Copy
Bekijk hier de online versie,

Familiedag Grutte Pier

Op zondag 19 juni is er een groot opgezette familiedag ‘nazaten van Grutte Pier’ in Kimswerd. Iedereen die van ons een Pierbewijs toegestuurd heeft gekregen kan daarmee gratis deze familiedag bezoeken. Aanhang en andere belangstellenden € 3,50. Kinderen van 7 t/m 12 jaar € 2,50. Kinderen t/m 6 jaar gratis toegang. In het hele dorp zijn allerlei culturele en sportieve activiteiten en er wordt ook een ‘familiefoto’ gemaakt. Nazaten mogen daarop natuurlijk niet ontbreken.
Tresoar is die dag aanwezig in het dorpshuis. Bezoekers zijn dan in de gelegenheid om allerlei vragen te stellen en middels een ultieme poging te onderzoeken of zij een verwantschapslijntje hebben met Grutte Pier. Zie voor meer info over de familiedag: www.peergroup.nl

Radio Kimswerd

Tijdens de Famyljedei  op 19 juni zal er een heuse radio uitzending te beluisteren zijn door heel Kimswerd. Voor dit hoorspel zijn we op zoek naar de bijzondere plaatjes van jullie; de nazaten van Grutte Pier. Zend jouw favoriete plaatje in en voeg er (het liefst door middel van een ingesproken audio bestand) kort jouw verhaal aan toe. Waarom is juist dit nummer jouw favoriet? Weet je nog het moment dat je hem het eerst hoorde? Wanneer zou Grutte Pier dit plaatje opzetten, denk je? Vertel het ons! En hoor jouw plaatje terug op de Famyljedei.
Mail: sjoerdvancapelleveen@gmail.com

Uitreiking 1000ste Pierbewijs

In het weekend van 23/24 april j.l. werd het 1000ste Pierbewijs in Ecuador overhandigd aan Kuno Woudt. Het was wel toepasselijk dat hij zich met het Pierbewijs heeft laten fotograferen voor het monument van Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijders Simon Bolivar en José de San Martin in Guayaguil.
 

Als toeval bestaat…

Op een vrijdagavond 11 april bestelt een bezoeker van het Bierfestival in Groningen voor zichzelf en zijn twee zonen een speciaal biertje; een tripel ‘Grutte Pier’. Hij vertelt aan de tapper dat het wel bijzonder is, want zegt hij: “mijn zonen stammen af van Grutte Pier.” De ober reageert daarop met het idee om contact op te nemen met het Grutte Pier onderzoeksteam. Zo gezegd zo gedaan.

Die afstamming is welhaast net zo bijzonder als de dronk van een glas Grutte Pier bier. De zonen zijn namelijk achterkleinkinderen van Geertrui Cornelia van Goens (*27 april 1902 - †27 aug 1987). Zij wordt genoemd als nazaat van Grutte Pier in het boekje 'Ut it selde skaei as Greate Pier' (R.S. Roarda, Ljouwert 1961. Geertrui Cornelia trouwde Shaik Maheboob Khan (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Maheboob_Khan), een heel bijzondere man, die met zijn twee broers vanuit India in de Westerse wereld het Universeel Soefisme verspreidde.
Als onderzoeksteam zijn wij wel benieuwd in hoeverre het sjibbolet ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries’ in deze familie nog levend wordt gehouden. 
 

BN´ers ´binne der ek ien fan´…

Op woensdag 20 april j.l konden wij tot zijn eigen verbazing Tim Douwsma ook een Pierbewijs overhandigen. Dat gebeurde op het Zaailand in Leeuwarden waar hij aanwezig was voor een presentatie in het kader van de Nationale Museumweek. Douwsma trad daarbij in de voetsporen van andere BN´ers zoals cabaretier Arjen Lubach, fotomodel Doutzen Kroes, shortracker Sjinkie Knegt, astronaut André Kuipers, politica Lutz Jacobi, krachtsporter Wout Zijlstra, zanger Pieter Wilkens en schaatscoach Jillert Anema.
 

Geslaagde lezingenmiddag in Kimswerd

Op zondagmiddag 3 april organiseerden wij in het dorpshuis van Kimswerd een lezingenmiddag. Oebele Vries, voorheen verbonden aan de Universiteit van Groningen, gaf een uiteenzetting over de persoon van Grutte Pier en verwees daarbij naar andere vrijheidsstrijders uit de late middeleeuwen waaronder de Schot William Wallace en de fantasiefiguur van Wilhelm Tell uit Zwitserland. Uit het verhaal van Vries werd wel duidelijk dat het niet zo gemakkelijk is om Pier Gerlofs te duiden als politiek geïnspireerd ‘vrijheidsstrijder’. Wellicht waren het meer de maatschappelijke omstandigheden die hem dreven tot bendeleider.
Gerrit Bloothoofd van de Universiteit Utrecht gaf een beschouwing over zijn ideaal om iedere Nederlander met terugwerkende kracht, eerst maar eens tot 1811, een soort van burgerservicenummer te geven.
 
Daarmee zal het veel gemakkelijker worden om betrouwbare verwantschapsreconstructies te maken.
Larmuseau, verbonden aan de Katholieke Universiteit van Leuven, sloot de serie af met een verhandeling over de rol van genetica in de genealogie. Daarbij worden soms verrassende ontdekkingen gedaan, maar wat Grutte Pier betreft moest hij de toehoorders teleurstellen. ‘Biologische verwantschap is weinig relevant bij een figuur als Grutte Pier. Na zoveel generaties is het Grutte Pier-gen vrijwel geheel verwaterd’, aldus Larmuseau. De hoogte van de koekoeksgraad speelt hierbij een veel minder grote rol dan eerst wel werd gedacht. Nog niet zo lang geleden geloofde men dat van één op de tien kinderen de biologische vader niet identiek was aan de wettelijke. In werkelijkheid blijkt dat percentage nog niet eens 1 % te zijn, en dat zou ook al eeuwen lang het geval zijn.
 

Testament van Grutte Pier’s moeder

De moeder van Grutte Pier die al weduwe was, heeft op 1 februari 1525 haar testament laten opmaken. Dat testament is in een 17de eeuws afschrift bewaard gebleven. Zij begint haar testament met de bijna poëtische verklaring  ‘datter nen tingh is sickerer dan dij daedt en naet onsickerer dan dij wra des daeds Ende…’  (Er is niets zekerder dan de dood en niets onzekerder dan de dag des doods….) en maakt omdat ze ziek is maar nog gezond van geest, haar testament.
Haar laatste wil komt er neer dat  zij naast enige legaten aan de kerk haar goederen nalaat aan haar zonen Sybrin en Abba, haar dochter Thieth, en aan de kinderen van haar reeds overleden zoon (grote) Pier, nl. Gerleff, Wobbel en een niet met naam genoemd jongetje.
 
Afbeelding: Afschrift uit 1628 van het testament van Fokel, Gerlefs weduwe. Bron: Familiearchief Van Sminia inv. nr. 2556 (Tresoar)

 

Eind aan het verstrekken van Pierbewijzen

Schreef de moeder van Grutte Pier in haar laatste wil dat er niets onzekerder is dan het eind, dan geldt dat niet voor het eind van ons Grutte Pierproject.  We kunnen – hoe aardig en interessant het ook was - er niet eindeloos mee doorgaan. Vanaf 1 juni zullen wij GEEN nieuwe onderzoeksvragen meer behandelen en dus ook GEEN pierbewijzen meer verstrekken. Ingestuurde vragen en verzoeken van vóór i juni zullen wij nog afhandelen. We maken daarna nog één uitzondering, dat is op de familiedag van 19 juni in Kimswerd. Daar zijn we aanwezig om vragen te beantwoorden. 
 
Website: www.gruttepierdefamylje.nl
E-mail: gruttepierdefamylje@tresoar.nl

Wil je deze nieuwsbrief liever in het Fries ontvangen?
Je kunt je voorkeur aanpassen.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Meld je hier af voor de nieuwsbrief.