Copy
Open de Koepel voor University College Haarlem!
Bekijk dit bericht in je browser

De kracht van de Koepel

University College Haarlem in de koepel... Dat is waar we inmiddels een jaar mee bezig zijn. Ambitieus. Dat wisten we. Maar inmiddels weten we: het kán. De onderwijskant is op orde, de berekeningen zijn gemaakt. En het is procedureel mogelijk, zo is gebleken. Zo kan de gevangenis worden omgetoverd in een kleine universiteit. Met muziek, kunst en cultuur, startups, een restaurant en een klein College-hotel. Kijk hier hoe Thijs Asselbergs de kracht van de koepel in een prachtig filmpje uitlegt. De Rijksoverheid – de eigenaar van de gevangenis - en het Haarlemse College van B&W zijn bereid een onderzoeksperiode in te lassen om de haalbaarheid te toetsen. Het is nu aan de gemeenteraad om met deze periode in te stemmen. Wij hopen van harte dat de raad dit voorstel ondersteunt. Het alternatief is dat de verkoopprocedure van het Rijk direct start. Bij verkoop door het Rijk geldt na een beperkte kwalitatieve toetsing uitsluitend de hoogste prijs. Wij denken dat dit leidt tot prijsopdrijving en een hogere dichtheid. 
Video: De kracht van de koepel door Thijs Asselbergs

Niet zomaar een University College

Open de Koepel gaat over een prettige, publieke, kleinschalige multifunctionele invulling van het koepelterrein. University College Haarlem biedt plaats aan maximaal 600 Nederlandse en internationale studenten. We kiezen voor een bijzonder Haarlems profiel. Met kunst & cultuur aan de ene kant en ondernemen/startups aan de andere kant. Ondersteund met functies als een café-restaurant, een auditorium en een College-hotel betekent dit: een nieuw hart én een belangrijke impuls voor één van de oudste delen van Haarlem. Het opent bovendien de weg naar vernieuwing van Haarlem-Oost. De Verhalenmakers in Haarlem, een initiatief van Kim Nooij en Inemarie Dekker, vonden het verhaal van Stichting Panopticon zo aansprekend, dat ze het oppikten voor de Verhalenmakers van Haarlem.

Lessen uit New York

Startups en onderwijs: het gaat niet vanzelf samen. Dat bleek bij de accelerators AREA en Urban Future Lab en uit de gesprekken die we voerden met startups in New York in het kader van ‘Haarlem meets Harlem’. Er blijkt nog veel te winnen als ondernemerschap en academisch onderwijs elkaar versterken. De 23-jarige John Henry begon al op zijn 17e met zijn eerste bedrijf. Inmiddels is hij zelf ‘scout’ van startups en leidt hij AREA, waar beginnende ICT-ondernemers worden ondersteund. “I would definitely not recommend dropping out of College. If only universities would support entrepreneurship. Then I would probably not have left.” De winnaar van het pitch event ‘Haarlem meets Harlem’, Erik Mendelson van het Amerikaanse Recordgram, komt dit najaar naar Haarlem. Erik was blij verrast te horen dat in Haarlem wordt gewerkt aan een liberal arts college: “Students of liberal arts cannot be put in a box. It enables you to touch a lot of different industries. This type of education is creative, so you become entrepeneur by nature.” 'Haarlem meets Harlem' kan uitgroeien tot een jaarlijks event. Samenwerkingspartner HaarlemValley/Present Your Startup organiseerde het grote pitch evenement met evenknie Silicon Harlem. Lees meer >>
John Henry met Jacqueline van de Sande 
Tweede van links: Erik Mendelson, Recordgram

Grafische geschiedenis borgen in de Koepel

Stichting Museum Enschedé en stichting Panopticon zijn voornemens de rijke grafische geschiedenis van Haarlem een plek te geven in University College Haarlem. Daarover is de afgelopen week overeenstemming bereikt. Edzard Enschedé: “Het zou heel goed zijn als bijzondere ontwerpen, gietsels, matrijzen en drukpersen juist in Haarlem te zien en te gebruiken zouden zijn. Daar zijn de Stichting Museum Enschedé, maar ook het Noord Hollands Archief grote voorstanders van. Onze familie zou het erg op prijs stellen; wij hebben natuurlijk een bijzondere band met deze stad.” De familie Enschedé heeft letterlijk een stempel gedrukt op Haarlem de afgelopen eeuwen. Met het vertrek van de drukkerij uit de binnenstad is de rijke collectie ontwerpen, letters en drukpersen van de familie ook uit het zicht verdwenen. Uit grondige inventarisatie is gebleken dat de collectie zeer waardevol is. En zeker in de Haarlemse context! Het is echter uitdagend om op korte termijn een ‘business case’ rond een Laurens Janszoon Coster museum te maken. Wél is het mogelijk onderdelen uit de collectie tentoon te stellen in en rond de Koepel. En natuurlijk is kennisoverdracht van Haarlems rijke grafische geschiedenis nodig. De invulling van de samenwerking kan de komende periode gestalte krijgen.
Blijf ons volgen
Op Facebook en Twitter (@Opendekoepel) houden wij u op de hoogte. Bekijk ook de site en laat u (nog eens) meenemen door de ideeën van Open de Koepel: www.opendekoepel.nl.

Namens Stichting Panopticon
Jacqueline van de Sande, voorzitter
Open de Koepel We doen het gewoon.
Met de stad. De buurt. Het onderwijs. Cultureel Haarlem. Het kan.
Copyright © 2016, Stichting Panopticon, Alle rechten voorbehouden. Illustratie: Arjan Karssen.

Stuur email aan: info@opendekoepel.nl

Deze berichten anders ontvangen?
Pas hier je instellingen aan of schrijf je uit.






This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Panopticon · Staten Bolwerk · Haarlem, NH 2011MK · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp