Copy
Bekijk deze mail in uw browser

rug
RUG-nieuws / 18 mei 2016
 

Video: Innovatief trainingsapparaat optimaliseert gebruik rolstoel Paralympiërs

Het Centrum voor Bewegingswetenschappen van UMCG/RUG ontwikkelde samen met Lode b.v. een nieuwe rolstoel-ergometer, waarmee alle rolstoelgebruikers - van vroege revalidatie tot Paralympische topsport - in hun eigen rolstoel kunnen trainen en feedback kunnen krijgen. Met het apparaat kunnen de krachten op de afzonderlijke wielen in kaart worden gebracht. Zo kan in detail gemeten worden hoe de prestatie geleverd wordt, waardoor de aandrijftechniek en fitheid van de persoon kan worden verbeterd en de rolstoel verder kan worden geoptimaliseerd. Dat kan overbelasting voorkomen en de prestatie verbeteren. De nieuwe ergometer is de eerste ter wereld in zijn soort. Unifocus »

 

Resultaatgerichte managementstijl leidt tot demotivatie en scepticisme op de werkvloer

In tijden van bezuinigingen zijn managers geneigd om terug te grijpen op een vorm van leiderschap die vooral gericht is op het behalen van resultaten door medewerkers. Dat heeft sterke beperkingen in de publieke sector, omdat de meetbaarheid van resultaten daar vaak erg lastig is, concludeert promovendus Berend van der Kolk. Bovendien hebben deze managementtechnieken negatieve consequenties voor de motivatie en het gedrag van medewerkers: het leidt tot scepticisme, lagere motivatie en medewerkers die er ‘de kantjes vanaf lopen’. Lees meer »

 

Met voedingsvezels het immuunsysteem sturen

Het klinkt als science fiction: het ontwikkelen van voeding voor mens en dier met het doel het immuunsysteem op de gewenste manier te sturen. Toch kan het al bijna, zo stelt Neha Sahasrabudhe. Zij ontdekte nieuwe mechanismen waarmee voedingsvezels het immuunsysteem kunnen beïnvloeden. De effecten van voedingsvezels kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om ziektes als astma, darmziekten en diabetes type 1 te bestrijden. Deze ziektes komen relatief vaak voor in de Westerse wereld, waarschijnlijk door de lagere hoeveelheid voedingsvezels in ons eten. Ook het gebruik van antibiotica in de veeteelt kan dan mogelijk omlaag. Lees meer »

 

Nieuw ecologisch concept geeft ruim baan aan indirecte positieve interactie

Waarom staan op de ene plek bomen dicht bij elkaar en ergens anders meer verspreid? En waarom kent de Afrikaanse savanne gebieden met hoog gras en andere met laag gras? Michiel Veldhuis presenteert in zijn proefschrift een nieuw ecologisch concept dat de potentie heeft om een algemeen geldende theorie te worden die de organisatie van ecosystemen beschrijft en verklaart. Uit zijn onderzoek blijkt dat belangrijke functies van het ecosysteem, zoals het circuleren van voedingsstoffen, in belangrijke mate afhangen van de organisatie van het ecosysteem in plaats van andersom. Lees meer »

 

Preventie van chronische pijn na een liesbreukoperatie

Zo’n vijftien procent van alle liesbreukpatiënten heeft na de operatie last van chronische pijn. UMCG-chirurg Johan Lange concludeert in zijn proefschrift dat niet alle chirurgen de anatomie goed genoeg kennen om zonder beschadigen van zenuwen te kunnen opereren. Verder is ook belangrijk dat chirurgen de operatieve procedure goed voorbereiden en vaak genoeg uitvoeren. Ook publiceert Lange de resultaten van de eerste duizend operaties met een veelbelovende, nieuwe operatietechniek (TREPP). Lees meer »

 
 

Agenda

24 mei:
Energy Lecture by Christoph Frei: Energy transitions from a global perspective

24 mei:
Studium Generale | Hanze Lecture - The Retail Rollercoaster

24 mei:
Oratie Bhanu Sinha: Focus by Diversification
 
24 mei:
Wetenschapscafé Verkeersrecht met Alex Harteveld en Rinus Otte

26 mei:
Jean Monnet lecture Jonathan Faull: The Settlement with the United Kingdom

 
Meer evenementen »
 

Uitgelicht

 

Subsidie voor opleiding jonge onderzoekers in sterrenkunde en Big Data-analyse

Voor het Sundial-onderzoeksprogramma is een subsidie van 3,7 miljoen euro beschikbaar gesteld door het EU Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks programma. Projectleider is RUG-hoogleraar sterrenkunde Reynier Peletier: ‘Het unieke aan dit programma is dat veertien promovendi een opleiding krijgen in zowel astronomie als computerwetenschap.’  Lees meer »

 


 
De Rijksuniversiteit Groningen is een mondiaal georiënteerde research universiteit, geworteld in Groningen, City of Talent. Bevindt zich op invloedrijke ranglijsten in de top 100. Is geliefd bij studenten en medewerkers uit binnen- en buitenland. Zij worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen; talent krijgt de ruimte, kwaliteit staat centraal. De universiteit werkt actief samen met maatschappelijke partners en profileert zich op de thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.
 
 
  rug Afmelden  Contact  
 
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Rijksuniversiteit Groningen · P.O. Box 72 · Groningen, Gr 9700 AB · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp