Copy
Share
Tweet
Forward

Zorg voor hen die zorgen

Op 23 juni, de dag van de mantelzorger, stelde ik een actualiteitsvraag aan Minister Kris Peeters. Mijn nieuwe boek Zorg zonder Naam - in opdracht van Ons Zorgnetwerk - was juist gelanceerd op twee boekvoorstellingen.

Vlaanderen telt ongeveer een half miljoen mantelzorgers. Mantelzorgers hebben samen een economische waarde van 11 miljard euro. Dat is het bedrag dat de overheid bijkomend zou uitgeven aan zorgverleners als de gratis helpende handen van de mantelzorgers zouden wegvallen. Wat zeven keer zo veel is als Vlaanderen momenteel spendeert aan residentiële ouderenzorg.
Ik las minister Peeters voor uit mijn boek en vroeg hem ondersteunende maatregelen zoals tijdskrediet en pensioenrechten. Het is namelijk dankzij de mantelzorgers dat de gezondheidszorg betaalbaar blijft.
Anne Dedry (Groen): "Mantelzorgers zijn essentiële schakel in de zorgketting"

De warme borst

Patiënten moeten geen esthetische supplementen meer betalen, en ook het remgeld vermindert bij een borstreconstructie met eigen weefsel na verwijdering ten gevolge of ter preventie van kanker. Vorig jaar stelde ik hierover nog een vraag aan Minister De Block. Vandaag ben ik heel blij dat er een akkoord bereikt is! Lees hier meer.
De meerderheid legde een resolutie neer rond een betere voedseletikettering. Voor Ecolo-Groen gaat de resolutie lang niet ver genoeg: je moet als consument duidelijk en in één oogopslag kunnen aflezen of verpakte voedselproducten gezond zijn. Bijvoorbeeld via een uniform label met een kleurencode, zichtbaar op de voorkant van elke verpakking. Na een aantal amenderingen hebben we de resolutie toch mee ondertekend. Het is een eerste stap in de goede richting en Rome is ook niet in één dag gebouwd...

Haal glyfosaat uit de rekken voor we massaal kanker krijgen

Na zes vragen aan de Ministers Borsus, Marghem en De Block in de loop van de voorbije maanden, die ofwel naar mekaar doorverwezen ofwel het omstreden advies van het Europees Voedselagentschap EFSA steunden, vond ik het tijd om de premier te ondervragen. De Europese Commissie heeft de vergunning voor het toxische herbicide glyfosaat met 12 tot 18 maanden verlengd, en premier Michel antwoordde in het parlement dat ook België glyfosaat niet zal verbieden. Hiermee wint de chemische industrie opnieuw van de gewone man die onwetend onkruid (in de vorm van het gekende roundup) bestrijdt in zijn tuin, ten koste van de gezondheid van de (klein)kinderen die er rondlopen. Zolang niet bewezen is dat dit product veilig is voor mensen en dieren moeten Europa en België glyfosaat uit voorzorg verbieden. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat onze gezondheid schaadt...
Volg mij op Facebook
Volg mij op Facebook
Volg mij op Twitter
Volg mij op Twitter
Mijn website
Mijn website

Krijg jij de nieuwsbrief van Anne Dedry nog niet? Klik en schrijf je in.