Copy
JWG Nieuwsbrief augustus 2014 - Ontdek de schaal van het universum
Bekijk deze nieuwsbrief online
Website
E-mail
Facebook
Twitter
YouTube
 

Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde



Nieuwsbrief #11 - augustus 2014
In deze nieuwsbrief:

Sterrenkundenieuws van juli
Marsverkenner Opportunity heeft op 29 juli een indrukwekkend record gebroken, de Voyager 1 is opnieuw door een schokgolf geraakt van onze zon, en de Venus Express overleefde een maandenlange afdeling en vlucht door de atmosfeer van Venus.

Sterrenkundetip van de maand: De schaal van het universum
Hoe ziet het universum eruit op een kleine schaal? En op een grote schaal? Bekijk het hele universum van heel klein naar heel groot!
JWG-activiteiten

3 - 9 augustus
Jongerenkamp 1

10 - 16 augustus
Jongerenkamp 2

21 - 30 augustus
Buitenlandkamp

12 september
Bijeenkomst afdeling Leiden

19 - 21 september
Kaderweekend

27 september
Bijeenkomst afdeling Utrecht


29 sept., 6, 13, 27 okt. en 3, 11 nov.
Sterrenkundecursus afdeling Utrecht

10 oktober
Bijeenkomst afdeling Leiden
Op 23 augustus staat de JWG met een stand op de Dutch Bird Fair bij Lelystad, kom langs bij het evenement of stuur ons een mailtje als je ons wilt helpen als vrijwilliger!

De Dutch Bird Fair is het grootste natuur-evenement van Nederland met alles over kijkers, telescopen en fotografie.

Sterrenkundenieuws:
juli 2014

Opportunity breekt buitenaards record 

Nog nooit heeft een karretje buiten de aarde zo ver gereden als de verkenner Opportunity op Mars. Het Amerikaanse rijdende laboratorium heeft 40 kilometer en 250 meter op de teller staan sinds de landing in 2004. Een record, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA eergisteren bekend.

Schokgolf van de zon raakt Voyager 1 opnieuw

Voyager 1 is in juli voor de derde keer door een schokgolf van de zon geraakt. De golf heeft er ongeveer een jaar over gedaan om de satelliet te bereiken. De vorige schokgolf was in maart 2013.

Schokgolven ontstaan tijdens het zonnemaximum, waarbij de zon materie van het oppervlak opwerpt de ruimte in (coronale massa-ejecties, CME's).

Voyager 1 werd in 1977 gelanceerd. De afstand tot de aarde bedraagt nu iets meer dan 19 miljard kilometer.

Venus Express overleeft afdaling in atmosfeer Venus

Venus Express heeft in juli het laatste deel van zijn onderzoeksprogramma uitgevoerd, een afdaling in de atmosfeer van Venus. De ruimtesatelliet van de ESA heeft acht jaar om Venus gedraaid en de brandstof die hem in zijn baan houdt is bijna op.

als er nog brandstof over was, zou de satelliet na afloop naar een hogere baan worden gebracht en misschien nog een paar maanden onderzoek doen. De Venus Express vloog een maand lang op een hoogte tussen de 131 en 135 kilometer boven het oppervlak van Venus, en heeft veel nieuwe data verzameld en opnamen gemaakt van onbekend terrein.

Zodra de brandstof op is (in december), is de missie ten einde en zal de satelliet afdalen en verbranden in de atmosfeer. De Venus Express doet al sinds 2006 onderzoek bij Venus.

Sterrenkundetip van de maand: De schaal van het universum

Hoe ziet het universum eruit op kleine schaal? En op grote schaal? Deze leuke website laat het je zien! Je kunt het universum zowel in het Engels als in het Nederlands bekijken.

Door het verplaatsen van de schuifbalk aan de onderkant, kun je allerlei schalen van het universum bekijken. Van atomen tot hele sterrenclusters! Als je op een object klikt, krijg je daar meer informatie over te zien.

Bekijk het hele universum op deze pagina!
Copyright © 2014 Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde. Alle rechten gereserveerd.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je ingeschreven staat als JWG-lid of interesse in ons hebt getoond. Wij houden je op deze manier op de hoogte van onze activiteiten.

Adreswijziging doorgeven?
Mail je naam / lidnummer en het nieuwe adres naar jwg-bureau@sterrenkunde.nl

Onze contactgegevens zijn:
Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde
Zonnenburg 2
3512 NL, Utrecht
jwg-bureau@sterrenkunde.nl

geen interesse meer    uw gegevens wijzigen