Copy

Kunt u deze email niet goed lezen, bekijk dan de webversie.











 


Nr. 231 | 19 december 2014

Agenda

 
  • 22 december - 2 januari: kerstvakantie
  • 15 januari 20.00 uur: voorlichting decaan leerjaar 3
  • 20 januari 20.00 uur: voorlichting ouders groep 8
  • 22 januari 20.00 uur: voorlichting decaan leerjaar 3
  • 28 januari: open dag vmbo

 


BOVENBOUW-NIEUWS

 

Afgelopen dinsdagavond hebben we het traditionele kerstgala gevierd met leerjaar 4. De dames in galajurken, de mannen stijf in het pak, het was een schitterend gezicht.  Een stijlvolle avond waarop bij de opening door de leerlingen werd stilgestaan bij de komst van Christus naar deze wereld.

Op 27 november hebben collega Tijms en ondergetekende gesproken met een ouderpanel van ouders van leerlingen uit de bovenbouw . Een heel  nuttig gesprek waar wij als organisatie absoluut ons voordeel mee gaan doen. Een verslag van deze avond kunt u hier downloaden.

Ouders van leerlingen uit leerjaar 4 hebben een cijferkaart gekregen  met daarop de resultaten van hun zoon/dochter.  Duidelijk is dat een aantal leerlingen in periode 5 en 6 harder moeten werken om hun schoolexamencijfer op te krikken. In januari zullen we als bovenbouwteam met elkaar spreken over welke acties wij daarvoor gaan inzetten, met als resultaat dat de opbrengsten omhoog gaan.  Ook uw begeleiding van uw zoon/dochter speelt daarin een belangrijke rol.

Op dinsdagmiddag, 6 januari maken alle leerlingen uit leerjaar 4 een diagnostische rekentoets. Het is een door de school gemaakte toets, die ons inzicht gaat geven welke leerlingen extra hulp nodig hebben om straks de officiële toets voldoende te maken. 

In januari zullen we de examenvreestraining  gaan opstarten. Een training bedoelt voor leerlingen die “faalangstig ”zijn of erg opzien tegen het komende examen. Een training die zijn nut de afgelopen jaren heeft bewezen.

Nog even en het jaar 2014, dat nog maar net begonnen lijkt , is al weer voorbij.
Ik wens u allen Gezegende Kerstdagen en alvast een Voorspoedig Nieuwjaar.
 

Vriendelijke groeten,

-dhr. J.E.F. Nagel,
Teamleider bovenbouw.
 

 


ONDERBOUW-NIEUWS

 


Vieringen 
Op het moment van schrijven moeten de kerstvieringen nog plaats vinden. De klassen van de onderbouw hebben een viering die door docenten en leerlingen wordt ingevuld. Ouders zijn uitgenodigd om deze viering bij te wonen. Tijdens dagopeningen en vieringen wordt in deze periode nagedacht over de komst van Christus hier op aarde, over de noodzaak van Zijn komst, maar ook over de verantwoordelijkheid die wij naar elkaar toe hebben. Jezus liet tijdens zijn leven op aarde sporen na die ons iets laten zien en een voorbeeld zijn.
 
Determinatie 
De komende periode is voor de leerlingen in leerjaar twee een bepalende periode. Aan de hand van de rapporten, citorapportages maar ook inzet en werkhouding zal een advies voor de komende leerjaren gegeven worden. Niet alleen de cijfers zijn dus bepalend voor dit advies. Omgaan met schoolwerk, studievaardigheden en discipline zijn van invloed. Daarnaast zal door middel van het project Loopbaanoriëntatie de leerling ook zelf aan moeten geven wat zijn/haar verwachtingspatroon is. Na een voorlopig advies in januari komt een definitief advies bij het tweede rapport. Het definitieve advies is bindend en een van de factoren die meeweegt bij het overgangsrapport.
 
Huiswerk 
Het maken en leren van huiswerk is niet de meest favoriete hobby van leerlingen. Daarnaast vinden leerlingen het lastig om te plannen en op de juiste manier het huiswerk te maken. Tijdens de lessen wordt veel tijd besteed aan het maken van huiswerk. De docent kan dan aandacht besteden aan het maakwerk en de leerling van feedback voorzien. Het meeste leerwerk zal toch thuis moeten gebeuren. De opmerking van leerlingen dat er geen huiswerk is, gaat de meeste keren niet op. Soms zien leerlingen alleen het maakwerk als huiswerk en “vergeten’ dan het leerwerk. Docenten controleren het maakwerk regelmatig, maakwerk is dan ook direct zichtbaar. Het niet leren wordt meestal pas zichtbaar bij het maken van een toets, en dan is het vaak al te laat. Docenten besteden in de les tijd aan het terughalen van kennis door middel van korte vragen of klassengesprekken. Het is ook goed om als ouders niet alleen het maakwerk, maar ook het leerwerk te bespreken en indien mogelijk te overhoren.


Vriendelijke groeten,

-dhr. J. Schaak,
Teamleider onderbouw

 
 


Decaan



Klas vier
Na de kerstvakantie start ik met gesprekken met de leerlingen die nog erg twijfelen over hun vervolgopleiding. Om een klein stukje twijfel weg te nemen, kunnen ze in de vakantie nog een interessetest maken. Deze kan gewoon thuis gemaakt worden. Ik stuur de handleiding van de test naar de leerlingen toe. De uitslag kan ik dan gebruiken tijdens het gesprek.
De leerlingen die al wel vrij duidelijk weten wat ze willen, kunnen zich vanaf nu gaan inschrijven bij de vervolgopleiding die ze gaan doen.
 
De open dagen volgen elkaar in volle gang op, maak er dankbaar gebruik van! Wat ook erg leuk is, zijn de meeloop- en beleefdagen op diverse opleidingen. De leerling draait dan mee in het programma en kan zo alvast een indruk krijgen van de manier van lesgeven, de sfeer binnen de school proeven, enz. Blijf uw mail in de gaten houden, ik zal relevante informatie over open dagen, enz. toesturen.

Klas twee en drie
Het is nog wat verder weg, maar op dinsdag 13 januari draait heel leerjaar twee mee met alle afdelingen die we op het Berechja College bieden; nautisch, verzorging en intersectoraal. Het is natuurlijk vooral interessant voor onze basis en kader leerlingen, maar ook voor onze theoretische leerlingen is het leuk om te ervaren hoe het gaat binnen onze afdelingen en soms stroomt er ook nog wel eens een leerling van theoretisch naar kader en dan is het goed als ze een juiste keuze kunnen maken.
 
Leerjaar twee is de komende weken ook bezig met beroepenoriëntatie. Ze maken o.a. een geschiktheidstest en een interessetest en daarnaast besteden we nog twee lessen aan het onderzoeken welk beroep het beste bij de leerling past.
Op donderdag 12 februari gaan de leerlingen die aan het eind van het cursusjaar een sector of afdeling moeten kiezen (klas 2a, b en c en klas 3c, d en e) een dag meedraaien op de Friesche Poort.
 
Eind januari zullen er twee voorlichtingsavonden gehouden worden voor de ouders van leerjaar twee en drie. Te zijner tijd krijgt u daar meer informatie over.


Met vriendelijke groet,

Mevr. M. Visser-Kramer, decaan


 


Sportnieuws
 

LO2
Klas drie heeft de leerlijn minitrampoline net afgesloten en gaat na de vakantie bezig met het maken van een videoclip op muziek! Klas vier is bezig om een praktijksituatie EHBSO te filmen en dit moeten de leerlingen dan presenteren aan de groep. Hoe pas je EHBO toe bij verschillende blessures?
 
Buitenschoolse activiteiten
Ook buiten de lessen om willen we onze leerlingen enthousiast maken voor bewegen.
Vorige week maandag heeft een grote groep leerlingen meegedaan aan een clinic springen op de tumblinbaan. Dit was in samenwerking met de Urker gymvereniging en Stichting Buurtwerk. Het was een ontzettende leuke middag voor alle kinderen.
 
Afgelopen vrijdagmiddag was er een voetbaltoernooi georganiseerd en de opkomst was enorm. Acht teams met enthousiaste spelers streden om de eerste plek. Het was een geslaagd toernooi!
 
GPO
Leerlingen uit klas vier moeten een Grote Practische Opdracht uitvoeren. Dit telt mee voor hun examendossier. Ze mogen zelf een vak kiezen en krijgen voor dat vak een specifieke, tien uur durende, opdracht. Ook voor gym gaan er twee tweetallen een toernooi organiseren. Ze moeten alles zelf regelen; van inschrijving tot het scheidsrechteren en van puntentelling tot prijsuitreiking. In de volgende Berechja berichten leest u hoe het is gegaan!


-docenten LO(2)

 


Intersectoraal
 

We zijn in klas 3 bezig met de modules “Tuincentrum” en in  klas 4 met de module “Snoepfabriek”.
 
In “Tuincentrum” maken de leerlingen een eigen bedrijfskrant en moeten daarvoor op pad om erachter te komen waarom een klant daar spullen koopt en waarom een medewerker juist hier wil werken. Hiervoor is overleg en inlevingsvermogen essentieel. Twee van de competenties die in deze module voorop staan. Op het moment van schrijven hebben we net twee proeven afgerond. De leerlingen moesten de zuurgraad van water testen met behulp van een PH meter. Daarnaast hebben ze hun eigen oren getest door een oorcheck te doen op oorcheck.nl. Deze twee metingen zijn heel erg belangrijk omdat je in een tuincentrum regelmatig de zuurgraad moet meten van het water waarin de vissen zwemmen. Ook is het noodzakelijk goede gehoorbescherming te dragen bij snoeiwerkzaamheden.
 
In “Snoepfabriek” hebben we een smaaktest –met verrassende uitslagen- gedaan. A-merken die werden vergeleken met B-merken of huismerken.
Ook hebben de leerlingen een presentatie gemaakt over brandwonden en wat te doen bij het oplopen van een brandwond. Deze presentatie is aan de personeelsleden van een bedrijf gepresenteerd. Daarnaast hebben ze geleerd wat de HACCP inhoudt en wat je kunt doen om een RSI arm te voorkomen. De leerlingen hebben een voicemail ingesproken en hebben een telefoongesprek gevoerd met mevrouw Regterschot. Dit vonden ze nog knap lastig.
 
We sluiten deze module af met het maken van een eigen lolly en alle marketing die hiermee samenhangt. Dit moet opnieuw in groepen gedaan worden en wordt ook weer afgesloten met een presentatie en een proeverij. Een heuse proeve van bekwaamheid, maar dan samen met je groep. 

- S. Visser, docent Intersectoraal

 


Verzorging
 

Het cursusjaar is al een eind op weg, het is alweer bijna kerstvakantie. Onze leerlingen hebben de eerste projecten uitgevoerd. Voor sommige leerlingen is het even wennen om binnen een groep een opdracht uit te voeren, maar wij kunnen concluderen dat de eerste projecten met succes zijn voltooid.

Leerlingen uit klas 4A hebben een sinterklaasmiddag voor kinderen uit groep drie van de Frits Bodeschool georganiseerd. In het project moest een knutselactiviteit en een kookmoment zitten. De leerlingen moesten daarbij een draaiboek ontwikkelen en taken verdelen. De leerlingen zijn vol enthousiasme met dit project aan de slag gegaan en toonden daarbij veel initiatief. Sommige leerlingen kwamen op het idee om als Zwarte Piet verkleed te gaan. De groep besloot een verhaal te verzinnen waarin de Sint zonder pepernoten in ons land zou arriveren. Het verhaal werd die middag door Selma voorgelezen. De kinderen konden een pietendiploma verdienen door de Sint te helpen met pepernoten bakken. De leerlingen verzorgden daarvoor een workshop pepernoten bakken. Door de inzet van onze leerlingen was dit project een groot succes!

Voor de derde klas was het afgelopen week heel spannend! Onze leerlingen hebben een kerstdiner verzorgd voor genodigden van 65+. De groep had daarvoor een uitnodiging gemaakt en een menukaart. De leerlingen hebben geoefend met serveren en mise- en- place maken, daarbij kwamen verschillende groepsrollen aan de orde: kok, gastheer/vrouw en de bediening. Ieder heeft zijn eigen taak en verantwoordelijkheid. Wout Ruizendaal heeft bijvoorbeeld zijn speciale talent ingezet tijdens dit diner. Hij heeft prachtige decoraties gemaakt van appel en komkommer. Tijdens het oefenen van de gerechten hebben de leerlingen geleerd waarop zij moeten letten bij voeding voor ouderen en hygiëne in de keuken. Het is onvoorstelbaar hoeveel deze leerlingen geleerd hebben in een korte periode. Deze leerlingen ontvangen de kooklessen vanaf september en zijn nu al in staat om een kerstdiner met vier gangen te bereiden. Onze leerlingen kregen een 9.5 van de genodigden voor de organisatie. Wij als docenten kijken terug op een middag waarbij wij trots zijn op het organisatietalent en doorzettingsvermogen van deze groep.

Het doel van deze projecten is dat het leerproces van onze leerlingen wordt aangestuurd door een beroepsrelevante opdracht. In bovenstaande projecten staat de verdieping in de doelgroep en het organiseren van een activiteit door middel van een draaiboek centraal (welzijnswerk). Met het oog op de laatste ontwikkelingen binnen de zorg, waarbij een verzorgende ook een meer coördinerende functie zal krijgen, willen wij het onderwijs binnen het vak verzorging hier direct op aanpassen, zodat wij beter aansluiten op het beroepsonderwijs, maar voornamelijk op het werkveld.

Heeft u vragen over het vak verzorging dan kunt u terecht bij de vakgroepvoorzitter Liesbeth Pasterkamp.

Wij wensen u alvast  goede dagen toe!

-Vakgroep verzorging
 


Skidag Winterberg
 

Op vrijdag 23 januari gaan we een dag naar Duitsland om te gaan skiën met een deel van onze leerlingen. In eerste instantie is het alleen voor klas 1 en 2, maar als we de bus niet vol krijgen geven we leerlingen uit klas 3 en 4 ook de mogelijkheid om mee te gaan. De kosten zijn 55 euro zonder skiles en 65 euro inclusief skiles. De leerlingen kunnen zich opgeven bij hun gymdocent. De skidag is geen verplichting. Leerlingen die niet meegaan zijn die dag op school. 

 


Bestuur, personeel en directie wensen u gezegende feestdagen en een goed 2015.


 

Berechja op Twitter


Met het oog op zichtbaar zijn en transparantie is het Berechja College actief op de sociale media. De sociale media zijn voor ons een extra mogelijkheid om in contact te komen en te blijven met ouders/verzorgers. Op Twitter worden gebeurtenissen aangekondigd, maar ook zijn leuke foto’s van lessituaties te zien. Op ons Youtube-kanaal plaatsen we filmpjes van schoolprojecten.
Twitter: @Berechja_op_urk
Youtube: youtube.com/hetberechja

Magister bekijken

 


De Berechja Berichten in de mailbox, dus een goed moment om de studievoortgang van uw zoon/dochter te bekijken.

Via uw inlogcode kunt u inloggen op Magister en onder andere de cijfers van uw zoon/dochter bekijken.

Graag nodigen we u van harte uit om Magister te ontdekken.

U kunt hier inloggen: 
https://berechja.swp.nl/ 

Tweet
Copyright © 2014 Berechja College, All rights reserved.
afmelden    update contactgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp