Copy

Jaargang 8 - nummer 4
December 2014
 

Bekijk deze nieuwsbrief online in uw browser >>

In dit nummer onder meer:

 
Fijne feestdagen!
Terugblik rassenbijeenkomsten: Wiltshire Horn fokkersmiddag.
12-10-2014
 
Uit alle windstreken van Nederland, sommigen met een rit van wel bijna 2 uur, kwamen de Wiltshire Hornfokkers naar Tull en’t Waal, vlak onder Utrecht waar Henk en Loes Bos iedereen van harte welkom. Onder het genot van een uitstekend kopje koffie met zelfgebakken appeltaart, kreeg iedereen ruim de kans om kennis met elkaar te maken.  
Na een wandeling over het terrein, een bezichtiging van de Wiltshire Horn kudde van Henk en het bewonderen van de overige dieren, waaronder de bijen van Loes, was het tijd voor het ‘officiële’ gedeelte van de bijeenkomst.

Al heel lang waren de Wiltshire Horn fokkers niet meer bij elkaar geweest. In de tijd dat de Wiltshire Horn naar Nederland werden gehaald, zo rond 1990, kwamen de fokkers nog wel eens bij elkaar, wisten enkele oudgedienden te melden. Dat er nu behoefte is aan meer onderling contact en samenhang, blijkt wel uit de opkomst, 13 fokkers. Daar de meesten met partner kwamen, waren er 23 belangstellenden. (5 fokkers hadden graag willen komen, maar moesten helaas afberichten)  

De doelstelling van deze bijeenkomst was dan ook: elkaar spreken en leren kennen. En daarnaast inventarisering van wat er leeft onder de fokkers en op welk gebied we elkaar nodig hebben, wat er eventueel geregeld of georganiseerd moet worden, e.d.
 
Annemarie Hoenderdos, de rassenvertegenwoordigster van de Wiltshire Horns bij de VSS, nam het woord en belichtte eerst wat statistische gegevens.
Er zijn 35 bij de VSS geregistreerde Wiltshire Horn fokkers. Samen hebben zij ongeveer 273 ooien en 36 rammen die voor de fok worden ingezet. Dat is gemiddeld 7,8 ooi per fokker. De grootste fokker heeft 22 fokooien. In Engeland zijn er fokkers met zo’n 750 ooien.

Daarna werd geïnventariseert wat er leeft onder de fokkers. Het was niet de bedoeling om meteen spijkers met koppen te slaan, maar een start te maken met een nieuwe manier van samenwerken.
Enkele punten die naar voren kwamen waren:

 

  • Waar willen we naar toe met de WH? Op welke kenmerken willen we ons focussen: een elegant dier of juist een dier specifiek voor het vlees of……?
  • Hoe duidelijk zijn de raskenmerken beschreven? Laten we het zo of gaan we punten aanscherpen of misschien zelf wijzigen?
  • Zijn er fokkers geïnteresseerd in het importeren van dieren?
  • Hoe zorgen we ervoor dat de WH geshowd op evenementen zoals de jaarlijkse Farm & Country Fair in IJzerlo en de tweejaarlijkse Dag van het Schaap ?
  • Kan er een kleine kas gemaakt worden?
  • Hoe zit het verder met de promotie van de Wiltshire Horn?
  • Waar ligt ons afzetgebied en hoe liggen de prijzen?

Gedurende de middag werden we getrakteerd door Henk en Loes op een heerlijk stuk gegrild lamsvlees en een goed glas wijn. De Wiltshire Horn middag werd afgerond met nog een lekker stukje vlees, een aperitief en, voor zover dat nog niet was gebeurd, een laatste gesprek met diegene met wie nog geen contact was gelegd. Als dank voor de gastvrijheid was er een fles wijn voor Henk en Noord Hollandse tulpenbollen voor Loes.
Met een tevreden gevoel en een kleine dosis huiswerk is iedereen teruggekeerd naar huis en kudde.

Roep rotkreupel een halt toe!
Door: Annemarie Hoenderdos
 
Als het komkommertijd is, zie je regelmatig een foto in de krant verschijnen van een schaap op de  knietjes. Er staan soms lollige onderschriften bij, bijv.‘Voor zulk lekker gras ga ik op de knieën’,  ‘Wat een lui schaap!’,  Kouwe klauwe’ , ‘knielend de heuvel op’. Soms staat er een  ‘serieuze’ uitleg bij, zoals: ‘Schapen zijn prima in staat om het gras wat onder de sneeuw verborgen zit te bereiken. Dat doen ze door met poten en snuit de sneeuw weg te schuiven’. Als schapenhouder weet je beter: rotkreupel!
 

Dat ‘rot’ slaat niet alleen op het feit dat het rot voor jou en je schapen is, maar vooral op het rottingsproces van de klauwhoorn en onderliggende weefsel, veroorzaakt door de samenwerking van 2 bacteriën. Gevorderde rotkreupel geeft een specifieke rottingslucht.
Voor de schapen is rotkreupel een ramp. Ze lopen niets voor niets kreupel, de aandoening is zeer pijnlijk. En omdat het zo pijnlijk is, voelen de dieren zich niet goed, eten minder, weerstand gaat achteruit, conditie gaat achteruit, het is een spiraal naar beneden en dat is voor de schapenhouder weer een ramp.
Je mag van geluk spreken als je schapen nog nooit rotkreupel hebben gehad, want het is zeer besmettelijk. Het is dus oppassen geblazen als je een nieuw dier aanschaft. Rotkreupel is een echte ‘insleep ziekte’ en een hardnekkige aandoening.
Sommige schapenhouders lijken nooit af te komen van rotkreupel. Er zijn er zelfs die er vanuit gaan dat rotkreupel onvermijdelijk is, het hoort gewoon bij de schapenhouderij.
Maar rotkreupel geen chronische aandoening. Het is een infectie en infecties kun je bestrijden èn voorkomen, mits je het op de juiste manier aanpakt.

De Nederlandse schapen en geitenfokkersorganisatie, kortweg NSFO, is begonnen met de campagne Roep rotkreupel een halt toe! Want met een goede aanpak, kun je rotkreupel uit je kudde krijgen en houden. Het kost tijd, aandacht en vooral een consequente aanpak. Maar het is de moeite waard.

Ik had dit voorjaar voor het eerst rotkreupel in mijn kudde. Het was meteen ‘explosief’ aanwezig. Binnen 2 dagen liepen alle dieren kreupel. Ik kon wel janken, wat een schrik en wat een akelig gezicht.  Meteen de dierenarts erbij, antibioticuminjecties en CTCspray. Dat leek wel te helpen, maar binnen de kortste keren was het weer terug. Daarna nog veel aangemodderd met CTCspray, ontsmetten en bekappen. Het leek allemaal maar matig te werken.
Ik las dat de NSFO een pilot project rotkreupel gestart was en ik heb me meteen ingeschreven.
Onze aanpak bleek niet helemaal verkeerd, maar toch! Door met het project mee te doen, kreeg ik een andere kijk op bekappen, ontsmetten, weidegang, ophokken, enz. Daar viel echt nog heel veel in te verbeteren. En dat bleek uiteindelijk toch niet zo heel moeilijk te zijn .
We hielden ons, daar waar het kon, aan de voorschriften.  De rotkreupel werd wel minder, maar stak dan na enige tijd weer de kop op. We werden er moedeloos van, want het koste niet alleen veel geld aan medicatie, het kostte ook enorm veel tijd. Toen hebben we ons eigen handelen nog eens onder de loep genomen. Eigenlijk waren we bezig met ‘smokkelen’, daar waar het kòn, pasten we het behandelschema toe. We hebben toen besloten het behandelschema strak op te pakken, dus géén ‘ja maar’ meer.  In eerste instantie was het flink puzzelen hoe we het schema in de dagelijkse praktijk moesten toepassen. Maar kwamen we kwamen er uit.  En tot nu toe ziet het er goed uit, geen schaap heeft meer kreupel gelopen en bij controles hebben we alleen hoefjes met een score 0 aangetroffen.
De ultieme test is in het voorjaar, als het weer warm wordt. Hebben we die naargeestige  ‘rotkreupel’ bacterie kunnen uitbannen?
 
Heeft U rotkreupel in uw kudde? Nu, in de winter, is het dè tijd om rotkreupel aan te pakken! De kuddes zijn op z’n kleinst, en door de lage temperatuur is de besmetting laag.
De NSFO heeft een prima website met goede informatie hoe je rotkreupel het beste kunt aanpakken, nl. www.rotkreupel.nl   Bestudeer het eens een keer.

Recepten in De Ruif
 

De Oventhermometer
Door Annemarie Hoenderdos
 
Dit jaar heb ik mijn lammeren wat vroeger dan anders laten slachten. Ze waren 5 maanden oud en dat vertaalt zich in heerlijk  zacht,  supermals  en lekker sappig vlees. Meestal verdeel ik de bouten in wat kleinere gedeelten, al dan niet met bot. Maar speciaal voor de feestdagen heb ik één van de bouten in z’n geheel ingevroren. Ik verheug me er nu al op om het klaar te maken. En het is altijd een feest om zo’n mooi groot stuk vlees aan tafel aan te snijden. Maar mijn grootste angst is altijd dat de bout niet voldoende gaar is, òf juist te gaar en dus te droog wordt. Het is elke keer stress in de keuken.  Tot ik vorig jaar van Sinterklaas een oventhermometer kreeg. Zo’n thermometer met zo’n gemeen scherpe pin, waarmee je tot in de kern van de bout kunt prikken. Ik heb een digitale, maar met een eenvoudige analoge kom je ook een heel eind. (De digitale zijn o.a. te koop in kookwinkels,  de analoge in huishoudwinkels en vaak bij een goede slagerij.)  Ik twijfel nu geen moment meer aan de gewenste gaarheid en voel me,  sinds de  gulle gift van de Sint, hare majesteit zelf in de keuken

Met de feestdagen moet je niet te veel handelingen hoeven te verrichten voor het eten, anders kom je zelf niet aan feesten en genieten toe. Maar een lamsbout moet je niet een dag van te voren maken. Het allerlekkerste is een lamsbout als ‘ie zo’n kwartiertje tot 20 minuten voor het opdienen uit de oven komt. Daar heb je dus een strikte tijdsplanning voor nodig. De dag van te voren haal je de bout uit de vriezer en laat ‘em rustig ontdooien. ’s Morgens maak je de bout alvast ‘panklaar’ en later kan de bout zo de oven in.
De bijgevoegde tabel helpt voor het maken van een perfecte tijdsplanning: eerst wegen en uitrekenen hoe lang de bout in de oven moet staan. Vervolgens reken je uit  op welk tijdstip je de bout in de oven moet doen.  En de oventhermometer helpt je bij de 'finishing touch'. Ik zou de thermometer niet meer willen missen. Ik gebruik ‘em nu ook voor kalkoen (ook leuk met kerst), kip, pastei, gehaktbrood, cake, taart, en alles wat groot is en in de oven moet garen.

En hoe ik dit jaar mijn lamsbout klaarmaak voor de feestdagen? Op z’n Engels, met een eenvoudig bijgerecht van geroosterde groenten. Met een verrassend voorgerechtje en een zalig nagerecht naar eigen keuze, wordt het een perfect diner.


Geroosterde lamsbout en groenten (recept voor 6-8 personen)
 

Ingrediënten voor de lamsbout uit
de oven
Ingrediënten voor de geroosterde groenten
Eén flinke lamsbout met bot
6 tenen knoflook
8 sjalotten
Verse rozemarijn
Zout
Peper
Boter
Milde azijn
3 pastinaken
2 middelgrote winterwortels
3 middelgrote (rauwe) rode bieten
6-8 middelgrote aardappels
2 middelgrote zoete aardappels
1 grote rode ui
1 kleine pompoen
(olijf)olie

Bereiding
’s Morgens vlees
 

Haal de vliesjes van de knoflookteentjes af en snijd de teentjes in de lengte door. Besteek de bout met knoflook door met een scherp mesje in het vlees te steken en in elk sneetje een knoflookhelft te steken. Leg de bout in een vuurvaste schaal of braadslee. Pel de sjalotten en drapeer deze om de bout. Dek de schaal goed met huishoudfolie (anders stinkt je hele koelkast naar ui en knoflook) en zet het in de koelkast.
Bereken aan de hand van de garingstijd in de tabel hoe laat je de bout in de oven moet zetten.

 

Lamsbout roze 25 à 30 minuten per 500 gram
Lamsbout gaar 30 à 35 minuten per 500 gram


 

’s Middags vlees

Verwarm de oven voor op 175⁰ C. Smelt een klont boter en kwast de bout in. Leg ook wat kleine klontjes boter erom heen. (de boter kun je vervangen door olijfolie) Bestrooi de bout met zout, vers gemalen peper en gehakte naaldjes van de rozemarijn.  Je kunt evt. ook een tak rozemarijn over de bout heen leggen. Besprenkel de bout met een paar eetlepels azijn. (niet te bang zijn, de bout wordt er nog malser door en de zure smaak verdwijnt). Leg losjes een stuk aluminiumfolie over de bout en zet de bout op de uitgerekende tijd in de oven. Verwijder halverwege de garingstijd de folie. Als het garen voor je gevoel wat te snel gaat, draai je de temperatuur wat lager. 

Je mag halverwege de bout keren, maar dat hoeft niet persé. Een beetje bedruipen met boter of olie is altijd lekker. Prik 10 minuten voor de uitgerekende tijd de thermometer in de bout en meet de kerntemperatuur. Wanneer deze 65-70⁰ C  is, de bout uit de oven halen en anders nog 10 minuten laten garen tot de kerntemperatuur goed is.
Laat de bout 10 minuten rusten (als je te vroeg bent om het op te dienen, kun je de bout in  aluminiumfolie wikkelen en leg er een keukendoek overheen, dan blijft ‘ie nog even warm zonder echt verder te garen).

’s Morgens groenten

Schil de bieten en wortels, snijd ze in ‘frietjes’ of ‘blokjes’. De gewone aardappels kun je ook alvast schillen en snijden, maar leg ze dan wel in koud water. Je hoeft de aardappels trouwens niet persé te schillen, met schilletje is ook lekker. Wel even goed schoonboenen. Verwijder de pitten uit de pompoen en snijd de pompoen ook in stukjes. De pompoen hoef je niet te schillen, de schil ‘verdwijnt’ vanzelf tijdens het roosteren. De rode ui schillen en in repen snijden. Alles in aparte bakjes, goed afgedekt in de koelkast zetten.

’s Middags groenten

Als de bout net in de oven staat, maak je de pastinaken en bieten schoon en snijd ze in stukjes. Ongeveer 45 minuten voordat de bout klaar zal zijn, leg je een stuk vetvrij papier op een grote bakplaat. Doe de stukjes aardappel, pastinaak en wortel in een kom en druppel er wat olie over. Schud de blokjes door elkaar zodat de olie zich goed verdeeld. Verdeel de blokjes over de bakplaat. Doe daarna hetzelfde met de blokjes biet. (deze moet je apart doen, anders worden ook de andere groenten rood) Schuif de bakplaat in de oven onder de bout. Na 10 minuten ‘hussel’  je de zoete aardappelblokjes ook door een klein scheutje olie, verdeel deze over de andere blokjes en schuif de bakplaat weer in de hete oven.
Na 10 minuten doe je weer hetzelfde met de pompoen en ui. Als het goed is zijn bout en groenten ongeveer gelijktijdig klaar.

Snijd het vlees dwars op de draad in stevige plakken en serveer uit met de geroosterde groente en geef de ‘jus’ er apart bij. Het is lekker om er nog iets fris bij te serveren zoals koude appelcompote, stoofpeertjes of een groene of witlofsalade.

Er zijn veel wijnen die het goed doen samen met geroosterde lamsbout, vooral stevige rode wijnen, maar met sommige witte lukt ook. Gewoon goed kijken op de etiketten of laat je adviseren bij de slijter.



 
Smakelijke feestdagen!
Het blijft wikken en vooral wegen
Inspecteursbijeenkomst en rasbeschrijvingen
Door: Karin Wassink
 

 
Eindejaarsbijeenkomsten……..Nee, geen kerstpakket of een borrel, aan het eind van het seizoen hebben we als bestuur altijd 2 bijeenkomsten om het seizoen met de inspecteurs en de rasvertegenwoordigers te evalueren.
De inspecteursbijeenkomst is altijd een gezellige, maar ook serieuze bijeenkomst. Wat hebben ze allemaal gedaan, hoeveel dieren zijn er gekeurd, zijn er bijzondere afwijkingen geconstateerd, en konden er nog gouden stickers uitgedeeld worden.
En hoe is de verdeling van de regio’s, allemaal zaken die tijdens zo’n bijeenkomst besproken worden. Maar ook knelpunten, waar lopen we tegenaan en wat moet er verbeterd worden.
 
Afgelopen jaar hadden we de tegenslag dat een van onze inspecteurs plotseling  wegens gezondheidsredenen niet  op pad kon gaan. Gelukkig waren de overige mannen bereid om wat te schuiven, en zo konden we de regio van Herman verdelen. Gelukkig is Herman weer helemaal opgeknapt en hij wil komend jaar graag weer zijn adresjes langs.
 
Elke keer wordt er ook weer aandacht besteed aan de wijze van keuren. Wat is acceptabel en wat keur je af. Dat is soms een lastige kwestie. Regelmatig wordt het handboek met rasbeschrijvingen erbij gepakt. Toch is het dan soms ook nog niet duidelijk. Met kreten als “niet wenselijk” heb je als inspecteur nog geen houvast.
We willen dus samen met de rasvertegenwoordigers onze rasbeschrijvingen actualiseren, en daarom hebben we de rasvertegenwoordigers de opdracht gegeven de rasbeschrijving eens kritisch door te nemen met daarnaast de rasbeschrijving uit het land van herkomst.
Klopt de vertaling, is die compleet, wat staat er over horens,kleur, aftekening,  bouw? En kan je daar wat mee/ Mag een dier spikkels hebben , maar niet gevlekt zijn? Wat is dan een vlek?
Al dat soort zaken moeten duidelijk zijn om discussie te voorkomen. We hebben gemerkt dat er hier en daar toch wel wat hiaten in de rasbeschrijvingen zitten. Wanneer de rasvertegenwoordiger samen met de leden van mening is dat er wat aangepast moet worden, kunnen we dit met de foktechnische commissie bespreken en de rasbeschrijving na goedkeuring actualiseren.
Dus mocht u zich vervelen onder de kerstboom, pak de rasbeschrijving uit de boekenkast, leg de originele beschrijving er naast, loop naar uw stal en bekijk of alles klopt. Welke afwijkingen ( van beschrijving of uw dier?) komt u tegen?
Sluit dit kort met uw rasvertegenwoordiger, zodat we samen tot een beter werkbaar document komen.
Rasbeschrijvingen kunt u vinden op onze website >>  en o.a. ook op  http://www.rbst.org.uk/
Correcties, op- en aanmerkingen kunt u sturen naar harrieroekevisch@vssschapen.nl
 
Ook hebben we het uitgebreid gehad over ontwikkeling en conditie. Moet je een klein, miezerig lammetje zonder afwijkingen nu goedkeuren of afkeuren? Dit blijft ook een lastige zaak. Wat is de reden dat het dier zo achter blijft in verhouding tot zijn soortgenoten?  Schijnbaar is ie niet sterk genoeg/ heeft ie onvoldoende weerstand. Is ie dan ongeschikt als fokdier?
Tja, ook dit is geen eenvoudige zaak. Niet keuren is de beste oplossing, en dan volgend jaar weer bekijken. Als fokker kun je het dier dan niet als “stamboekdier” verkopen, maar  wanneer je zelf wel het vertrouwen in het dier hebt,beter aanhouden en als jaarling laten keuren.  Dit is natuurlijk ook afhankelijk aan het aantal dieren waaruit je kunt selecteren, een klein, miezerig ramlammetje houd je niet aan als fokdier wanneer er keuze genoeg is… Andersom kan je een ooilammetje dat achter loopt , maar uit een zeldzame, onverwante bloedlijn komt  natuurlijk wel het voordeel van de twijfel geven en gewoon een jaartje aanhouden.                                                                                                                                    
Zo zie je, het blijft wikken en vooral wegen….., niet alleen voor de inspecteurs…

Nog meer Topdieren bij de VSS!

Zoals jullie hebben kunnen lezen in Ruif nummer 1 , 2 en 3 hebben we vele mooie foto's binnen gekregen van de Topdieren binnen de VSS. Dat zijn de rammen en ooien die bij de inspecties in de zomermaanden 85 punten of meer kregen toegekend. Na al die vele foto's dachten we er wel te zijn. Maar de VSS is nog meer Topdieren rijker. We stellen er in deze Ruif nog 3 aan u voor!

Betty Stikkers stuurde ons een foto toe van haar 'Kanjer' Sjimmie. Een Shetland ram met gulmoget tekening. Deze mooi gekleurde ram kreeg maar liefst 87 punten!




Foto rechts: Sjimmie
 

Annette Ockhuysen kreeg voor haar Walliser Schwarznase ram Thomas (000OD-80863) een gemiddelde score van 85 punten. De puntenbalk voor deze ram uit november 2013 was opemaakt door inspecteur Wim Nijhof. En dat schoonheid en gezondheid bij ram Thomas in de familie zit blijkt wel; Zijn vader  Otto is eveneens  een Topdier, welke van Zwitsers/Oostenrijkse afkomst is.

Foto links:
Ram Pierre is nu, net als zijn vader een Topdier!

 
De Leicester Longwool van Karin Wassink is ook een van de VSS Top-dieren geworden.
"Wij hebben Jet vorig jaar drachtig gekocht omdat we graag een echt, zeldzaam 'wol-ras' wilden hebben.
We zijn erg blij dat Jet nu ook 85 + is, maar vooral omdat ze ook een mooi ooilam heeft gekregen."


Foto rechts:
De 85+ Leicester Longwool ooi Jet

 
Informatie van het platform KSG

Het afgelopen jaar is weer een bewogen jaar geweest voor het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste dossiers van 2014 waarvoor het platform KSG zich heeft ingezet.

Besloten keuringen
Het overleg van de afgelopen maanden tussen het Ministerie van EZ  en het Platform KSG heeft er toe geleid dat we weer in gesprek zijn over een conceptplan van het Platform om te komen tot een regeling voor besloten keuringen. Wij zijn erg blij dat het ministerie bereid is om gezamenlijk te zoeken naar een oplossing voor besloten keuringen.

Rendac tarieven
We hebben in de afgelopen maanden enkele keren overleg gevoerd over de Rendactarieven 2015.
Op dit moment is het onvermijdelijk dat de verwerkingstarieven zullen stijgen omdat de opbrengsten van vetten en melen (de eindproducten van het destructieproces) sterk zijn gedaald! De bedrijfskosten zijn niet gestegen en de transportkosten zijn iets gedaald zodat de prijzen per stop waarschijnlijk iets lager worden.
Over het geheel betekent dit dat de totale kosten voor de afvoer van één schaap zullen stijgen van  €22,87 naar € 23,71 ( Dit is per stop € 21,70, per schaap € 2,01)
Het organisatiebureau Rebel voert in opdracht van EZ een onderzoek uit naar het destructiestelsel in Nederland.  Het Platform KSG heeft zitting in de werkgroep.

Import fokdieren
Wij hebben in de afgelopen 3 jaar bij het ministerie en bij de fokkerijdeskundigen , die zitting hebben in de SCoFCAH, herhaaldelijk gewezen op de toenemende problemen die onze fokkers ervaren bij de import van fokdieren, met name de import uit Engeland.  Voor veel rassen wordt het erg moeilijk om nog ARR/ARR dieren te vinden, gezien het huidige scrapie-beleid in Engeland en andere Europese landen.
In de TSE werkgroep van SCoPAFF (voorheen SCoFCAH)  heeft vorige maand een interessante discussie plaatsgevonden over de EU aanpak van scrapie.  De Cie. heeft nu voor het eerst aangegeven serieus te willen kijken naar de problemen die bijzondere schapenrassen ondervinden (inteelt) van de strikte voorwaarden voor het intraverkeer voor fokschapen in de TSE verordening. 

De Motie Van Dekken is in de Tweede Kamer aangenomen
Deze motie baart ons zorgen. In deze motie wordt gevraagd om binnen drie jaar een wettelijke verplichting voor gps-apparatuur in veetransportwagens en een centrale database voor verzameling en analyse van de gps-gegevens ter verbetering van de handhaving te realiseren.
Wij hebben contact opgenomen met  het Kamerlid  Tjeerd van Dekken. Hij heeft aangegeven dat het niet de bedoeling is dat alle veewagentjes van niet-bedrijfsmatige houders met GPS apparatuur met een koppeling naar een centrale database moeten worden opgetuigd. Hij schrijft: " ... Mijn motie is natuurlijk meer gericht geweest op de intensive veehouderij, lange afstandstransporten, etc.. "
Het ministerie heeft ons bevestigd dat men de Motie van Dekken ook als zodanig heeft geïnterpreteerd. Men gaat dit alleen verplichten bij het beroepsmatig vervoer. We zullen dit blijven volgen.

Diergezondheidsfonds
Het Platform KSG zet zich in voor stelsel van heffingen dat redelijk en billijk is voor alle schapen- en geitenhouders.  Dit betekent dat, zoals dat ook in de andere diersectoren het geval is, er alleen een heffing per dier plaats vindt.   Zowel bij het ministerie van EZ als bij het Productschap hebben we deze visie herhaaldelijk verdedigd .
Inmiddels is het DGF (Diergezondheidsfonds) overgegaan naar het ministerie van EZ omdat het Productschap per 1 jan. 2015 definitief wordt opgeheven.
Voor 2015 heeft het ministerie besloten om  € 0,78 per schaap/geit te heffen en geen vaste voet van € 25,- .  Deze DGF-heffing  blijft alleen van toepassing voor houders met gemiddeld meer dan 25 schapen en/of  geiten. Ook de overheid zal een bijdrage leveren aan het DGF fonds.  Wij zijn zeer tevreden met deze nieuwe heffingssystematiek , die gunstig en billijk is voor de kleinschalige houders.
Verder verzetten wij ons tegen de afwenteling van de zeer hoge kosten van de Q-koorts tankmelkonderzoeken van de melkgeiten bedrijven op de houders van  NIET-melkgevende schapen en geiten. 

Medicijngebruik
De inspectiedienst NVWA heeft ontdekt dat veel schapen- en geitenhouders het medicijnengebruik van hun dieren niet goed, of zelfs helemaal niet, vastleggen. Het gaat vooral om antibiotica en wormmiddelen.
Het is verplicht dat de houder noteert  hoeveel cc hij toedient aan welk schaap/geit  op welke datum. Dat kan men op een eenvoudige manier registreren op een eigen overzicht of op de kalander. Je moet dit overzicht 5 jaar bewaren. Het is belangrijk dat u uw leden hierop wijst men riskeert hiermee een grote boete.

Als u belangstelling heeft voor meer informatie over het Platform KSG dan kunt u dit bij Jan van der Zanden opvragen (zanden.jpa@tiscali.nl).

14 FEBRUARI 2015 | DRUTEN:

ALGEMENE LEDEN VERGADERING

Dit jaar is de ALV in verband met de ruimte niet het laatste weekend van januari, maar op 14 februari in Druten. Naast de gebruikelijke ALV punten gaan we ook weer de Top 3 van het keuringsseizoen 2014 bekend maken.

Voor ’s middags staat er een informatief maar vooral lekker onderwerp gepland, maar natuurlijk is de gezelligheid en kennisuitwisseling met collega schapenhouders het belangrijkste!

We zien u graag op 14 februari in Druten!

 
Meer informatie volgt nog per mail!

EEN GEZOND EN GOED 2015!

<< De winnaar van vorig jaar, dhr. Ytsma. Hij had de Topper van 2013 een Wiltshire Horn.

De Ruif wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het VSS bestuur 
  
Voorzitter: Jan vd Zanden  
Selissen 2a | 5283 SB Boxtel | tel. 0411 61 66 36 | janvanderzanden@vssschapen.nl
 
Secretaresse: Karin Wassink
Hengeloseweg 4 | 7261 LV Ruurlo | tel. 0573 45 35 96|  karinwassink@vssschapen.nl
 
Penningmeester: Carel van Amersfoort
Ekris 63 | 3931 PV Woudenberg | tel. 0332 86 71 54 | carelvanamersfoort@vssschapen.nl
 
Foktechnische commissie:Harrie Roekevisch
Klokkendijk 4 |  7241 SP Lochem | tel. 06 204 14 454 | harrie@vssschapen.nl
  
Vertegenwoordiger rassenafdelingen en importbeleid: Vacant
  
Lay-out De Ruif en website www.vssschapen.nl: Hanneke Noij
Grotestraat 22 | 6617 AJ Bergharen | tel. 06-42309118 | vssschapen@gmail.com


Meer informatie over administratieve zaken?

Dan kunt u terecht bij onze administrateur:
Harry Hoving
Gageldijk 1 |  7241 RJ Lochem | tel.  0573 25 25 56 | Fax: 0573 25 25 76 | harryhoving@vssschapen.nl

SAVE THE DATE!