Copy
NWP Nieuwsbrief
 
1. Blog: Landenplatform Indonesië: Grote plannen vereisen draagvlak
2. Nederland laat zich zien tijdens IFAT 2016 München
3. Informatiebijeenkomst Subsidieregeling Partners voor Water 
4. DRR-Team ondersteunt Bulgarije bij implementatie Flood Directive
5. Uitnodiging - Ontmoet de delegaties van de Asian Development Water Learningweek!
6. Water Tech Fest: innovatieve start-ups in de spotlight 
7. Global Water Intel schrijft over NWP’s KIFFWA programma
8. DRR-Team volgende week naar Argentinië
9. Financiering voor Flood Proof Polder in Roemenie

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
10. Resilient strategy Rotterdam
11. Dutch water authorities prominent op de conferentie in Zuid-Afrika
12. 16 juni startbijeenkomst EIP Water-actiegroep rondom terugwinnen struviet
13. Oproep voor ondersteuning aan DRR project Guyana
14. Aankondiging publicatie Europese aanbesteding Mozambique
15. International Trade Fair Maputo - Mozambique 
16. International Sales Manager,  LG Sonic

1. Blog: Landenplatform Indonesië: Grote plannen vereisen draagvlak

Afbeelding

Grootschalige projecten én draagvlak onder de lokale bevolking van Jakarta. Die combinatie speelde een hoofdrol tijdens de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van het Indonesië platform, die NWP op woensdag 18 mei organiseerde bij Paviljoen de Witte in Scheveningen. Het was er opnieuw druk en de deelnemers toonden zich tevreden. Anne Kleene van NWP blikt in haar blog terug. 

2. Nederland laat zich zien tijdens IFAT 2016 München

Een groot aantal Nederlandse bedrijven neemt volgende week deel aan het Netherlands Water Pavilion tijdens de IFAT in München. De IFAT, die wordt beschouwd als de belangrijkste beurs ter wereld op het gebied van water- en milieutechnologie, wordt gehouden van 30 mei tot en met 3 juni. Het Nederlandse paviljoen op de IFAT (hal A3.305/404) wordt ondersteund door het programma strategische beurzen van Topsector Water. 

De organisatie van het paviljoen is in handen van NWP, in samenwerking met Water Alliance en ENVAQUA. Journalist Jac van Tuijn is volgende week ook aanwezig op de beurs om voor www.dutchwatersector.com verslag te doen van de Nederlandse deelname. Daarnaast is op dutchwatersector.com een pagina aangemaakt om het internationale publiek te informeren over het Nederlandse paviljoen en de deelnemers. Via Twitter @HollandWater en @nwpnederland kunt u de actualiteiten rond de Nederlandse inbreng volgen. 

3. Informatiebijeenkomst Subsidieregeling Partners voor Water 

Half juli 2016 opent de subsidieregeling Partners voor Water (PvW). De regeling stimuleert de toepassing van Nederlandse vernieuwende watergerelateerde oplossingen in buitenlandse stedelijke delta’s en hun toeleverende systemen. Hiermee vergroot de regeling de waterzekerheid en waterveiligheid, en de toegevoegde waarde van de Nederlandse watersector.

Ter voorbereiding van uw projectplan organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) 2 informatiebijeenkomsten over de subsidieregeling, een in Den Haag en een in Utrecht op 7 en 9 juni van 15.00 uur tot 17.30 uur. Lees verder voor het programma.

Het Partners voor Water 2016-2021 programma is één van de uitvoeringsinstrumenten van de Internationale Water Ambitie (IWA) van de Rijksoverheid en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Netherlands Water Partnership.

4. DRR-Team ondersteunt Bulgarije bij implementatie Flood Directive

Aanstaande zondag vertrekt een DRR-Team voor een missie naar Bulgarije. De regering van Bulgarije heeft het DRR-Team om advies gevraagd omtrent de implementatie van het EU Flood Directive (2007/60). In 2014 en 2015 is het land getroffen door ernstige overstromingen die grote impact hadden op mensenlevens, infrastructuur en gebouwen. Het verzoek voor ondersteuning komt voort uit de nationale actieplannen die het land heeft opgesteld en vanuit de 2e cyclus zoals voorgeschreven in de ‘EU FD’.

Lees verder

Het DRR-Team bestaat naast teamleider Marco Hartman uit Jana Steenbergen-Kajabová (Sweco) en Arthur Kors (Rijkswaterstaat). De missie duurt tot 4 juni. Via Twitter #drrteam en www.drrteam.nl is de missie te volgen.

5. Ontmoet de delegaties van de Asian Development Water Learningweek!

Van 6 - 10 juni 2016 vindt de Asia - Netherlands Water Learning Week plaats, inmiddels al weer de 5de editie. Dit jaar is het thema ‘Water Resilient Cities’. Tijdens deze week worden verschillende partnerlanden van de Asian Development Bank uitgenodigd om een week lang in Nederland kennis en ervaring op te doen op het gebied van water management, waarbij het programma bestaat uit lezingen/colleges, veldbezoeken en ontmoetingen met Nederlandse experts en bedrijven. In samenwerking met de Asian Development Bank wordt het programma dit jaar uitgevoerd door Unesco-IHE en NWP. Teams vanuit Bangladesh, China, India, Georgië, Sri Lanka, Tonga en Vietnam hebben zich aangemeld.Lees hier meer over programma en de namen van de delegatieleden.

Graag geven we u de gelegenheid de delegaties te ontmoeten, contacten te leggen en hun ervaringen van de week te horen. Hiervoor nodigen wij u uit aanwezig te zijn op vrijdag 10 juni, van 14.00 tot 17.30, bij de afsluitende netwerkbijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats bij Unesco-IHE in Delft. U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen aan m.vanderlubbe@nwp.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ivo van der Linden, i.vanderlinden@nwp.nl, 070-304 3712.

6. Water Tech Fest: innovatieve start-ups in de spotlight

“Water is a massive opportunity for business”. Dit zei ZKH Prins Constantijn in zijn speech tijdens het Water Tech Fest op woensdag 25 mei in Leeuwarden. De prins benadrukte de unieke eigenschappen van Nederland als internationale Startup Delta. Daarnaast deed hij een oproep voor nieuwe ideeën en technologieën in de watersector, om oplossingen te zoeken voor de wereldwijde wateruitdagingen.

Aan nieuwe ideeën was geen gebrek in Leeuwarden. Het nieuwe Wetsus gebouw en de Johannes de Doper Kerk op de WaterCampus waren het decor voor deze bijeenkomst. Circa 150 start-ups, scale-ups, investeerders, launching customers en andere geïnteresseerden uit Nederland en daarbuiten kwamen hier bijeen. De aftrap voor het evenement werd gegeven door Johannes Boonstra, bestuurslid Wetsus, en Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden. Opgevolgd door Christopher Gasson van Global Water Intelligence, Geert van de Wouw van Shell Technology Ventures, Gerard Schouten van Dutch Water Technologies en Lieve Declercq van Vitens.

Lees verder 

7.  Global Water Intel schrijft over NWP’s KIFFWA programma

NWP is inmiddels bijna 5 maanden bezig met het KIFFWA programma, gefinancierd door de Nederlandse Ambassade in Kenia. Het doel van het programma is om een lokale organisatie op te zetten die financiele expertise gaat leveren aan water initiatieven in Kenia. Als mede-projectontwikkelaar van deze initiatieven zal KIFFWA ook lokale financiering gaan mobiliseren. Éen van de initiatieven waarvan we nu de ontwikkeling al ondersteunen is het ‘Kenya Pooled Water Fund’. In een artikel van Global Water Intelligence over commercial finance wordt deze Pooled Bond Facility beschreven. 

Voor vragen over KIFFWA,  kunt u contact opnemen neem contact op met Susanne Roelofsen of Joris van Oppenraay

8. DRR-Team volgende week naar Argentinië

Volgende week (30 mei - 3 juni) is er ook een DRR-Team missie naar Argentinië. De missie bestaat uit twee onderdelen. De Argentijnse overheid heeft Nederland om ondersteuning gevraagd bij een urgente situatie rond een dijk in het Dique Paso de Las Piedras reservoir. Het reservoir voorziet een groot deel van de ecologische, sociale en economische activiteiten van water gedurende het droge seizoen. De dijk van het reservoir verkeerd in zeer slechte staat door achterstallig onderhoud en de invloed van schommelingen in het klimaat. De focus van dit gedeelte van de missie ligt op reservoir /dijkconstructie.

Daarnaast heeft de Argentijnse overheid gevraagd een eerste verkenningsmissie uit te voeren die zich richt op het stroomgebied van de Rio Salado. Dit is een gebied, ten zuidwesten van Buenos Aires, met een oppervlakte van 170.000 km2, waar 25-30% van de totale Argentijnse graan- en vleesproductie vandaan komt. In dit gebied hebben overstromingen grote economische schade tot gevolg. Het team zal een inventarisatie maken van de uitdagingen en de mogelijke oplossingen, waarna besloten wordt op welke manier een verdere uitwisseling van expertise de grootste toegevoegde waarde heeft. 

Het team bestaat uit teamleider Klaas de Groot (ARCADIS), Rik Beekx (LievenseCSO) en Marcela Busnelli (Royal HaskoningDHV). Via www.drrteam.nl en Twitter #drrteam is de missie te volgen.

9. Financiering voor Flood Proof Polder in Roemenie

Afgelopen jaren heeft het Roemenië platform zich ingezet om een test- en showlocatie voor tijdelijke waterkeringen in Roemenië te ontwikkelen, het zogeheten Flood Proof Romania Initiative. Dit was een van de actiepunten vanuit het jaarlijkse Bilateraal Overleg tussen de Roemeense en Nederlandse watersector. Uiteindelijk doel van het initiatief is een fysieke locatie om technieken van tijdelijke waterkeringen (zoals bij Flood Proof Holland) te testen en te tonen aan eindgebruikers in de regio. 

De aanleg van de fysieke testlocatie in Roemenië is onderdeel van een recentelijk gehonoreerde Horizon 2020 aanvraag: BRIGAID. Deze financiering zorgt ervoor dat de polder in Facau (op 40 minuten zuidwest van Boekarest) aan het einde van het jaar wordt gerealiseerd. Naast BRIGAID worden activiteiten binnen de Nederlandse en Roemeense samenwerking ontwikkeld om innovatieve technieken (vaak van MKB bedrijven) te testen met studenten en te tonen aan mogelijke klanten in Roemenië en buurlanden.

Het Roemenie platform werkt binnen het Flood Proof Romania Initiative nauw samen met het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water (VPdelta), InnovationQuarter en de Nederlandse Ambassade in Boekarest. De belangrijkste Roemeense counterparts zijn: Apele Romane, Technical University for Civil Engineering Bucharest and National Institute for Hydrology and Water Management.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Oost, j.oost@nwp.nl
 
Ingezonden nieuws

10.  Resilient Rotterdam: klaar voor de 21e eeuw

Op donderdag 19 mei heeft burgemeester Aboutaleb ‘Resilient Rotterdam’ geopend, de werkconferentie over stedelijke eerkracht. Samen met 100 Resilient Cities presenteert Rotterdam als eerste Nederlandse stad haar strategie om resilient te worden en te blijven. Daarmee zet Rotterdam een nieuwe stap richting een weerbare en veerkrachtige stad. Om maximaal te profiteren van en te anticiperen op de nieuwe transities van deze eeuw, met meer focus op cyber resilience én waterveiligheid op een nieuw niveau.

Het nieuwe robuust
Rotterdam nam de uitdaging aan en kon zo een Chief Resilience Officer aanstellen die met tientallen partners de resilience van Rotterdam analyseerde. Conclusie: we staan er nu best goed voor. In Rotterdam zit veerkracht in het DNA. Rotterdam is zelfs koploper in water- en klimaatbestendigheid. En Rotterdam heeft - niet voor niks - nu de beste binnenstad. “Dat is dus goed nieuws, maar wel een momentopname,” stelt Arnoud Molenaar, Chief Resilience Officer. Resilience is meer dan weten om te gaan met het water en is ook meer dan robuust zijn. Resilience is het nieuwe Robuust. Naast een solide basis, vergen de transities van de 21e eeuw meer dan ooit flexibiliteit, inclusiviteit en vindingrijkheid. “Op basis van onderzoek hebben we de belangrijkste transities in kaart gebracht en vertaald naar zeven doelen en bijna zeventig acties op zeven schaalniveaus.”
 

11. Dutch water authorities prominent op de conferentie in Zuid-Afrika

Het Water Institute for Southern Africa (WISA) hield van 15 tot 19 mei een waterconferentie in Durban. Dutch Water Authorities leverde ook een bijdrage aan het programma van de conferentie.

Op 15 mei spraken afgevaardigden van het Zuid-Afrikaanse Departement van Water en Sanitatie en het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu over o.a. het beschikbaar stellen van een Nederlandse waterexpert voor het opmaken van een masterplan voor de implementatie van de strategie van water & sanitatie in Zuid-Afrika en de verlenging van het project Kingfisher van 2017 tot 2020.

Workshop door Kingfisher-team
Na de plenaire sessie met een bijdrage van watergezant Henk Ovink heeft het Kingfisher-team met afgevaardigden van Dutch Water Authorities en VNG International de 5 uur durende workshop ‘Benefits for water governance as a result of international cooperation’ gegeven. Het daarbij gepresenteerde Hydronet demonstratieproject oogstte veel waardering en werd door Henk Ovink gezien als een mondiaal voorbeeld voor invulling van de digitale delta.

Voortgang Kingfisher
Op 19 mei heeft het Kingfisher-team deelgenomen aan een vergadering van het platform voor CEO’s van de Catchment Management Agencies (CMA’s), de Zuid-Afrikaanse variant van een waterschap, met daarin veel discussie over de wijze van implementatie van de CMA-ontwikkeling.  In november 2016 wordt een slotconferentie voor het Kingfisher-programma georganiseerd, welke gecombineerd wordt met een vergadering van de Stuurgroep voor de MoU en opnieuw een Wetskills Water Challenge.  

Bekijk een promotiefilm over het Kingfisher-project

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Keimpe Sinnema van waterschap Drents Overijsselse Delta.

12. Startbijeenkomst EIP Water-actiegroep rondom terugwinnen struviet

Op 16 juni 2016 vindt de kick-off workshop van de ARREAU Struvite Recovery & Recycling Learning Alliance (SRRLA) plaats bij het Omzetpunt Amersfoort (Neonweg 30). De workshop is voor organisaties die struviet terugwinnen en voor organisaties die dit beogen. Tijdens deze dag zullen operators uit heel Europa praktische ervaringen delen. Ook is er kans om meer te leren over bestaande recyclingtechnieken.Het programma begint rond 8.30 uur en zal eindigen om 13.00 uur. Aansluitend vindt er een LIFE+ event Wastewater plaats op het Omzetpunt. Hier zullen enkele LIFE-projecten gepresenteerd worden. Deelname aan de Learning Alliance is gratis. Reiskosten en kosten voor accommodatie zijn voor eigen rekening.

Deze workshop wordt georganiseerd door de EIP Water Action Group ARREAU (Accelerating Resource Recovery from Water Cycle) en Waterschap Vallei en Veluwe. De ARREAU-stuurgroep bestaat uit de Energie- en Grondstoffenfabriek, Reststoffenunie, BWA, KWB, IVL en KWR Watercycle Research Institute.

13. Oproep voor ondersteuning aan DRR project Guyana

In juli 2015 is Guyana geteisterd door extreme regenval. Dit leidde tot ernstige overstromingen en een schade geschat op € 90 miljoen. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen heeft de Guyanese regering de Nederlandse overheid om hulp gevraagd. Daarop is besloten om een Dutch Risk Reduction (DRR) team te vormen, dat in november 2015 een bezoek heeft gebracht aan Georgetown. Het DRR-team heeft op basis hiervan een rapport uitgebracht waarin een zevental aanbevelingen om het drainagesysteem proactief en integraal te beheren vermeld staat. Aangezien de overheid van Guyana niet beschikt over de financiële middelen om deze aanbevelingen door Nederlandse ingenieurs uit te laten voeren, heeft het DRR-team aangeraden om studenten Civiele Techniek in te zetten om aan de slag te gaan met het uitwerken van de aanbevelingen.   

Zeven masterstudenten Civiele Techniek van de Technische Universiteit in Delft gaan hiermee aan de slag van eind juli tot en met halverwege september 2016. Om dit project mogelijk te maken is financiële ondersteuning nodig. Daarom willen wij u vragen om aan dit project bij te dragen en hiermee uw bedrijf aan het project te verbinden. Eventueel kunt u ook een inhoudelijke toevoeging doen aan het project door een onderzoeksvraag toe te voegen. Uw hulp om dit project mogelijk te maken wordt bijzonder gewaardeerd! U kunt reageren via info@bouwmij.org.

14. Aankondiging publicatie Europese aanbesteding Mozambique

Half mei is op Tenderned de volgende aanbesteding gepubliceerd: Europese aanbesteding volgens de openbare procedure voor technische ondersteuning aan programmatische inzet Nederland- Mozambique met focus op Beira. Doel van deze aanbesteding is het sluiten van een raamovereenkomst voor meerdere percelen die betrekking hebben op de Delta Samenwerking Nederland Mozambique.

RVO organiseert woensdag 1 juni 2016 van 10.00 tot 12.00 uur een informatiebijeenkomst. Er is tevens beperkt de gelegenheid om nadere vragen te stellen. De antwoorden worden in een nota van inlichtingen aan alle inschrijvers bevestigd. Deze nota van inlichtingen maakt integraal onderdeel uit van het aanbestedingsdocument. 
Aanmelden voor de bijeenkomst kan via AdministratiePVW@rvo.nl.

15. International Trade Fair Maputo - Mozambique 

The Netherlands will participate in this years' 52nd edition of the International Trade Fair Maputo also known as the FACIM. The Embassy of the Netherlands in Maputo wants to showcase the best companies and knowledge institutions the Netherlands has to offer to Mozambique. 
At FACIM international and national companies, investors and entrepreneurs meet to join Mozambique growth. Last year a number of 85,412 visitors attended the event, 10 Dutch companies from the Netherlands and the region participated in the FACIM and in total 173 companies came over from Europe.

The Embassy would like to facilitate your company's participation in the Dutch Pavilion and will host a Holland Lounge that creates an open space for networking. The Embassy also organizes match-making and workshops for Dutch companies and investors. You are kindly invited to participate!
For more information: www.facim.org.mz or contact Maaike Feltmann, e-mail:maaike.feltmann@nwp.nl

16. Vacature: International Sales Manager, LG Sonic

LG Sonic is op zoek naar een International Sales Manager, lees hier de vacaturetekst.
 
 
Veel activiteiten van het NWP vinden plaats in het kader van de programma’s Partners voor Water, Water Mondiaal, Water OS, Yep Water en DRR-team. Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd naar 4000 abonnees. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur uw bijdrage naar nieuwsbrief@nwp.nl
Email Marketing Powered by MailChimp