Copy
DOV Nieuwsbrief, juli 2014
Nieuwsbrief DOV - Databank Ondergrond Vlaanderen
In deze editie vindt u informatie over de volgende onderwerpen:
  1. Publicatie H3O-Roerdalslenk
  2. 19 september 2014: Studiedag "Omgaan met Diestiaan ijzerzandsteengebruik"
  3. SmartGeotherm - Geothermische screeningstool

1. Publicatie H3O-Roerdalslenk

Het (hydro)geologisch 3D-model van de ondergrond in de Roerdalslenk is via DOV beschikbaar.
H3O-Roerdalslenk is een grensoverschrijdend model van het Vlaamse en Nederlandse deel van de Roerdalslenk. Het project werd uitgevoerd voor en door een projectteam bestaande uit Vlaamse en Nederlandse partijen:
  • Opdrachtgevers: LNE-ALBON, de Vlaamse Milieumaatschappij en de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant, VITO en TNO-Geologische Dienst Nederland.
  • Uitvoerders: VITO, TNO-Geologische Dienst Nederland en de Belgische Geologische Dienst.
Het resultaat is één grensoverschrijdend model voor de geologische en hydrogeologische eenheden van het Cenozoïcum.
De verschillen tussen de bestaande (hydro)geologische interpretaties en modellen van het Nederlandse en Vlaamse deel van het projectgebied werden daarbij op een zodanige wijze vastgesteld, uitgezocht en verholpen dat het resulterende grensoverschrijdende model één consistent geheel vormt. Aangezien het H3O-Roerdalslenkmodel samengesteld werd op basis van de meest recente gegevens, kennis en inzichten kan dit model geaccepteerd worden als het referentiemodel van de Roerdalslenk.
Het rapport, de databestanden en de correlatietabel  zijn voor iedereen ter beschikking via DOV.
Lees meer over H3O-Roerdalslenk.


   

2. 19 september 2014: Studiedag "Omgaan met Diestiaan ijzerzandsteengebruik"

In het Hageland komen talrijke NO-ZW-georiënteerde heuvels voor die versteende ijzerzandsteenbanken bevatten. Deze ijzerzandsteen behoort tot de Formatie van Diest en wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan samenstelling, kwaliteit en duurzaamheid.
Tijdens deze studiedag wordt dieper ingegaan op de Diestiaan ijzerzandsteen als natuurlijke rijkdom van het Hageland, en dit vanuit de visie van de Vlaamse overheid alsook het belang ervan voor de streekidentiteit, recreatie en toerisme in de regio. Tevens wordt het historisch gebruik van deze lokale natuursteen uiteengezet alsook zijn voorkomen en ontginning. Aan de hand van een aantal monumentale cases, waaronder de Maagdentoren te Zichem, worden de technische en mechanische kenmerken en problematieken van de Diestiaan ijzerzandsteen verduidelijkt, alsook deze van de nog aanwezige reserves.

 

Wanneer

Vrijdag 19 september 2014


Waar

Begijnhof te Diest
 

Wie

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, het Regionaal Landschap Noord-Hageland en de afdeling ALBON van de Vlaamse overheid nodigen u graag uit op deze studiedag.


 

Inschrijven

Deelname is gratis, inschrijven is verplicht.
Inschrijven kan enkel online.
 

Praktisch

Bekijk het programma en de informatie over de studiedag.
Wij nodigen u uit om deze uitnodiging door te sturen naar geïnteresseerde collega’s.

 

3. SmartGeotherm - geothermische screeningstool

In het kader van het Smart Geotherm project wordt aan een geothermische screeningstool gewerkt. Een eerste versie van deze tool laat je toe de thermische geleidbaarheid van de ondergrond overal in Vlaanderen en over de gewenste diepte in te schatten voor toepassingen van boorgatenergie opslag. Ook de beschikbare informatie over het wettelijke kader (Vlarem rubriek 55.1, ontsloten via DOV) wordt in de tool weergegeven. Deze tool steunt op onder andere informatie uit de HCOV-kartering en de G3Dv2-modellering.

Hou de website in het oog, deze tool zal in de komende maanden nog verder evolueren.
Ook op de website van DOV, bij het thema Geothermie, verneem je hierover meer.
 
Email Marketing Powered by Mailchimp