Copy
DOV Nieuwsflash, mei 2014
Nieuwsbrief DOV - Databank Ondergrond Vlaanderen
In deze editie vindt u informatie over het volgende evenement:
11 juni 2014: Slotconferentie GEOHEAT-APP

11 juni 2014: Slotconferentie GEOHEAT-APP: Economische haalbaarheid van intermediaire en diepe geothermie voor het verduurzamen van de warmtevraag bij bouw- en renovatieprojecten


Wanneer?

Woensdag 11 juni 2014, 11:00-17:00
 

Waar?

  • Conferentie: Gouvernement, Peter Debyezaal, Limburglaan 10, 6202 MA Maastricht (NL)
  • Werfbezoek: Voltastraat (bij de kerk), 6202 MA Maastricht (alleen na inschrijving, plaatsen zijn beperkt)

Wat?

Geothermie of aardwarmte is een lokale en duurzame energiebron. Het gebruik van een geothermisch systeem voor verwarming (en koeling) van ruimtes heeft veel troeven. Ten eerste is het een bron van energie waarbij nauwelijks emissies van CO2 of andere stoffen vrijkomen. Daarbij is de aardwarmte lokaal beschikbaar, onafhankelijk van externe factoren en is het een energiebron in de ondergrond waarvan we zeker zijn dat ze voorradig is en blijft. Nadat een dergelijk systeem eenmaal geïnstalleerd is, zijn de energiekosten dus voor lange tijd stabiel en voorspelbaar.
 
Ondanks al deze voordelen blijken er nog veel barrières te zijn die een wijdverbreide toepassing van (diepe) geothermische systemen in de regio tegenhouden. Met het grensoverschrijdende Interreg-project “GEOHEAT-APP” wilden VITO, Grontmij en TNO de concrete haalbaarheid van deze energiebron nagaan in de grensregio Vlaanderen-Nederland.
 
In de eerste fase werden grensoverschrijdende geologische 3D kaarten van potentiële watervoerende lagen opgesteld. Daarnaast werd een inschatting van het geothermisch potentieel van breuken en breukzones in het projectgebied gemaakt.
 
Vervolgens werd een eenvoudig kostenmodel opgesteld om een eerste inschatting te maken van de kostprijs van een concreet geothermisch project, met name voor de benutting van de warmte bovengronds en de warmteleidingen die daarvoor nodig zijn. In een volgende fase werden geothermische energieconcepten voor 6 voorbeeldstudies, verdeeld over het projectgebied, meer in detail uitgewerkt.  De resultaten laten zien dat er interessante kansen liggen voor de toepassing van deze duurzame en hernieuwbare energiebron, waarmee weer een nieuwe stap kan gezet worden naar een CO2 vrije energievoorziening.
 
Tot slot werd in het kader van GEOHEAT APP overleg en kennisuitwisseling met betrokken partijen georganiseerd over het regelgevend kader en investering in (diepe) geothermische projecten in Vlaanderen en Nederland.
 
Meer informatie is te vinden op de projectwebsite:
http://www.vito.be/geoheatapp
 

Programma

11h00-13h00: Bezoek ondertunneling autoweg A2; plaats van afspraak: Voltastraat, bij de kerk (Maastricht)
13h00-13h30: Aanmelding / lunch (Gouvernement)
13u30-13h40: Opening door de hr. H.M. (Bert) Kersten, Gedeputeerde voor Arbeidsmarkt en Onderwijs, Duurzaamheid en Energie, Provincie Limburg (NL)
13h40-13h50: Introductie GEO HEAT APP door Ben Laenen (VITO)
13h50-14h50: Het Ondergronds luik door David Lagrou, Sian Loveless (VITO) & Hans Doornenbal, Maarten Pluymaekers & Johan ten Veen (TNO)
  • Grensoverschrijdende dieptekaarten van potentiële geothermische reservoirs
  • Nieuwe kaart voor top van de Kolenkalk in de grensregio
  • Potentieel van breuken en breukzones
14h50-15h10: Pauze
15h10-16h10: Het Bovengronds luik door Lucia Kleinegris en Benny Roelse (Grontmij)
  • Quick Scan: demo
  • Toelichting bij het geothermisch energie concept voor de de 6 onderzochte voorbeeldstudies
16h10-16h20: Regelgevend kader en verantwoord investeren in geothermische projecten: vergelijking VL – NL (VITO, Grontmij)
16h20-16h30: Slotwoord (VITO, Grontmij en TNO)
16h30-17h00: Drink en informele uitwisseling
 

Bezoek ondertunneling autoweg A2



Niet zo diep, maar toch een kijkje ondergronds: Voor een beperkt aantal geïnteresseerden wordt de mogelijkheid geboden om voorafgaande aan de slotconferentie een kijkje te nemen bij de bouwputten van de ondertunneling van de A2 in Maastricht. Voor het bezoek geldt: volgorde van aanmelding tot het volzet is.
 
De Koning Willem-Alexandertunnel is een toekomstige tunnel in Maastricht met een lengte van 2,3 kilometer, die volgens de huidige planning eind 2016 zal worden opgeleverd. De tunnel wordt onderdeel van de autosnelweg A2. Er worden vier tunnelbuizen op elkaar gestapeld (twee boven en twee onder) met elk twee rijstroken. De bovenste tunnelbuizen zijn bedoeld voor plaatselijk verkeer. De onderste tunnelbuizen zijn bedoeld voor doorgaand verkeer. De opdrachtgevers zijn RWS Limburg, Gemeentes Maastricht en Meerses en de Provincie Maastricht. De tunnel wordt uitgevoerd door Avenue2, een consortium van Strukton en Ballast Nedam.
 

Inschrijven

Inschrijven kan per e-mail vóór 04/06/2014
U kan ook elektronisch inschrijven.
Vermeld duidelijk of u inschrijft voor de conferentie, het bezoek aan de ondertunneling (plaatsen beperkt) of beiden.

Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht.
Secretariaat: Mart Mentens (VITO) – T +32 14 33 58 07 - mart.mentens@vito.be

 
    
             
         
  


 
Email Marketing Powered by Mailchimp