Copy
Is deze mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in uw browser
Share
Tweet
Forward

Vervaagde waarnemingen in de NDFF? 

Een waarneming kan worden vervaagd wanneer er sprake is van een kwetsbare soort. Het Serviceteam van de NDFF krijgt regelmatig vragen over de weergave van vervaagde waarnemingen. We brengen hierover graag duidelijkheid en een overzicht van de mogelijkheden en de uitkomsten daar van na invoeren op Waarneming.nl.

Waarnemingen worden binnen de NDFF niet vervaagd. Alle waarnemingen die in de NDFF binnen komen worden getoond op de locatie en met de nauwkeurigheid zoals deze wordt aangeboden. De NDFF heeft alleen maar gekende gebruikers, die middels een door hen zelf persoonlijk getekende verklaring op de hoogte zijn van wat er wel en niet met deze data mag gebeuren. Vrijwel al deze gebruikers hebben belang bij gevalideerde en zo nauwkeurig mogelijke gegevens over het voorkomen van beschermde soorten. Zij kunnen hiermee in hun werkproces rekening houden en vroegtijdig bijvoorbeeld verblijfplaatsen beschermen.
Dit is een verschil met waarnemingen op Waarneming.nl, een site open voor iedereen. Daar kunnen de gebruikers verschillende instellingen aan een waarneming mee geven waardoor deze min of meer verborgen wordt. We willen graag uitleggen hoe deze instellingen doorwerken in de weergave in de NDFF.

Op het portaal van Waarneming.nl zijn drie keuzes om waarnemingen te 'verbergen':

  1. Bepaalde soorten worden vanwege hun zeldzaamheid automatisch verborgen en zijn niet in detail te vinden op Waarneming.nl. Denk aan orchideeën en amfibieën, zoals bijvoorbeeld de Vuursalamander.
  2. De gebruiker of het systeem stelt een embargo begin- en einddatum in. De waarneming is gedurende die tijdsperiode niet zichtbaar voor het publiek via Waarneming.nl.
  3. De gebruiker of het systeem stelt kilometerhok vervaging in, de exacte coördinaten en het kaartje bij de waarneming worden niet getoond op Waarneming.nl. Kilometerhok vervaging bij een waarneming vervalt nooit, tenzij de gebruiker dit uitzet.
Hoe komen deze waarnemingen naar de NDFF en hoe worden die getoond?
  1. Waarnemingen komen naar de NDFF maar worden daar op het beschikbare, ingevoerde detail-niveau getoond.
  2. Waarnemingen worden pas aan de NDFF doorgegeven als de embargodatum verlopen is, tenzij de waarnemer heeft aangegeven dat doorgeven gelijk al mag (default = Nee).
  3. Waarnemingen worden met de exacte locatie aan de NDFF doorgegeven. Tot nu toe werden deze waarnemingen binnen de NDFF met afgeronde coördinaten getoond in het uitvoerportaal. Hierin komt nu verandering. Binnenkort zijn alle op Waarneming.nl vervaagde waarnemingen die gedeeld mogen worden met alle gebruikers van de NDFF ook zichtbaar op detailniveau in het uitvoerportaal van de NDFF.

Overigens geldt tevens dat waarnemingen van personen die in hun instellingen op Waarneming.nl hebben aangegeven deze niet te willen delen met de NDFF, niet worden geleverd aan de NDFF. De instelling "Alleen delen voor onderzoek en niet voor verder gebruik" op Waarneming.nl zorgt er voor dat de waarnemingen wel naar de NDFF komen, maar alleen binnen het systeem voor medewerkers van de NDFF en de PGO's beschikbaar zijn. Ze zijn dus niet beschikbaar voor abonnementhouders van de NDFF.

Vuursalamander (vervaagd)
Origineel : Peter Eekelder
Bewerking: Dries Oomen

Het Serviceteam NDFF staat u graag te woord


Wat vroeger de helpdesk was is nu het Serviceteam NDFF. De leden van het serviceteam hebben ervaring met alle onderdelen in de NDFF. Ook in de zomermaanden zijn we elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

 Wij helpen u bijvoorbeeld met:
  • invoeren op telmee.nl
  • vragen over invoerportalen
  • vragen over mobiele invoer
  • vragen over het Uitvoerportaal
  • ondersteuning bij het Excel-invoerformulier
  • het bestellen van een standaardlevering of beknopte levering
Neem contact op met het Serviceteam NDFF! 
U kunt ons bereiken op 0800 2356333 of via serviceteamNDFF@natuurloket.nl
Liever zelf uw probleem oplossen? Kijk dan eens op http://serviceteam.ndff.nl/
 

Serviceteam NDFF: van links naar rechts: Thea van Vliet, Nicoliene Peet, Dries Oomen en Femke Hamelynck.

Vliegende herten gezocht!


Een ontmoeting met het vliegend hert vergeet je niet snel, maar het is dan ook een van de spectaculairste en grootste insecten van Europa. Het mannetje kan zo’n 8 centimeter groot worden, waarbij  vooral de grote geweivormige kaken zeer opvallen. Het vliegend hert is zeldzaam in Nederland en is in Europa wettelijk beschermd.

De larven leven van door schimmels aangetast ondergronds eikenhout. De volwassen dieren zijn vaak te vinden op eikenstammen bij bloedende wondjes waar ze van het sap drinken.

Voorkomen
Het vliegend hert is zeldzaam geworden in Nederland en is alleen nog bekend uit vijf leefgebieden. Het grootste en daarmee belangrijkste gebied bevindt zich op de Veluwe. Lange tijd werd gedacht dat de soort op de gehele Veluwe voorkwam, maar van de meeste vindplaatsen in het zuidelijke deel zijn er recent geen waarnemingen meer gedaan. Het verspreidingsgebied bevindt zich vrijwel geheel ten noorden van de snelweg A1. De laatste paar jaar echter wordt het vliegend hert af en toe waargenomen rond Radio Kootwijk en er is zelfs een waarneming bij Hoenderloo gedaan. Zou de soort dan toch ook in het zuidelijk deel voorkomen, of eindelijk een keer in het nationaal park de Hoge Veluwe aangetroffen worden?

Oproep
Neemt u een vliegend hert waar? Geef dat dat zo snel mogelijk door, het liefst voorzien van een foto. Bij voorbaat dank! 

Lees meer

Mannetje Vliegend hert
Foto: René Krekels

Honderd miljoen


De Nationale Databank Flora en Fauna bevat bijna honderd miljoen waarnemingen. Reden voor een feestje dat we samen willen vieren met de vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt én natuurlijk nog steeds maken. Bent u een actieve waarnemer, reserveer dan 7 oktober alvast in uw agenda :-)

De afgelopen tien jaar hebben waarnemers, validatoren, provincies, waterschappen, terreinbeherende organisaties, PGO's ervoor gezorgd dat we samen dit fantastische getal hebben bereikt. En het mooiste is: we gaan gewoon door met het verzamelen van uniform gevalideerde waarnemingen in Nederland. Alvast hartelijk bedankt voor de medewerking!


Werkzaamheden & storingen op centrale plek


Een goed functionerende databank is cruciaal voor de NDFF. Daar is gedegen onderhoud voor nodig. We willen dit tot een minimum beperken, maar soms is bijvoorbeeld het Uitvoerportaal even uit de lucht. Daar willen we u goed van op de hoogte houden. Via deze link komt u terecht bij alle geplande werkzaamheden. Ook wanneer er een storing is, kunt u zien wat de laatste stand van zaken is. Ziet u geen informatie over uw storing? Geef dat dan aan ons door! Stuur in dit geval een mailtje aan: serviceteamNDFF@natuurloket.nl
 

Agenda


5-7 augustus
Tuinvlindertelling

26-27 augustus
Nacht van de Vleermuis

17 september
Symposium Nieuwe Natuur: wild of geordend

6 oktober
Symposium bouwen voor muurplanten

7 oktober
Honderd miljoenste waarneming NDFF

3 november
Cursus 'Werken met de NDFF'

Meer weten over gegevens uit de NDFF

 
                    
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2016 Het Natuurloket / NDFF
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Contactgegevens
Het Natuurloket / NDFF
Natuurplaza - Mercator III
Toernooiveld 1, 6525 ED
Nijmegen

 

uitschrijven