Copy

Kerkelijk Waardebeheer ondersteunt kerkelijke organisaties bij het oplossen van problemen met boventallige kerkelijk vastgoed. De kerkelijk betrokken deskundigen van deze (ANBI) stichting gaan naast u staan om samen met u de meest passende oplossing te vinden. 

 

Bijeenkomst voor kerkbestuurders 9 oktober 2014

Teveel kerkgebouwen? Kerkbestuurders delen hun ervaringen tijdens de studiebijeenkomst van Kerkelijk Waardebeheer op donderdag 9 oktober. Er wordt veel over kerkgebouwen gesproken en verrassend weinig met lokale kerkbestuurders zelf. Tijdens deze bijeenkomst komen ze wel aan het woord. Wat zijn hun grote vraagstukken? Waar lopen zij tegenaan? Op welke vragen willen zij een antwoord? Welke ondersteuning zoeken zij? Daarna legt Kerkelijk Waardebeheer haar werkwijze uit en presenteren we een nieuwe model om kerkgebouwen zorgvuldig af te stoten.
Schrijf de datum alvast in uw agenda! In de volgende nieuwsbrief volgt het programma en de mogelijkheid om u aan te melden. 
Tijd en plaats: de Paaskerk in Baarn, 12.30 tot 18.00 uur. 
 


Nieuwe adviseurs

Het team van Kerkelijk Waardebeheer bestaat uit professionals met hart voor de kerken. Ieder met een eigen expertise werken zij samen om kerkbesturen terzijde te staan. Dat team is uitgebreid met Erik Lingeman en Menno Stok (rechts). 
 


Agenda religieus erfgoed

Op 26 juni a.s. vindt in Amersfoort de ‘Lancering agenda religieus erfgoed’ plaats, georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De RCE verkende samen met kerkelijke, bestuurlijke, wetenschappelijke en maatschappelijke partijen de aard, omvang en oplossingsrichtingen voor de herbestemming van religieus erfgoed. Een van de vragen daarbij is: welke rol kan de burgerlijke overheid spelen? De verkenning heeft geleid tot het voornemen om te komen tot de genoemde agenda, die op 26 juni wordt gepresenteerd. Kerkelijk Waardebeheer werkte mee aan de verkenning en dringt aan op meer samenwerking van alle betrokkenen én op meer overleg met lokale kerkelijke bestuurders. Vraagstukken worden het beste lokaal en praktisch opgelost. Lees meer...  
 


Wat is dat kerkgebouw waard? 

Van ‘onbetaalbaar’ tot ‘wat de gek ervoor geeft'? Wat is dat kerkgebouw waard? Veel makelaars worstelen met deze vraag en komen er (ook) niet uit. Beëdigd taxateur en rentmeester Erik Lingeman van Kerkelijk Waardebeheer weet waar hij het over heeft. Al vele jaren is hij betrokken bij de vraag hoeveel het kerkelijk vastgoed waard is. Het is niet eenvoudig om de waarde van een kerkgebouw te bepalen, soms is het noodzakelijk. Lees hier zijn artikel...
 


Polderen naar de beste oplossing

Polderen is een bekend Nederlands begrip en spreekt de kerken aan. Zij zijn als sinds mensenheugenis gewend om met elkaar te overleggen en zo tot gezamenlijke conclusies te komen. Dat lukt niet altijd, vaak wel. Voorwaarde is dat er met een open hart en een koel hoofd naar elkaar wordt geluisterd.
Bij de herbestemming van kerkgebouwen gaat het dan niet alleen om de eigen gemeenschap, er zijn veel meer betrokkenen, zoals burgerlijke overheden, ideële stichtingen, marktpartijen et cetera. Verstaan zij elkaar wel? Kerkelijk Waardebeheer zet zich in om kerkelijke bestuurders te helpen bij gesprekken rond herbestemming van kerkelijk vastgoed.  Lees hier de bijdrage van adviseur Pieter Paul Peter (foto rechts).

 
Indien u in de toekomst geen nieuwsbrief wenst te ontvangen van stichting Kerkelijk Waardebeheer kunt u zich via onderstaande link afmelden.
Copyright © 2014
Kerkelijk Waardebeheer
Alle rechten voorbehouden.
Nieuwsbrief:  Afmelden | Gegevens wijzigen  |  Aanmelden