Copy
Is deze mail niet (goed) leesbaar? Bekijk hem in uw browser
Share
Tweet
Forward

Nieuwe Rode lijsten in NDFF

De afgelopen jaren zijn de rode lijsten van verschillende soortgroepen geactualiseerd en deze zijn sinds 1 januari 2016 van kracht onder de Flora-en faunawet. Vanaf 14 juni kunt u er ook in de NDFF mee werken.

Het ministerie van Economische Zaken heeft in het najaar van  2015 de geactualiseerde rode lijsten van zes soortgroepen vastgesteld. Op deze lijsten worden soorten weergegeven die de afgelopen jaren in ons land (sterk) achteruit zijn gegaan. Ze geven de mate van bedreiging van soorten aan. De lijsten komen voort uit landelijke trendanalyses uitgevoerd door experts van onder andere de soortenorganisaties (PGO’s) en zijn voor elk van de soortgroepen in een basisrapport vastgelegd. De mate van bedreiging wordt uitgedrukt volgens de criteria van de IUCN. Hierdoor is de indeling van soorten in rode lijst categorieën, zoals ernstig bedreigd, bedreigd, kwetsbaar en gevoelig, voor alle soortgroepen gelijk. De basisrapporten voor soorten van de volgende groepen zijn in het besluit opgenomen:

  • Korstmossen (BLWG, 2011)
  • Mossen (BLWG, 2013)
  • Vaatplanten (FLORON, 2014)
  • Libellen (De Vlinderstichting, 2011)
  • Sprinkhanen en krekels (EIS-NL, 2012)
  • Vissen (RAVON, IMARES en ANEMOON, 2013)

De volledige rode lijsten zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Op 14 juni zullen de nieuwe rode lijsten zijn doorgevoerd in het Uitvoerportaal en alle andere onderdelen van de NDFF en vindt u bij individuele soorten de nieuwe indeling terug.

Ondertussen zijn we bezig om de NDFF voor te bereiden op de veranderingen rond de nieuwe natuurwet die 1 januari 2017 in werking treedt. We volgen het proces rond de vaststelling van de nieuwe lijsten van soorten met een beschermingsstatus. De provincies zijn hard bezig met de vaststelling van de provinciale verordeningen, en zodra hierover is besloten weten we waar we aan toe zijn. Natuurlijk zullen we u op tijd informeren over de aanpassingen in de NDFF.


Mobiel invoeren, doet u mee?


Sinds begin april heeft de NDFF een eigen mobiele app: NDFF Invoer. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van smartphones en tablet in het veld; we merken dat het aantal gebruikers en waarnemingen snel toeneemt sinds de release van de app. Eigenlijk heel logisch, want u kunt nu heel makkelijk vanaf de fiets even die Appelvink doorgeven of die platgereden Egel aan de kant van de weg. Doe ook mee, en installeer NDFF Invoer (Android of iPhone) vandaag nog!

Lees meer

Rups heideblauwtje vinden? Let op mieren


Vlinders zie je vaak op de bloemen, maar dat wil niet zeggen dat ze ook op die plaats uit het ei zijn gekropen. Bij oranjetipjes is het vaak wel duidelijk: die gebruiken pinksterbloemen en look-zonder-look zowel als nectarplant als als voedselplant voor de rupsen. Bij mobiele soorten als citroenvlinders kunnen die twee vele kilometers uit elkaar liggen. Hoe zit dat bij heideblauwtjes?
Lees meer

Cursus 'Werken met de NDFF': er is nog plek


Op 9 juni 2016 wordt er weer een cursus ‘werken met de NDFF’ gegeven in Utrecht. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Geef je nu op!

Tijdens de bijeenkomst komen het (mobiel) invoeren van waarnemingen, de validatie, het inladen van oude data, de mogelijkheden van het Uitvoerportaal en natuurlijk het gebruik in de praktijk aan bod. Leer alles over werken met de NDFF, nieuwe toepassingen en handigheidjes. Komt 9 juni niet uit? Op 3 november is er weer een kans.

Locatie en aanmelden
Tijd:      13.30 - 16.00 uur
Locatie: Utrecht

Meld je direct aan

 

Agenda


27 mei
Floron Vrijwilligersdag Noord-Brabant

28 mei
Waarneming.nl dag

29 mei
Elk uur natuur

7 juni
Cursus vleermuisgeluiden

9 juni
Cursus 'werken met de NDFF'

14 juli
EIS Cursus SNL Sprinkhanen

Meer weten over gegevens uit de NDFF

 
                    
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2016 Het Natuurloket / NDFF
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Contactgegevens
Het Natuurloket / NDFF
Natuurplaza - Mercator III
Toernooiveld 1, 6525 ED
Nijmegen

Storing? Kijk hier

 

uitschrijven