Copy
NWP Nieuwsbrief
 
1. Aan de slag in Myanmar
2. NWP deelnemersbijeenkomst: Resilient cities & the circular economy
3. Exportkansen via Nederlands – Italiaanse Partnerships in Water en Klimaatadaptatie beeld
4. Ghana missie in september: WACEE en B2B programma
5. Duurzamer palmolie met Nederlandse waterkennis beeld
6. Water ook thema op European Space Solution Conference
7. DSS water: WASH-specilisten gezocht
8. Waterdelegatie uit Marokko
9. Platformbijeenkomst Mali

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
10. Congres ‘The Sand Motor: Five years of Building with Nature’
11. I-Real introduceert vernieuwd watermanagementsysteem
12. De topsector water brengt nieuwe cijfers uit. 
13. IFAT 2016: Paques presenteert flexibele Biopaq - ICX voor anaerobe industriële waterbehandeling
14. Bucon industries zoekt een binnendienst verkoopmedewerker 
15. Internship opportunity for an entrepreneurial student 

1. Aan de slag in Myanmar

Nog maar een paar jaar geleden opende Myanmar in Zuidoost-Azië zijn deuren voor de buitenwereld. Sindsdien is de Nederlandse watersector meer en meer actief in het land. Er is al het nodige tot stand gebracht, maar er is nog veel werk aan de winkel. Armand Evers van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat er voor minimaal twee jaar naar toe om het water programma van de ambassade te ondersteunen. Hij woonde en werkte al 25 jaar in de regio, waarvan tien jaar in Bangladesh. Voordat hij vertrekt zal hij nog deelnemen aan de Myanmar netwerkbijeenkomst die NWP op donderdag 23 juni organiseert. In zijn blog vertelt hij wat hij gaat doen, en wat hij hoopt te bereiken voor de Nederlandse watersector.

2. NWP deelnemersbijeenkomst: Resilient cities & the circular economy

De jaarlijkse NWP deelnemersbijeenkomst komt er weer aan. Op vrijdagmiddag 24 juni zijn medewerkers van NWP deelnemers van harte welkom bij de bijeenkomst 'Resilient cities & the circular economy: kansen en best practices'. Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar wilt u wel graag komen en werkt u bij een van onze deelnemers? Stuur dan een e-mail naar info@nwp.nl. U ontvangt dan een uitnodiging met aanmeldlink van ons. Lees meer

3. Exportkansen via Nederlands – Italiaanse Partnerships in Water en Klimaatadaptatie 

Afbeelding

Ondernemers en ambtenaren uit de watersector brachten op 30 en 31 mei 2016 een bezoek aan Rome, Italië. De handelsmissie bestond uit kennismaken met elkaars netwerken en ervaringen uitwisselen. De Water Dialogue, gehost op de residentie van ambassadeur Joep Wijnands, heeft de belangrijkste Italiaanse en Nederlandse organisaties van de watersector samengebracht om kennis uit te wisselen over best practices en beleid met betrekking tot waterbeheer en klimaatadaptatie in stedelijke regio’s in beide landen. In de namiddag heeft de 'matchmaking' plaats gevonden, bestaande uit bilaterale ontmoetingen tussen Italiaanse en Nederlandse bedrijven en autoriteiten. Het was een succesvol evenement, dat werd bijgewoond door meer dan 90 mensen en heeft geleid tot concrete vervolgacties.

Lees verder

4. Ghana missie in september: WACEE en B2B programma

In samenwerking met de Nederlandse ambassade te Accra en GNBCC is NWP bezig met het opzetten van een handelsmissie naar Ghana. Bij voldoende interesse wordt er een een Business2Business missie parallel aan de WACEE-beurs en congres georganiseerd. De WACEE (West African Clean Energy & Environment Exhibition & Conference) is een beurs gericht op de groeiende West-Afrikaanse markt voor duurzame oplossingen voor water-, energie- en andere milieuvraagstukken. De WACEE vindt plaats van 13-15 september in het Accra International Conference Centre. De missie zal plaatsvinden in de week van 12 tot 16 september. De missie zal bestaan uit de volgende elementen: 
  1. Deelname aan WACEE beurs als deelnemer van een bemand Holland Paviljoen.  
  2. Parallel programma met op de wensen van individuele bedrijven afgestemde B2B gesprekken, matchmaking en bijeenkomsten.
Indien uw bedrijf interesse heeft in deelname aan deze missie, of als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met Afke van der Woude (a.vanderwoude@nwp.nl. 070-3043736) of Gert de Bruijne (g.debruine@nwp.nl). Wij horen graag zo snel mogelijk of u interesse heeft!

5. Duurzamer palmolie met Nederlandse waterkennis

Afbeelding

De palmoliesector uit Colombia heeft Nederlandse expertise gevraagd op het vlak van zuinig water gebruik in de landbouw. Nederlandse partijen hebben een concept aangeboden dat regenwater buffert in de grond (in aquifers). Droogte heeft de afgelopen jaren niet alleen geleid tot lagere opbrengsten in kilo’s per palm, maar ook in lagere gehalten aan winbare olie. Daarom zijn ze op zoek naar technieken om water beter vast te houden in de grond. Bovendien moeten nieuwe irrigatiemethoden leiden tot een zuiniger toediening. Regenwaterbuffers in combinatie met een permanent ondergronds druppelsysteem zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder water nodig is voor de teelt. Door meststoffen toe te dienen via de slangen kan gerichter worden ingespeeld op de behoefte van de oliepalm. Dat draagt bij aan een betere benutting van meststoffen en dus minder verlies naar het milieu. 

Lees verder

6. Water ook thema op European Space Solution Conference

Op 31 mei heeft het Platform Smart Information Solutions for Water & Climate (SISWC), gefaciliteerd door NWP, op de European Space Solution Conferentie (ESSC) in Den Haag een belangrijke stap gezet in het doorstarten van de samenwerking in de (Geo-ICT) informatie dienstverleningsector in water, food, climate & energy. Door het gezamenlijk presenteren van succesvolle samenwerkingsprojecten in binnen en buitenland heeft de sector in een drie uur durende sessie integrale oplossingen voor multidisciplinaire problemen gepresenteerd. Hiervan zijn mooie voorbeelden te zien op de website Dutchwatersector.com. De organisatie was in handen van NWP en werd mogelijk gemaakt door de belangrijke bijdragen van de sector: Hydrologic, Deltares, eLEAF Satelligence en Nelen & Schuurmans en eindgebruikers: IGRAC, GIZ, SATWATER/waterschap Brabantse Delta. Moderatoren Raymond Hafkenscheid (Ministerie van I&M) en Raymond Feron (Digitale Delta / Rijkswaterstaat) hebben met een talkshow-format op levendige wijze bovenstaande ontwikkelingen gepresenteerd.

De inzet van NWP in het kader van Smart Information Solutions for Water & Climate wordt mogelijk gemaakt door het programma Partners voor Water.

7. DSS water: WASH-specilisten gezocht

Dutch Surge Support (DSS water) heeft een aantal verzoeken ontvangen van Unicef voor de inzet een WASH specialist. Op dit moment is Unicef op zoek naar een WASH expert voor Libië, Gaza,  Lesotho,  Vietnam en Malawi. Bent u een WASH expert en op korte termijn beschikbaar voor de gewenste periode? Neem dan zo snel mogelijk, maar liefst voor woendsdag 8 juni contact op met jaap Kroon, RVO, jaap.kroon@rvo.nl

DSS water verleent op verzoek van internationale hulporganisaties noodhulp bij watergerelateerde rampen. De faciliteit is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Nederlandse Rode Kruis (NLRK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met het Netherlands Water Partnership (NWP). Meer informatie is te vinden op www.dsswater.nl.

8. Waterdelegatie uit Marokko

Van 22 tot 25 mei heeft een delegatie uit Marokko, onder begeleiding van watercyclusbedrijf Waternet, een studiebezoek gebracht aan Nederland en Duitsland.  De delegatie bestond uit 12 vertegenwoordigers van het Nationale Sanitatie Programma uit Marokko. Recent is in Marokko het Nationale Sanitatie Programma (PNA) opgezet, met de doelstelling om in 2020 de vervuiling met 60% terug te dringen en de aansluiting op de riolering te verhogen naar 80%. De investeringen die hiermee gemoeid zijn bedragen in totaal 5 miljard US$. Op woensdag 25 mei heeft de zeer goed voorbereide Marokkaanse delegatie kennis gemaakt met een beperkt aantal partijen uit de Nederlandse (afval)water sector en presenteerden zij hun uitdagingen.

De Marokkanen zijn met name geïnteresseerd in innovatieve oplossingen voor waterzuivering, hergebruik van afvalwater en slibverwerking. Gezien de interessante mogelijkheden voor de Nederlandse watersector verkennen wij momenteel de mogelijkheden voor opvolging in de nabije toekomst.  Voor meer informatie (presentaties en verslag) en om in contact te komen met de delegatie kunt u contact opnemen met Maaike Feltmann (m.feltmann@nwp.nl) en Lies Janssen (l.janssen@nwp.nl). 

9. Platformbijeenkomst Mali

Tijdens de Mali bijeenkomst op 24 mei zijn de deelnemers van het Mali platform door kern adviseur Caroline Figuéres geïnformeerd over haar bezoek aan Bamako in april j.l, die in het teken heeft gestaan van het adviseren t.b.v. het GIRE programma en het verder verkennen van andere initiatieven. In aanvulling hierop hebben UNESCO- IHE, Wetlands International, het Rode Kruis NL & CARE drie programma's gepresenteerd die dit jaar lopen in Mali. De laatste twee zijn voorbeelden van de ca. 10, met Nederlands geld gefinancierde, lobby programma’s voor de water - en andere sectoren. Een van de uitkomsten van de discussie is de behoefte aan afstemming en uitwisseling tussen deze programma's. Lees voor meer informatie het hele verslag en de presentaties van de verschillend projecten. Contactpersoon: Maaike Feltmann (m.feltmann@nwp.nl) en Caroline Figuéres (c.figueres@nwp.nl)
 
Ingezonden nieuws

10. Congres ‘The Sand Motor: Five years of Building with Nature’

Vijf jaar na aanleg van de Zandmotor worden de eerste onderzoeksresultaten van dit pilotproject gepresenteerd. De Zandmotor is een kennis- ontwikkelingsproject waarin overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en non-profitorganisaties samenwerken.

Tijdens een tweedaags internationaal congres staat de werking van de Zandmotor centraal. Aan de hand van speeches, interviews, een expomarkt, workshops en thema-excursies kijken we naar onder andere morfologie, natuur- en recreatieontwikkeling.

De congreslocatie op 14 september is het Kurhaus in Scheveningen. De activiteiten op 15 september vinden plaats in Kijkduin. Lees meer

11. I-Real introduceert vernieuwd watermanagementsysteem

In de afgelopen jaren is het watermanagementsysteem H2gO van I-Real steeds verder uitgebreid, waardoor de applicatie in Nederland wordt gezien als één van de beste, onafhankelijke oplossing voor optimaal waterbeheer. Door te luisteren naar onze gebruikers en technische ontwikkelingen in andere sectoren toe te passen, hebben we een nieuwe dimensie toegevoegd. Hierdoor wordt de applicatie verder optimaliseert, om zo beter op de extremere weeromstandigheden in te kunnen spelen.

H2gO6
Met de vernieuwde H2gO, H2gO6 genaamd, is de gebruiker in staat om in een paar minuten inzicht en overzicht te krijgen in zijn hele waterbeheergebied, waardoor hij nog meer ‘in control’ is. In H2gO6 wordt data eenvoudiger gepresenteerd, is de informatie volledig aan te passen naar uw eigen wensen en worden individuele gegevens met elkaar gecombineerd.

De introductie wordt gedaan tijdens het H2gO6 kennis en release event 6 op 7 en 9 juni. 

12. Topsector water brengt cijfers uit

Ecorys laat in de Nederlandse Water Monitor zien dat de export van 2012 toto 2014 15% gegroeid is. Het Topteam reageert positief op dit resultaat. Boegbeeld Hans Huis in 't Veld: 'Uiteraard hebben we cijfers nodig om te kunnen meten. Door het opstellen van de Nederlandse Water Monitor hebben we onduidelijkheden weg kunnen nemen en is de gehele sector in beeld gebracht. Ik ben blij met de groei maar zie liever een nog sneller stijgende lijn. Het zou ideaal zijn om de impact van de Nederlandse watersector te bestuderen. Ik weet zeker dat deze groots is.’ € 7 miljard bedroeg de omzet in 2014 van Nederlandse bedrijven buiten onze grenzen. Huis in ‚t Veld concludeert dat wanneer de omzet van buitenlandse werknemers, welke vanuit Nederland worden aangestuurd en met Nederlandse kennis wordt gegenereerd, wordt meegenomen, de export in 2014 ongeveer het dubbele hiervan bedraagt.

Lees verder

13.  IFAT 2016: Paques presenteert flexibele Biopaq 

Het Nederlandse watertechnologie bedrijf Paques presenteerde op de IFAT in Munchen voor het eerst hun nieuwe versie van de Biopaq anaërobe afvalwaterbehandeling systeem, de Biopaq ICX. De Biopaq ICX is een modulair systeem. De klassieke IC-reactor, waarvan Paques wereldwijd in 1000 verkocht, is gehuisvest in een standaard 21 meter hoge reactor. De modules van nieuwe ICX-versie kan worden ondergebracht in een veel lagere tank. Afhankelijk van de beladingsgraad van het afvalwater kunnen een of meer modules worden gebruikt.

De Biopaq ICX modules kunnen ook worden ondergebracht in een bestaande tank, waardoor de nieuwe ICX-technologie ook beschikbaar is voor de renovatie van bestaande anaërobe waterzuiveringsinstallaties. Deze eerste Biopaq ICX installaties zijn al operationeel voor de behandeling van industrieel afvalwater. Een van de installaties is bij de papierfabriek van Allard Emballages in Frankrijk, waar de productie van biogas met 32 procent is toegenomen.

14. Bucon industries zoekt een binnendienst verkoopmedewerker 

Bucon industries zoekt een binnendienst verkoopmedewerker uit de omgeving Leeuwarden of bereid is zich hier te vestigen. De belangrijkste werkzaamheden zijn:
  • Contact houden met bestaande relaties met als doel het genereren van offertes en order. Opsporen van nieuwe contacten via acquisitie;
  • Frequent opvolgen van uitgebrachte offertes en klantencontacten.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw E. Bulsing tel. +31646176872 en kijken op www.bucon-industries.nl.

15. Internship opportunity for an entrepreneurial student 

BlueLeg Monitor ontwikkelt en levert remote sensing apparatuur en services, en zoekt een MSc student om haar technologie gedurende het productieseizoen van juli-november 2016 toe te passen en te analyseren op de garnalenproductie in Zuid-Vietnam. Lees hier de uitgebreide vacature tekst. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marco Pieterse, tel 06-531 89 899.

 
 
 
Veel activiteiten van het NWP vinden plaats in het kader van de programma’s Partners voor Water, Water Mondiaal, Water OS, Yep Water en DRR-team. Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd naar 4000 abonnees. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur uw bijdrage naar nieuwsbrief@nwp.nl
Email Marketing Powered by MailChimp