Copy
Nyhedsbrev for Kæledyrsejere vol 33, juni 2016.
Klik "VIS BILLEDER" i din browser for bedste læsning!
Se nyhedsbrevet i din browser.
Nyhedsbrev for Kæledyrsejere
info@dyrlaegeboysen.dk
www.dyrlaegeboysen.dk

Sommernyt fra Hudklinik for hund og Kat


Kære Dyreejer
I øjeblikket er der i nyhederne stor fokus på manglen på læger med interesse for- og viden om allergi. Omkring 1 million danskere lider af allergi/astma, så efterspørgslen på specialister er stor. I veterinær medicin er vi få dyrlæger, som har det som speciale, selvom behovet her også er stort. Mange alment praktiserende dyrlæger har dog gennem årene opbygget en solid viden om håndteringen af allergiske patienter, og overordnet set er indtrykket, at det går meget godt.


Pollensæsonen er startet og det viser sig såvel hos mennesker som hos vores firbenede venner. Lige nu kommer mange hunde og også en del katte på besøg på klinikken med symptomer på allergi. Kæledyrene har primært symptomer i form af kløe og udslæt, men enkelte gange ser man også rindende øjne og snuder. I det følgende vil du se eksempler på forskellige patienter fra klinikken, der lider af allergi.
Figur 1. Sofus, Fransk Bulldog på næsten 3 år med eksem om øjnene.
Sofus, Fransk Bulldog på knap 3 år, har siden 1 års alderen haft kløe på kroppen og i ansigtet (Figur 1). Der har været gentagne episoder med hudbetændelse på kroppen, og ved undersøgelsen på klinikken findes en del små knopper på bugen og lårenes inderside (Figur 2).
Sofus har været på allergifoder uden den store effekt. Efter udelukkelse af andre muligheder som f.eks. skab og hårsækmider, er diagnosen klar: Sofus har allergi (atopi).
For at kunne tilbyde Sofus en specialbehandling, en såkaldt hyposensibilisering, laves en priktest, hvor Sofus slår ud på husstøvmider, lagermider og ukrudstpollen.
Indtil hyposensibiliseringen virker, gives Sofus såkaldt symptomatisk behandling med et nyt kløestillende middel, oclacitinib. Lige nu og her får Sofus en antibiotikakur oveni mod hudbetændelsen.
Figur 2. Sofus lyske med betændelsesknopper i lysken.
Figur 3. Felix, huskat på 2 år, med kløe og eksem om øjnene.
Huskatten Felix på 2 år har gennem et års tid døjet med irriterede øjne, som klør og bliver røde i slimhinderne. Huden omkring øjnene er kløende og bliver nemt rød. Ind imellem nyser Felix og der kommer lidt klar snot ud af næsen på ham. Symptomerne er der hele året, men særligt forår/sommer.
Felix æder mange forskellige typer kattemad, særligt dem med fisk holder han meget af. Han har tidligere været på en specialdiæt, hvor der ikke blev givet fisk i et par måneder, men dette havde ingen effekt. Det vil sige, Felix er blevet testet for foderallergi. Der er ingen tegn på andre sygdomme og diagnosen allergi (atopi) stilles.
Felix´s ejer synes, at hyposensibilisering ikke lyder så tillokkende, idet der skal injiceres medicin i nakkeskindet jævnligt, og det kan Felix ikke lide. Og ejer har ikke lyst til at rende til dyrlægen så hyppigt som det kræves.
Derfor vælges symptomatisk behandling med såkaldte binyrebarkhormoner, methylprednisolon-tabletter. Felix får en relativ lav dosis og i.la. en uges tid er hans symptomer væk. Behandlingen skal fortsætte så længe der er behov for at slå den allergiske reaktion ned. Det må komme an på en prøve i.l.a. nogle måneder, hvornår det kan ske.

Gode råd omkring behandling af allergi (atopi)

Allergi er en multifaktoriel lidelse og derfor kan der sættes ind på flere fronter i bekæmpelsen af symptomerne.

Undgåelse af stofferne
Undgå såvidt muligt kontakt med de allergener, dyret reagerer på i flg. allergitest. Undlad at have dyret i soveværelset, hvis der f.eks. er allergi overfor husstøvmider. Ligeledes bør væg-væg tæpper undgåes. Vask ved min. 60 grader og hold en lav luftfugtighed. I kurven anbefales gummimåtte fremfor tæppe. Hepa- filter til støvsuger.

Hyposensibilisering
Hyposensibilisering er en behandlingsform, hvor man giver det, dyret er overfølsom overfor i stigende mængder. Dette sker ved at indsprøjte stoffet under huden med jævne mellemrum. På den måde ”vænner” man kroppen til at komme i kontakt med stoffet, uden at det resultater i så kraftig en allergisk reaktion. Hyposensibilisering virker hos ca. 70% af hundene ved at kløen reduceres 50% eller mere. Det er som regel tilstrækkeligt for de fleste hunde. Behandlingen er livslang.

Symptomatisk behandling
Ved at bruge lægemidler som binyrebarkhormoner, antihistaminer, ciclosporin m.fl. kan man i mange tilfælde kontrollere symptomerne, så dyret ikke lider overlast. Denne behandlingsform vælges som regel, hvis et dyr ikke kan hyposensibiliseres eller hvis det kun har hudproblemer få gange om året. Man skal dog huske, at binyrebarkhormoner kan have alvorlige bivirkninger ved langtidsbehandling.

Støttebehandling
Vask i hypoallergen shampoo 1-2 gange ugentligt. Følg dyrlægens anbefalinger om hvilken shampoo, der skal bruges.
 
Omega-3 fedtsyrer tilskud til foderet, f.eks. Olien skal gives i 3-4 måneder førend effekten sætter ind. Behandlingen er livslang.
 
Foder – giv et velafbalanceret hundefoder. Undgå Frolic godbider. En eliminationsdiæt mhp. foderallergi skal være gennemført.

Antibiotika- og svampebehandling
Hudbetændelse og øregangsbetændelse som følge af bakterier eller svamp opstår let hos dyr med allergi. Kontakt dyrlægen hvis tegn på hudbetændelse f.eks. i form af røde knopper og små sår.
Åbningstider i sommerperioden
Hudklinikken holder åbent alle hverdage kl. 8-16, undtagen i uge 29-31, hvor vi holder sommerferie-lukket.
Der vil være mulighed for at booke on-line på www.dyrlaegeboysen.dk i hele perioden.
God sommer!

Venlig hilsen

 
Copyright © 2016 Dyrlæge Boysen, alle rettigheder forbeholdt.


Frameld Nyhedsbrev for Kæledyrsejere    Opdater dine indstillinger 

Email Marketing Powered by MailChimp