleden.’

Verkiezingen 1939

 
Op de Hilletjesbrug over de Egelantiersgracht stond in 1939 enkele weken vóór de verkiezingen voor de Provinciale Staten een verkiezingsbord van de NSB.
Lijsttrekker was G.F. Vlekke.
Enkele belhamels scandeerden met luidde stem: NSB Vlekke - natte scheten blijven vlekken. Ruud van der Roest hoorde dat, hij woonde in de buurt. Hij en zijn vriendjes vonden het wel wat om ongegeneerd zulke vieze woorden te kunnen roepen. Zij deden dan ook dapper mee. Ruud van Soest: 'Iedere keer als er verkiezingen in aantocht zijn wordt de herinnering hieraan weer opgeroepen.'

Blijf op de hoogte!

Friend on Facebook Facebook

Wilt u reageren of heeft u opmerkingen, mail dan naar info@jordaanmuseum.nl
of bel 020 - 6244 695
Actuele informatie vindt u ook op onze website www.jordaanmuseum.nl 


 

Wordt vriend van het Jordaanmuseum

Om activiteiten te kunnen blijven organiseren heeft het Jordaanmuseum donateurs nodig. Wordt vriend / donateur stort uw donatie op girorekeningnr. 896664,  t.n.v. Stichting Jordaanmuseum, o.v.v. vriend. Vermeld bij uw storting s.v.p. uw adresgegevens.

                                De Stichting is door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende
                                Instelling (ANBI), zodat er gunstige aftrekmogelijkheden zijn.



Aanmelden als donateur                                                          Mede mogelijk gemaakt door: