Copy
View this email in your browser
Nieuwe criteria TOPGGz vanaf 2017

TOPGGz keurmerk voor het NPI

Op 16 juni jl. heeft het bestuur van de Stichting Topklinische GGz het keurmerk toegekend aan het Nederlands Psychoanalytisch Instituut (NPI), onderdeel van Arkin. We feliciteren deze afdeling van harte!

Het Nederlands Psychoanalytisch Instituut (NPI) is gespecialiseerd in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.

Als u hier klikt, treft u alle informatie aan over deze nieuwe TOPGGz afdeling. Het persbericht van het NPI leest u hier.

Er zijn nu 43 TOPGGz afdelingen verdeeld over 21 instellingen en gespecialiseerd in veel uiteenlopende doelgroepen.
Voor informatie over alle deze afdelingen: Zoek een TOPGGz afdeling.

Nieuwe criteria en procedure TOPGGz keurmerk

Elke twee jaar worden de criteria en procedure voor het TOPGGz keurmerk geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. Doel is om hiermee zo goed mogelijk aan te sluiten bij relevante ontwikkelingen in het veld en ervoor te zorgen dat de criteria echt een stimulans zijn om professionals te motiveren de kwaliteit van (hoogspecialistische) patiëntenzorg te verbeteren.
Op 16 juni jl. zijn de nieuwe criteria en procedure vastgesteld door het bestuur van TOPGGz en zullen vanaf 2017 van kracht zijn voor alle visitaties en hervisitaties.
We vragen em. prof. dr. Michiel Hengeveld, voorzitter van de visitatiecommissie wat de belangrijkste wijzigingen zijn en wat hij ervan verwacht.
Lees hier het interview

Nieuwe visitatiedata 2017 en informatiebijeenkomsten

De visitatiedata voor 2017 zijn bekend en beschikbaar voor reservering. Hier kunt u de visitatiedata zien. Zoals u hierboven kunt lezen gelden vanaf 1 januari 2017 nieuwe criteria. Om belangstellende afdelingen goed te informeren over de consequenties van de nieuwe criteria en aanpassingen in de procedure, die zowel gelden voor visitaties als hervisitaties, hebben we twee informatiebijeenkomsten gepland. Deze vinden plaats op 22 september en 20 oktober van 14:00-17:00 uur bij TOPGGz/GGZ Nederland, Piet Mondriaanplein 25 te Amersfoort.U bent van harte uitgenodigd om een van deze bijeenkomsten bij te wonen, hier kunt u zich aanmelden.
Voordat een nieuwe afdeling kan worden aangemeld is het de bedoeling dat eerst een indicatiegesprek met het bureau plaatsvindt. Aan de hand van de door u ingevulde quick scan worden de criteria besproken en worden uw vragen beantwoord. Ook wordt er een globale indicatie afgegeven over wanneer een visitatie kansrijk zal zijn. Wilt een afspraak maken voor een indicatiegesprek neem dan contact op met ons bureau via 033-4450678 of stuur een mail naar visitatiecommissie@topggz.nl.
 
Na dit indicatiegesprek kan door middel van een door de Raad van Bestuur ondertekend aanmeldformulier één of meerdere afdelingen worden aangemeld.
 

Wisseling in TOPGGz bestuur

Na 8,5 jaar lid en vice-voorzitter te zijn geweest van het TOPGGz bestuur, is op 16 juni jl. afscheid genomen van Roxanne Vernimmen (voorzitter Raad van Bestuur Altrecht). Zij heeft, vanwege het verstrijken van de toegestane bestuurstermijnen, het stokje overgedragen aan Cecile Exterkate (lid Raad van Bestuur Pro Persona), die op deze datum als nieuw bestuurslid is benoemd.
Dr. C.(Cecile) Exterkate (foto links onder) is klinisch psycholoog en psychotherapeut, en supervisor en leertherapeut voor de VGCt.  Ze promoveerde in 2007 op de behandeling van patiënten met eetstoornissen. Haar MBA volgde ze aan TiasNimbas. Zij werkt sinds maart 2008 bij Pro Persona achtereenvolgens als P-opleider,directeur en momenteel in de Raad van Bestuur. Zij behandelt zelf een dag in de week.

TOPGGz is Roxanne (foto links boven) veel dank verschuldigd voor haar actieve en betrokken invulling van haar bestuursfunctie. Zij heeft op bevlogen wijze meegewerkt aan het op de kaart zetten van het initiatief en het bewerkstelligen van commitment bij diverse relevante partijen. We wensen Cecile veel succes bij haar nieuwe taak als bestuurslid. Zij zal hierbij de portefeuille ‘kwaliteit en doelmatigheid’ op zich nemen.

Nieuwe ontwikkeling: een transdiagnostische decision tool

Vanuit het veld is veel belangstelling voor de Decision Tools. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft deze week, tot onze grote vreugde, een projectvoorstel gehonoreerd van TOPGGz/iMTA met een subsidie van € 160.000 euro, om een transdiagnostische Decision Tool te ontwikkelen. Het idee om een transdiagnostische decision tool te ontwikkelen is ontstaan op basis van de ervaring die wij hebben opgedaan bij de vier reeds ontwikkelde Decision Tools. In het ontwikkelproces van de bestaande Decision Tools is gebleken dat bepaalde generieke kenmerken telkens terugkomen (zoals eerdere niet succesvolle behandeling in de specialistische ggz, (psychiatrische) comorbiditeit, ernstige psychopathologie, ernstig sociaal maatschappelijk disfunctioneren). Doordat veel patiënten die in aanmerking komen voor hoog specialistische ggz niet altijd een scherp afgebakende diagnose hebben waarvoor een diagnose specifieke Decision Tool ingezet kan worden, is het vermoeden ontstaan dat een set met generieke kenmerken (de transdiagnostische Decision Tool) mogelijk afdoende is om te beoordelen of patiënten het best behandeld kunnen worden in de specialistische dan wel hoog specialistische ggz. Het is uiteraard wel noodzakelijk te onderzoeken of de generieke kenmerken wetenschappelijk voldoende betrouwbaar zijn en of een transdiagnostische Decision Tool de doelgroep specifieke tool kan vervangen. Het project gaat in september 2016 van start.
Voor meer informatie: k.deponti@topggz.nl

Decision Tools in ontwikkelng

Op dit moment wordt onder regie van TOPGGz en met subsidie van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling en het Innovatiefonds Verzekeraars hard gewerkt aan de ontwikkeling van twee diagnose specifieke Decision Tools: depressie en angststoornissen.
Een Decision Tool is bedoeld om patiënten te onderscheiden die specialistische zorg, dan wel hoogspecialistische zorg nodig hebben, zodat patiënten sneller naar de juiste zorg toe geleid worden en zo onder- en overbehandeling voorkomen wordt. De Decision Tools worden ontwikkeld door een werkgroep van experts uit TOPGGz afdelingen en de gespecialiseerde ggz, patiëntvertegenwoordigers en onderzoekers van het iMTA.
De Decision Tool depressie komt naar verwachting na de zomer beschikbaar. De Decision Tool angststoornissen wordt momenteel gevalideerd bij 10 verschillende instellingen en komt naar verwachting in november 2016 beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie over de Decision Tools of neem contact op met Katrien de Ponti (k.deponti@topggz.nl)
 
Decision Tools: wat zijn dat en waar vind ik meer informatie?
Er is veel vraag naar informatie over de bestaande Decision Tools en de Decision Tools die in ontwikkeling zijn. Daarom hebben we relevante informatie verzameld en op een rij gezet op de website van TOPGGz. Kijk hier en laat het ons weten als je informatie mist of suggesties hebt via info@topggz.nl

Jubileumcongres TOPGGz

In 2017 viert TOPGGz haar 10 jarig bestaan. Dat vieren we graag met u!
Op woensdag 8 maart 2017 organiseren we daarom een jubileumcongres.
De voorbereidingen zijn in volle gang en in de volgende nieuwsbrief zullen we u uitgebreid informeren over het programma. Accreditatie wordt aangevraagd.

Om te onthouden:
Wanneer: woensdag 8 maart 2017 van 10:00-19:00 uur
Waar: In een bijzondere locatie, centraal gelegen in Nederland
Berichten van de TOPGGz afdelingen

Inhoudsopgave

Autisme
Bipolaire stoornissen
Dubbele diagnose
Forensische psychiatrie
Kinder- en jeugdpsychiatrie
Neuropsychiatrie
Ontwikkelingsstoornissen
Persoonlijkheidsstoornissen
Psychosen
Psychosomatiek (en aanverwante aandoeningen)
Psychotrauma
Stemmingsstoornissen
 
Autisme

Training Vroegsignalering autisme voor professionals

Ouders van een kind met een autismespectrumstoornis maken zich vaak al vroeg zorgen over de ontwikkeling van hun kind. Desondanks wordt de diagnose autisme vaak pas jaren later gesteld. Het herkennen van signalen van autismespectrumproblematiek vergt oefening en kennis. Yulius Autisme biedt daarom een training aan waarmee professionals meer kennis kunnen opdoen op het gebied van vroegsignalering. De eerstvolgende training vindt plaats op woensdag 22 juni 2016 in Gorinchem.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Autisme, eetproblemen en de invloed van sensorische informatieverwerking

Eten kan voor kinderen met autisme om verschillende redenen een complexe opdracht zijn. Niet alleen de mondmotorische
vaardigheden om te kunnen eten, maar ook de sensorische informatieverwerking, het autistisch denken en omgevingsfactoren
kunnen van invloed zijn op het (eet)gedrag van kinderen met een autismespectrumstoornis. Yulius Autisme biedt
studiedagen voor professionals over eetproblemen en de invloed van sensorische informatieverwerking. Tijdens de studiedag geven
Annemiek van Maanen (verpleegkundig specialist) en Frieda Boudesteijn (gewichtsconsulente & trainer en ontwikkelaar van cursussen
en trainingen) uitleg over eetproblemen bij kinderen en jongeren bij wie ook GGZ problematiek speelt. Zij staan stil bij de mogelijke
invloed van de sensorische informatieverwerking en nemen je mee op reis langs de zintuigen. Ook wordt de mogelijk invloed van het
autistisch denken op het eetgedrag besproken en wordt uitleg gegeven over de diagnostiek en afname van de Sensory Profile. Tot slot is er ruimte voor vragen
en casuïstiek. De eerstvolgende studiedag vindt plaats op woensdag 6 juli 2016 in Dordrecht.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Tweede draai IAG voor jongeren met autisme gestart vanwege mooie resultaten

Na een zeer succesvolle eerste draai van de Intensieve Ambulante Groepsbehandeling (IAG) is op 17 mei de tweede ronde van start gegaan op Yulius De Steiger (onderdeel van Yulius Autisme). Binnen deze groepsbehandeling krijgen jongeren van 16 t/m 24 jaar met een autismespectrumstoornis gedurende 14 weken drie modules aangeboden:
  • Iedere dinsdagmiddag is er muziektherapie én de themagerichte module (deze bestaat uit psycho-educatie, training communicatieve - en sociale vaardigheden en zelfmanagement).
  • Iedere donderdagavond volgen de jongeren met hun ouders/verzorgers de PEERS-training. PEERS is een evidence based sociale vaardigheidstraining uit Amerika, geheel gericht op vriendschappen maken en onderhouden. De ouders/verzorgers worden meegetraind om zo de generalisatie voor hun kind mogelijk te maken. Op deze manier worden de aangeleerde vaardigheden in de praktijk van alle dag geoefend.
  Lees verder >

Onderzoek in het Dr. Leo Kannerhuis

Het Dr. Leo Kannerhuis publiceert (i.s.m. de UvA) in het internationale tijdschrift Autism Research een meta-analyse die ingaat op het inhibitievermogen van mensen met autisme.
 
In het artikel wordt beschreven dat er verschillen in inhibitievermogen worden gevonden op groepsniveau tussen mensen met en zonder autisme, maar dat er grote verschillen zijn in resultaten tussen de geïncludeerde studies. Om deze verschillen te verklaren wordt de mogelijke invloed van arousal op inhibitie beargumenteerd.
 
In een vervolgstudie van het Dr. Leo Kannerhuis is specifiek gekeken naar de rol van arousal op inhibitie bij volwassenen met autisme. Deze studie is op hét internationale autisme congres International Meeting for Autism Research; (IMFAR) in Baltimore, USA, in mei dit jaar gepresenteerd. Het artikel van dit onderzoek wordt later dit jaar verwacht.
 
Lees hier het artikel

Nieuwe afleveringen Autisme TV

‘Open zijn over autisme op je werk?’ en ‘Seksualiteit & Autisme’, zijn de thema’s van de laatste uitzendingen van AutismeTV
 
Marc van der Burgh, werkzaam bij defensie en Karin van den Bosch, tekstschrijver en contentmanager vertellen hoe open zij zijn over autisme op hun werk. Jeroen DeWinter vertelt in de uitzending van 9 juni jl. over zijn onderzoek naar autisme en seksualiteit bij jongens met ASS en Ivan Henczyk vertelt over zijn autisme, homoseksualiteit en zijn werk als voorzitter van de werkgroep Autiroze van het COC.
 
De uitzendingen van AutismeTV zijn terug te zien via Programma Gemist op de website www.autismetv.nl

Nieuw in het Leo Kannerhuis TIP en TOP

Op 1 februari 2016 is binnen het Behandelcentrum Kinderen van het Dr. Leo Kannerhuis de Therapeutische Interventie voor Peuters (TIP) gestart. De TIP is bedoeld voor kinderen met een diagnose of vermoeden van autisme in de leeftijd van 2 t/m 3 jaar of een vergelijkbare ontwikkelingsleeftijd, bij wie de ontwikkeling ernstig verstoord is, zonder dat er sprake lijkt van een verstandelijke beperking.
De behandeling richt zich op het op gang brengen van de ontwikkeling en/of op specifieke hulpvragen rondom communicatie, gedrag, zindelijkheid, eten of slapen. In de behandeling maken we gebruik van technieken uit de Applied Behavior Analysis (ABA) en Pivotal Response Treatment (PRT).
De vroegbehandeling van het Behandelcentrum Kinderen bestaat nu uit de TIP en de TOP. In de TOP worden therapie en onderwijs, in samenwerking met scholengemeenschap de Brouwerij, geïntegreerd. De TOP richt zich op kinderen met een diagnose of vermoeden van autisme in de leeftijd van 3 tot en met 5 jaar die (nog) niet kunnen deelnemen aan het onderwijs. Voor meer informatie: gz-psychologe Bibi Huskens (b.huskens@leokannerhuis.nl).
Bipolaire  stoornissen

Oog voor partners en relatie bij Altrecht Bipolair

Onlangs heeft Altrecht Bipolair voor de tweede keer een partner- relatiegroep succesvol afgerond. De groep heeft tot doel de omgang met de bipolaire stoornis voor patiënt en partner te verbeteren.
Een stemmingsepisode leidt veelal tot stress en veranderingen binnen een relatie: de patiënt verandert in zijn doen en laten, en na een episode blijft angst voor terugval bestaan. Schuld- en schaamtegevoelens en vaak financiële en sociale gevolgen naar aanleiding van een episode moeten verwerkt worden, maar dit kan ook een grote weerslag op de partner hebben. De partner gaat steeds meer als ‘signaalpersoon’ fungeren en zijn of haar eigen leven en bezigheden worden op een laag pitje gezet.
Vandaar dat Altrecht Bipolair gestart is met een partner- relatiegroep, die uit vijf bijeenkomsten bestaat, waarin aandacht besteed wordt aan psycho-educatie, het verbeteren van de communicatie- en probleemoplossingsvaardigheden, het verminderen van de ‘expressed emotions’, het vergroten van het welbevinden van patiënt en partner, het omgaan met stigma en het versterken van de positieve aspecten van de relatie.
 
Meer informatie: Susanne Demacker, GZ psycholoog (S.Demacker@altrecht.nl) of Eline Regeer, psychiater (E.Regeer@altrecht.nl) (030-2308600)

Refereermiddagen bipolaire stoornis, stagering en comorbiditeit

Ieder kwartaal organiseert het SCBS Bipolaire Stoornissen een refereermiddag, telkens met een ander thema rondom de bipolaire stoornis.
Na de succesvolle bijeenkomst van maart waarin het onderwerp ‘E-health en bipolaire stoornissen’ was, zal in juni opnieuw een refereermiddag georganiseerd worden.
Op dinsdag 21 juni is het thema ‘bipolaire stoornis; stagering en comorbiditeit’. Wij zijn er trots op dat Marc Lochmann van Bennekom, psychiater en hoofd zorgprogramma bipolaire stoornissen bij Pro Persona zijn medewerking zal verlenen aan het programma.
Hij zal spreken over 'Stagering en profilering van bipolaire stoornissen: implicaties voor de klinische praktijk’. Anja Stevens, voorzitter van deze refereermiddag, Melissa Chrispijn en Peter Goossens zullen ook een bijdrage leveren.
De middag is toegankelijk voor medewerkers van Dimence en externe professionals.
Voor meer informatie en aanmelding

Deelneemsters gezocht SLEEPREGBD onderzoek

In mei verscheen de nieuwsbrief van het SLEEPREGBD onderzoeksteam. Voor dit onderzoek, uitgevoerd door SCBS Bipolaire Stoornissen, naar slaapverstoring bij zwangere vrouwen met een bipolaire stoornis of een postpartumpsychose in de voorgeschiedenis (SLEEPREG-BD) wordt nog steeds gezocht naar deelneemsters.

Jaarverslag 2015 SCBS Bipolaire Stoornissen

Onlangs verscheen het jaarverslag van SCBS Bipolaire Stoornissen over 2015. In dit jaarverslag kijken we terug op onze activiteiten in 2015 en zijn onze speerpunten voor 2016 te lezen.
Het jaarverslag is hier te vinden.
Dubbele Diagnose

Het verbeteren van medicatietrouw

Het Centrum voor Dubbele Problematiek (CDP) van Palier richt zich op de geïntegreerde behandeling van psychische ziekten en verslavingsproblematiek (Integrated Dual Disorders Treatment). Een belangrijk onderdeel hiervan is zorgen dat patiënten medicatietrouw blijven. Binnen het CDP wordt een promotieonderzoek uitgevoerd bij 169 patiënten met psychotische stoornissen en/of middelenmisbruik. De resultaten laten zien dat het verbeteren van ziekte-inzicht niet automatisch leidt tot meer medicatietrouw bij patiënten die anti-psychotische depot medicatie krijgen voorgeschreven. Het lijkt effectiever te zijn om eerst de motivatie voor behandeling te vergroten in plaats van het ziekte-inzicht te verbeteren. Wanneer direct wordt geprobeerd het ziekte-inzicht te verbeteren, zou dit (tijdelijk) het zelfbeeld of toekomstperspectief van een patiënt kunnen destabiliseren waardoor medicatie eerder wordt geweigerd. Voorzichtigheid is dan ook geboden wanneer ziekte-inzicht wordt vergroot.
 
Contactgegevens: Arjen Neven, psychiater (a.neven@palier.nl) of Ernst Noordraven, promovendus (e.noordraven@palier.nl)
 
Lees hier het volledige artikel
Forensische psychiatrie

See, learn, teach

Op 10 november organiseert Catamaran het Catamaran EFCAP event:
‘Different Perspectives on youth forensic psychiatry’.
Op 9 november kunt u masterclasses volgen over forensische jeugdpsychiatrie.

Het event vindt plaats in het NATLAB in Eindhoven. Diverse gerenommeerde sprekers geven acte de présence, waaronder prof.dr. Robert Vermeiren, prof.dr. Klaus Schmeck, prof.dr. Chijs van Nieuwenhuizen, prof.dr. Petri Embregts en vele anderen.
Binnenkort vindt u hier meer informatie en een gedetailleerd programma van het evenement. Accreditatie is aangevraagd.

MASTERCLASS
De dag voor het symposium, op woensdag 9 november, kunt u deelnemen aan een masterclass. Een unieke kans om in een kleine groep meer te leren over ontwikkelingen in de forensische jeugdpsychiatrie. Houd de berichtgeving in de gaten, want het aantal plaatsen is beperkt.
 
JUBILEUM
In 1996, nu 20 jaar geleden, startte GGzE De Catamaran. Voor GGzE en EFCAP is dat de aanleiding haar kennis over forensische jeugdpsychiatrie te delen via dit unieke tweedaagse evenement.

NIEUWSGIERIG
Heeft u belangstelling om deel te nemen aan dit evenement? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar Thea Smits.
Kinder- en jeugdpsychiatrie

Het is nooit te vroeg!

Speciale aandacht gaat bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie uit naar baby’s, peuters en kleuters. Er vroeg bij zijn, is bij psychiatrische problematiek van cruciaal belang. Onderzoek laat zien dat het nu gemiddeld vijf jaar duurt voordat de juiste diagnose wordt gesteld en vier trajecten voordat de juiste behandeling wordt geboden. Het is nooit te vroeg is de titel van de nieuwe uitgave van Karakter over infantpsychiatrie.
 
In samenwerking met de professionals van de Zorglijn Infants en met samenwerkingspartners uit het werkveld rondom infants is een uitgave samengesteld om de kennis die er is rondom infantpsychiatrie te delen met professionals die werken met jongen kinderen met psychiatrische problematiek. Naast beschrijvingen van behandelmethodieken, samenwerkingsverbanden en onderzoeken rondom infants zijn er ook ervaringsverhalen van ouders opgenomen.
U kunt het boek bestellen via menc@karakter.com

De Zorglijn Infants van Karakter organiseert op 28 juni a.s. een symposium Infantpsychiatrie. In de plenaire lezingen gaan we in op de klinische praktijk waarbij de onderbouwing vanuit de wetenschap aandacht krijgt. We maken zichtbaar dat ontwikkelings-/gedrags- en opvoedproblemen een voorbode of eerste uiting kunnen zijn
van stoornissen zoals autisme of ADHD. In de parallelsessies gaan we in op behandelmethodieken en trainingen. Meer informatie
 
Binnenkort verschijnt er een e-learning module Vroegsignalering ASS die helpt bij de implementatie van de JGZ-richtlijnen ASS. In deze module wordt de vroegherkenning bij jonge kinderen van 0-4 jaar benadrukt. De module is opgezet door dr. Iris Servatius-Oosterling (GZ-psycholoog verbonden aan de Zorglijn infants en wetenschappelijk onderzoeker Karakter Universitair Centrum Nijmegen) en dr. Claudine Dietz (klinisch psycholoog Altrecht). Meer informatie:  academie@karakter.com
Neuropsychiatrie

Perspectiefname: Sociale cognitie in de neuropsychiatrie

Het Centrum voor Neuropsychiatrie (TCvN) en het Centrum voor Korsakov (TCvK) van Vincent van Gogh, zijn een unieke samenwerking gestart op het gebied van sociaal cognitief onderzoek bij ernstige neuropsychiatrische stoornissen.
 
Om op sociaal vlak goed te kunnen functioneren, zijn verschillende vaardigheden van belang. Bijvoorbeeld het begrijpen van non-verbaal gedrag, het herkennen van emoties en het tonen van empathie: Sociale cognitie. Bij vele patiënten zijn er op dit vlak problemen ontstaan, soms op zichzelf, maar vaak als kern van een psychiatrische aandoening. Deze problemen kunnen grote (negatieve) gevolgen hebben voor de ontvangen sociale steun en voor participatie in de maatschappij. De ontwikkeling van goede (behandel?)methoden om sociale cognitie te versterken is dan ook een belangrijk onderdeel van ons zorggerichte onderzoeksprogramma.
 
Er wordt gefocused op perspectiefname, het vermogen om je in de gedachten, gevoelens en gedrag van een ander te verplaatsen. Traditioneel werd dat onderzocht vanuit de ‘Theory of Mind’, maar een nadeel van deze benadering is dat er weinig aandacht is voor de leerprocessen die ten grondslag liggen aan perspectiefname, terwijl díe nu juist de mogelijkheden tot training en verandering bieden! Voor de behandeling van patiënten in een uniek onderzoek wordt daarom gebruik gemaakt van de ‘Relational Frame Theory’ die veel aanknopingspunten biedt voor het gericht trainen van perspectiefname, wat een waardevolle toevoeging kan zijn aan de behandeling voor veel patiëntgroepen. Te denken valt aan patiënten met een psychotische stoornis, een autismespectrumstoornis of een (sociale) angststoornis, alsook patiënten met ernstige verslavingsproblematiek en gepaard gaand met cognitieve stoornissen. In dit artikel kunt U er over doorlezen. Meer informatie: prof. dr. Jos Egger (j.egger@donders.ru.nl).
Ontwikkelingsstoornissen

Uitreiking Gulden Adelaar

Maandagavond 11 april 2016 is de Gulden Adelaar 2016 uitgereikt aan het Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen (SCOS)! De Gulden Adelaar is de culturele en wetenschapsprijs van de gemeente Deventer en wordt sinds 1957 eens in de twee jaar toegekend aan een persoon of instelling  die in het voorafgaande jaar de meest uitblinkende prestatie heeft geleverd op het gebied van beeldende kunsten, literatuur, muziek, toneel of wetenschap. De prijs bestaat uit een gedenkpenning en een geldbedrag.
Lees meer >
Persoonlijkheidsstoornissen

Korte opnames effectief en doelmatig bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis

KKP behandeling, die bij de Viersprong aangeboden wordt, leidt sneller tot grote en duurzame verbetering. Dat concludeert Eva Horn in haar proefschrift 'Long-term costs and effects of psychotherapy in personality disorders' dat zij op 19 april 2016 verdedigde in het Erasmus MC. Zij onderzocht de kosten-effectiviteit van de intensieve behandeling “kortdurende klinische psychotherapie” (KKP), waarbij cliënten 3 maanden zijn opgenomen. Uit onderzoek onder 134 cliënten die ofwel de KKP ofwel een andere gespecialiseerde psychotherapeutische behandeling hebben doorlopen, blijkt dat de KKP sneller tot grote en duurzame verbetering kan leiden, zowel op de korte alsook op de lange termijn. Lees meer
 
Er is momenteel een korte wachttijd voor een KKP-behandeling bij de Viersprong!

Zelftest Persoonlijkheidsproblematiek

Eerste gevalideerde instrument voor DSM-5 Niveau van Persoonlijkheidsfunctioneren.

De zelftest Persoonlijkheidsproblematiek die de Viersprong ontwikkelde, is inmiddels onderzocht op haar psychometrische kwaliteit. De test lijkt te meten wat deze moet meten en weet onderscheid te maken tussen mensen met en zonder persoonlijkheidsproblematiek.
Lees meer

De 16-jarige Bart heeft zijn zusje misbruikt

MST-PSB voorkomt uithuisplaatsing jonge dader seksueel misbruik
Artikel Trouw over behandeling na incest

Op 2 juni verscheen in de Verdieping van het dagblad Trouw een artikel over de 16-jarige Bart, die zijn zusje misbruikt. Het is de beschrijving van een van de casussen in het behandelprogramma MST-PSB (problem sexual behaviour) van de Viersprong. Het artikel schetst de factoren die bij Bart hebben bijgedragen aan zijn problematische gedrag. Ook vertelt het artikel hoe met MST-PSB een uithuisplaatsing is voorkomen. Bekijk hier het hele artikel in Trouw, de Verdieping: Verder na incest (Iris Pronk).

Lees hier meer over MST-PSB bij de Viersprong in Zuid-Holland en Brabant

Nieuw onderzoek gestart: Symptoomvaliditeit bij mensen met borderline persoonlijkheidstrekken

Borderline patiënten rapporteren vaak bijkomende symptomen, zoals dissociatieve klachten. Een simpele verklaring zou kunnen zijn dat deze patiënten hun klachten willens en wetens overdrijven. Over overrapportage van deze groep op zogenaamde SymptoomValiditeitsTests (SVTs) is echter niets bekend. Een tweede, meer gesofistikeerde hypothese is dat deze groep slecht in staat is om de eigen emoties onder woorden te brengen (alexithymie), waardoor zij naar overinclusie neigt op symptoomlijsten. Dus alexithymie zou een neiging tot onbedoelde overrapportage kunnen uitlokken.
Dit onderzoek exploreert welke van de twee hypothesen het meest kredietwaardig is: doen mensen met borderline trekken enkel aan overrapporteren of is dat overraporteren afhankelijk van alexithymie? We proberen hier achter te komen door een drietal korte, niet belastende vragenlijsten af te nemen binnen verscheidene klinisch-ambulante instellingen in de regio Maastricht. Exploratief bekijken we of therapievooruitgang samengaat met een afname in alexithymie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Isabelle Niesten, Harald Merckelbach en Jill Lobbestael (Afdeling Persoonlijkheidsstoornissen, van Virenze), en is een samenwerking tussen de forensische en klinische psychologie secties van de Universiteit Maastricht.
Psychosen

Validering van herstelinstrument

Het Psychosecircuit, onderdeel van GGZ Drenthe gaat in samenwerking met Zorgprogramma psychosen, onderdeel van  Lentis, GGZ Friesland en GGz Breburg de Nederlandse versie van het herstelinstrument I.ROC (Individual Recovery Outcomes Counters) valideren bij ca 500 mensen met een psychotische stoornis in FACT teams.
Herstel en het hebben van regie over het eigen leven is een leidraad geworden in zowel beleidsplannen als zorgontwikkeling. Mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) moeten meer in de gelegenheid gesteld worden goed voor zichzelf te zorgen en zich in hun eigen omgeving te redden. Ondersteuning zou dan ook meer herstelgericht moeten zijn. De vraag ontstaat hoe we mensen kunnen helpen hersteldoelen te formuleren en hoe we het effect van de zorg op dit herstelproces kunnen meten en inzichtelijk en stuurbaar maken. Dit maakt dat persoonlijke uitkomstmaten voor herstel steeds relevanter worden.
Het in Schotland ontwikkelde instrument I.ROC sluit nauw aan bij de herstelvisie. De I.ROC meet herstel op twaalf verschillende levensdomeinen. De uitkomst wordt gepresenteerd in een ‘spidergram’ (zie poster). De uitkomst biedt aanknopingspunten voor herstelgericht werken. Bij de I.ROC hoort een toolkit, die aansluit op de gemeten levensdomeinen. De toolkit bevat concrete aanknopingspunten en methodieken om te werken aan de verschillende domeinen. De valideringsstudie start per juni 2016. Aansluitend zal de I.ROC met bijbehorende toolkit geïmplementeerd worden binnen een aantal FACT teams van GGZ Drenthe voor een effectevaluatie.

Projectteam: Hettie Aardema (promovenda, VS GGZ; foto links), Dr. Esther Sportel (foto rechts), Dr. Nynke Boonstra, Dr. Stynke Castelein, Dr. Marieke Pijnenborg.

Voor meer informatie: Hettie Aardema, 0623050474 hettie.aardema@ggzdrenthe.nl
Psychosomatiek (en aanverwante aandoeningen)

CLGG presenteert symposium op EAPM 2016 in Zweden

Het jaarlijkse congres van The European Association of Psychosomatic Medicine vond dit jaar plaats in Lulea in Zweden. Het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid van GGZ Breburg in Tilburg presenteerde daar op 17 juni jl. een symposium, getiteld: Integrated care models in somatic symptom disorder (SSD) and clinical characteristics in patients with SSD in a centre of excellence in specialty mental health care.
 
Prof. dr. Christina van der Feltz-Cornelis, drs. Lars de Vroege, drs. Jonna van Eck van der Sluijs en drs. Eric de Heer hebben daar hun onderzoeksbevindingen gepresenteerd. De abstracts zijn gepubliceerd in the Journal of Psychosomatic Research.
http://dx.doi.org/10.1016/j.jpsychores.2016.03.154
http://dx.doi.org/10.1016/j.jpsychores.2016.03.210
http://dx.doi.org/10.1016/j.jpsychores.2016.03.211
http://dx.doi.org/10.1016/j.jpsychores.2016.03.149

Voor meer informatie: c.vanderFeltz-Cornelis@ggzbreburg.nl

Symposium 10 jaar Medisch Psychiatrische Unit in het VUmc

Op 14 juni werd het 10 jarig bestaan van de Medisch Psychiatrische Unit (MPU), onderdeel van het Netwerk Ziekenhuispsychiatrie, gevierd met een gevarieerd symposium. Er was een presentatie door Roger Kathol, grondlegger van de MPU’s in de Verenigde Staten, over zijn visie op Psych Med Units. Verder werden onderzoeksresultaten van de landelijke MPU studiegroep gepresenteerd en daarnaast een onderzoek van verpleegkundigen naar zorgzwaartemeting op de MPU. Deze presentaties werden afgewisseld met casuïstiek door psychiater en somaticus samen. Het geheel werd afgesloten door Wouter Bos die een ex-patiënte van de MPU interviewde. De conclusie van de dag was dat de MPU een optimale omgeving vormt bij het door somatiek en psychiatrie gezamenlijk behandelen van zeer complexe patiënten en dat zo veel mogelijk ziekenhuizen deze faciliteit zouden moeten bieden.
Lees meer >
Psychotrauma

Centrum ’45 werkte mee aan rapport over Rouw na vliegramp MH17

Eén op de acht nabestaanden van de MH17 ramp van 14 juli 2014 kampte een jaar later met ernstige psychische problemen. Een nog veel grotere groep (53%) heeft in enige mate last van klachten.
 
Eind mei hebben rouwexperts – onder wie Geert Smid, psychiater bij Stichting Centrum ’45 in de locatie Diemen - een rapport uitgebracht met resultaten van onderzoek naar de psychische gevolgen voor nabestaanden van de MH17 vliegramp.
Lees meer

Beurs voor Centrum 45 van EMDR Research Foundation

Dr. Jackie June ter Heide – klinisch psycholoog en onderzoeker bij Stichting Centrum ’45 – heeft van de EMDR Research Foundation een beurs gekregen voor het schrijven van een artikel over het verband tussen de coping stijl van getraumatiseerde vluchtelingen en het effect van EMDR (traumabehandeling)  en stabilisatie (gefaseerde behandeling), met gebruik van trialdata.
  • Voorstanders van gefaseerd behandelen stellen dat mentaal overbelaste vluchtelingen eerst hun coping vaardigheden moeten verbeteren voordat ze baat kunnen hebben bij traumagerichte therapie. Aan die traumagerichte behandeling zou dus in ieder geval eerst een fase van psychosociale stabilisatie vooraf moeten gaan.
  • Voorstanders van direct traumagericht behandelen stellen echter dat vluchtelingen juist mentaal overbelast raken omdat ze PTSS hebben, en dat traumagerichte therapie de meeste zoden aan de dijk zet.
Door te bepalen welke van deze twee posities wetenschappelijk het meest houdbaar is, kan de zorg voor getraumatiseerde vluchtelingen verbeterd worden.
 
Artikelen naar aanleiding van de promotiestudie 'An Eye for Complexity’.

Equator Foundation werkt in internationaal project samen aan Herstelgerichte benadering voor vluchtelingen
 

METS is een door de Europese Commissie gefinancierd project onder coördinatie van Arq Psychotrauma Expert Groep, inhoudelijk gestuurd vanuit het expertiseteam Herstel Ondersteunende Zorg (HOZ) van Equator Foundation. Het project zal de komende twee jaar lopen en richt zich op het ontwikkelen van een trans-Europees toepasbare ‘Method for the Empowerment of Torture Survivors’.
 
Equator Foundation werkt in het METS project samen met:
•      ICAR Foundation en MRCT uit Roemenië
•      XENION en BAfF uit Duitsland
•      Future Worlds Center uit Cyprus
•      CIR uit Italië.
 
Projectcoördinator bij Equator is Joris Haagen, onderzoeker en senior beleidsadviseur. Voor informatie: info@equatorfoundation.nl
 
De eerste partner-meeting van het project vond op 24 mei plaats bij Arq in Diemen.
Lees meer over Equator Foundation

Actief in internationaal onderwijs

Begin juni stond voor het Psychotraumacentrum Zuid Nederland, onderdeel van Reinier van Arkel in het teken van bijdragen aan deskundigheidsbevordering. Samen met de universiteit in Zagreb en de McGill University in Montreal organiseerden we de Dubrovnik Summer School of Psychotraumatology. Topprofessionals op het gebied van psychotrauma en transculturele psychiatrie verzorgden masterclasses. In het bijzonder werd stilgestaan bij de wijze waarop traumatische vertellingen individuen en gemeenschappen beïnvloeden en de rol van de hulpverlener om zorg te dragen voor genezing, veerkracht, conflictoplossing en verzoening. 
Op onze locatie in ’s-Hertogenbosch ontvingen we een aantal leden van het Children Born of War Innovative Training Network (CHIBOW) die deelnamen aan een trainingsprogramma. Het CHIBOW levert een bijdrage leveren aan de kennisontwikkeling over de beleving van kinderen geboren in een oorlog. Van 2015 tot 2019 werken 15 promovendi samen om nieuwe perspectieven op dit onderzoeksterrein te verzamelen.
Meer informatie? Stuur een e-mail aan secretariaat.psychotraumacentrum@reiniervanarkel.nl
Stemmingsstoornissen

Ambulant en academisch

Dit is het boek over de geschiedenis van 60 jaar Riagg Maastricht, 30 jaar academisering vanuit de UM en 12,5 jaar Virenze.
Bij het samengaan van de Riagg met Virenze vond men het een goed moment om stil te staan bij de vraag hoe zo’n kleine organisatie al die jaren in staat geweest is om koploper te zijn in het verbeteren van de zorg via onderzoek, onderwijs en innovatie. Het voorlopig hoogtepunt was in 2010 de toekenning van maar liefst drie TOPGGz keurmerken voor angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen. De schrijver Peter Sierksma beschrijft op kleurrijke wijze deze geschiedenis, waardoor het boek niet een opsomming van feiten is geworden, maar een tijdsbeeld van de ontwikkeling van de GGZ van vlak na de oorlog tot op heden.
 
Lees hier de inleiding van het boek

Expertisecentrum Depressie vertegenwoordigd op het WCBCT

Het Depressie-onderzoeksteam van het Expertisecentrum Depressie van Pro Persona GGz is op het internationale achtste World Congress of Behavioural and Cognitive Therapies (WCBCT) vertegenwoordigd in maar liefst twee symposia. Dit congres vindt in juni plaats in Melbourne, Australië.
 
Drs. Gina Ferrari presenteert resultaten over de effecten van een nieuwe en veelbelovende emotionele aandachttraining voor depressie. Deze methode wordt nu getoetst bij mensen die kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van een depressie.


 
Drs. Mira Cladder-Micus laat de eerste resultaten van haar trial naar de effecten van Mindfulness-Based Cognitive Therapy bij chronische therapieresistente depressie zien. Zij vindt dat deelname aan MBCT een gunstig effect heeft op intrusieve gedachten en piekeren.



 
Dr. Janna Vrijsen presenteert data van haar onderzoek aan de universiteit van Texas in Austin (VS) naar een emotionele geheugentraining voor depressie. Ook presenteert zij data van de MATCH studie (PI dr. Bauke Koekkoek) die erop wijzen dat kindertrauma en geheugenvertekeningen risicofactoren voor psychiatrische co-morbiditeit zijn.


Visie en missie
Bestuur en bureau
Criteria
Procedure
Visitatieplanning


Postbus 1198

3800 BD Amersfoort

033-4450678

info@topggz.nl
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn
Email
Email
Twitter
Twitter
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven voor deze nieuwsbrief.
 
Copyright © 2016 Stichting Topklinische GGz, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp