Copy
Deze nieuwsbrief verschijnt maandelijks en informeert u over de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland.

Nieuwsbrief  december 2014

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het wel en wee van Agrarisch Erfgoed
Nederland. De website http://www.agrarischerfgoed.nl is daarbij onmisbaar. 


Landgoed de Stekkenkamp Zeesse     

Polders van Midden-Delfland

De stichting Midden-Delfland is Mensenwerk presenteert deze week het eerste exemplaar van ‘Historie en landschap van de polders van Midden-Delfland, deel VII’. Deze zevende en laatste de publicatie omvat een omvangrijk cluster van drie polders in het noordwesten van Midden-Delfland: Dorppolder, Kralingerpolder en de Oude Campspolder. Frits van Ooststroom van de Boerderijenstichting Zuid-Holland heeft bij alle edities veel input geleverd en eraan geschreven

Kartuizer Geheimen

Op dinsdagmiddag 25 november is op het stadhuis van Boxtel de aftrap gegeven voor het project "Boxtelse kartuizergeheimen aan de Dommel". Het project omvat het archeologisch onderzoek en het mogelijk blootleggen van resten van de kartuizerhoeve Goorestaat. Het project wordt getrokken door de Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel.
Stichting de Brabantse Boerderij participeert. 

Proefschrift

Tijdens de Erfgoeddag van Stichting Het Groene Woud van 21 november jl.  is de publiekseditie van het proefschrift van Hein Vera gepresenteerd: "... dat men het goed van den ongeboornen niet mag verkoopen" met als ondertitel "Gemene gronden in de Meierij van Den Bosch tussen hertog en hertgang 1000-2000" is. Het boek gaat over de rechts-, landbouw- en landschapsgeschiedenis in het midden en oosten van Noord-Brabant: de historische Meierij van Den Bosch (de kwartieren Maasland, Oisterwijk, Peelland, Kempenland en stad en vrijdom van ‘s-Hertogenbosch) van circa 1000 tot aan onze eeuw.

De Hulsthoeve

Op de grens van Sint-Oedenrode en Liempde ligt langgevelboerderij de Hulsthoeve. De boerderij is door de jaren heen zonder voldoende historisch besef verbouwd en heeft daarmee deels de karakteristieken van een langgevelboerderij verloren. In 2013 is een project opgestart voor de duurzame herbestemming.  De langgevelboerderij is onderdeel van het programma Kloppend Hart van Het Groene Woud binnen het provinciaal investeringsprogramma Landschappen van Allure. In een bijgebouw komt een informatiecentrum van Brabants Landschap en een expositieruimte voor lokale kunstenaars. 
Bij de herbestemming wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en hergebruikte materialen. Door het hoogwaardig hergebruiken van de materialen kan iets wat eerst als afval gezien werd, gebruikt worden als een secundaire grondstof. Stichting de Brabantse Boerderij is als adviseur bij de herbestemming betrokken zodat de toename van cultuurhistorische waarde geborgd is.

Erve IJzerman

Op 15 november is door de Gelderse gedeputeerde Annemieke Traag het startschot gegeven voor de restauratie van „Erve IJzerman” in Wapenveld (G). De daken worden vervangen. Het is de bedoeling dat in de boerderij het zuivelmuseum ‚De Melkmaten’ wordt gevestigd. De Stichting Boerderij en Landschap (ook AEN-deelnemer) heeft in juni het pand aangekocht.

Erve IJzerman staat model voor succesvolle herbestemming en is alleszins de moeite van een bezoek waard: Kanaaldijk 63. De boerderij staat er zoals hij gebouwd is.

Klinken op het nieuwe jaar met boerenjongens

Het is sinds jaar en dag traditie dat er op het platteland op nieuwjaarsdag een glas boerenjongens wordt gedronken. Graag willen we met deze suggestie deze nieuwsbrief afsluiten door u allen fijne Kerstdagen en een heel voorspoedig 2015 te wensen!

U kunt het gemakkelijk zelf maken.

Ingrediënten
  • 500 gram rozijnen
  • 1 vanillestokje
  • brandewijn
  • 250 gram suiker
  • pijpje kaneel
  • 250 ml water
Weckpotten

Verwijder de steeltjes van de rozijnen, was de rozijnen zorgvuldig en laat de rozijnen goed uitlekken.  Doe het water in een pan en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de suiker toe en los de suiker op in het water. Stokje erbij.
- Als je boerenjongens goed wilt bewaren moet je de potten goed steriliseren. Doe de potten in een pan met kokend water.-  Vul de potten voor de helft met rozijnen en schenk hier de brandewijn op.
Na één tot drie maanden zijn de boerenjongens op zijn best. Hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder de boerenjongens worden.

Gift voor de Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland

De Mechangroep uit Achterveld heeft besloten het budget voor Kerstkaarten te schenken aan AEN. De gulle schenkers opereren in de sector van agrarische mechanisatie (www.mechangroep.nl) en voelen zich verwant met ons werkgebied. Het AEN-bestuur is zeer erkentelijk voor dit sympathieke gebaar van maatschappelijk verantwoord ondernemen

Boerderij en erf musea pakken uit rond Kerst


Nederland kent veel boerderijmusea. De meeste hebben speciale exposities of andere activiteiten. Het Fries Landbouwmuseum is wel heel actief. Op 28 december een miniaturendag voor de liefhebbers!

Maar ook hun Nieuwsbrieven staan vol. Op de foto boerderij De Koperen Knop, nu streekmuseum in Vijfheerenlanden/Alblasserwaard, met onder meer een artikel over telmerken.  http://tinyurl.com/ojmyv32 

Boerenmeisjes

Vergeten groenten zijn in. Sommige drankjes zijn ook vergeten. Voor de feestdagen in 2015 !!! uit Delflandse bron. Want ze moeten in de inmaakpot een paar weken staan.
Even inslaan:
250 g gewelde abrikozen 
150 g kristalsuiker 
500 ml brandewijn (slijter) 
1/2 sinaasappel, schoongeboend 
1 vanillestokje

Neem er een uurtje voor. Was de abrikozen in heet water, laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze met keukenpapier droog. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Snijd de oranje schil dun van de sinaasappel. Was de inmaakpot goed om. . Stop de abrikozen met de suiker, het vanillestokje en de sinaasappelschil in de pot en schenk er de brandewijn op. Sluit de pot en laat hem minstens 6 weken op een donkere plek staan. Schud de pot regelmatig.  
Serveer de boerenmeisjes in glaasjes met een cocktailprikker om ze makkelijk op te kunnen eten. Serveer ze bij roomijs, verwerk ze in roomdesserts of maak de jus van bijvoorbeeld kip af met wat boerenmeisjes.

Geld voor Twentse boerderijen

De provincie Overijssel heeft aan Twentse Erven een subsidie toegekend van €100.000 ten behoeve van het project Buurten in Twente. Het team dat invulling gaat geven aan het project bestaat uit een flink aantal vrijwilligers. Buurten in Twente heeft als ondertitel Boerenerven vertellen het verhaal van Twente in beeld, woord en geluid. Het project heeft een tweeledig doel:ruim de helft van het beschikbare subsidiebedrag is bedoeld als stimulans voor boerderijeigenaren die herstelwerkzaamheden aan hun karakteristieke boerderij willen uitvoeren. Daarnaast worden publieksgerichte activiteiten ondernomen die bedoeld zijn om een groter publiek attent maken op het belang van de instandhouding van het agrarisch erfgoed.

Jong monumententalent 2014

De prijs voor Jong Monumententalent 2014 is gewonnen door Belle van den Berg (33), directeur van Museum Hoeksche Waard. Ze ontving de prijs vandaag tijdens het Nationaal Monumentencongres uit handen van Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur en Media van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De jury omschreef Belle van den Berg als 'een erfgoedsoldaat in de provincie'.

Hoge hoeves op gelaagd land

Eind november werd het nieuwste boerderijenboek van Gerard Smallegange gepresenteerd: Hoge hoeves op gelaagd land. Een boek over het Zeeuwse land dat laag na laag op de zee gewonnen is. Het ritme van eb en vloed, laag en hoog, heeft Zeeland gevormd. Ieder stukje, iedere polder die veroverd was op de zee, werd ontgonnen en… 
Meer info: website Boerderijstichting Zeeland


Ons adres:
Agrarisch Erfgoed Nederland
Vermeersweg 40
7391 JK Twello

www.agrarischerfgoed.nl
info@agrarischerfgoed.nl
@Stichting AEN