Copy
10 dingen die je moet weten over de blaasmarathon
Bekijk dit bericht in je browser
Proces-verbaal of een dagvaarding voor de rechtbank ontvangen? Bereken je boete of vraag gratis advies via de app of de webpagina van overtreding.be

10 dingen die je moeten weten over de blaasmarathon

Morgen is het opnieuw zover. Samen met het EK start de politie ook een nieuwe blaasmarathon. Die duurt van vrijdag 16 uur tot maandagochtend. Bedoeling is om tijdens deze periode extra te controleren op alcohol en verkeer. Natuurlijk drink je beter niet als je rijdt, maar als je toch gecontroleerd wordt, heb je in elk geval bepaalde rechten. Welken deze zijn, lees je hieronder.

 

Een pintje = een wijntje = een porto = een jenever

Een standaard drankje bevat ongeveer 10 gram alcohol. Dat geldt voor een gewoon glas wijn, een pintje, een porto, ... Die 10 gram alcohol stemt overeen met 0,2 promille voor een man en 0,3 promille voor een vrouw.

Je lever breekt ongeveer één standaardglas af per 90 minuten. Tien pintjes gedronken? Dan kan het tot 15 uur duren voor je lichaam alle alcohol volledig heeft afgebroken. Na een zware avond kan je dus ook 's ochtends nog positief blazen.
 

Hulpmiddeltjes?

Er bestaan geen hulpmiddeltjes om de afbraak van alcohol in je lichaam te versnellen. GEEN! Je hoeft dus geen sloten koffie of liters water te drinken (da's trouwens gevaarlijk). Je hoeft geen frietjes te eten en al zeker niet op muntjes van 1 of 2 cent te zuigen (dat is gewoon vies).
 

Alcoholcontrole

Over alcoholcontroles bestaan ook nogal wat misverstanden. Wist je bijvoorbeeld dat de politie je altijd kan vragen om een ademtest af te leggen. Het hoeft echt niet altijd om een ongeval of wodca-controle te gaan. Zelfs wie slaapt achter het stuur van zijn geparkeerde wagen, kan verplicht worden een alcoholtest af te leggen. Kom je toch aan een alcoholcontrole, dan moet je daarover het volgende weten.
 

Alcosensor

Soms voert de politie eerst een test uit met een alco-sensor. Dat is een toestel waar je niet eens in moet blazen.

De alcosensor geeft een eerste indicatie of iemand gedronken heeft. Levert de alcosensor niets op, dan laat de politie je meestal doorrijden. Geeft de alcosensor wel een alarm, dan volgt de echte alcoholcontrole.
 

Ademtest

De echte alcoholcontrole begint met een ademtest.

Vóór de ademtest kan je meteen vragen om een wachttijd van 15 minuten .

De politie moet je een verpakt mondstuk tonen en dat - zonder aanraken - op het toestel monteren.

De ademtest geeft geen concrete cijfers, maar toont enkel een S van safe, een A van alarm of een P van positief. De politie moet je het resultaat tonen én luidop voorlezen.

Een S (safe) betekent dat je mag doorrijden. Een A (alarm) of P (positief) betekent dat je teveel gedronken hebt. Bij een A of P zal de politie ook een ademanalyse van je afnemen.

Weiger je de test, dan je automatisch een rijverbod van 6 uur. De boete bedraagt ook minstens 700 EUR.
 

Ademanalyse

Blies je een A of een P, dan moet er ook een ademanalyse worden uitgevoerd. Die geeft exact weer hoeveel alcohol er in je lichaam zit.

Als er meteen een ademanalyse wordt afgenomen (zonder ademtest), heb je recht op een wachttijd van 15 minuten.

De politie moet je trouwens ook meedelen dat je recht heeft op een tweede analyse. Als je kiest voor een tweede analyse en de resultaten verschillen erg veel van elkaar dan moet eventueel zelfs een derde analyse worden uitgevoerd.

Zodra je meer dan 0,22 mg/l blaast, moet je binnen de 14 dagen een kopie ontvangen van elk ticket dat door het toestel wordt afgedrukt.

Blies je meer dan 0,35 mg/l, dan moet de politie je meedelen dat je ook een tegenexpertise kan laten doen.
 

Bloedproef

Wanneer de ademtest en de ademanalyse onmogelijk zijn, kan er een bloedproef worden afgenomen wanneer of wanneer je er zelf om vraagt. Ze kan enkel worden afgenomen. Dat gebeurt door een dokter. Maximum 14 dagen na de vaststelling moet de politie je een kopie van het PV toesturen.
 

Hoeveel is teveel?

In België geldt voorlopig nog geen nultolerantie tegenover alcohol in het verkeer. Afhankelijk van wat voor bestuurder je bent, heb je dus een zekere marge.

Die marge bedraagt 0,22 mg per liter uitgeademde lucht. Dat stemt overeen met 0,5 promille in je bloed. Tussen 0,22 mg/l (0,5 promille) en 0,35 mg/l (0,8 promille) is er sprake van een lichte alcoholintoxicatie. De politie kan je een boete geven van 170 EUR en een rijverbod van 3 uur.

Vanaf 0,35 mg/l (0,8 promille) is er sprake van zware alcoholintoxicatie. De boete bedraagt minstens 400 EUR en je moet je voertuig voor minstens 6 uur laten staan.

Vanaf 0,44 mg/l (1 promille) bedraagt de boete 550 EUR, vanaf 0,5 mg/l (1,14 promille) bedraagt de boete zelfs 1.200 EUR. Wie meer blaast dan 0,65 mg/l (1,48 promille) wordt gedagvaard voor de politierechtbank.

Rijverbod? Deze regels gelden niet alleen voor auto's of moto's, maar ook op de fiets. Ook op de fiets kan de politie je laten blazen en zelfs een rijverbod opleggen.
 

Professionele bestuurder

Ben je een professionele bestuurder (vrachtwagen, bus, taxi ...), dan is de wet nog wat strenger. Een professionele bestuurder is al strafbaar vanaf 0,09 mg/l of 0,2 promille. Tussen 0,09 mg/l en 0,22 mg/l bedraagt de boete 100 EUR. Je moet ook voor 2 uur je voertuig laten staan.
 

Alcoholcalculator

Natuurlijk drink je best helemaal niet als je rijdt of spreek je af wie BOB is. Heb je toch gedronken, dan kan je alcoholpercentage berekenen met de alcoholcalculator. Die vertelt je hoe lang je minstens nog moet wachten vooraleer je mag rijden. 
 

Boetecalculator

Allemaal te ingewikkeld? Je vindt je rechten en berekent je boete ook makkelijk met de app van www.overtreding.be.

Deel op facebook
Deel op twitter
Stuur door aan een vriend
Geflitst tijdens de flitsmarathon? Proces-verbaal of een dagvaarding voor de rechtbank ontvangen? Bereken je boete of vraag gratis advies via de app of de webpagina van overtreding.be
Verkeersovertreding? Bereken je boete in een flits en vraag gratis juridisch advies met de app van www.overtreding.be 
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2016 overtreding.be, Alle rechten voorbehouden.


Instellingen wijzigen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven

Email Marketing Powered by MailChimp