Copy
<<First Name>>, uw verse dosis goede praktijken.
share on Twitter
With a little help from my friends
Op school moet je minstens 5/10 halen en afkijken is verboden. Excellente organisaties streven naar 10/10 en “afschrijven” is aangewezen. Dat heet dan "benchmarking", ervaringsuitwisseling of het toepassen van "best practices" die je van anderen hebt overgenomen. In het artikel hieronder zien we hoe Japanners zich organiseren. Je kan ook (gratis voor Bbest-leden) deelnemen aan de benchmarkingsessie over strategie-ontplooiing. Een unieke kans om frisse ideeën op te doen.

En als de Japanners eens te hulp snelden voor onze job?

Door Paul-Etienne Florent en E.Timmermans - Senior Consultants Lean & Six Sigma - Intys Consulting

Wanneer men me zegt dat Lean ver van het dagelijks leven staat, dan doet deze uitspraak me toch glimlachen. En ja, ik denk dan terug aan dat grappig moment waarop pasta koken me tot in het hospitaal bracht… en me dwong om mijn ganse week te herorganiseren.
 

Pasta bolognaise koken,
een activiteit met hoog risicogehalte

Stel u voor dat u zich lanceert in het maken van spaghetti bolognaise met tomatensaus die u meeneemt voor een avondje uit bij uw beste vriend. Het klaarmaken neemt niet meer dan 50 minuten in beslag. Dus 2 uren voor het vertrek, gaat u naar de keuken en begint met het koken van water. Daarna neemt u enkele tomaten in de ijskast, u wast en snijdt de tomaten. Plotseling glijdt u uit op iets! U tracht zich vast te houden aan het eerste ding dat u vindt (een plant?), u tracht uw evenwicht terug te vinden binnen de seconde, u struikelt en eindigt op de vloer, lang uitgestrekt.

De pijn is verschrikkelijk, maar niet voldoende om de harde realiteit te verbergen: u baadt in een plas bloed! Met een angstkreet staat u recht om de grootte van de schade na te gaan… en in die beweging botst u met het hoofd tegen de deur van de kast met de kookpotten, die was blijven open staan. Uw medehuurder snelt toe om te kijken wat er mis is, en wijst, op een haast onschuldige manier, naar een verplette tomaat die u hebt laten vallen tussen de ijskast en het werkblad … De rest is slechts een logisch gevolg van wat voorafging: u prikt zich tot bloedens toe aan de fondue vorken, die zich net voor de kaasrasp in de achterkant van de lade bevinden, u verbrandt u als het handvat van de kookpot, waarin u de pasta aan het koken was, plotseling afbreekt (iets vettigs rond de moer die het handvat vasthoudt aan de kookpot is er zeker de oorzaak van), en vervolgens kan u uw Duitstalige buur niet duidelijk maken dat u een vergiet nodig heeft.

U was bezig met de vloer te poetsen na het nemen van een douche en het behandelen van uw pijntjes, op het moment dat uw verantwoordelijke u een boodschap stuurt met een uitnodiging voor een sessie Lean. U denkt: een kookcursus zou toch nuttiger zijn …

En zie, de Japanners hebben relevante truckjes voor het koken op bolognaise wijze …

Hoewel, als u vooraf zou horen spreken hebben over 5S, dan zou u waarschijnlijk niet met verbanden en een dikke buil op het voorhoofd toegekomen zijn bij uw beste vriend. En zou u ook niet alle kansen bij zijn nicht verkeken hebben …

Ergens in Japan hebben enkele Samoerai geesten zich gebogen over het concept « nette arbeidsruimte », en dat concept is universeel. Zij noemden het “5S”, zoals de 5 stappen die ieder steeds moet volgen:
  • Seiri :
    Scheiden. Alles wegnemen dat niet nuttig is in de werkruimte (zoals de plant bijvoorbeeld)
  • Seiton :
    Schikken. Elk ding heeft zijn plaats, in functie van zijn gebruiksfrequentie, zijn toegankelijkheid, en alles wordt op een zekere manier georganiseerd (zoals het wegnemen van de fonduevorken uit het achterste van de lade, de ijskast dicht bij het werkblad installeren…)
  • Seiso :
    Schoonmaken. De werktuigen en de werkplaats proper houden op een dusdanige manier dat het minste gebrek kan geïdentificeerd worden (zoals de losse moer van de kookpot)
  • Seiketsu :
    Standaardiseren. Als elke medehuurder dezelfde principes aanneemt, dan had u geen vergiet aan uw buur moeten vragen.
  • Shitsuke :
    Systematisch volhouden. Discipline hebben.

Een les in zijn context

Zeer goed, maar wat is nu de relatie tussen uw kookervaring, uw verantwoordelijke, enkele Japanse geesten en uw dagdagelijkse activiteit?

Indien u even nadenkt, zal u zich realiseren dat de manier waarop u uw werkplek, uw dossiers, uw verzamelde gegevens, uw gedeelde bibliotheek, uw emails, uw werkinstructies … organiseert, net dezelfde is als de organisatie van uw keuken.
 

En wat doet Lean hierin?

De 5 leidende principes van LEAN

Challenge / Bevragen : Als men niet kan rechtvaardigen waarom « het zo is » , dan stellen we dat in vraag, dat accepteren we niet.
Go & See (Genchi Genbutsu) / Het zelf ondervinden: als er een probleem is, dan gaat men ter plaatse het probleem observeren.
Continue verbeteren : eenvoudig, snel en goedkoop
Respect voor de persoon : Elk individu heeft een rol, laten we deze respecteren !
Groepswerk : een ploeg is sterker dan 1 individu
 

Wat is LEAN ?

Een arbeidsfilosofie ontwikkeld door Toyota, resultaat van meer dan 100 jaar continue verbeteringsinspanningen.

Lean bestaat uit informeren, betrekken en meetrekken van elke persoon van een organisatie in een optiek van verbetering.

De doelstelling is het elimineren van elke vorm van verlies (en dat alles omdat de cliënt niet bereid is hiervoor te betalen) door te werken op de meest adequate manier.

Een raad die ik zeker niet in de wind zal slaan

En dus neem ik de vervelende taak op om in mijn dagdagelijkse gewoonte te proberen de 5S principes toe te passen. Zelfs indien de smaak van mijn pasta nog altijd niet deze van de Italiaanse meesters evenaart, zullen ze toch beter smaken met mijn vrienden … zonder verband en pleisters!

Meer weten over Lean?

Van strategie naar actie

Benchmarkingssessie

De benchmarkings van Bbest zijn sessies waar de organisaties die dezelfde uitdagingen kennen, de gelegenheid hebben om goede praktijken over het domein te ontdekken.
 
Context
Hoe vermijden dat de visie, de missie en het strategisch plan blijven steken in het stadium van vrome wensen?
De realisatie is vaak het stiefkind van de strategie-oefening. De meeste organisaties beschouwen de definitie van de missie en van een visie essentieel. Toch worden vele geconfronteerd met moeilijkheden om deze te “laten leven” in de organisatie.

Deze moeilijkheid om concreet de strategische assen te ontplooien heeft enkele zeer vervelende effecten:
  • Strategische visies zonder echte impact op het werkelijke leven van de organisatie die bovendien snel vergeten zijn
  • Doelstellingen die niet bereikt worden
  • Chaotische uitrol die een sterke ontevredenheid bij de medewerkers veroorzaakt. 
Studies tonen aan dat 70% van de strategische mislukkingen niet te wijten zijn aan conceptiefouten, maar wel aan de moeilijkheden om deze uit te voeren!

Op basis van deze vaststelling hebben Bbest (www.bbest.be) en Intys (www.Intys.be) beslist om een “Benchmarking” te lanceren over dit thema. Op die manier kan u de goede praktijken in dit domein zien en de oplossingen ontdekken die andere organisaties hebben ontwikkeld.

Werkmethode
Een groep van 8-10 organisaties delen hun ervaring en hun goede praktijken om wederzijds van elkaar te leren en om de ontplooiing van hun strategie te verbeteren. Vermits het hier gaat over een heel breed onderwerp, is het best mogelijk dat deze groep regelmatig samenkomt (trimestrieel) om samen de verschillende facetten van dit thema te onderzoeken.

Praktische informatie
Datum:
5 juni (van 18.00 tot 21.00). We voorzien sandwiches voor de deelnemers.
Plaats:
Kantoren Bbest, Leuvensesteenweg 613, 1930 Zaventem
Prijs:
Gratis voor Bbest-leden
Niet leden: 100 Euro + BTW
Inschrijvingen:
info@bbest.be. (Gezien de groep beperkt is tot maximaal 10 deelnemende organisaties, is het aangeraden om zo snel mogelijk in te schrijven)
 
 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis tip om de performantie van uw organisatie te verhogen.

 
Copyright © 2014 Bbest, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp