Copy
Bron voor inspiratie, legitimatie en verbinding
View this email in your browser
Onderwijs, tact en leiderschap

Motivatie en samenleven

Als we het recent verschenen  OESO rapport mogen geloven zijn Nederlandse leerlingen ongemotiveerd en ongedisciplineerd. Wij vragen ons af: Is dit zo?, en zo ja, op welke wijze kunnen we daar een pedagogisch passend antwoord op geven? 
Daarnaast aandacht voor het grensvlak tussen onderwijs en samenleving en de mogelijkheden die hier ontstaan voor verkenning van mensbeeld en het juist opzoeken van nuance in plaats van polarisatie.


Inspiratie gewenst!
NIVOZ-Forum
Share
Tweet
Forward
Share
Pin
Read Later

Ondersteuning autonomie motiveert!

Leerlingen tonen meer inzet en presteren beter als docenten hun autonomie ondersteunen. Daarnaast heeft het beoordelen van prestaties van leerlingen op grond van inzet en individuele vooruitgang een positieve invloed op hun motivatie. Dat blijkt uit een praktijkgerichte literatuurstudie aangevuld met gesprekken met leraren uit basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs over hun ervaringen, uitgevoerd door het Kohnstamm Instituut (Universiteit van Amsterdam). In dit artikel een samenvatting.
Lees verder.

Over 'De gemotiveerde leerling'

Een belangrijk deel van het gedachtegoed dat NIVOZ sinds 2003 opbouwde is geworteld in inzichten en theorieën uit de psychologie. Een aanzienlijk deel daarvan betreft de motivatie (of gebrek daaraan) van de lerende en de implicaties die daaruit volgen voor onderwijs. In 2010 bundelden Geert Bors en Luc Stevens deze inzichten in de publicatie: De gemotiveerde leerling. In deze bijdrage worden de belangrijkste bevindingen van het (literatuur)onderzoek samengevat en gekaderd.
Lees verder.

Gemotiveerde docenten inspireren gemotiveerde leerlingen

Niets inspireert en motiveert meer als een docent die geïnspireerd en gemotiveerd is. Een van de wijzen waarop dit kan worden aangesproken en tot uiting kan komen is docenten betrekken bij onderwijsinnovatie en -ontwikkeling. Geert Kelchtermans verkent in dit artikel de complexe realiteit van onderwijsvernieuwing aan de hand van het concept van proeftuinen. In proeftuinen wordt ‘geproefd’ wat het betekent als men een pedagogische of onderwijskundige doelstelling op een nieuwe wijze gestalte geeft.
Lees verder.


Wat zeggen leraren en leerlingen over motivatie?

Hoe reageert het onderwijs zelf op de strekking van het recente OESO rapport? Zijn Nederlandse leerlingen zo ongemotiveerd en ongedisciplineerd als wordt gesteld? Leraren Ferry Haan en Trudy Coenen reflecteren hierop in dit fragment (12 min) van Dit Is De Dag.


#DareToBeGrey: Nuance gevraagd!

Leven is complex, veelzijdig en gelaagd, maar dat is moeilijk te vatten in 140 tekens, 1500 woorden of een item van 10 tot 15 minuten. De polarisatie en simplificering die daarmee onherroepelijk gepaard gaat, leidt steeds vaker tot verharding van debat en standpunten. Mensen vinden elkaar niet meer en dit merken we ook in de klas.
Onderwijs zou daaraan weerstand moeten kunnen bieden. Op de Universiteit Utrecht ontstond #DareToBeGrey, voor het ‘grijze midden’, tégen polarisatie.
Achtergronden op hetkind.org
Achtergronden op nrc.nl
Website DareToBeGrey
#DareToBeGrey


'We moeten weer goed willen zijn'

Theoloog en filosoof Erik Borgman brengt de ‘migratiecrisis’ terug naar de menselijke kern:
Een samenleving is permanent in wording, en vluchtelingen maken deel uit van dat proces. “Mensen zijn niet alleen bouwstenen, ze moeten ook architect kunnen zijn.”
De positie van onderwijs ten opzichte van de samenleving is tweeledig: enerzijds bereidt onderwijs voor op deelname aan de toekomstige maatschappij, anderzijds wordt onderwijs ook geconfronteerd met de huidige maatschappelijke invloeden. Daarbij is de school ook nog een samenleving in het klein. Hoe kunnen we het vluchtelingenvraagstuk waarmee we ons geconfronteerd zien, aangrijpen om onze positie en visie te bepalen op samenleven en het mensbeeld dat we hanteren?
Lees verder.


Radicalisme en de relatie met zingeving en identiteit

Stijn Sieckelinck houdt zich als pedagoog al tien jaar intensief bezig met radicalisering bij jongeren. Onze maatschappij pakt dat probleem verkeerd aan, meent hij. We denken te veel in termen van veiligheid. Terwijl (moslim)radicalisme vooral voortkomt uit een zoektocht naar zingeving en identiteit. Lex Bohlmeijer van De Correspondent, 30 minuten in gesprek met Stijn Sieckelinck.
Luister hier.

NIVOZ Agenda

Onderwijsavond Joop Berding & Wouter Pols: ‘Wie denk jij wel dat je bent?!’ Over het gezag van leraren


Joop Berding en Wouter Pols houden op woensdag 15 juni onder de titel ‘Wie denk je wel dat je bent?!’ een voordracht over gezag en competenties van leraren. Startpunt is een citaat van Hannah Arendt: “De kwalificatie van de leraar bestaat erin dat hij de wereld kent en anderen daarover kan onderrichten, maar zijn gezag berust op het feit dat hij verantwoordelijkheid voor die wereld opneemt.
Joop Berding en Wouter Pols zijn docenten en onderzoekers bij het Instituut voor Sociale Opleidingen en Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam.
 
Volledig agendabericht & bestel kaarten
 
Lees hier alle bijdragen van Joop Berding aan het NIVOZ-forum, en hier de bijdragen van Wouter Pols.

Nieuw ontwikkelingstraject: Verdieping PT/PL 

Er is door NIVOZ een nieuw traject ontwikkeld, een vervolg op Pedagogische tact of Leiderschap. 

Wellicht was er ook bij jou vraag naar verdieping of continuïteit, bij jezelf of binnen het team waarmee je een eerder traject hebt gevolgd. 

Het Verdiepingstraject PT/PL draait om het aanvaarden en realiseren van een bredere en diepere verantwoordelijkheid om in onderwijspraktijk ‘het goede te doen’. In de ogen van de leerling, maar óók vanuit het bredere perspectief van de school waarvan je deel uitmaakt, van de samenleving en de wereld. Vanaf 4 oktober start er een open, individueel traject in Driebergen van zes (maandelijkse) bijeenkomsten. Lees meer over het traject op deze pagina.
Voor alle vragen over het verdiepingstraject PT/PL  kunt u contact zoeken met Suzanne Niemeijer, s.niemeijer@nivoz.nl of 06-24570832.
 

Daarnaast zijn er ook nog mogelijkheden om als individueel docent mee te doen aan een open traject Pedagogische Tact. Misschien dat u collega’s of vrienden wilt vertellen wat het u heeft gebracht. We starten op 29 september, ook in Driebergen.

Bestel nieuw  Magazine #4: Grenzen

Grenzen zijn binnen onderwijs en opvoeding een klassiek thema. Maar waar enerzijds een roep is om meer en hardere grenzen, voelen we anderzijds ook een verlegenheid bij het stellen van die grenzen. Waar komt dat ongemak vandaan en hoe gaan we ermee om?
Het vierde magazine van hetkind draagt het thema GRENZEN, en is te bestellen via deze link. Lees hier meer over de inhoud.

We zijn erg benieuwd wat je van deze NIVOZ Forum Nieuwsbrief vindt. We willen op deze manier wekelijks een selectie brengen van artikelen binnen en buiten NIVOZ, om onderwijsbetrokkenen te helpen hun onderwijspraktijk te legitimeren en onderbouwen. Heb je ook een ervaring die je wilt delen, of een tip voor een artikel, onderzoeksrapport of interessante website? We horen graag van je. Klik hieronder om je suggestie met ons te delen!
Deel je ervaring of inzicht
Share
Tweet
Forward
Share
Pin
Read Later
Copyright © 2016 NIVOZ, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp