Export Summit IV - Country & Corporate Branding: Enhancing Extroversion
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος-ΣΕΒΕ διοργανώνει στις 15 Ιουνίου 2016 στην Θεσσαλονίκη στο MAKEΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ το 4o Export Summit με θέμα “Country & Corporate Branding: Enhancing Extroversion” που στόχο έχει να αναδείξει τις πτυχές του branding βοηθώντας τους δημόσιους φορείς και κυρίως τις ιδιωτικές εταιρίες να κατανοήσουν τη σημασία του και να αναπτύξουν τις κατάλληλες στρατηγικές για την επιτυχή διαχείρισή του.
Το Export Summit του ΣΕΒΕ έχει αναδειχθεί ως το σημαντικότερο συνεδριακό γεγονός της κοινότητας των εξαγωγέων και συγκεντρώνει πάνω από 400 εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων. Μέγας χορηγός του συνεδρίου είναι η Eurobank.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να μάθετε από τη γραμματεία του συνεδρίου τηλ. 2310 535333, στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.exportsummit.gr ή στη σελίδα του event στο facebook εδώ.
Οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2016
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο αγαθών, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα κατέγραψαν στασιμότητα το διάστημα Ιαν-Μάρτιος 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ σε αξία υπολογίζονται σε €4,4 δις. Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 3,3%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διευρυνθεί κατά 7,6% ή κατά €279 εκατ. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων το διάστημα Ιαν-Μάρτιος 2016 οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,9%.
Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά κλάδο, οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου είχαν ως αποτέλεσμα στο α΄ τρίμηνο 2016 την πτώση εξαγωγών κατά 30% σε ετήσια βάση. Πτώση κατέγραψαν και οι εξαγωγές βιομηχανικών ειδών ταξινομημένων κυρίως κατά α’ ύλη (-6%), ενώ αντίθετα φαίνεται να ανακάμπτουν οι εξαγωγές ποτών & καπνού (+20%), τροφίμων (+9%), χημικών προϊόντων (+4%), μηχανημάτων & υλικού μεταφορών (+2%). Για τους περισσότερους κλάδους – εκτός από τα καύσιμα και τις πρώτες ύλες - οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν τον κύριο εξαγωγικό μας προορισμό.
Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% στο α’ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του 2015
Αντίστοιχα, η Γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% στο α΄τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015
Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 1,3% τον Απρίλιο 2016 σε μηνιαία βάση
Στην Κίνα οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,8% τον Απρίλιο του 2016 σε σχέση με τον τον Απρίλιο του 2015
Στην Τουρκία ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία ενισχύθηκε κατά 7,91% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 1,63% έναντι του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία
Στη Ρωσία ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2016 παρέμεινε σταθερός στο 7,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Έρευνα της Nielsen: Οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν περισσότερο ελληνικές εταιρίες και προϊόντα
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Nielsen σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες σε σχέση με την προέλευση των προϊόντων, η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο με τον τίτλο "Made in…Which Country?”, διαπιστώνεται, ότι η προέλευση των αγαθών αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο για τους καταναλωτές.
Πιο συγκεκριμένα, σε δείγμα 30.000 καταναλωτών από 61 χώρες που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, προκύπτει, ότι σχεδόν για το 75% των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο η προέλευση της μάρκας είναι σημαντική ή περισσότερο σημαντική από άλλους παράγοντες όπως π.χ. η τιμή ή η ποιότητα. Το 59% των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο δηλώνει πως αγοράζει τοπικές μάρκες επειδή με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα για την περίπτωση της ελληνικής αγοράς το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς οι καταναλωτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως αγοράζουν τοπικές μάρκες για να στηρίξουν τοπικές-ελληνικές επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 81%. Την ίδια στιγμή 9 στους 10 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν πως προτιμούν τοπικά φρούτα (ποσοστό 89%), λαχανικά (ποσοστό 89%), θαλασσινά (ποσοστό 89%), κρέας (ποσοστό 88%) και γιαούρτι (ποσοστό 88%).
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραδοσιακός ορισμός της χώρας προέλευσης, όπως αναφέρει η πρόσφατη έρευνα της Nielsen, έχει περιπλακεί σε μεγάλο βαθμό, με εικονικές "τοπικές" μάρκες που στην πραγματικότητα παράγονται στο εξωτερικό, με ξένες μάρκες που έχουν παραγωγική παρουσία στις τοπικές αγορές και με παγκόσμιες μάρκες που είναι σε μια αγορά τόσο καιρό που πολλοί καταναλωτές τις αντιλαμβάνονται σαν τοπικές. Αυτό δεν ισχύει βέβαια μόνο για την ελληνική αγορά, καθώς κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το σύνολο της έρευνας της Nielsen, μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Στο -1,9% ο ρυθμός χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα κατά το μήνα Απρίλιο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
Tον Απρίλιο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,9%, από -2,1% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 117 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 146 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2016, ήταν θετική κατά 118 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 224 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0%, από 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,6%, από -0,9% το Μάρτιο του 2016, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 175 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 263 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -7,7% τον Απρίλιο του 2016, από -8,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 57 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 40 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Τον Απρίλιο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 46 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,3%, από -1,0% τον προηγούμενο μήνα.
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr