Copy

VäsbyVänsterns nyhetsbrev, maj

2016-05-04

Ordförande har ordet

Bästa partikamrat

Nu har vi i den nya styrelsen haft vårt första arbetsmöte för att planera verksamhetsåret utifrån verksamhetsplanen. Det känns jättekul att vi har fått en styrelse som är på hugget för 2016. För två år sedan började vi vid den här tiden på året att planera för valrörelsen 2014. Nu är det två år kvar tills det är val igen. Hur kommande valrörelse kommer att se ut beror väldigt mycket på vad vi gör nu och imorgon. Vi vill jobba för en stark och engagerad förening med en bred kompetens och med medlemmar som blir morgondagens politiker. Det är vi tillsammans som utifrån vår ideologiska kompass ska sätta agendan för ett feministisk och socialistisk samhälle. Att gå bland 10 000 demonstranter på första maj i fredags kändes som ett gott tecken på att ett sådant samhälle är möjligt att förverkliga.

Ditt engagemang är viktigare än någonsin och behöver inte innebära att gå ut på gator och torg. Det kan börja med att du kommer på ett medlemsmöte och delar med dig av vad du känner och tänker. Att du är med och fattar viktiga beslut. Den 18 maj har vi ett trevligt och innehållsrikt medlemsmöte. Jag hoppas att vi ses där.

Med vänlig hälsning,
Kamal Schtaie,
ordförande Vänsterpartiet Upplands Väsby 

 

Välkommen på medlemsmöte

Den 18 maj är det dags för medlemsmöte. Vi träffas i partilokalen på Dragonvägen 30 klockan 18.30 - 20.30. Under mötet kommer vi bland annat att få en ekonomisk rapport och en rapport från kommunpolitiken. Vi kommer även att ta upp frågor som rör vår lokal. Kallelse och dagordning till mötet skickas ut nästa vecka.
 

Vill du vara med och sköta om vår lokal?

Nu gör vi partilokalen mer trevlig och funktionell! Styrelsen fattade på sitt senaste möte beslut om att skapa en grupp som tillsammans sköter om lokalen och ser till göra den tillgänglig för olika verksamheter. Är du intresserad av att vara med eller undrar du vad det skulle innebära att vara med? Hör av dig till Kamal eller till Nike.

Gruppen kommer även att jobba på att hitta olika vägar att göra kostnaden lägre. Om vi lyckas med det så innebär det att vi kommer att kunna behålla lokalen åtminstone under valrörelsen 2018.

Pannbenslopp och picknick

Den 28 maj är det dags för Pannbensloppet, Väsbys första stadslopp som arrangeras av föreningen Team Pannben. Medlemmar ur VäsbyVänstern har anmält sig till loppet tillsammans med medlemmar från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Väsbys Bästa. Startplats och målgång kommer att vara vid Hugo Sabels torg och loppet startar igång klockan 11. (All praktisk information kommer i ett separat utskick till er som är anmälda.)

Efter loppet är alla medlemmar välkomna på picknick. Vi träffas i Suseboparken klockan 12.30 för en trevlig stund tillsammans. Ta med det du vill ha att äta och dricka samt en filt att sitta på.

Första maj med VäsbyVänstern

Första maj är dagen då Vänsterpartiet går ut på gator och torg för att visa att vi står upp för solidaritet, rättvisa och jämlikhet. VäsbyVänstern började dagen nere vid Väsby station för att dela flygblad och prata med förbipasserande. Efter det deltog vi i Vänsterpartiets demonstrationståg som gick mellan Medborgarplatsen och Kungsträdgården. Tåget samlade cirka 10 000 personer och höll även i år ställningarna som Sveriges största 1 maj-tåg.

Protokoll från årsmötet

 
VäsbyVänsterns årsmöte hölls den 20 mars. Protokollet från mötet hittar du här.

Det händer i kommunalpolitiken


SKOLRESULTATEN
Öppna jämförelser där Väsbys skolor rankas mot övriga landet har nu kommit. Vi konstaterar att vi ser en del förbättringar i resultat men att vi samtidigt sjunker eller ligger stilla i ranking i förhållande till andra kommuner. Det betyder att vi fortfarande ligger i bottenskiktet, speciellt i de jämförelser som tar hänsyn till resultat jämfört med förväntade resultat utifrån socioekonomiska faktorer.

Skolan är fortsatt majoritetens högst prioriterade område. Här är talepunkter som kan användas för att ge en bild av majoritetens insatser för bättre skolresultat i Väsby: 

* För 2016 tillfördes skolan 16 miljoner. Vi har förstärkt socioekonomisk viktning. Konkret, skolorna i centrala Väsby och framförallt Väsbyskolan får betydande resurstillskott.
 
* Ökad styrbarhet i och med inrättande av utbildningskontor, med utbildningschef. De konstruerade köp- och säljmodellerna med Väsby välfärd vid sidan av utbildningsnämnden och projektet ”Ett lärande Väsby”, där ansvaret blev otydligt, är borta. Chef med ansvar för de kommunala skolorna är tillsatt. En ny elevhälsosamordnare är anställd på utbildningskontoret för att stärka och samordna elevhälsa och stöd för elever med särskilda behov.
 
Projektet "Ett lärande Väsby" skapar långsiktiga spelregler genom att samarbete sker över blockgränserna. Exempelvis är alla partier överens om den nya fördelningsmodellen med stärkt socioekonomisk viktning. Delprojekten levererar exempelvis, förstärkt ledningsstöd till rektorer, bättre dialog och utbyte mellan skolorna, inklusive friskolorna, effektivare rutiner och redskap för resultatuppföljning, systematisk kvalitetsuppföljning utifrån skolinspektionens riktlinjer, utvecklingsbidrag för IT-stödd pedagogik samt modell för introduktion och integrering nyanlända.
 
Vi har fortsatt mycket stora utmaningar kvar i Väsbys skolor för att nå acceptabla resultat. Att vända utvecklingen är ingen quickfix. Kombinationen av 90-talskrisens nedskärningar, med en viss återhämtning (när V med Anders Anagrius var ordförande i utbildningsnämnden), och sedan Alliansens åtta år av marknadsexperiment har satt djupa negativa spår.
 
Vissa resultat pekar på en begynnande positiv förflyttning. Vi har förändrat viktiga strukturer i kommunövergripande organisation, ledning och bidragssystem som förhoppningsvis kommer att få genomslag framöver. ”Ett lärande Väsby” skapar arbetsro - vi drar åt samma håll och kan arbeta långsiktigt. De kvantitativa utmaningarna när Väsby växer och många nyanlända tillkommer leder just nu till överfulla skolor och lärarbrist. Risk att de små framstegen suddas ut av dessa nya utmaningar.
 
TRYGGHET
Vi arbetar brett och prioriterat med trygghetsinsatser. Samtidigt försöker Moderaterna lansera en bild av att det vi gör är otillräckligt.
 
Här är en sammanfattning av insatser:
 
Vi möter den stökiga situationen ”på byn” genom att FOKUSERA och samordna kommunens och andras resurser som sammantaget är stora. MOBILISERA engagemang från civilsamhälle. FÖREBYGGA genom att tänka långsiktigt. Vi arbetar parallellt med en palett av olika åtgärder och tidshorisonter.
 
Akuta insatser. Brottsbekämpning är ett polisiärt ansvar. Polisen har ökad närvaro i Väsby. Kommunen har ett nära och gott samarbete med närpoliser. Kommunen hyr in väktare till bland annat Väsby station, Messingen och Dragonvägen.
 
Ökad vuxennärvaro. Ordinarie nattvandringar förstärks med ”morötter” till föreningar att delta (KFN). Politiken markerar närvaro genom att vandra alla fredagar fram till sommaren. Fältarbetare och fritidsgårdar får ökade anslag med 1 miljon 2016. Fältarbetarna förstärks med ytterligare en person. Denne jobbar också med att mobilisera föreningar i arbetet. Öppettider på fritidsgårdarna utökas. Samverkan mellan gårdarna behöver stärkas.
 
Trygghetsrådet samlar kommun, polis, räddningstjänst, bostadsbolag, hyresgästföreningar med flera till samverkan. Väsbyhem anslår ansenliga summor till trygghetsarbete. Trygghetsavtal är konkreta förpliktelser till insatser. Avtal har tecknats för Smedby och Dragonvägen.
 
Socialtjänsten. De mest utsatta barnen är kända för socialtjänsten. Insatser finns både i placeringar och i stödinsatser till familjer.
 
Kommunens organisation. En ny säkerhetschef med uppgift att samordna även trygghetsarbetet är rekryterad och tillträder 1juni. Kommunstyrelsen arbetsutskott växlar upp sitt uppföljningsansvar inom området genom avrapportering en gång i månaden. Kommundirektören har blivit invald som representant för norrkommunerna i Samverkan STHLM, inriktande chefsnivå. Vilket inneburit direktinformation kring alla samhällets olika aktörer vid ökade hot och händelser
 
Vi håller i och förstärker det främjande och förebyggande arbetet som ger resultat på medellång och lång sikt. Vi väver täta sociala skyddsnät.
 
Några exempel:

  • Grundskolans organisation förstärks med en elevhälsosamordnare
  • Arbete med alkohol, narkotika, doping och tobak (ANDT)
  • Planer på utökad fritidsgårdsverksamhet och bättre samordning och kommunal ledning
  • Projektet ”En kommun fri från våld” på tre skolor Grimsta, Sverigefinska och Väsby nya gymnasium
  • Stöd till familjer
  • Insatser i socialtjänsten mot barnfattigdom
  • Bostadsstöd till utsatta barnfamiljer
  • ”Icke-vräkningspolicy” hos Väsbyhem
  • Sommarjobbsgaranti 2016
  • En extra miljon satsar vi extra i ett program för att erbjuda ca 400 sommarjobb. Bland annat som en trygghetssatsning.
 
Tryggare miljöer. Under 2015 användes två miljoner extra för att med fysiska åtgärder höja tryggheten. Exempelvis slyröjning kring motionsspår och belysningsförbättringar. När vi ”bygger stad” har dimensionen av att skapa trygga miljöer med ”ögon mot gatan” en framträdande roll. Finns definierat i definition av stadsmässighet som vägleder.
 
Könsrelaterat våld. Socialtjänstens kvinnofridsarbete får större resurser, med bland annat fler skyddade boenden. Samarbete med Kvinnojouren Klara har stärkts. Långsiktigt avtal i form av idéburet offentligt partnerskap (IOP-avtal) och ökade ekonomiska anslag. Insatser för unga tjejers psykiska hälsa. En mycket professionell och välfungerande ungdomsmottagning (som också når pojkar). Stödet till tjejjouren utökas.
 
JÄMSTÄLLDHETSORGANISATION PÅ PLATS
Vi har nu en tjänstemannaorganisation för ledning av jämställdhetsarbetet på plats. Personaldirektör Torgny Hagelin är högsta ansvarig i kommunledningen. Viktoria Ferm är nyanställ bland annat med uppgift som jämställdhets- och likabehandlingsstrateg och Sofia Gullberg är projektledarresurs. Vi arbetar nu vidare med att ta fram konkreta handlingsplaner, förbättrade statistiska underlag, ordna fortbildning och nätverk.

SMÅTT OCH GOTT UR ÄRENDEFLÖDENA
Det fattas hela tiden en massa beslut. Många ganska viktiga, men kanske inte så politiskt kontroversiella. Här listar vi några. Vill du veta mer så hör av dig.
  • Utbyggnad av infrastruktur för elbilar. De första kommunala laddstolparna byggs vid Vilundahallen.
  • Mycket skarpt remissvar till Landstingets trafikförvaltning om kollektivtrafiken. Bussarna tillbaka!
  • Delregional utvecklingsplan (DUP) för Arlandaregionen. Intressant för dig som gillar planfrågor och framtidvisioner.
  • Ekologisk utvecklingsplan. Pionjärarbete bland landets kommuner där ekologiska samband och så kallade ekosystemtjänster kartläggs i ett helhetsperspektiv. En bibel för den lokala miljöaktivisten.

 

Anders Rosén,
kommunalråd för Vänsterpartiet i Upplands Väsby

Kontakt:
 

Kamal Schtaie, ordförande
kamal@schtaie.se
070 - 205 47 67

Anders Rosén, kommunalråd
anders.rosen@upplandsvasby.se
08-590 972 58

 
Nike Dahlskog, politisk sekreterare
nike.dahlskog@upplandsvasby.se
08-590 975 95 


Copyright © 2016 Vänsterpartiet, All rights reserved.