Copy
Newsletter RNDR
View this email in your browser
                                   

CUPRINS
 
2016 - SESIUNI PRIVIND DEPUNERI
DE PROIECTE DE INVESTIŢII PENTRU MĂSURILE / SUBMĂSURILE 4.1, 4.1 a, 4.2, 4.2 a, 6.1, 6.3, 16.4, 16.4a, 4.3.a, 7.2 și 7.6 din PNDR 2014 – 2020
 
Solicitanții de fonduri europene pentru agricultură și dezvoltare rurală pot depune cererile de finantare până pe 31 octombrie 2016, pentru investiții în exploatații agricole (sM4.1),  instalarea tinerilor fermieri (sM6.1) și dezvoltarea fermelor mici (sM6.3).
Elementul de noutate îl reprezintă deschiderea submăsurilor 16.4 „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol” și 16.4a „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol”, ale căror sesiuni de depunere se încheie pe 31 iulie 2016. 
 
Alocările financiare pentru sesiunea 2016 sunt:
  • submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” - 270.000.000 euro
  • submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” - 161.000.000 euro.
  • submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” - 100.000.000 euro.
  • submăsura 16.4 „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol” - 7.000.000 euro.
  • submăsura 16.4a „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol” - 3.500.000 euro.
De asemenea, până pe 31 octombrie a.c, se pot depune cereri pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul submăsurilor 4.1a – „Sprijin pentru investiții în exploatații pomicole”, 4.2a – „Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul pomicol”și 4.2 – „Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol”.
  • Submăsura 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole” - 70.586.064 euro.
  • Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole” - 93.489.143 euro.
  • Submăsura 4.2a „ Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor pomicole” - 8.629.953 euro.
A fost deschisă și sesiunea anuală de depunere a proiectelor pentru submăsurile 4.3. - Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, componenta infrastructura de acces agricolă pentru 20.000.000 euro,  7.2 - Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică pentru 360.000.000 euro și 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural pentru 55.000.000 euro.

LEADER – DEPUNEREA STRATEGIILOR DE DEZVOLTARE LOCALĂ

În sesiunea aferentă sub-măsurii 19 - Dezvoltarea Locală LEADER au fost depuse 239 de Strategii de Dezvoltare Locală (SDL).
La acest moment, se desfăsoară etapa de evaluare și selecție a SDL, care are termen de finalizare luna august a.c.
Ulterior selecției, vor fi emise autorizatii de functionare pentru Grupurile de Acțiune Locală selectate, în baza cărora, acestea vor începe implementarea SDL-urilor pentru perioada 2014-2020.
RNDR A LANSAT PRIMUL MATERIAL VIDEO DE PREZENTARE A SUBMĂSURILOR PNDR 2014-2020 – EPISODUL 1 – FERMA MICĂ
 
Rețeaua Naționala de Dezvoltare Rurală vă invită să urmăriți un material util dacă doriți să începeți o afacere în agricultură cu fonduri europene. Una dintre posibilități este cea prezentată în material - submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
https://www.youtube.com/watch?v=ldFwASHCpXA
ASISTENȚĂ MODULE ON-LINE
 
Nu uitaţi că prin intermediul aplicaţiei „Asistență module on-line”, existente pe pagina AFIR (www.afir.info), aveți posibilitatea de a formula solicitări privind posibilele disfuncționalități apărute în accesarea modulelor electronice aferente depunerii on-line a Cererilor de Finanțare sau a dosarelor de achiziții, a procedurii de achiziții sau de ofertare --> http://goo.gl/I02SX5
La introducerea unei solicitări în sistem este indicat să expuneți cât mai clar problema întâmpinată și pașii urmați, de cele mai multe ori atașarea unei capturi de ecran fiind extrem de utilă pentru tehnicieni.
https://www.youtube.com/watch?v=LY6mDBRmiVU

 
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
MINISTRUL AGRICULTURII, ACHIM IRIMESCU, A PARTICIPAT LA CEA DE-A 30-A SESIUNE A CONFERINȚEI REGIONALE A ORGANIZAȚIEI NAȚIUNILOR UNITE PENTRU ALIMENTAȚIE ȘI AGRICULTURĂ (FAO) PENTRU EUROPA
 
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a participat în perioada 3-5 mai 2016, la cea de-a 30-a sesiune a Conferinței Regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa, care s-a desfăşurat în Antalya, Turcia.  Conferinţa a fost prezidată de ministrul Agriculturii din Turcia, Faruk Çelik, şi de directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva. Evenimentul s-a bucurat de participarea miniștrilor agriculturii, a secretarilor de stat, ambasadorilor şi  reprezentanţilor societăţii civile din peste 40 de state, inclusiv Comisia Europeană.

În cadrul conferinței, Achim Irimescu a prezentat raportul și rezultatele celei de-a 29-a Conferințe Regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa, care a avut loc în aprilie 2014, în România, la București. Conferinţa Regională a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a avut ca scop analizarea oportunităților și provocărilor cu care se confruntă, la nivel mondial, agricultura și sectorul alimentar, discuțiile vizând, în mod deosebit, identificarea unor politici adecvate, menite să gestioneze vulnerabilitățile și să maximizeze oportunitățile de dezvoltare.
  FORUMUL RURAL AMSTERDAM ȘI CEA DE A CINCEA REUNIUNE A REȚELELOR RURALE NAȚIONALE

Reprezentanții Unității de Sprijin a Rețelei Naționale Rurale din România au participat în perioada 11-12 mai a.c., la Amsterdam – Olanda, la Forumul Rural Amsterdam și la cea de a 5-a Reuniune a Rețelelor Rurale Naționale. Evenimentul, organizat de Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală împreună cu Rețeaua de Dezvoltare Rurală din Olanda, a avut ca obiective: comunicarea dintre Rețelele Rurale Naționale, interacțiunea dintre mediul cultural și mediul rural, informarea publicului larg și a potențialilor beneficiari cu privire la politica de dezvoltare rurală, identificarea metodelor de conectare în rețea pentru stabilirea legăturii urban – rural și schimbul de bune practici referitor la contribuția culturii și artiștilor în domeniul dezvoltării rurale.
https://enrd.ec.europa.eu/en/event/5th-nrn-meeting-amsterdam-nl
  WORKSHOP PRIVIND ECONOMIA VERDE, LA BRUXELLES
 
În data de 17 mai, la Bruxelles, s-a desfășurat cea de-a 3-a reuniune a Grupului de Lucru Tematic privind Tranziția către Economia Verde, eveniment care precede seminarul dedicat implementării economiei verzi și complementarității cu Programele de Dezvoltare Rurală, ce urmează să aibă loc în luna iulie.
Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din România a participat prin reprezentanta Unității de Sprijin a Rețelei Naționale Rurale.

Evenimentul a fost organizat de Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală și a reunit atât reprezentanți ai Rețelelor Rurale (naționale și regionale), cât și ai societății civile, mediului academic și institutelor de politici publice implicate în dezvoltare rurală.

Reuniunea a avut ca obiective integrarea economiei verzi în cadrul Programelor de Dezvoltare Rurală, complementaritatea dintre inițiativele deja existente la nivel național și regional, programe și economie verde, cât și modalități de dezvoltare și îmbunătățire a posibilităților de finanțare și flexibilizarea programelor de dezvoltare rurală în implementarea economiei verzi și a altor acțiuni inovatoare privind dezvoltarea zonelor rurale.

Totodată, în cadrul atelierelor de lucru au fost dezbătute aspectele privind îmbunătățirea programelor și integrarea diverselor acțiuni prin care poate fi sprijinită economia verde, respectiv impactul acesteia pe termen mediu și lung.

http://enrd.ec.europa.eu/en/en-rd-events-and-meetings/Thematic-Group-GE-3rd-Meeting-20160517
EVENIMENTE NAȚIONALE
  FESTIVALUL TRADIȚIILOR SECULARE


 Duminică, 24 aprilie 2016, Duminica Floriilor a oferit un minunat prilej pentru organizarea celei de a X-a Ediţii a Festivalului ouălor încondeiate, sau închistrite - cum se mai spune în popor. Acest festival, deja foarte cunoscut și apreciat, are loc an de an, în comuna Moldovița, județul Suceava. Participarea a fost foarte numeroasă, expozanții fiind nu doar locali, ci și de pe alte meleaguri, mai mult sau mai puțin îndepărtate, cum ar fi Poiana Stampei, Ciocăneşti, Moldova Suliţa, Câmpulung Moldovenesc, Vicovul de Jos, Brodina, Sadova, precum și alte locuri din județul Suceava.
Cu ocazia acestui festival au fost organizate și concursuri, împărțite pe patru secțiuni, fiecare la fel de atrăgătoare: Încondeierea ouălor, Tradiţii, Portul naţional şi Gastronomie bucovineană.


  TÂRGUL AGROTEX CRAIOVA


În perioada 12-15 mai a fost organizat la Craiova - târgul AGROTEX.  Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Dolj și au fost prezente atât companii producătoare, cât și comercianți și furnizori din domeniu. Organizatorii au primit sprijinul Direcției pentru Agricultura Dolj, Camerei Agricole Dolj, OJFIR DOLJ, Compartimentului pentru Dezvoltare Rurală Județean (CDRJ) Dolj.
Au participat 12 firme care și-au prezentat produsele: mașini și utilaje agricole pentru marii si micii producatori, instalații de irigat, îngrășăminte chimice, material semincer, aparatură și instalații pentru floricultură, viticultură, pomicultură, precum şi dotări pentru laboratoare, controlul și certificarea calității. La  eveniment au fost prezente cu standuri proprii și Camerele de Comerț din Vidin (Bulgaria) și Zajecar (Serbia).
,,FESTIVALUL BRÂNZEI DE GULIANCA

În perioada 14 – 15 mai a.c. a avut loc în satul Gulianca, comuna Salcia Tudor-județul Brăila ,,FESTIVALUL BRÂNZEI DE GULIANCA”, aflat la ediția a II-a.

Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei Salcia Tudor, Revista Infozone și asociații ale crescătorilor de ovine și are ca obiective  cunoașterea, păstrarea și reînvierea tradițiilor și obiceiurilor pastorale specifice din comuna Salcia Tudor și comunele învecinate. Totodată, festivalul a avut ca scop principal promovarea unui brand unic în județul Brăila, în vederea înregistrării
“Brânză de Gulianca” ca produs tradițional.

În prima zi a evenimentului, fermierii și reprezentanții asociațiilor de ovine din județele Regiunii  Sud-Est au participat la un seminar tematic susținut de Ministerul Agriculturii în colaborare cu Direcția Agricolă Brăila și Camera Agricolă Brăila privind modalitățile de atragere a fondurilor prin PNDR. Tot în cadrul evenimentului a avut loc un târg de ovine, producătorii de brânză și carne de oaie expunându-și produsele spre degustare și vânzare în cadrul unei expoziții culinare.

În ultima zi a festivalului, organizatorii au premiat cea mai frumoasă oaie, cel mai frumos berbec, cea mai bună brânză, cea mai bună pastramă, cel mai gospodar cioban și cea mai frumoasă stână.

În ambele zile au fost programate recitaluri de muzică în cadrul unui spectacolul folcloric susținut de ansambluri din județele Brăila, Bacău, Brașov, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea.
Brânza de Gulianca este un produs care se obține din lapte de oaie, rasele predominante crescute în zonă fiind Țurcana și Tigaie, rase rezistente la condițiile din zonă și adaptate de localnici din cele mai vechi timpuri. Acest produs are un gust unic datorită pajiștilor cu floră specifică din satul Gulianca. De la numele acestui sat se trage și numele acestei brânze unice.
  TÂRG INTERNAȚIONAL DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE AGRICOLE AGRO PITEȘTI Ediția I 12-15 Mai 2016, Pitești - Argeș
 
În perioada 12-15 mai, 
la Pitești s-a desfășurat Târgul de Echipamente, Utilaje și Produse Agricole denumit generic ,,EXPOAGROUTIL”, organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultura ARGEȘ.
La organizare au contribuit și participat toate structurile agricole județene, Direcția pentru Agricultura Argeș, CDRJ Argeș, sucursalele  județene ale celor două agenții de plăți, APIA și OJFIR.


În cadrul evenimentului au participat peste 30 de expozanți de echipamente și utilaje agricole, producători de produse tradiționale și furnizori de soluții de finanțare. Târgul a fost și va fi prin edițiile viitoare, foarte util fermierilor argeșeni, celor din județele limitrofe și nu numai lor, ci si altor fermieri din România.
  URCATUL OILOR LA MUNTE LA NOVACI – EDIŢIA 49


 
În data de 15 mai, la Novaci au sosit turme şi ciobani, păstori şi băciţe, copii de oieri, pentru a participa la sărbătoarea anuală "Urcatul oilor la munte"
.

Sărbătoarea „Urcatul oilor la munte”, desfășurată în Novaci, s-a aflat la ediţia cu numărul 49. Evenimentul are loc an de an, reprezentând un moment important din viața localnicilor. Și anul acesta manifestarea s-a bucurat de o largă participare a crescătorilor de ovine din zonă, dar și din județele învecinate.

Sărbătoarea a cuprins o paradă a portului popular, dar şi reprezentaţii ale ansamblurilor folclorice din Gorj, Argeș, Hunedoara, Vâlcea și Sibiu.
  DEZBATERE SPECIALIZATĂ DEDICATĂ AGRICULTURII ROMÂNEȘTI


 
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a participat luni 16 mai, la cea de-a X-a ediție a "Conferințelor AGROstandard", care s-a desfăşurat în Aula Magna a Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS).
Ministrul a vorbit despre Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, în contextul în care este nevoie de o reglementare între toţi participanţii pe lanţul agroalimentar, precum şi situaţia dificilă cu care se confruntă producătorii de lapte - preţul deosebit de scăzut al laptelui la poarta fermei. Un rol important în remedierea acestui aspect îl pot avea cooperativele de producţie pentru a aduce produse de foarte bună calitate pe masa consumatorului, însă trebuie luaţi în calcul mai mulţi factori, în special cei care ţin de infrastructură.




















 
  MASĂ ROTUNDĂ PE TEMA SPRIJINULUI pentru PRODUCĂTORII din ROMÂNIA
 
În 17 mai, la Timișoara, a avut loc masa rotundă și conferința de presă cu tema "SPRIJIN pentru PRODUCĂTORII din ROMÂNIA", organizate de Universitatea de Știinte Agricole a Banatului și compania PROFI.
Producătorii agricoli din România beneficiază de o nouă susţinere, rezultată din parteneriatului semnat de magazinele PROFI și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” – USAMVBT, din Timişoara. „Dorința noastră este să oferim consumatorilor din ce în ce mai multe produse românești de calitate și pentru aceasta investim concret în pregătirea și susținerea producătorilor”, a declarat Daniel Cîrstea, Directorul General al magazinelor PROFI. „Universitatea noastră agreează şi promovează astfel de iniţiative care au un dublu impact: pe de-o parte extensia universităţii noastre şi în domeniul de retail, iar pe de altă parte avantajul oferit studenţilor, de a pune în aplicare competenţele profesionale şi transversale dobândite în educaţia universitară”, a afirmat Cosmin Alin Popescu, Rectorul USAMVBT.



Parteneriatul, semnat la încheierea mesei rotunde „Sprijin pentru producătorii din România”,  prevede ca prin sprijinul financiar oferit de compania PROFI, USAMVBT să furnizeze
fermierilor  cunoștințe de specialitate și asistență în accesarea fondurilor europene. Astfel, producția fermierilor poate să devină mai vandabilă și chiar să ajungă pe rafturile oricărui supermarket.
  LIGA ASOCIAŢIILOR PRODUCĂTORILOR AGRICOLI DIN ROMÂNIA A ORGANIZAT PE 18 MAI 2016 CONFERINŢA NAŢIONALĂ A AGRICULTORILOR – 2016, CU TEMA “S.O.S - SPRIJINIȚI AGRICULTURA ROMANIEI!”


 
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a participat pe 18 mai la Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema: “S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!”
Evenimentul a fost organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR şi a reunit fermieri din toate județele țării, oficiali din Parlamentul României din Comisiile pentru Agricultură din Camera Deputaților și Senat, precum și membri ai Guvernului și ai Corpului Diplomatic.
În cadrul conferinţei au fost dezbătute foarte multe subiecte de interes pentru fermieri, în special cele legate de subvenţiile acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – plăţile directe, plata pe înverzire, Ajutoarele Naţionale Tranzitorii, legea privind vânzarea terenurilor agricole, cercetarea, simplificarea birocraţiei pentru creşterea absorbției fondurilor europene etc. Un aspect deosebit ridicat de preşedintele Comisiei de Agricultură şi Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, a vizat importanţa dialogului continuu pe care autorităţile statului trebuie să îl aibă cu reprezentanţii fermierilor.
O altă temă abordată de ministrul Agriculturii a vizat situaţia staţiunilor de cercetare şi planurile de a le reuni sub un management comun în cadrul unui Institut Naţional de Cercetare care va urmări dinamizarea activităţii de cercetare şi transferul mai rapid al rezultatelor cercetare către fermieri, ca beneficiari direcţi. Ministrul a vorbit şi despre promovarea produselor agroalimentare româneşti, având ca obiectiv protecţia producătorilor şi a consumatorilor români, menţionând rolul deosebit de important pe care îl are Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în ceea ce priveşte verificările în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import.
  REUNIUNE DE LUCRU LA MINISTERUL AGRICULTURII CU REPREZENTANȚII FERMIERILOR ȘI PROCESATORILOR DIN SECTORUL LAPTELUI, PRECUM ȘI CU REPREZENTANTUL REȚELELOR DE RETAIL
 
Joi, 19 mai, la sediul MADR, a avut loc o reuniune de lucru la care au participat ministrul Achim Irimescu, reprezentanții fermierilor și procesatorilor din sectorul laptelui, precum și reprezentantul rețelelor de retail.
Tema principală a discuțiilor a vizat identificarea de soluții pe termen scurt și mediu pentru absorbirea șocului resimțit de fermierii care-și desfășoară activitatea în sectorul laptelui, ca urmare a supraproducției înregistrată la nivelul UE din cauza dispariției sistemului cotelor de producție, la care s-a adăugat embargoul impus de Federația Rusă la unele produse provenind din UE, fapt care a intensificat concurența pe piața europeană.


  AGRIPLANTA-ROMAGROTEC
 


În perioada 19-22 mai. la Fundulea, județul Călărași a avut loc expoziția Agriplanta-Romagrotec. „Totul de la sămânță la recoltă” este motto-ul sub care Agriplanta-Romagrotec reunește cu succes tot ce este mai important în agricultura românească începând cu primăvara lui 2011.
Desfășurat în câmp, pe o suprafață de peste 36 ha, evenimentul îmbină trei componente care îi asigură eficiența: 1. expoziție în câmp; 2. loturi demonstrative; 3. demonstrații cu mașini agricole.
Agricultorii găsesc aici nu doar tehnică de calitate, ci și modele de succes de utilizare a mașinilor și utilajelor agricole, a input-urilor sau a soluțiilor pregătite de companiile din domeniu.
Agriplanta-Romagrotec a devenit o platformă de socializare și de comunicare între agricultori și specialiști și factorii de decizie din domeniu.
  MARGARETA DE AUR 2015
 
În data de 20 mai, scena Dumitra a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti,a găzduit ceremonia de acordare a premiilor Margareta de Aur 2015, eveniment ajuns la cea de-a XII-a ediţie.
Au fost premiate cele mai reușite și inovatoare proiecte
ale proprietarilor de pensiuni, din anul 2015, care s-au remarcat prin activitatea desfăşurată şi serviciile aferente turismului rural, ecologic si cultural și, în general, ca  ospitalitate de la sate.
Evenimentul a fost organizat de către ANTREC România.
Festivitatea a coincis cu împlinirea a 80 de ani de existenţă a Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, celebrat de foarte mulți vizitatori de toate vârstele,  dar și cu împlinirea a 80 de ani de viață ai doamnei Maria Stoian, un nume important pentru istoria agroturismului vechi dar și modern din România.



În cadrul galei Margareta de aur  2015 au fost acordate premii la mai multe secțiuni, pentru rezultatele excelente obținute în  anul  2015, în diferite domenii „Tradiţie locală” ,”Gastronomie” ,”Amenajare grădină”, „Programe de agrement”, „Experienţe de vacanţă”, „Organizare festivaluri/evenimente tradiţionale”, „Diplome de apreciere”.
  GUSTOS DE ALBA



În perioada 20-22 mai a fost organizat la Alba-Iulia – Târgul “Gustos de Alba”, târg cu bunătăți tradiționale, demonstrații culinare, concursuri și spectacole.

Târgul are ca scop creşterea competitivităţii producătorilor autohtoni din industria de profil alimentar şi promovarea valorilor tradiţionale culinare locale şi este organizat de Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

La eveniment au participat peste 80 de de producători din toate zonele judeţului și alte județe cu bunătăți tradiționale din domeniile: panificație, patiserie, prelucrarea cârnii și a laptelui, apicultură, legumicultură și vinificație.

Pe parcursul celor trei zile, vizitatorii au avut ocazia să deguste, să cumpere și să asiste la diverse demonstrații și concursuri  pe teme culinare, putând vedea cum sunt pregătite o serie de preparate culinare reprezentative pentru bucătăria județului Alba.





 
  HORA BUCOVINEI LA SUCEAVA


 
În perioada 21-22 mai a avut loc în localitatea Frasin, județul Suceava, evenimentul “HORA BUCOVINEI'', dedicat promovării tradițiilor și obiceiurilor specifice stânei turistice din Bucovina.
Zona  Bucovinei a fost reprezentată cu obiceiurile și muncile de la stână, gastronomia specifică, precum și  expoziții de produse meșteșugărești, animale, specialități culinare, utilaje agricole.

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2020 oferă sprijin financiar nerambursabil din Măsura 4 – Investiții în exploatații active fizice pentru proiecte de modernizare stâne.
Un astfel de proiect a beneficiat de sprijin în cadrul Programului de cooperare Româno-Elvețian „Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România”.
Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România” a încurajat realizarea unor unități de procesare a laptelui, care să corespundă normelor europene (normele sanitar veterinare si sănătatea populației), fapt necesar pentru ca produsele tradiționale procesate aici să poată fi certificate și înregistrate în vederea comercializării.
STÂNE – GENERALITĂȚI
Stânele sunt construcţii unde se realizează prepararea laptelui şi a brânzeturilor de oaie, capra, vaca, etc, fiind totodată și locuința de vară a ciobanilor.
În munţii noştri s-au construit diferite tipuri de stâne: din lemn, piatră sau cărămidă, de diferite modele şi mărimi, cu 2-3 sau mai multe încăperi şi în unele cazuri cu amenajări speciale pentru prepararea brânzeturilor.
Pe lângă camere, stânele includ o magazie şi o încăpere unde se face focul și se pregătește laptele pentru brânzeturi, fiind totodată bucătărie pentru ciobani. Toate aceste încăperi îşi au justificarea prin însăşi activitatea de la stână.
Costumul tradițional, care a reprezentat o componentã majorã în crearea și menținerea identității culturale a comunităților locale pastorale bucovinene, a fost, de asemenea, prezentat la eveniment prin parada portului popular.
  EXPOZIȚIE - TÂRG VAŢA DE JOS
 
Expoziția-târg de la Vaţa de Jos, vine ca o continuare a expoziției de bovine „Pinzgau de Transilvania”, care s-a desfășurat de peste 10 ani la Baia de Cris (comună vecină cu Vata de Jos).
Aflat la a III-a ediție și desfășurat pe 22 mai, evenimentul s-a bucurat de succes deoarece a prezentat animale de calitate (cele mai frumoase animale din zona), din speciile: bovine, cabaline, ovine, păsări și iepuri de casă. Au fost premiate cele mai frumoase animale,  astfel creându-se deja o competiție între crescătorii de animale din zonă. De la un an la altul, valoarea animalelor prezentate crește și se creează o plus valoare în zootehnia din Ţara Zarandului. Totodată, crescătorii de animale au posibilitatea să vândă sau să cumpere animale din târg.

Faptul ca la această ediţie au fost prezente instituțiile MADR care se ocupă de prezentarea și  implementarea PNDR 2014-2020, a reprezentat o sursă foarte importantă de informații pentru producătorii agricoli din zonă, fiind  prezentate materiale informative referitoare la măsurile din PNDR 2014-2020. La eveniment au fost prezenți beneficiari ai PNDR 2007-2013, cât și beneficiari și potențiali beneficiari ai PNDR 2014-2020.


  TÂRGUL EXPOAGROUTIL CONSTANȚA 2016


 
Târgul internațional EXPOAGROUTIL a avut loc în perioada 26-29 mai 2016, la Pavilionul Expozitional Mamaia, evenimentul reprezentând o tradițională întâlnire dintre “cerere și ofertă”.
Această ediție a târgului a adus în același loc producători, importatori și comercianți din diferite domenii: tractoare, combine și echipament agricol, fertilizanți și pesticide, produse agricole și alimentare, mașini și echipamente din industria alimentară, produse alimentare organice și tradiționale, pescuit, vinuri, apicultură, grădinărit, finanțe și asigurări (în special din domeniul agricol).
  TURISMUL RURAL ROMÂNESC ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII DURABILE
 
Cea de a XVIII-a ediție a manifestării Turismul rural românesc în contextul dezvoltării durabile. Actualitate și perspective a avut loc la Vatra Dornei, în perioada 26-28 mai.
Dezvoltarea turismului rural în ultimele decenii și experiența României în acest domeniu au atras atenția cercetătorilor și cadrelor didactice din țară și străinătate, care, împreună cu managerii de pensiuni turistice și agroturistice au încercat să găsească soluții pentru problemele multiple și dificile cu care se confruntă activitatea turistică.

În organizarea
celei de a XVIII-a ediție a conferinței internaționale Turismul rural românesc în contextul dezvoltării durabile, au fost implicate instituții de prestigiu din spațiul științific și din cel al dezvoltării economico-sociale din România, respectiv Academia Română - Filiala Iași – ICES „Gh. Zane”, Academia Română – CE-MONT Vatra Dornei, INCDT București, ANTREC - Filiala Bucovina, Euromontana și AGER - Filiala Iași, ca urmare a analizării cerințelor pe care România trebuie să le îndeplinească în calitate de stat membru al Uniunii Europene dar și contextul economic și social intern și internațional.

Evenimentul a reunit, la Vatra Dornei, specialiști din țară și străinătate care au oferit soluții optime de revigorare a mediului rural și a fenomenului turistic din acest spațiu. Lucrările conferinței s-au desfășurat într-un ambient pitoresc, emblemă a României - Vatra Dornei - așezare din regiunea istorică a Bucovinei, atestată încă de pe vremea întemeierii statului Moldova, unde turismul reprezintă, astăzi, o activitate dominantă.
  EXPOZITIE BANAT AGRALIM


 
În 27 mai a avut loc, la Timișoara, expoziția cu participare internațională BANAT AGRALIM, ediția 2016, organizată de USAMVB "Regele Mihai I al României" și  Consiliul Județean TIMIȘ.
La festivitatea de deschidere au participat dl.ministru Achim Irimescu însoțit de o delegație a MADR, oficialitățile locale, cadrele didactice din USAMVB, producători agricoli, reprezentanți de asociații, procesatori, producători de utilaje agicole, studenți, vizitatori.
Au fost expuse animale de producție, utilaje agricole și de procesare, produse alimentare.
De asemenea, au avut loc spectacole ecvestre, demonstrații cu utilaje în câmp și s-au desfasurat diferite workshop-uri și seminarii tematice.


  ATELIERUL “ÎMPREUNĂ PENTRU AFACEREA TA”
 
Sediul Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) a găzduit, în data de 27 mai, atelierul “Împreună pentru afacerea ta”, în cadrul căruia a fost prezentat site-ul Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală (RNDR), respectiv modalitatea de înscrire on-line în baza de date a RNDR, informații despre Newsletter-ul RNDR și modalitatea de  accesare a broșurilor PEI.
De asemenea, a fost susținută o prezentare a PNDR 2014-2020, cu accent pe Măsura 1 - Acțiuni pentru transferul de cunoștințe și acțiuni de informare, Măsura 2 - Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei și Măsura 16 – Cooperare.
ALTE ȘTIRI:
 

  DE 10 ANI FUNDAȚIA PACT SUSȚINE DEZVOLTAREA SUDULUI
 
Fundația PACT a împlinit anul acesta 10 ani de când susține oamenii din satele și orașele mici, din partea de sud a României, să accelereze schimbarea prin facilitare, consultanță, instruire și finanțare. Din anul 2006 până în prezent, PACT a lucrat în 162 de comunități mici, cu oameni care s-au implicat voluntar pentru a mobiliza întreaga comunitate din care fac parte şi a forma organizații comunitare active pe termen lung, care să identifice nevoile comune pentru a le rezolva.
Cu această ocazie, RNDR transmite aprecieri pentru dedicaţia şi contribuţia  Fundaţiei PACT în dezvoltarea rurală din România. Vă dorim succes şi La Mulţi Ani, plini de reuşite!
CALENDAR EVENIMENTE – SAVE THE DATE
1 iunie –  Workshop REDR pentru Măsura 16 'Cooperation'

DG AGRI și Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală organizează în comun un atelier de lucru pe măsura 16 "Cooperare" (M16), Bruxelles, Belgia.
14 iunie – Workshop REDR Cooperare LEADER/CLLD

Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală organizează, la  Bruxelles, un workshop pe tema măsurilor LEADER.
1 iulie –  Seminar REDR pe tema economiei verzi

Rețeaua Europeană de Dezvoltare Rurală organizează, la Bruxelles, seminarul dedicat  economiei verzi .

 

Editat de AUTORITATEA DE MANAGMENT PENTRU PROGRAMUL NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ
 
Colectivul de redacție:

Simona NIMU (simona.nimu@madr.ro)
Cristina COMAN (cristina.coman@madr.ro)
Simona GÎDEA (simona.gadea@madr.ro)
Mihai GHIȚĂ (mihai.ghita@madr.ro)

Copyright © 2016 Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp