Copy
Problemer med at læse dette nyhedsbrev? Klik her  

(Til)Løkke med Nationaldagen!


Det bliver ingen mindre end Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen der holder tale ved fejringen af Grønlands Nationaldag 21. juni i Det Grønlandske Hus i København.

Nationaldagen er for første gang i år også dansk flagdag så der vil blive flaget fra alle officielle flagstænger i Danmark. Det er statsministeren selv der har taget initiativ til indførslen af de nye flagdage som også omfatter Færøernes nationaldag 29. juli. Derfor var han et oplagt valg til årets festtaler.

Vanen tro fejrer Det Grønlandske Hus Nationaldagen med kæmpekage. Hvordan årets kage ser ud er en hemmelighed der først afsløres den 21. juni...

Programmet for Nationaldagen ser i år sådan ud:

13.00: Dørene åbnes
13.15: Velkomst
13.30: Lars Løkke Rasmussen holder årets festtale
13.45: Den store kage serveres
14.00-16.00: Børneaktiviteter i mødelokalet
15.40: MIK-koret underholder i gården
16.00: Fælles optog til Storkespringvandet
17.00: Servering af mad, baren åbner
19.30: Svend-Aage og Maliina spiller op til dans
21.00: ”Hitparade” spiller op
23.45: Tak for i dag
 

De grønlandske huse på folkemødet

Både Det Grønlandske Hus i København, Aalborg, Aarhus og Odense er med når politiske partier, virksomheder, organisationer og private borgere mødes til folkemøde i den bornholmske by Allinge 16.-19. juni.

Husene har sit eget telt på mødet og har i fællesskab sammensat et program der byder på debatter om Rigsfællesskabet, unge grønlændere i Danmark på uddannelse samt en debat med overskriften: Grønlændere i Danmark – en udfordring og en resurse. Desuden kommer kunstneren og performeren Jessie Kleemann og optræder.

Folkemødet arrangeres hvert år af Bornholms regionskommune. Sidste år tiltrak det over 100.000 mennesker hvilket mere end fordoblede øens indbyggertal. (Billedet er fra Det Grønlandske Hus' og IA's fællestelt ved Folkemødet 2013)
 

Socialkonsulenter rækker ud af huset

Socialafdelingen i Det Grønlandske Hus er begyndt at komme fast på Aktivitetscentret Sundholm som er et af Københavns største herberg og beskæftigelsestilbud til udsatte borgere. Socialkonsulent John Dalager er at finde i sygeplejeklinikken på Sundholmsvej 16 hver mandag klokken 8 til 10.

Socialafdelingens tilbud ud af huset omfatter nu foruden Sundholm tilstedeværelse på Morgencafeen for hjemløse på Theklavej 48 onsdag mellem 9 og 11 samt en grønlandsk netværkscafé hver torsdag mellem klokken 12 og 16 i Frivilligcenter Næstved, Farimagsvej 22. Efter sommerferien vil der også være en socialkonsulent på Christiania hver torsdag kl. 13-15.

Herudover er der dagligt åbent i Rådgivningskontoret Pooq i Det Grønlandske Hus samt i netværksstedet Qiperoq på Langebrogade 6G.
 

udsolgt til kaffemik

Det væltede ind med glade gæster da Qiperoq fejrede sin genåbning i de nye lokaler med en kaffemik 26. maj. Alle kager – fra den store grønlandskage til den lille tørre småkage – blev spist rub og stub.
 
Under kaffemikken blev Qiperoqs ønskeskib på symbolsk vis afbrændt. Skibet blev lavet da det stod klart at Qiperoq måtte flytte fra Skelbækgade sidste år. På papiret som skibet var lavet af, havde brugerne skrevet alle deres ønsker til et nyt hus.


 

Fint besøg fra Sermersooq

Det Grønlandske Hus havde 2. juni fint besøg fra Kommuneqarfik Sermersooq. Det var økonomiudvalget, der lagde vejen forbi sammen med udvalgsformand og borgmester Asii Chemnitz-Narup.

Udvalgsmedlemmerne blev informeret om husets sociale og kulturelle arbejde og fik  også en demonstration af husets nye undervisningsmateriale om Grønland, Dagens Grønland, samt den kommende webportal Danmarkimut.

På billedet, forrest: Malene Lynge, Asii Chemnitz-Narup og Ane Egede Mathæussen. Bagerst: souschef i DGH Niels Ole Jensen og Per Berthelsen.
 

Lønforhøjelse for bistandsværger

 
En ny bekendtgørelse for bistandsværger for grønlandske dømte i Danmark er noget der er blevet sukket efter i flere år blandt bistandsværgekoordinatorerne i Det Grønlandske Hus. Især fordi der med den gamle ordning var en lønmæssig forskel mellem bistandsværgerne for de dansk og de grønlandsk dømte.

Men nu er bekendtgørelsen endelig kommet. Med den hæves de grønlandske bistandsværgers løn fra omkring 6.400 årligt til omkring 11.000 kroner.
 
Derfor er bistandsværgekoordinator Lone Josefsen i færd med at klæde de 28 bistandsværger på til at arbejde under den nye bekendtgørelse. 7. juni holdt de møde i København hvor der var oplæg om bekendtgørelse og om tavshedspligt.


 

Kontaktfamilier gør klar til nye efterskoleelever

Et nyt skoleår er på vej, og i år starter 30 nye efterskoleelever fra Grønland på efterskolerne i husets område (Sjælland, Bornholm og øerne).

Derfor inviterede Uddannelsesafdelingen den 31. maj til møde for eleverne kommende kontaktfamilier. En tredjedel af kontaktfamilierne valgte at takke ja til mødet hvor der bl.a. blev informeret om forventningerne til dem, praktiske forhold og muligheder for hjælp fra Det Grønlandske Hus. Desuden var der oplæg ved en tidligere kontaktfamilie.

Søgningen på efterskoleophold i år har været langt mindre end tidligere. Sidste år modtog Det Grønlandske hus i København 42 efterskoleelever. Frafaldet er stadig stort. Ud af de 42 elever var det 14 elever der valgte at afbryde deres skoleophold i Danmark.

 

hvad betyder det at være grønlandsk mand?

I samarbejde med Det Grønlandske Hus er teaterprojektet ANGUTIVIK // MAND på jagt efter historier, tanker, sange, anekdoter og digte til en forestilling om den grønlandske mand.

Planen er at skabe en teaterforestilling hvor det er den grønlandske mand der fortæller historien. Derfor afholdes der infoaften den 16. juni klokken 17 i Det Grønlandske Hus i København. Her kan man høre mere om projektet, og om hvordan man kan fortælle sine historier, anonymt eller åbent.

Det er Niviaq Korneliussen der skal skrive stykket, Hanne Trap Friis der skal instruere, og skuespillerne Miké Thomsen, Hans-Henrik Poulsen, Klaus Geisler og Miki Jacobsen der skal stå på scenen.



Mik-koret opfyldte 21 år gammelt ønske

Licie Bjerregaard-Rune der har arbejdet som sygeplejerske i Kuummiut i 1960’erne, bestilte og betalte for 21 år siden Mik-koret til at synge ved hendes begravelse. Mik-koret øver hver mandag i Det Grønlandske Hus.

Da Licie for nyligt gik bort, 95 år gammel, opfyldte Mik-koret hendes 21-år gamle ønske. De sang Guuterput i Margrethekirken og bar også kisten ud som Licie havde ønsket.

Der er to af korets medlemmer der også var med da kontrakten blev indgået, Svend Åge og Agnes Jensen. Ifølge Svend Åge var familien meget overrasket og rørt over korets optræden.

Man kan læse mere om Licie i bogen Glimt fra mit liv som findes under 'Læs mere'.
 

Sommerferie og udskiftning i Det Grønlandske Hus

I løbet af sommeren har det Grønlandske Hus særlige sommeråbningstider fra kl. 10 til kl. 16. Det gælder perioden mellem d. 23. juni og d. 15. august. Der er ingen tirsdagsspisning i hele sommerperioden.

Der er lukket for normal aktivitet på Nationaldagen, og herudover holder huset også lukket den 22. juni på grund af rengøring. Cafeen Ajamut holder lukket 4.-8. juli (begge dage inkl.) på grund af renovering. Der vil dog stadig være kaffe at få i mødelokalet på 1. sal.      
                                                                           
Kultur- og informationsmedarbejder Karola Pike går på barsel 27. juli. Vi ønsker hende alt godt med den lille ny. I stedet har vi ansat Guldborg Rasmussen i et barselsvikariat i Kultur- og Informationsafdelingen. Guldborg starter 13. juni.

ADRESSE


Løvstræde 6
Postboks 1042
1007 kbh. k

Tlf.: +45 33 91 12 12
Fax: +45 33 15 75 90

CVR-nr.: 47337828
Email: illu@sumut.dk
Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbreve fra Det Grønlandske Hus Kbh? Afmeld her