Copy
TranScreen Nieuwsbrief
Bekijk deze mail in je browser

Nieuwsbrief TranScreen #2

In deze nieuwsbrief:

Redactioneel


De vorige nieuwsbrief van TranScreen is precies een jaar geleden! In de tussentijd hebben we niet stil gezeten. Integendeel.

Een van onze goede voornemens is om vaker een nieuwsbrief te versturen. Want zoals onze persberichten, nieuwsberichten op onze website en posts op Facebook laten zien, is er voldoende in bewegingen om over te berichten!

Maar nu eerst deze nieuwsbrief: een "driedubbeldik" nummer met aankondigingen van nieuwe activiteiten en verslagen van voorbije evenementen.

Namens TranScreen,
Jochem
 
Newsletters rather in English? Update your preferences!

FREE PATHH bespreekt zorg voor en rechten van transgenders


Op zaterdag 18 juni organiseert een collectief transgenders in Amsterdam het gratis evenement FREE PATHH, over de gezondheidszorg voor en mensenrechten van transgenders. Dit gebeurt in de schaduw van een mondiaal symposium over dezelfde thematiek, elders in de stad. FREE PATHH is in tegenstelling tot dit symposium gratis toegankelijk. Transgenders, maar ook zorgverleners en mensenrechtenspecialisten, worden van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Op het programma van FREE PATHH staan lezingen, debatten en workshops. Betrokken deskundigen spreken uit professionele deskundigheid én eigen ervaring. Uitgangspunt van het evenement is het zelfbeschikkingsrecht van transgenders, iets wat in de zorg voor hen nog geen gewoonte is. Artsen en psychologen bepalen voor transgenders wanneer wat gebeurt en wie waar recht op heeft. Dit druist vaak in tegen de wensen van de personen om wie het gaat. Ook op beleidsniveau hebben transgenders nauwelijks inspraak.

FREE PATHH staat voor: Practicing Actual Transgender Healthcare and Human Rights. Het evenement is ontstaan doordat het in Amsterdam georganiseerde mondiale symposium van zorgverleners, de World Professional Association of Transgender Health, hoge inschrijfkosten kent van bijna 1.000 euro per persoon. Zowel het SCP als het CBS rapporteerden recent nog dat de financiële situatie van veel transgenders ronduit slecht is, wat er toe leidt dat veel transgenders zich niet kunnen veroorloven om deel te nemen aan het symposium. Daardoor gaat hun zichtbaarheid en stem verloren tijdens het symposium. "Gevolg is dat er op opnieuw óver de zorg en rechten van transgenders wordt gesproken, maar niet mét hen", zegt Jochem Verdonk, een van de organisatoren, "Het zijn weer artsen, chirurgen, psychologen, maatschappelijk werkers, logopedisten etc. die over ónze zorg en ónze rechten zullen beslissen."

FREE PATHH vindt plaats in conferentiecentrum IIRE, Lombokstraat 40 in Amsterdam. Het dagprogramma begint om 10.30 uur. Plenaire sessies hebben titels als: "Je hebt recht op beter" (de gebroken beloftes over transgenderzorg door de Nederlandse overheid), "We staan niet alleen" (ervaringen in de zorg van mensen met een fysieke handicap) en "Informed Consent" (een Amerikaanse aanpak waarbij transgenders meer regie hebben over hun eigen behandeling). Eén van de workshops draagt de naam “Wachtlijst Blues", over hoe het voelt om te moeten wachten op toestemming voor bijvoorbeeld hormoon-therapie. Aan het eind van de dag worden WPATH en FREE PATHH vergeleken door de bezoekers van beide symposia. Voertalen tijdens de FREE PATHH zijn Nederlands en Engels. 

's Avonds tussen 19.00 en 20.30 uur uur verzorgt TranScreen een (veganistisch) diner in Vrankrijk. Om 21.00 vertonen we de documentaire Transgender Tuesdays van Mark Freeman (VS, 2012, 54 min) over het leven van acht patiënten die naar de eerste genderkliniek in de VS kwamen. Vanaf 22.00 uur is er een party, met DJ Alex en Karaoke sing-a-long. 

Bezoek voor meer informatie en het programma de website: www.freepathh.nl.
 

TranScreen zoekt PR-vrijwilliger!

 

Wat we doen:

Met ons filmfestival willen we bijdragen aan de acceptatie, zichtbaarheid en empowerment van trans* en gendervariante personen in de maatschappij. Dit doen wij sinds 2011 door middel van een tweejaarlijks filmfestival en spinoff-activiteiten door het jaar heen. De volgende editie vindt in mei of juni 2017 in Amsterdam plaats. 
 

Wie we zoeken:

We zoeken een enthousiaste Propaganda Redder (PR). Woonachtig rondom Amsterdam is wegens de vergaderingen een pré, maar geen must. We zijn extra blij met mensen die zich voor langere tijd zouden kunnen committeren aan TranScreen.

We zoeken iemand die: 
– Overzicht houdt over de PR-activiteiten, aan de hand van het PR-plan.
– Goede teksten, persberichten en nieuwsbrieven kan schrijven.
– Handig is met sociale media.
– Goed contact onderhoudt met onze webmaster.
– Goed contact onderhoudt met ons bestuur.
– Nederlands- en/of Engelstalig is.

Als Propaganda Redder ben je onderdeel van de kerngroep. Je kunt dus rekenen op ondersteuning en input van de andere kerngroepleden. Deze taak vindt plaats gedurende het hele jaar, met een piek vlak voor en tijdens het festival. 

Ook als je een andere bijdrage wilt leveren, horen we het graag! Er is altijd ruimte voor een extra paar handen. 
 

Hoe we werken:

De festivalkern vergadert een à twee keer per maand. Hiernaast heeft iedereen eigen taken, die we afzonderlijk of in een groepje van twee uitvoeren.
 

Wat wij bieden:

We bieden maandelijkse vergaderingen in een ietwat chaotische, doch intieme en gezellige sfeer met eigenzinnige en soms eigenwijze teamleden. TranScreen biedt mooie kansen om onze community beter te leren kennen en om te netwerken. Verder kun je tijdens het festival gratis films kijken. Reiskosten zijn beperkt beschikbaar. 
 

Wie we zijn:

Wij zijn de festivalkern bestaande uit vijf personen (Plette, Karola, Maik, Femke en Vick) van diverse pluimage, een mix van trans*- en genderqueer-identiteiten. We worden ondersteund door de vijf bestuursleden van Stichting TransMotion.
 

Aanmelden:

Aanmelden doe je via maik@transcreen.org. Graag met je contactgegevens en je beschikbaarheid.
 

TranScreen verwelkomt nieuw kerngroeplid en nieuw bestuurslid


Het team van TranScreen heeft in 2016 twee nieuwe mensen kunnen verwelkomen: 
– Vick uit Nijmegen is de kerngroep komen versterken.
– Plette is tot het bestuur toegetreden, en neemt de portefeuille Fondsenwerving op zich.

De kerngroep bestaat nu uit 5 mensen: Femke, Karola, Maik, Plette en Vick.
Het bestuur bestaat nu ook uit 5 mensen: Femke, Jochem, Monica, Plette en vreer.

We heten Vick en Plette van harte welkom!!
 

TranScreen evalueert zichzelf


TranScreen is een tweejaarlijks filmfestival, dat elk oneven jaar een transgender filmfestival organiseert. Na drie succesvolle edities richt TranScreen zich in het “rustjaar” 2016 op de eigen organisatie: wat kunnen we verder verbeteren? Hoe kunnen we nog efficiënter werken? 

Ook kijken we opnieuw naar onze basis: wat wil TranScreen bereiken? Staan we nog steeds achter onze oorspronkelijke doelen, of is de tijd gekomen om deze doelen anders te verwoorden?

Op deze manier houden we onszelf scherp, en bieden we onszelf de mogelijkheid om als organisatie te blijven groeien en ons verder te ontwikkelen. We houden jullie op de hoogte!

En ondertussen zijn de voorbereidingen voor TranScreen 2017 alweer begonnen...
 
Share
Tweet
+1
Share
Forward

Verslag TGEU Council in Bologna


Afgelopen week, van 2 t/m 5 juni, was de tweejaarlijkse Council van Transgender Europe. Tijdens dit congres ontmoeten Europese transactvisten elkaar. TranScreen was dit jaar met maar liefst 3 mensen vertegenwoordigd: Jochem en vreer vanuit het bestuur van TransMotion, en Vick vanuit de kerngroep.

Het programma van de Council was bijzonder goed opgezet: plenaire panels en workshops wisselden elkaar af, en allerlei interessante onderwerpen kwamen aan bod. 

Dit jaar was er ook een workshop over “capacity building through trans films & communinity cultural events”, onder andere gegeven door iemand van het Trans Film Festival in Stockholm (Zweden). Dit bracht ons op het idee dat TranScreen over 2 jaar mogelijk ook een workshop kan geven, zodat we onze kennis en expertise met andere activisten kunnen delen. Als grootste transgender filmfestival in Europa hebben we een schat aan kennis, die we graag met anderen delen!

Op zondag was er een panel over intersectionaliteit: de gemeenschap van transgenders bestaat -net als alle andere gemeenschappen- uit allemaal verschillende mensen. Velen van ons zijn ook in andere opzichten een minderheid, bijvoorbeeld vanwege geloof of levensovertuiging, etnische achtergrond, fysieke en/of psychische variatie, etc. Dat maakte ons opnieuw bewust van het feit dat de transgemeenschap zeer kleurrijk is. 
Als TranScreen halen we hier de boodschap uit dat het belangrijk is om ons filmfestival en andere activiteiten (nog) toegankelijker te maken voor ons publiek. Een punt dat al bij onze evaluatie naar boven kwam, maar het belang is nogmaals onderstreept.
 

Vrouwelijke drag queens en kunst zonder trigger warnings


Afgelopen weekend was TranScreen voor het eerst naar Strange Love, het queer kunstfestival in Antwerpen. Maik en Plette vonden het verfrissend om eens niet naar een filmfestival te gaan, maar naar een kunstenbreed festival met ruimte voor installaties, strips, performances en film. Een plek waar we ons lieten verrassen en onderdompelen in andere kunstvormen dan alleen film. Een plek waar niet of nauwelijks werd gedaan aan intro’s, q&a's en trigger warnings. En waar je een performance in kon lopen, zonder te weten wat of hoe, om vervolgens omringd te worden door 30 mensen met een masker, die je steeds dichterbij kwamen omsingelen. Niets anders konden we doen, dan ons eraan over te geven.

Hoogtepunten waren het queer shorts programma met o.a. een verfrissende en empowering korte docu over vrouwelijke drag queens in Can’t Drag us Down en het kitscherige electrodisguisting duo Las Bistecs uit Barcelona met interessante ideeën over publieksparticipatie: gooi sigaretten naar ze en laat ze die ter plekke oproken. Een heerlijk onvoorspelbaar festival was het!

Credits foto's Strange Love: Mark Rietveld.
 

TranScreen goes Cavia: na de zomer


Lieve vrienden en fans van TranScreen goes Cavia. We zullen terugkomen met dit evenement na de zomer, eind augustus of begin september 2016. Dus een beetje geduld en een hele fijne zomer toegewenst! Blijf kijken op onze website voor aankondigen of op Facebook.

Hieronder vind je verslagen van de afgelopen edities TranScreen goes Cavia en andere spin-offs, die we het afgelopen half jaar hebben georganiseerd.
 

Zomer in de filmzaal


Als filmfestival zijn we continu bezig met onszelf en ons publiek te bevragen over de films die we vertonen. Zo presenteerden we op 28 mei in samenwerking met Transgendergroep Nijmegen een dagprogramma vol film, bestaande uit een mix van korte documentaires, animaties en fictie. Na een ontspannen en zomers filmdagje sloten we af met de documentaire Fitrah: over dilemma’s van LHBTQ moslims op zoek naar een plek voor hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geloof. Maar was deze film wellicht te heftig om het evenement TranScreen Goes Nijmegen mee af te sluiten?

Immers, Islam en transgender zijn in Afrika is wellicht niet het meest gezellige onderwerp om in een bloedhete zaal op een extreem zomerse dag te bekijken. Toch bleef bijna iedereen zitten. We legden onze vraag voor aan het publiek, waarop iemand zei: "Een filmfestival moet van alles vertonen en daar hoort deze film ook bij. Ik ben blij dat ik dit gezien heb. Het is een actueel onderwerp en het is goed om het van de mensen zelf te horen en niet weer uit de mond van een deskundige." Zulke reacties betekenen veel voor ons en het is fijn om te zien hoe onze programmakeuzes gewaardeerd worden. 

Een andere opmerking uit de zaal over hoe bepaalde films geïntroduceerd worden, helpt ons ook scherp te houden voor de toekomst. Zo waren sommige mensen graag voorbereid geweest op een lange, gewelddadige scene uit de verder prachtige korte fictie Brace. Helaas was dit erbij ingeschoten: ook wij waren (ondanks de vele ijsjes die we hadden uitgedeeld en genuttigd) ook wat bedwelmd door de hitte.

De korte films uit het middagprogramma waren wat luchtiger, onder andere over genderloze kwallen, experimentele poëzie over testosterongebruik, en transvrouwen uit Noord-Holland.

Gelukkig weerhield de brandende zon de tientallen belangstellenden niet om naar de Klinker in Nijmegen te komen, letterlijk te blijven plakken en af te sluiten met een zwetend Queeruption feestje in de Onderbroek. We kijken nu al uit naar de volgende TranScreen Goes Nijmegen!
 

Rauwe speelfilm over sekswerk gedraaid op een Iphone


Bij TranScreen worden we doorgaans benaderd door andere transgender- en/of queergroepen om samen te werken. Dit keer een verzoek uit onverwachte hoek, namelijk Cinema of the Dam’d: een filmavond met aandacht voor zelden vertoonde, vreemde, bijzondere, onderschatte, originele films of films die normaliter over het hoofd worden gezien. Met de vraag of we samen met hen op 16 mei de speelfilm Tangerine wilden presenteren.

We moesten even goed nadenken over dit voorstel. Tangerine is dan wel een ontroerende en grappige slice-of-life komedie en volgt een lange kerstdag in het leven van transgender sekswerkers en hartsvriendinnen Sin-Dee (net uit de gevangenis) en Alexandra. Maar we zagen ook wat mogelijk problematische dingen aan de film, zoals het feit dat de regisseur als blanke cis-man een film maakt over niet-blanke trans* sekswerkers. Of dat de film tjokvol geweld en gevloek zit, op het vervelende af. En over de vrouwvriendelijk valt ook wat te zeggen.

Het is een van die films die veel bij je triggert, maar waar je uiteindelijk toch voor zwicht. Zo verging het ons althans. De actrices (Kitana Kiki Rodriguez en Mya Taylor), in het echte leven ook transgender, zetten een prachtige performance neer. Het helpt ook om te weten dat de film echt een samenwerking was tussen hen en regisseur Sean Baker: een film met transgenders, in plaats van erover.

Wat de film ook bijzonder maakt, is dat het op 3 Iphones is gedraaid, super low key op de straten van Los Angeles, wat het een heel realistisch en rauw gevoel geeft. Maar bovenal is het een prachtige film over vriendschap en samen sterk staan.

Voorafgaand aan Tangerine vertoonden we ook Teagan, een hartverwarmende animatie over transitie en Soy Negra, Soy Marica y Soy Puta, een bemoedigend portret van een Colombiaanse sekswerker, advocaat en activiste.

We zijn achteraf gezien blij dat we geen nee hebben gezegd: het was een mooie screening met een goede introductie door Matt van Cinema of the Dam’d en een zeer goede opkomst met veel nieuwe gezichten.
 

^ Naar boven

Verslag TranScreen goes Cavia, 16 april


De film Kate Bornstein is A Queer and Pleasant Danger (2013) van Sam Feder, heeft op ons festival in 2015 de publieksprijs in de categorie "lange film" gewonnen.

Kate Bornstein heeft een aantal boeken geschreven en geeft reading performances. Zij is zeker éen van de pioniers in de trans*wereld. Als je meer wilt weten over Auntie Kate, dan vind je alles op haar blog of de film website.

Sam Feder is activist, filmmaker en educator. Zijn eerste film was Boy I Am (2006).
 

Verslag TranScreen goes Cavia, 21 november


Op 21 november 2015 hebben we de film Breaking Free uit 2015 van Sridhar Rangayan vertoond. De zaal zal bijna vol met nieuwsgierige personen, want Sridhar, filmmaker, directeur van KASHISH, Mumbai queer filmfestival en queeractivist uit India, was aanwezig.

Na de vertoning heeft Sridhar vragen uit het publiek beantwoord en ons geïnformeerd over de strijd van queeractivisten, waaronder veel trans* activisten, tegen de wet Section 377. Deze wet criminaliseert LHBT-personen in India. Niemand had beter kunnen vertellen wat er gaande is in India omtrent deze wet dan Sridhar. 

Sectie 377 van de IPC, die van kracht werd in 1862, bepaalt onnatuurlijke misdrijven. Er staat: “Wie vrijwillig vleselijke gemeenschap heeft tegen de beschikking van de natuur in met iedere man, vrouw of dier, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf, of met een bepaalde gevangenisstraf van een periode die kan duren tot 10 jaar, en is ook aansprakelijk voor een boete.”

Dit jaar heeft de film Breaking Free in India een nationale prijs gewonnen voor beste montage.
 
Auteursrecht © 2016 Stichting TransMotion. Overname van artikelen is toegestaan, mits volledig en met bronvermelding (waar mogelijk met een link naar onze website).



schrijf je uit van deze maillijst    update je instellingen 

 Email Marketing Powered by MailChimp