Klik hier als dit Pensioenbericht niet goed leesbaar is.








Provisum

PENSIOENBERICHT





Jaargang 5 | Nr. 2
juni 2016






Dekkingsgraad is nog steeds voldoende, maar ..... mogelijk moet er wel een herstelplan worden ingediend
We hebben het al vaak gezegd, de dekkingsgraad geeft aan of ons fonds nu en in de toekomst alle pensioenen kan betalen. In theorie zou een dekkingsgraad van 100% voldoende zijn. Dan is er precies genoeg geld beschikbaar om de pensioenen nu en in de toekomst te betalen. Maar dan hoeft er maar iets tegen te zitten, zoals tegenvallende resultaten op de financiële markten, en dan heeft het fonds te weinig geld beschikbaar. Daarom zijn pensioenfondsen wettelijk verplicht om financiële buffers te hebben: extra geld voor tijden dat het financieel slechter gaat. Bij een beleidsdekkingsgraad van 120% heeft ons fonds precies voldoende buffers.
Eind mei is onze beleidsdekkingsgraad 121,1%. Het betreft hier het gemiddelde van de dekkingsgraden over de afgelopen 12 maanden. Deze beleidsdekkingsgraad laat op dit moment een dalende trend zien. Dit is het gevolg van de lage rente. Als de beleidsdekkingsgraad nog verder daalt en onder het vereiste niveau komt van 120%, moet Provisum een herstelplan bij De Nederlandsche Bank indienen. In dit herstelplan zal Provisum aangeven dat het, op grond van de laatste studies en het daarop gebaseerde beleggingsbeleid, vertrouwen heeft om binnen 9 jaar weer aan het vereiste niveau te kunnen voldoen.
 
Bij welke dekkingsgraad kan er nog geïndexeerd worden en wanneer worden de pensioenen gekort: 4 percentages om te onthouden
Regelmatig krijgen wij van pensioengerechtigden de vraag hoe het met de financiële positie van ons fonds staat en of Provisum de pensioenen nog wel mee kan laten groeien met de prijsinflatie (indexeren) of binnenkort de pensioenen moet gaan korten. Zoals hierboven vermeld, moet Provisum een herstelplan indienen als de dekkingsgraad onder het vereiste niveau van 120% komt. Maatregelen zijn pas nodig als de beleidsdekkingsgraad onder de 112% procent komt. Deze maatregel bestaat uit het beperken van de indexatie voor de pensioenen die opgebouwd zijn na 2000. Bij een beleidsdekkingsgraad beneden de 107% worden deze pensioenen helemaal niet meer geïndexeerd.

De indexatie voor de pensioenen opgebouwd vóór 2001, komt in gevaar indien de beleidsdekkingsgraad onder de 95% komt te liggen. Ons fonds heeft ook berekend wanneer er op de pensioenen gekort zou moeten worden. Die situatie is pas aan de orde als onze beleidsdekkingsgraad onder de kritische grens van 76% komt te liggen. Ons fonds heeft op voorhand een crisisplan gemaakt om uit deze situatie te komen, mocht deze zich ooit gaan voordoen. Regelmatig actualiseren wij dit plan ook. Lees meer >>

Schematisch ziet dat er als volgt uit:



Kennismaken met ........Marcel Eggenkamp
Marcel Eggenkamp (43) is sinds kort lid van het pensioenfondsbestuur van Provisum. In het bestuur vertegenwoordigt hij de werkgevers. Wie is hij en wat drijft hem?


 
Marcel, opgeleid als econoom, werkt sinds 2005 bij Redevco, een beheermaatschappij van vastgoed voor de retailsector. Hoewel hij daar CFO is, is geld zeker niet het belangrijkste dat hem drijft. Maar met geld kun je wel dingen mogelijk maken nu en later, voor je zelf, voor je gezin, voor je hobby’s.
Welvaart en welzijn liggen dicht bij elkaar, waardoor het behoud van zo goed mogelijke pensioenen voor Marcel belangrijk is. Daarom is hij tot het bestuur van Provisum toegetreden. Als gevolg van extreem lage rentestanden, stijgende levensverwachtingen en de bewegelijkheid van financiële markten, is het een uitdaging om de pensioenen op peil te houden. Aan die uitdaging wil Marcel graag zijn bijdrage leveren.
 
Hoewel pensioenen veel in het nieuws zijn, is het niet dàt nieuws dat Marcel en zijn gezin het afgelopen jaar het meest is bijgebleven. Dat is de vluchtelingencrisis, als gevolg van de conflicten in het Midden-Oosten. Die crisis kwam bijzonder dichtbij toen zijn vrouw een paar maanden geleden met een auto vol hulpgoederen naar Duinkerken is gereden. Wat ze daar aantroffen heeft hen erg aangegrepen, en voor hen is het onbegrijpelijk dat Europa deze situatie niet goed weet op te lossen.


Beleggen voor dummy's, deel 2
In het vorige Pensioenbericht hebben wij uitgelegd hoe onze vermogensbeheerder Anthos Fund & Asset Management B.V. (AFAM) uw pensioengeld belegt. Dit keer laten wij u zien waarin zij beleggen. Voor pensioenfondsen is het maken van rendement noodzakelijk om de pensioenen te laten meegroeien met de ontwikkelingen van de prijzen. Daarbij worden bewuste en beheerste risico’s genomen om het gewenste rendement te behalen. Omdat niemand vooraf weet welke belegging in de toekomst het hoogste rendement oplevert, wordt het vermogen verspreid over verschillende beleggingscategorieën. Het risico dat de waarde van de beleggingsportefeuille in een korte periode fors daalt, is bij een goede spreiding een stuk kleiner.

Een belangrijk uitgangspunt voor het beleggingsbeleid van Provisum is, wat in het jargon ‘Verantwoord beleggen’ wordt genoemd. Het bestuur streeft hier voortdurend naar en is steeds op zoek naar een goede balans met het te behalen rendement.
Het belegd vermogen van Provisum bedraagt op 31 maart 2016 bijna € 1,4 miljard en is als volgt verdeeld over de beleggingscategorieën:
 

Een uitleg van de verschillende beleggingscategorieën treft u aan op onze website.


Wezen en pensioen, twee uitersten of toch niet?
Wanneer u bij C&A of een van de andere ondernemingen werkt, bouwt u pensioen op via Stichting Pensioenfonds Provisum. Niet iedereen weet dat hij of zij dan niet alleen voor zichzelf pensioen opbouwt, maar ook voor de partner en kinderen. Het gaat dan om pensioen dat zij kunnen ontvangen als u zelf komt te overlijden. En misschien is het pensioen voor uw kinderen nog wel een van de onbekendste pensioensoorten. Bovendien lijken kinderen en pensioen twee uitersten. Daarom gaan we nu iets dieper op het zogenaamde wezenpensioen in.
 
Wezenpensioen
Als u zelf tijdens uw werkende leven komt te overlijden, heeft uw partner recht op een partnerpensioen en uw kinderen op een wezenpensioen. Kinderen krijgen een wezenpensioen, totdat zij 18 jaar worden. Zolang zij studeren, wordt het wezenpensioen langer uitbetaald: maximaal tot hun 27e. Indien beide ouders komen te overlijden, krijgen uw kinderen een dubbel wezenpensioen. Het wezenpensioen bedraagt in principe 14% (of 28% bij overlijden van beide ouders) van het te bereiken ouderdomspensioen op de datum dat u met pensioen zou gaan.
Voor de pensioenregeling van Provisum gelden als kinderen, alle kinderen waarmee u als vader of moeder in een familierechtelijke betrekking staat als ook stief- of pleegkinderen. 
Mocht u samenwonen, maar geen samenlevingsovereenkomst hebben dan adviseren wij u die toch af te sluiten bij de notaris. Dat is belangrijk voor het partnerpensioen, waarover wij in het volgende Pensioenbericht meer zullen vertellen.

Wat doet u aan uw pensioen?
In deze nieuwe rubriek komen mensen aan het woord die vertellen hoe zij bezig zijn met hun pensioen.

Dirk-Jan Varkevisser werkt al sinds 2001 bij C&A Nederland en geeft binnen de onderneming leiding aan de ICT afdeling. Sinds 2009 is hij lid van de Ondernemingsraad en vormt samen met Egon Schrauwen het dagelijks bestuur.
Na zijn militaire dienst is Dirk-Jan in het buitenland gaan werken, onder andere voor Novotel in Belfast en voor Cyntergy in London. Voor C&A heeft hij in Duitsland en België trainingen verzorgd toen de nieuwe kassasystemen geïntroduceerd werden. Daarna is hij gevraagd om voor C&A Nederland te komen werken.
Terug in Nederland werd hij met zijn neus op de pensioenfeiten gedrukt: bij Novotel had hij niet veel pensioen opgebouwd en dat zijn buitenlandse jaren gevolgen bleken te hebben voor zijn AOW opbouw, dat had hij zich niet gerealiseerd. Met zijn kennis van nu, zou hij het anders hebben gedaan. Daarom adviseert hij ook iedereen zich met enige regelmaat te verdiepen in zijn of haar financiële situatie. Zelf doet hij dat om de drie jaar samen met een financieel adviseur.
“Ik heb een hekel aan onzekerheid over mijn inkomen en wil later als ik niet meer werk gewoon dezelfde dingen kunnen blijven doen als nu. Dat zijn geen buitensporige zaken, maar wel net die dingen die het leven prettig maken: een bezoek aan het theater, wandelvakanties en lekker uit eten gaan.”
“Nu ik 50 ben, weet ik inmiddels meer van pensioen dan toen ik 35 was. Ik zie het als mijn eigen verantwoordelijkheid mij te verdiepen in mijn pensioen. Daarom ben ik ook gaan banksparen, omdat ik een aanvulling op mijn pensioen en AOW voor later wil hebben."


Die tip geeft hij iedereen: verdiep je nu al in je pensioen en als je het niet snapt, wat helemaal niet erg of gek is, zoek dan iemand die je kan helpen. "Stop vooral je hoofd niet in het zand omdat je het te moeilijk vindt, want je toekomst is gisteren al begonnen”, besluit Dirk-Jan.
 
Wilt u ook vertellen wat u aan uw pensioen doet? Meld u dan aan per e-mail bij Natascha Endema (n.endema@provisum.nl). Wij zijn benieuwd naar uw verhaal, ook als u niets tot weinig aan uw pensioen doet.
 
Benieuwd naar wat u aan pensioen hebt opgebouwd? (alleen voor actieve deelnemers) Kijk dan eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl!


Verkort jaarverslag 2015
Ook dit jaar heeft het pensioenfonds een verkorte versie gemaakt van het jaarverslag. Het verkort jaarverslag en het jaarverslag zelf treft u aan op onze website. Mocht u liever een papieren exemplaar ontvangen dan kunt u deze opvragen bij het pensioenbureau.






Uitschrijven van deze nieuwsbrief

Hoewel dit bericht zorgvuldig is samengesteld kunnen wij niet instaan voor eventuele onvolkomenheden.
U kunt aan dit bericht geen rechten ontlenen.
Stichting Pensioenfonds Provisum

020 – 621 38 91
pensioenbureau@provisum.nl

www.provisum.nl