Copy
Gedachtegoed | Urbanisator | Amsterdam | duurzaamheid
View this email in your browser
INSPIRATIE

Wonen in Hong Kong - creatief met ruimte

Duitse fotograaf Michael Wolf woont al meer dan twintig jaar in Hong Kong. Een overbevolkte stad waar altijd gebrek aan ruimte lijkt te zijn. Wolf wordt dagelijks aangenaam verrast door de inventieve oplossingen die zijn stadsgenoten bedenken voor dit probleem. Horizontale droogrekken gemaakt van kleerhangers, om een voorbeeld te noemen. Zijn foto's zijn nog tot 14 mei te bekijken in Galerie Wouter van Leeuwen te Amsterdam. Lees het hele interview met Wolf hier.

Laag voor laag - verplaatsbaar designhuis van golfkarton
 
Het Wikkelhuis, een idee van René Snel, is een compact designhuis dat geïnspireerd is op het onverwoestbare kartonnen tomatenkratje. Enorme rollen golfkarton worden rond een mal gewikkeld. De lagen worden verstevigd met lijm en een laag houten latten bij wijze van spouw. De gehele module wordt waterdicht gemaakt, weegt ongeveer 300 kilo en gaat 100 jaar mee. Bekijk hier hoe dit proces in z'n werk gaat. De geheel houten inrichting is hier te bewonderen. 
ONS GEDACHTEGOED

Broekrijk - bewoners aan zet
 

In Broek op Langedijk, waar ooit duizenden eilanden lagen, ontwikkelt Gedachtegoed, namens Van Wijnen Projectontwikkeling West B.V., 86 koopwoningen in de woonwijk Broekrijk.

Broekrijk, een waterrijke nieuwbouwwijk in Broek op Langedijk, is de ideale omgeving om van een huis een fijn thuis te maken. Kopers van de woningen kregen de mogelijkheid hun huis zelf te ontwerpen. Van gevel tot raamluik en van type baksteen tot uitbouw of dakkapel. Het was aan de bewoners om hun wensen te delen. Dit unieke concept is een succes want fase 1, 2 en 3 zijn inmiddels verkocht (66 van de 86 woningen). Gedachtegoed doet ook de ontwikkeling van fase 4 die wordt opgeleverd in het eerste kwartaal van 2017.

AGENDA

Gedachtegoed selecteert evenementen die je kostbare tijd waard zijn. Zien we je daar?

Circulair Challenge Award 2016
vrijdag 13 mei 2016
14:00 uur, Circular Expo Hoofddorp
Gratis toegang na aanmelding
Aanmelden


Ontmoet de circulaire entrepreneurs van de toekomst! Sinds september 2015 bereiden negen teams zich voor op de Circulair Challenge Award. Na de laatste pitch van alle deelnemers op vrijdag 13 mei, neemt het winnende team de award en een bedrag van 50.000 euro mee naar huis. Kijk hier voor meer informatie.
Building Biobased
woensdag 18 mei
19:30, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Programma is in het Engels
Deelname: gratis
Reserveer hier

Biobased bouwen wordt vaak genoemd als oplossing voor de korte levensduur van bouwmateriaal. Komen we zo inderdaad een stap dichterbij circulair bouwen? Tijdens deze thema-avond vertelt architect Daan Bruggink over hoe dit principe toepasbaar is in Amsterdam en welk rendement het kan opleveren. Bekijk hier alvast zijn TedX pitch over biabased bouwen.
FabCity
geopend tot en met 26 juni
Java-eiland, |Amsterdam
Toegang: gratis
 
Welkom op deze campus voor stedelijke innovatie! In het Amsterdamse Oostelijk Havengebied wordt in FabCity hard gewerkt aan een duurzame toekomst van Amsterdam. Je vindt er innovatieve paviljoens, installaties en prototypes. Meer dan 400 studenten, professionals, kunstenaars en creatieven ontwikkelen de plek tot duurzaam stedelijk gebied. Dit initiatief sluit aan bij ambities van de overheid; het volledig circulair maken van Amsterdam in 2025. Bekijk hier de FabCity agenda.
FUN FACTS
Koplopers - Finch Buildings @ FabCity 2016
Gedachtegoed feliciteert Jurriaan Knijtijzer van Finch Buildings met zijn betrokkenheid bij FabCity op de kop van Java-eiland in Amsterdam (tot en met 26 juni). Finch buildings zijn modulaire gebouwen van kwalitatief hoogwaardig duurzaam hout die zich laten aanpassen aan de omgeving en omstandigheden. De modules kunnen meeveranderen met de doelgroep, het gebruik en de locatie, zowel tijdelijk als permanent. Het duurt een dag om een Finch Building in elkaar te zetten, bekijk hier hoe dat eruit ziet.
New York - zo ziet de skyline eruit in 2018
Dacht je dat in het bruisende New York iedere millimeter al optimaal wordt benut? Think again. De skyline leek af maar verandert binnenkort drastisch. Deze smalle wolkenkrabber van 304 meter hoog kreeg groen licht en wordt binnenkort gebouwd in Brooklyn. Met de komst van dergelijke tengere joekels, ziet de skyline van de big apple er in 2018 zo uit. Niet iedereen staat te juichen. Lees hier waarom.
 
Zo sterk als staal - in 2050 zonder ijzererts?
Het gebruik van staal past uitstekend binnen de circulaire economie. Het is volledig recyclebaar en levert tijdens dat proces niet in op kwaliteit. Hoekstra Bonnema, bouwexpert bij Tata Steel: “Als de wereldbevolking tegen 2050 stabiel is, komt er een moment dat de wereld kan zonder het delven van nieuwe ijzererts.” Is er straks geen nieuwe ijzererts meer nodig?

Volgens Jacqueline Cramer, ambassadeur Circulaire Economie van het Amsterdam Economic Board moeten we niet vasthouden aan oude lineaire regels over wat circulair is. "In de staalindustrie komt nog veel energie vrij die niet wordt benut. Bij het gebruik van verbrandingsovens bijvoorbeeld."
Circulair inkopen doen - een spiekbriefje
Zodra je besluit circulair te ondernemen, begint dat vaak bij het materiaal dat je inkoopt om je onderneming draaiende te houden. Gebruik deze tips als geheugensteuntje voor een circulair inkoopproces. 
LinkedIn
LinkedIn
Website
Website
Email
Email
Over Gedachtegoed

Diep geworteld in het DNA van Gedachtegoed zit de wens duurzaam vastgoed te (her)ontwikkelen. Duurzaam omdat de ontwikkeling over tientallen jaren nog steeds als een aanwinst voor de buurt moet worden gezien. Maar ook duurzaam door zo min mogelijk belastend te zijn voor de wereld om ons heen. Door te werken middels het cradle-to-cradle principe, de CO2-uitstoot te reduceren en een kleinere ecologische footprint na te streven.

In (her)ontwikkelingstrajecten neemt Gedachtegoed de regie, werkt autonoom en levert maatwerk met een focus op duurzaam, maatschappelijk en financieel rendement. Een (her)ontwikkeling is volgens Gedachtegoed geslaagd als het winstgevend is, de omgeving versterkt, gemeenschap creëert en de ecologische footprint verkleint. Bekijk onze projecten hier.

Copyright © 2016 Gedachtegoed, All rights reserved







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Gedachtegoed BV · Transformatorweg 2 · 1014 AK · Amsterdam, Nh 1011 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp